ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:16/67)

Ciastka owsiane z miodem i bakaliami 214

łyżki miodu 60g miękkiego masła 3 łyżki cukru ( np. trzcinowego) 100g sułtanek 50g posiekanych orzechów włoskich 100g posiekanej białej czekolady, lub kropelek do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180stC. Suche składniki wymieszaj, dodaj miód, jajka i masło. Dokładnie wyrób, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formuj ciasteczka (około 16) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut

Lejdi of the house
Ciasteczka ryżowo-kokosowe 173

dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem

Smakowity Blog Kulinarny
Jesienne dyniowe ciasteczka, żurawinowo-owsiane 153

mgnieniu.  Wam też polecam te pyszne ciasteczka. Będzie co chrupać w długie, chłodne wieczory Składniki na ok. 60 szt: 350 g puree z dyni                               180 g suszonej żurawiny 460 g płatków owsianych górskich garść orzechów włoskich (brak na zdjęciu) 220 g mąki pszennej(...)nich kulki wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego (ok. 25-30 g) i układałam na blaszce. Po zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier.  Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu

Kuchnia u Krysi
Ciasteczka orzechowe ze słonecznikiem i gorzką czekoladą (bez cukru) 241

niższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko(...)orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka

Ze smakiem i z pasją
Makaroniki czekoladowo-orzechowe 176

Dzisiaj kolejna wersja naszych ulubionych ciasteczek czyli makaroników Do tej pory próbowaliśmy je wykonać w sposób tradycyjny czyli z migdałów. Później była wersja z orzechów włoskich a ta jest z wykorzystaniem orzeszków ziemnych Dodatkowo w tej wersji użyliśmy dwóch rodzajów bardzo dobrej gatunkowo i smakowo czekolady Valrhona, którą dostaliśmy podczas Sweet Targów w Katowicach :) Składniki na makaroniki: - 140 g białka(...)białek wsypujemy naszą mieszankę orzechów i cukru pudru. Mieszamy szpatułką do uzyskania jednolitej masy (konsystencja jakby wstążki). Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy kółeczka na papierze lub jak my można użyć maty do makaroników. Wyciśnięte makaroniki uderzamy o podłogę i posypujemy drobnymi kawałeczkami orzechów (tylko połowę z nich, która będzie górą naszego ciasteczka). Następnie pozostawiamy je do wyschnięcia

Kuchenne Wariacje
Ciasteczka owsiano-czekoladowe 140

zmienia faktu, że radość z jedzenia jest tym lepsza, że mamy świadomość, że ciasteczka są bez żadnych konserwantów i bez spulchniaczy, od czego potem wątroba boli :) Składniki: 3 szkl. błyskawicznych płatków owsianych 1 i 1/2 szkl. mąki szklanka posiekanych orzechów włoskich 100 g gorzkiej czekolady 2 czubate łyżki masła 1/2 szkl. oleju 1 i 1/2 szkl. cukru 2 jajka

Różne smaki w kuchni
Owsiane ciastka dyniowe 207

masę o dość gęstej konsystencji. Dodaję żurawinę i posiekane orzechy i dalej mieszam. Z masy formuję kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w dość znacznych odstępach. Mokrą szklanką rozgniatam kulki formując ciasteczka.   W tej ilości składników wychodzi około 25 ciastek czyli akurat na 2 piekarnikowe blachy.   Ciastka piekę

Gotuj Się Kto Może
Chrupiące ciasteczka jaglane lub ciastko XL (z karobem i orzechami brazylijskimi) 190

następnie wsypać mąkę, płatki, karob, proszek do pieczenia i sodą oczyszczoną. Na końcu wmieszać odrobinę soku z cytryny i posiekane orzechy. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Sposób 1: Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego (można nie co mniejsze) i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać(...)szczelnie zamkniętej tortownicy (o średnicy około 20 cm). Piec tak samo jak powyżej, z tymże czas wydłużyć do około 30 minut.  Możecie zrobić te ciasteczka też w taki sposób ( klik ). Ksylitol i orzechy brazylijskie znalazłam w swoim boxie, który można zamówić tu ( klik ). Co miesiąc do otrzymania są różne zdrowe produkty, które warto wkomponować w swoją dietę

