ciasteczka z książki Pyszne na słodko Anny Starmach .Przepis troszeczkę ulepszyłam :) Ja do ciasteczek dodałam jeszcze daktyle od firmy Skworcu . Wszystkich zainteresowanych produktami zapraszam do sklepu internetowego http://www.skworcu.com.pl/ Składniki : 100 g posiekanych daktyli Skworcu 100 g posiekanej mlecznej czekolady 50 g posiekanych orzechów wloskich 2 jajka 120 g miękkiego masła 250 g mąki 1 cukier waniliowy(...)jajkami , cukrem i cukrem waniliowym .Następnie dodaj posiekaną czekoladę , daktyle oraz mąkę z sodą. Zagnieć ciasto. Z ciasta formuj kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub rozwałkuj ciasto i wykrawaj foremką okrągłe kółka. Ciasteczka układaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.Piecz w temperaturze 180 stopni około 12 minut na rumiano . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliPyszne włoskie ciasteczka, przepełnione bakaliami, bez mąki i jajek, dodające energii Świetna przekąska, której ciężko będzie się oprzeć Składniki: - 75g migdałów - 50g orzechów laskowych - 50g cukru trzcinowego - 40g masła - 30g miodu - 30g suszonej żurawiny - 20g suszonych rodzynek - 1 mała pomarańcza Składniki na 10-12 ciasteczek. Zaczynamy od uprażenia orzechów i migdałów, które wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Kuchenne Wariacjekremowy, mocno kajmakowy z chrupiącymi orzechami... Po prostu doskonały. Ja do sernika użyłam orzechów pekan ale równie dobrze mogą to być orzechy włoskie, laskowe czy ziemne. Gwarantuję, że nikt się mu nie oprze :) Spód: 210 g ciasteczek owsianych lub herbatników 1/2 szkl drobno posiekanych orzechów 70g masła Sernik: 1kg sera na serniki z wiaderka 1/2 szkl cukru
Smakołyki Asiquanto ingredienti senza i quali proprio non riesco ad immaginarmi le mele cotte. Buon appetito ;):) SKŁADNIKI 3 jabłka golden 3-6 ciasteczek amaretti 20 g rodzynek 10 g migdałów 10 g wyłuskanych orzechów włoskich szczypta cynamonu 1 łyżka masła 1 łyżka cukru **** INGREDIENTI 3 mele golden 3-6 biscotti amaretti 20 g di uvetta(...)specjalnej drylownicy do jabłek. **** Lavate le mele e asciugatele bene, quindi eliminate il torsolo con l'apposito utensile. Przygotowujemy nadzienie do jabłek: w miseczce mieszamy pokruszone ciasteczka amaretti, rodzynki, drobno posiekane orzechy i migdały; doprawiamy szczyptą cynamonu. **** A questo punto preparate il ripieno: in una ciotola versate l'vetta, un pizzico di cannella, poi aggiungete le mandorle
La grande e la piccola cuocaroztopionego masła. Masło z miodem i sodą przelać do suchych składników i dokładnie wymieszać. Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia (lub piec ciasteczka w dwóch partiach) i układać na nich kulkiz ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, a następnie delikatnie spłaszczyć (w sporych odstępach, ponieważ ciastka rozpłyną się na boki podczas pieczenia). Piec w nagrzanym piekarniku około 8-10 minut
Zabawa smakiemprzygotować. Oczywiście perłowy cukier, który kupiłam, wcale taki perłowy nie jest. Z większymi kuleczkami będą prezentować się jeszcze bardziej atrakcyjnie. Polecam - i na Święta, i do przedporannej kawy.Kawowo-kakaowe ciasteczka z cukrem perłowymSkładniki:(na 35 sztuk)125 g masła100 g cukru1,5 łyżeczki cukru waniliowego1/4 łyżeczki soli3 łyżki ostudzonej, mocnej kawy200 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżka kakaododatkowo(...)przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera.Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę.Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko.Piec w 175 st. C. przez 15 minut.Ostudzi
Pożeraczka, czyli raz adobrzearachidowych kamyków i wymieszać rękoma. Ciasto można wstawić do lodówki na około 20-30 minut, ale nie trzeba koniecznie, możemy od razu piec ciasteczka. 4. Z ciasta formować w rękach kulki wielkości orzecha włoskiego ( patrz FILM ) i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Należy zachować między ciastkami odstępy, ponieważ sporo rosną podczas pieczenia. Wierzch ciastek ozdobić
