Przepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie - są takie kruche i delikatne w smaku. Już podczas pieczeniu kuszą swoim niesamowitym zapachem! Płatki jaglane, mąka kukurydziane, olej kokosowy i czekolada - to doskonałe połączenie, które jest wyczuwalne i idealnie skomponowane. Ciastka nadają się dla osób będących na diecie bezglutenowej oraz dla diabetyków. (Osoby unikające cukru powinny użyć czekolady gorzkiej/deserowej.) Koniecznie sami spróbujcie(...)jakiem. (Powinna powstać jednolita konsystencja.) Na końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec około 15 minut w 180 stopniach. (Ciasteczka powinny być lekko zarumienione.) Większość produktów do ciasteczek możecie nabyć tu: (klik w logo
Di gotujewielu potraw zarówno obiadowych , jak i deserowych.Jest składnikiem hummusu i baba ghanoush – specjałów kuchni bliskowschodniej. Częstowałam Was już Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe i szybkie! SKŁADNIKI:* tahini – 125 ml * masło(...)cukrem i tahini.Dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.Formujemy niewielkie kulki / wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i lekko spłaszczamy.Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego na 170 na ok. 13-15 minut – ciasteczka powinny się tylko lekko zezłocic , a kiedy zaczną pękać oznacza to , że są już gotowe!Posypujemy cukrem pudrem
Ostra na Słodkografiku obowiązkowych wypieków i to do tych częstszych. (około 33 sztuk) 170g mąki pszennej 140g masła/margaryny 1 łyżeczka sody oczyszczonej 30g kakao 1 jajko 160g cukru 50g orzechów włoskich 50g czekolady białej 50g czekolady mlecznej 60g suszonej żurawiny 30g rodzynek (użyłam żółtych) 1 szczypta soli Masło z cukrem utrzeć do puszystości. Dodać mąkę przesianą z sodą(...)składników - wsypać posiekane (obie) czekolady, bakalie oraz szczyptę soli. Masę ponownie wymieszać. Z ciasta formować kulki - wielkością przypominające orzech włoski. Kuleczki układać (w sporych odstępach) na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Kulek nie trzeba spłaszczać. Podczas pieczenia same osiągną płaski kształt ciasteczka - dlatego należy pamiętać o zachowaniu odległości!) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 15-18 minut w 190 stopniach
Di gotujekeksowej Helio 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich 2 jajka 3 łyżki miodu 3/4 szkl sezamu białego 2 łyżki mąki żytniej razowej Ziarna amarantusa płuczemy, gotujemy w wodzie przez 15 minut. Odsączamy. Umieszczamy ziarna amarantusa w misce, dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy. Pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez 15 minut. Artykuł Ciasteczka amarantusowe z bakaliami pochodzi z serwisu
MojaQchnia.plminut), to jeszcze smakują obłędnie. Idealnie nadają się jako podwieczorek do pracy czy szkoły. Bez krępacji, można je też zaserwować do niedzielnej herbaty. Nic tylko brać :) Zapraszam na szybkie ciasteczka waniliow e! Składniki (około 25 sztuk): 350 g mąki pszennej tortowej 200 g masła 2 jajka 1 żółtko 50 g brązowego cukru(...)pomocą łyżki. Na blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Masę przekładamy za pomocą dwóch małych łyżeczek tworząc kulki wielkości orzecha włoskiego. Pieczemy około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C., najlepiej na środkowym poziomie., aby upiekły się równomiernie. Ciasteczka waniliowe studzimy na kratce. Smacznego
Słodkie PrzyjemnościUwielbiam ciasteczka z dodatkiem lub z samej kaszy manny i nawet na blogu prezentowałam kilka ich wersji. (Pod opisem przygotowania przypomniałam parę swoich propozycji.) Tym razem chciałam Wam przedstawić pyszne ciasteczka pomarańczowe, które piekłam już mnóstwo razy (na pewno więcej niż 5!). Są przyjemnie chrupiące i naprawdę rewelacyjne w smaku! Ich pomarańczowy posmak i aromat sprawia, że ciężko poprzestać na jednym(...)zagnieść do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Na końcu wmieszać aromat i skórkę pomarańczową. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość sporo spłaszczyć, a w środku zrobić niewielkie zagłębienie, w które należy włożyć po pół łyżeczki konfitury. Ciasteczka z odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15 minut