Di gotuje
Makaroniki 166

łuskanych orzechów włoskich- 4 białka- 1/2 łyżeczki cynamonu- 1/2 łyzeczki zmielonych goździków- skórka otarta z pomarańczy- 25 dag cukruPrzygotowanie:Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier zmieszany z przyprawami (skórką pomarańczową, cynamonem i goździkami)po czym dodajemy zmielone orzechy. Na wyłożoną pergaminem blachę wykładamy uformowane w dowolny sposób ciasteczka. Pieczemy w temperaturze 140 C około

Zainspirowana w kuchni
Ciasteczka z kaszy manny z marmoladą 155

będzie się lekko lepić. Odrywamy kawałki ciasta i w dłoniach formujemy kulki ciut większe od orzecha włoskiego. Każdą lekko spłaszczamy i robimy wgłębienie za pomocą  palca. Układamy w odstępach na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. We wgłębienia nakładamy marmoladę. Blachę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy do ładnego zarumienia (spód ciasteczek będzie złoto-brązowy) około

Słodkie okruszki
Spójrz mi w oczy... Halloweenowe ciasteczka 212

jedzenia, i do zabaw w kuchni, bo przepis jest banalnie prosty. Przed nami długie, ciemne, październikowe popołudnie - skusicie się na błyskawiczne ciasteczka, które nawet u największego ponuraka wywołają uśmiech? Ciasteczka potworki na Halloween Składniki: (na 15 sztuk) 115 g miękkiego masła 125 g cukru pudru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 255 g mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku(...)folię spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie lepić z ciasta kulki nieco większe od orzecha włoskiego, obtaczać w pozostałym cukrze pudrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając i zachowując pomiędzy ciasteczkami spore odstępy. Piec w 170 st. C. przez 12-14 minut. W gorące ciasteczka wciskać draże. Zostawić do całkowitego ostudzenia

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dieta niemowlaka – zdrowe przepisy dla maluchów poniżej 12 miesięcy 148

owoc. Mieszamy. Małe porcje układamy na rozgrzanej patelni i smażymy z oby stron na lekko złoty kolor. Patelnię można skropić olejem, ale lepiej użyć takiej bez tłuszczu. Zdrowe owsiane ciasteczka (10-11 miesiąc życia) 2 banany 1 szklanka płatków owsianych 2 łyżki suszony owoców (drobniej pokrojonych) Przygotowanie: Banany dokładnie gnieciemy, ma powstać lepka papka. Do bananów dodajemy 1 szklankę płatków(...)dodajemy suszone owoce, mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy

Słodkie okruszki
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 146

więcej niż zazwyczaj, a pomimo to i tak szybko zniknęły. Wcale się nie dziwię, bo wyszły rewelacyjne! Czekoladowo-owocowa nuta nadała im niepowtarzalnego smaku, który wciąż kusił i kusił. Ciasteczka są kruche, niezbyt słodkie i idealnie nadają się do dłuższego przechowywania. Dodam jeszcze, że liofilizowane owoce zawierają takie same wartości odżywcze - co świeże. Proces ten jedynie odsącza z nich wodę(...)pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być lekko zapieczone.) Ostudzić na kratce i przechowywać

Di gotuje
Kruche ciasteczka owsiano-orzechowe 152

Fajne kruche ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych i orzechów. Można je zaliczyć do kategorii: "czym chata bogata...". Powstały jako sposób na zagospodarowanie niewykorzystanych  żółtek. 250 g margaryny 2 szklanki mąki 2/3 szklanki cukru 2/3 szklanki płatków owsianych 5 dag orzechów włoskich 4 żółtka (z dużych jajek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia           Płatki owsiane zmielić

Praktyczna pl
biscotti z suszonymi figami i orzechami 159

składniki: 250 g maki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 100 g suszonych fig Helio 60 g orzechów laskowych lub migdałów 2 jajka 1 łyżeczka cynamonu

Domowy Smak Jedzenia