smak, co idealnie połączyłam z rozpuszczającą się w ustach czekoladą. Czy to nie brzmi wspaniale? Powiem Wam, że po ich spróbowaniu ciężko się powstrzymać i zakończyć nawet na kilku ciasteczkach. Ja sięgam po nie tak systematycznie - dopóki nie zauważę pustego pojemnika! (około 24 sztuk) 130g mąki pszennej graham (użyłam typu 1850) 30g wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki proszku(...)końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach. (Powinny być
Di gotujeDziś mam dla Was przepis inspirowany muffinami, które mój mąż pomimo mrozu przyniósł mi na wczesne śniadanie w Nowym Jorku. Puszyste, lekko wilgotne, duże babeczki bananowe z dodatkiem orzechów włoskich kupione w budce koło hotelu. Mój polski wariant to nieco zmodyfikowany przepis na proste muffinki bananowe, które można znaleźć np. tu i tu . Do przygotowania babeczek najlepiej wykorzystać mocno dojrzałe(...)łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka mleka 0,5 szklanki oleju 1 jajko 2 mocno dojrzałe banany 1 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 łyżeczka masła orzechowego szczypta soli + 100 g orzechów włoskich (lub innych, ja miałam nerkowca) Jak zrobić proste muffinki bananowe? Banany rozgniatamy widelcem lub miksujemy w blenderze. Dodajemy resztę mokrych składników: olej, mleko, masło orzechowe i jajko. Mieszamy
Ciastkozercyskładniki zagniatamy na jednolite lekko klejące ciasto. Z gotowego ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i rozpłaszczamy je w dłoniach. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy ciastka w dość szerokich odstępach. Wierzch ciastek ozdabiamy cukierkami m&m's. Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 15 minut
Emcia PichciCiasteczka są przeeepyszne, cudownie pachną i naprawdę bardzo je lubię. Mają lekko miękkie i delikatne wnętrze, które idealnie komponuje się z kawałkami banana. Syrop daktylowy nadaje im przyjemnego posmaku i koloru, ale nie są zbyt słodkie, więc możecie je dosłodzić. Dla mnie taka wersja jest najlepsza. Polecam! (około 13 sztuk) 1,5 szklanka mąki pszennej (1 szklanka(...)połączyć. Na końcu do masy wmieszać pokrojonego w kostkę banana. Z ciasta formować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować odstępy, ponieważ ciasteczka odrobinę rozpłyną się na boki i podrosną w górę.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 12-15 minut
Di gotujeszybko i nie wymagają jakiś dużych talentów kulinarnych. Moje ciasteczka są z rodzynkami i kokosem,jednak można je zrobić z tym na co mamy w danej chwili akurat ochotę :-) Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kokosem Składniki: - 100g masła lub margaryny / można pół na pół - 3 łyżki brązowego cukru (może być również biały) - 1 łyżka cukru waniliowego - 140g(...)wszystko króciutko miksować. Na samym końcu dodać rodzynki i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać je na blaszce wyłożonej pergaminem w równych odstępach od siebie. Uformowane kuleczki delikatnie rozpłaszczyć widelce lub łyżką na okrągłe ciasteczka. Piec w ok 12-15 minut (do lekkiego zbrązowienia) w temperaturze 170 stopni. Zostawić do ostygnięcia. Polecam
Aromatyczne PodróżeDzisiaj mam dla Was mega orzechowe ciasteczka. Może się skusicie :) Składniki: - 2 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka cukru kryształu - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g masła - 2 jajka - 1/2 szklanka śmietany 18% - 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - skórka z jednej pomarańczy - szczypta soli oraz - 1 jajko - gruby cukier Przygotowanie: Masło miksujemy z cukrem, dodajemy
Zainspirowana w kuchniczego chcieć więcej? Kubka kawy i chwili dla siebie :) Przepis inspirowany przepisem na ciasteczka czekoladowe z książki „Cukiernia Lidla”. Na 14 sztuk: 170 g mąki pszennej 100 g cukru trzcinowego 25 g surowego kakao łyżeczka sody 140 g miękkiego masła jajko 50 g orzechów włoskich 50 g orzechow pekan 50 g nerkowców 50 g kropelek z gorzkiej czekolady