Di gotujeoraz czekoladę i mieszam dokładnie. Z ciasta formuję kulki wielkości włoskiego orzecha, lekko je spłaszczam i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak aby między ciastkami były około czterocentymetrowe odstępy. Piekę w rozgrzanym do temperatury 180 o C piekarniku przez około 15 minut. Ciasteczka owsiane z czekoladą gotowe. Ciasteczka owsiane z czekoladą SMACZNEGO
Gotuj Się Kto Może200g mąki 175g cukru 25g rozpuszczonego masła 4 łyżki kakao 75ml gorącej wody (mniej więcej 1/3 szklanki) 75g mielonych orzechów włoskich lub wiórków kokosowych 100g jogurtu naturalnego pół łyżeczki proszku do pieczenia szczypta sody oczyszczonej szczypta soli ciasteczka Oreo (ok. 12-20 szt. - w zależności od wielkości blaszki, którą mamy) Wykonanie ciasta: Rozpuścić masło wraz z kakao i gorącą
Mania Wypiekaniakilka dni, najpierw chciałam zmodyfikować mój ulubiony przepis, by powstało coś innego, nowocześniejszego, ale tak dawno ich nie robiłam i nie jadłam, że powstały moje stare, pyszne, cudownie chrupiące ciasteczka owsiane. Wystarczy kilka chwil, kilka składników i już z piekarnika unosi się wspaniały zapach maślanych owsianek. Składniki: 400 g płatków owsianych 200 g masła 2 jajka 3/4 szklanki cukru(...)dodać do masy owsianej i jeszcze raz wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce w większych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 7-10 minut, aż ciasteczka ładnie przyrumienią się. Wystudzić. Smacznego
na moim stole...szybkie w przygotowaniu. Jeśli nie posiadacie maszynki do ciasteczek, można użyć rękawa cukierniczego z ozdobną tylką lub nakładać ciasteczka łyżeczką ,nie trzymając długo w dłoniach, ponieważ ciepło im nie służy. Składniki: 1/3 szklanki masła 1/2 szklanki masła orzechowego (z orzechów ziemnych, włoskich lub laskowych) 2/3 szklanki brązowego cukru zmielonego na puder 1 jajko 2 łyżeczki wody 1 szklanka mąki pszennej(...)Zmiksować tą samą końcówką co wcześniej. Ciasto uformować w wałek i schłodzić w lodówce 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć, porcjami nakładać do maszynki lub rękawa* i wyciskać ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 12-15 minut w 185*C. Smacznego! *nieużywana porcja ciasta schładza się w tym czasie w lodówce Przepis z niezawodnych Moich Wypieków
Chocolate Muffin Blogłyżki miodu 60g miękkiego masła 3 łyżki cukru ( np. trzcinowego) 100g sułtanek 50g posiekanych orzechów włoskich 100g posiekanej białej czekolady, lub kropelek do pieczenia Rozgrzej piekarnik do 180stC. Suche składniki wymieszaj, dodaj miód, jajka i masło. Dokładnie wyrób, aby wszystkie składniki się dobrze połączyły. Formuj ciasteczka (około 16) i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz około 15 minut
Lejdi of the housedodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Kulki z ciasta delikatnie rozpłaszczamy i robimy w nich wgłębienia. Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 180 st. C. Po wystudzeniu wgłębienia w ciasteczkach wypełniamy dżemem
Smakowity Blog Kulinarnymgnieniu. Wam też polecam te pyszne ciasteczka. Będzie co chrupać w długie, chłodne wieczory Składniki na ok. 60 szt: 350 g puree z dyni 180 g suszonej żurawiny 460 g płatków owsianych górskich garść orzechów włoskich (brak na zdjęciu) 220 g mąki pszennej(...)nich kulki wielkości bardzo dużego orzecha włoskiego (ok. 25-30 g) i układałam na blaszce. Po zapełnieniu blaszki kulkami z masy, każdą z nich spłaszczyłam za pomocą zwilżonej w wodzie, odwróconej łyżeczki (wypukłą stroną), tak żeby zrobić niewielkie wgłębienie. Potem, kiedy będziemy je pokrywać lukrem, w tych wgłębieniach "zatrzyma się" lukier. Ciasteczka nie mogą być za cienkie, dzięki temu
Kuchnia u Krysiniższej temperaturze żeby orzechy zachowały więcej swoich dobroczynnych właściwości. W każdym razie w dzisiejszej wersji ciasteczka i tak są pyszne więc gorąco zachęcam Was do ich upieczenia :) Składniki na blachę ciastek: ciasto: 170 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 100 g mielonych orzechów włoskich lub laskowych 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki ksylitolu 100 g masła 1 jajko(...)orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blaszce zachowując 2-3 centymetrowe odstępy. Z tej porcji wyszło mi mniej więcej 16-18 średniej wielkości ciastek. Piec ok 15 minut aż się lekko zarumienią.POLEWA: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i wymieszać z mlekiem i ksylitolem. Jeśli będzie za gęsta dodać więcej mleka. Tak przygotowaną polewą udekorować ostudzone ciasteczka
Ze smakiem i z pasją