zajada kęsa i mówi "no właśnie takie! " :) Składniki: BISZKOPT: 4 białka 2 żółtka (pozostałe żółtka można użyć do kruchych ciasteczek :) pół szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego szczypta soli 75 g maku 50 g wiórków kokosowych 50 g zmielonych orzechów włoskich pół łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie stopniowo dodawać cukier wymieszany
coolinarnyjednym ze straganów, sprzedawane są właśnie ciasteczka w kształcie rombów, przełożone mnóstwem orzechów i przepełnione aromatem cynamonu i miodu. Ciasteczka są bardzo słodkie, ale ich orzechowy smak i chrupiące warstwy, mocno "wciągają" i ciężko się oderwać :) Składniki: 300 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu ok. 480- 500 g ciasta filo (ok. 24 płatów ciasta dociętych do wielkości
Świat CiastaKulki z preparowanego (dmuchanego) ryżu z dodatkiem roztopionej czekolady i uprażonych orzechów włoskich. Wyjątkowo prosta, słodka przekąska, którą bardzo szybko przygotujemy. Składniki: 80 g ryżu preparowanego
Oryginalny smak/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: White Plate . (Ciastka lekko zmodyfikowałam i niektóre składniki podałam w innej mierze.) Nie skłamię jak napiszę, że są to jedne z najlepszych ciasteczek, które będę piekła do momentu, aż sama się nimi nie przejem. Nie wiem, czy to możliwe, bo ich smak naprawdę uzależnia i pozytywnie zaskakuje. Co prawda, należą do kategorii - niezbyt(...)końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 190 stopniach. Ciastka odstawić
Di gotujedigotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: pani malorny . Musiałam wykorzystać resztki masy krówkowej (pozostałości od sernika ) i przypadkowo trafiłam na ten o to taki przepis - l ekko go modyfikując. Ciasteczka okazały się rewelacyjne w smaku i od samego początku kusiły swoim karmelowo-czekoladowym, obłędnym zapachem. Posiadają zapieczony wierzch i lekko miękkie, niekiedy chrupiące, ale rozpływające się w ustach wnętrze. Nie wymagają(...)dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z grubo posiekaną czekoladą. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć (*) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut w 190 stopniach. (Powinny być zapieczone.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (*) Piekłam ciastka lekko i mocniej spłaszczone. Obie wersje są rewelacyjne. Te bardziej grubsze mają
Di gotujepowinno się kleić za bardzo do rąk. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można dodatkowo posypać i przyklepać odrobinę sezamu na każde ciastko.Ciastka wkładamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy 15-20minut. Po wyciągnięciu ciasteczek z piekarnika pozostaje już tylko przygotować herbatkę (ja wybrałam pomarańczową Earl Grey
Emcia PichciCiasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je według tego przepisu od lat i wszystkim bardzo smakują Są mięciutkie i pyszne… Składniki:1 kleik ryżowy bezsmakowy (190 g)1 kostkę margaryny (200 g)4 jajka1 szklanka cukru2 łyżki gęstej śmietany(...)dodać śmietanę i wymieszać. Białka ubić, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ulepić kulki wielkości orzecha włoskiego, ułożyć na delikatnie wysmarowanej tłuszczem blaszce i w każdej kulce zrobić wgłębienie. Piec w 160’C (termoobieg) przez około 15-20 min. Po ostudzeniu dziurki w ciasteczkach napełnić dżemem.Smacznego