Mienta blogCiasteczka pająki Strasznie smaczne, przerażająco fajne, obłędnie kruche i potwornie łatwe w przygotowaniu – takie właśnie są ciasteczka z pająkami na halloween Składniki: 100g miękkiego masła 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli Dodatkowo: polewa czekoladowa lub czekolada do rozpuszczenia duże czekoladowe groszki (u mnie wiśnie(...)wkładamy na około 20 minut do zamrażarki, a następnie dzielimy je na porcję formując niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe kulki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dość sporych odległościach od siebie. Z podanej porcji składników wyszło mi 18 ciasteczek *** *** Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy przez 12-15 minut – do mocnego zrumienienia. Podczas
Blog z Apetytemprostu chciałam zjeść coś pysznego i udało się! Ten przepis musicie sobie koniecznie zapisać i zrobić takie ciasteczka! SKŁADNIKI: - 150 g otrąb - 30 g chia - 60 g posiekanych daktyli - 50 g mielony len - 60 g posiekanych orzechów włoskich - 100 g masła orzechowego (takiego bez dodatku cukru) - 2 duże jajka -60 g olej kokosowy -2 łyżki mleka - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIklejące, ale bez problemu uda się je wyrobić. Następnie urywamy po kawałku ciasta i formujemy w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Ukłądamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą kulkę lekko spłaszczamy dłonią. Ja dla dekoracji posypałam moje ciasteczka płatkami migdałów. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 12 minut
Walijskie PichceniePyszne orzechowe ciasteczka - półkruche serca - uwielbiane u nas zarówno przez dzieci, jak i dorosłych - w sam raz na nadchodzące Walentynki - bo orzechy włoskie to przecież afrodyzjak :)SKŁADNIKI
Moje Kuchenne RewelacjeOstatnio zrobiłam pieczone figi z orzechami włoskimi i sosem z czerwonego wina. Tym razem przygotowałam je w wersji wytrawnej z cukinią i kozim serem. Jest to
Oryginalny smakwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Ciasteczka są przepyszne i mają miękkie, mocno czekoladowe wnętrze. Już podczas pieczenia kusząco pachną, a później... nie sposób zaprzestać na kilku sztukach! Strasznie wciągają! Czekolada cudownie roztapia się w ustach, a dodatek kokosa sprawia, że każde ciastko przyjemnie chrupie. (około 18 sztuk) 130g mąki pszennej 50g wiórek kokosowych 1 łyżka kakao (płaska(...)składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 10-11 minut w 190 stopniach. (Powinny być
Di gotujePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i zaczynają kusić już podczas ich przygotowania. Są chrupiące z zewnątrz i delikatnie miękkie w środku, a ta rozpływająca się w ustach biała czekolada... A zresztą co ja tu będę więcej pisać?! Sami spróbujcie! (około 16 sztuk) 1 szklanka mąki owsianej (1 szklanka = 250 ml) 1 szklanka wiórek kokosowych 1/2 szklanki cukru(...)końcu do masy wmieszać posiekaną czekoladę. Z ciasta formować (zwilżonymi dłońmi) kulki o wielkości małego orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ ciasteczka rozpłyną się na boki.) Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 9-10 minut w 180 stopniach. Ciastka odstawić
Di gotujezdrowszej wersji. Naturalna słodycz bananów i żurawiny do tego moje ukochane płatki owsiane… Nic tylko jeść i to bez wyrzutów sumienia. Spróbujcie. Przepis jest naprawdę prosty. A takie ciasteczka możecie też bez obawy podać swoim pociechom. Moim bardzo smakują. Polecam Wam również moje owsiane batoniki domowe. Składniki: 2 większe banany (najlepiej dojrzałe, ale nie jest to konieczne) 1 szklanka(...)rodzynki). Znów mieszamy. Odstawiamy masę na 3-4 minuty. Z masy w dłoniach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego lub ciut większe (można dłonie lekko zwilżyć wodą), które później lekko spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z ciasteczkami wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 15 minut. Ciasteczka ściągamy z blaszki
Słodkie okruszki