Mała CukierenkaCantucci to pyszne, włoskie ciasteczka pochodzące z Toskanii. Zachwyciły mnie swoim korzennym, cynamonowym aromatem i smakiem. Dzięki temu, że są wypiekanie dwa razy zyskują na chrupkości. W towarzystwie z zimową herbatą będą połączeniem idealnym. A ten cudowny przepis znalazłam na blogu http://www.100procentkalorii.pl/. Składniki: 2 jajka + 1 roztrzepane do posmarowania 1 szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)pszennej 4 łyżki rozpuszczonego masła 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia szklanka orzechów włoskich, połamanych na połówki ( ja dałam trochę mniej ) Przygotowanie: Jajka i cukier ucieramy na średnich obrotach przez 5 minut do otrzymania jasnej, puszystej masy. Dodajemy rozpuszczone ostudzone masło i delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę
Słodka Strefamojprzepisna.pl | Szybkie rogaliki z czekoladą Gdy goście pukają do drzwi taki przepis Wam się przyda. Proste i szybkie rogaliki z czekoladą. W przepisie wykorzystałam gotowe ciasto
moj przepis nadodatkiem kaszy manny to pyszne i szybkie do zrobienia ciasta. Są mega kruche i smacznie. Wystarczy tylko zagnieść ciasto, czas pieczenia wynosi max 15 minut i już można zajadać ciasteczka. Ciastka są idealne do moczenia w herbacie czy kawie, chociaż ja uwielbiam wszelakie ciastka z kubkiem letniego mleka albo kakao. Do wykonania ciastek wykorzystałam mąkę pszenną koszalińską(...)waniliowy, kaszę manną i proszek do pieczenia wymieszać. Dodać następnie jajka i masło (w temp. pokojowej), zagnieść ciasto. Z przygotowanego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Piekarnik nagrzać do 200'C i piec ciasteczka około 13-15 minut
Zrób to smaczniemisie :) Ciasteczka bardzo atrakcyjnie wyglądają, składają się z masy orzechowo-biszkoptowej i są nadziane domowym kremem ajerkoniakowym. Ich podstawę stanowią kruche ciasteczka lub okrągłe biszkopty. Zapraszam :) SKŁADNIKI MASA NA ULE -200g orzechów włoskich -200g biszkoptów -1 cukier waniliowy -100g cukru pudru -80g masła -4 łyżki mleka -1 łyżeczka kakao KREM -3 żółtka(...)czekolada deserowa -dowolne ozdoby np małe perełki Potrzebujemy też takich foremek Na początek przygotowujemy ciasteczka na spody uli. (TEN KROK MOŻNA POMINĄĆ I ZASTĄPIĆ JE MAŁYMI OKRĄGŁYMI BISZKOPTAMI) Z podanych składników zagniatamy ciasto, odkładamy je na 10 minut do lodówki, wałkujemy i wykrawamy ciasteczka (okrągłe lub np kwiatuszki) Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuziarna sezamu do dekoracji; Wykonanie: Wszystkie składniki wyrobić mikserem lub ręcznie do uzyskania jednolitej masy. Z masy (będzie dosyć tłusta) uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę lekko spłaszczyć i posypać odrobiną sezamu. Sezam na ciasteczkach przyklepać ponownie (ja robiłam to łyżką). Ciastka ułożyć w formie do pieczenia wyłożonej papierem pergaminowym (układać w odstępach, gdyż ciasteczka rosną). Ciastka piec
In my kitchenłyżka drobnego cukru trzcinowego 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżka mielonego siemienia lnianego (+ 2 łyżki wody) szczypta sody oczyszczonej listonic_name = "Wegańskie ciasteczka owsiane (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "50g oleju kokosowego nierafinowanego 1 łyżka drobnego cukru trzcinowego 2/3 szklanki płatków owsianych zwykłych lub górskich 1/2 szklanki mąki owsianej 1 łyżka(...)Następnie wsypujemy mąkę owsianą, dodajemy szczyptę sody i ucieramy. Na koniec wrzucamy płatki owsiane i dokładnie miksujemy. Krok 3 Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i spłaszczamy. Z tego przepisu wychodzi mi dokładnie 9 ciasteczek, jeśli chcemy mieć ich więcej, podwajamy porcję. Pieczemy
CoolinarniePLCiasteczka owsiane z chia, goji i pyłkiem pszczelim Składniki: Płatki owsiane – 150g Orzechy włoskie - 100g Nasiona chia – 50g Jagody goji - 50g Rodzynki – 50g Pyłek pszczeli - 3 łyżki Miód – 30g Cynamon – 2 łyżeczki Jajka – 1 sztuka Jogurt naturalny – 150g Mąka – 30 g Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Orzechy włoskie siekamy i mieszamy z płatkami owsianymi, chia, goji, pyłkiem pszczelim
Kuchnia Bon Appetitpopularne w krajach arabskich i Izraelu kruche i aromatyczne ciasteczka. Są robione z dodatkiem zapachowych wód kwiatowych, więc w domu roznosi się piękny zapach podczas ich pieczenia. Mamulki (jak je pieszczotliwie nazwałam :) ) przygotowuje się z różnymi nadzieniami, najczęściej orzechowymi, chałwowym lub daktylowym. Poniżej przedstawiam przepis na wersję z orzechami włoskimi i cynamonem. Przepis na maamoul z pistacjami, kardamonem i wodą
Przepisy Aleksandry