Oryginalny smakDietetyczne i zdrowe ciasteczka z komosy ryżowej. Bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Komosa ryżowa (quinoa) to roślina bogata w białko i witaminy, zatem ciasteczka są naprawdę zdrowe ;) Co ciekawe, nie zawiera ona glutenu ;) Przepis znaleziony tutaj . Polecam! Składniki: 50 g płatków z komosy ryżowej 50 g mąki ryżowej 50 g łuskanego słonecznika 50 g wiórków(...)dodać rozgniecionego banana, olej i wodę. Wszystko dobrze wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spłaszczyć dłonią. Piec w 180sr.C około 20 minut do zarumienienia ( czas pieczenia zależy od wielkości i grubości waszych ciasteczek) Upieczone wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemąki 50 g drażetek ciemnej czekolady (lub pokruszona tabliczka) 90 g orzechów włoskich Masło kroimy na kawałki, ucieramy ze słodziwem i jajkiem. Dodajemy mąkę, orzechy i czekoladę. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 4 porcje. Z każdej formujemy wałeczek o średnicy, jaką chcemy, aby miały ciasteczka. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na ok. 2h. Po tym czasie
KucharzycaZrobione pierwszy raz i już wiem, że będą u mnie na stałej liście wypieków bożonarodzeniowych. Ciasteczka pachnące przyprawą, miodem i najeżone sporą ilością bakali. Po upieczeniu mięciutkie wręcz rozpływają się w buzi. Talerzyk Porcelana Bogucice Składniki: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów w płatkach 200 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g miodu płynnego wielokwiatowy z cynamonem(...)całą noc. Przed pieczeniem lekko rozdrobnić w blenderze tak by zostały kawałki. Orzechy i migdały również lekko rozdrobnić tak by pozostały drobne kawałki. Jajka zmiksować z cukrem miksując na wolnych obrotach dodać miód, przyprawę do piernika, kakao i olejek. Dodać rozdrobnione rodzynki ze skórką, orzechy i migdały. Na samym końcu wsypać mąkę. Miksować do połączenia się składników. Ciasto będzie trochę
Ala piecze i gotujekońcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę oraz pistacje. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 10-12 minut w 180 stopniach. Ciastka
Di gotujeczas temu pokazywałam Wam ciasteczka francuskie z gruszką , dzisiaj przyszedł czas na orzechowe. Szybko, pysznie i oryginalnie. Goście na pewno będą zachwyceni, a Ty nie napracujesz się i nie spędzisz za dużo czasu w kuchni. Wystarczy paczka gotowego ciasta francuskiego, trochę orzechów i miód. Składniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego płynny miód orzechy włoskie Orzechy rozłupać z łupinek
Codzienna kuchnia niecodziennaprzesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto na ciasteczka powinno być gładkie i błyszczące. Wstawić do lodówki na co najmniej 4-6 godzin, lub na 1i 1-2 godziny do zamrażarki. Porządnie schłodzone ciasto powinno być bardzo, bardzo twarde. Nabierać łyżeczką i formować małe kulki, wielkości orzecha włoskiego. Nie spłaszczać bo nie popękają. Uformowane kuleczki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukpewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki (ok. 20 sztuk ciasteczek) 2 szklanki mąki pszennej 140g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 1/2 łyżeczki soli 1 jajko lukier 1 białko 1 szklanka cukru pudru(...)się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić. Przygotować biały lukier – białko roztrzepać widelcem i dodać cukier
Pink EnvelopeSkładniki: (na około 18 ciasteczek) 1 szklanka mąki pszennej 2 żółtka (najlepiej z wiejskich jaj) 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 21/2 łyżki cukru pudru + cukier puder do oprószenia ciasteczek 200 g margaryny (miękkiej) 2 łyżeczki cukru cytrynowego (można zastąpić wanilinowym) twarda marmolada – u mnie wieloowocowa Jamar Przygotowanie: Margarynę (miękką) ucieramy dokładnie mikserem z cukrem pudrem. Następnie dodajemy żółtka, miksujemy(...)stopni. Uwaga! Piekarnik musi być dobrze nagrzany. Zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy szybko kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej kuleczce robimy palcem wgłębienie. We wgłębienia nakładamy twardą marmoladę (u mnie mniej niż 1/2 łyżeczki na ciastko). Ciasteczka pieczemy około 25 minut do ładnego zarumienienia na środkowym poziomie piekarnika. Jeszcze ciepłe ciasteczka oprószamy
Słodkie okruszki