kremem cytrynowym :) ciastka: 260 g mąki pszennej 60 g cukru pudru 120 g masła 2 łyżki śmietany 2 żółtka starta skórka z całej pomarańczy opcjonalnie puder szpinakowy do posypania ciasteczek lemon curd: jajko żółtko skórka starta z całej cytryny sok z całej cytryny 30 g cukru trzcinowego 40 g masła Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Dalej ucierając(...)przez sitko. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy je na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. W każdej kulce robimy wgłębienie. Pieczemy do zrumienienia (ok.15-18 minut) w 180 stopniach. Studzimy na kratce, a następnie wgłębienia wypełniamy, również wystudzonym, lemon curd. Opcjonalnie posypujemy pudrem szpinakowym. Smacznego :) Artykuł Ciasteczka z lemon curd pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogInspiracja z książki: „1000 recipes. Baking” - z moimi modyfikacjami. Kolejne ciastka, do których mam wieeelką słabość! Cóż, ich smak jest rewelacyjny... Dodatkowo brzegi ciasteczek są chrupiące, a środek miękki i lekko ciągnący. Koniecznie spróbujcie i od razu Wam podpowiem - pieczenie zaczynajcie od podwojenia proporcji składników. Dlaczego? Bo nieziemsko kuszą i wciągają do podjadania. Ciężko się oprzeć tym słodkim, odrobinę(...)pestkami oraz czekoladą. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki (bez spłaszczania!) ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 12-15 minut (*) w 170 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione.) Po tym czasie blachę wyjąć z piekarnika, odczekać kilka minut i ciasteczka przenieść na kratkę - do ostudzenia. (Początkowo będą bardzo miękkie
Di gotujedniach zamknięte w słoju, zaraz po upieczeniu twardnieją i można je jeść maczane w mleku, są bardzo aromatyczne i wodzą człowieka na pokuszenie....Robiłam zimowe wydanie tych ciasteczek w formie piernikowych ludków, a teraz pora na letnią opcję, bo wykrawanie wierzchu tak mnie zachwyciło u Gosi z blogu Ósmy kolor tęczy, że musiałam sama je przetestować. Składniki na ciasto(...)być dość twarde. 3. Ciasto dzielimy na małe części, wielkości orzecha włoskiego, formujemy kulkę, rozgniatamy ją lekko nożem i wierzch każdego ciastka nacinamy nożem. Piekarnik rozgrzewamy do 175 C, pierniki układamy na foremkach wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut. Zaraz po wyjęciu z piekarnika ciasteczka są miękkie lecz po kilku minutach stwardnieją i warto poczekać
Apetyczna babeczka125 g margaryny 2 tabliczki białej czekolady 150 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 2 jajka 125 g mąki pszennej 180 g orzechów włoskich 2 łyżeczki
Krokusowy Domciastek typu oreo 200 g mielonego sera twarogowego 100 g mlecznej czekolady Ciasteczka kruszymy na drobny pył (u mnie zadaniem tym zajął się malakser). Ser kilkukrotnie mielimy (ja użyłam praski do ziemniaków). Oba składniki łączymy ze sobą. Po wyrobieniu formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i wstawiamy je do lodówki na co najmniej pół godziny. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej
Smaki Na Talerzudzieciństwie też tak bardzo nie lubiliście słodyczy o smaku kawy? Czekoladki, torty albo ciasteczka? Zawsze się zastanawiałam jak można lubować się w takich słodkościach. Ten tort natomiast – orzechowy z kremem kawowym jest zaskakująco smaczny. Może dlatego, że bardzo słodki... Składniki na biszkopt: 100 zmielonych orzechów włoskich 250g cukru 250g masła 220g mąki łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody oczyszczonej
wysmienitycukru pudru, 110g masła ekstra, 3 jajka, 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, cukier puder do obtaczanie ciasteczek (około pół szklanki). Sposób przygotowania czekoladowych ciasteczek chocolate crinkles: Masło roztapiam w rondelku i pod koniec dodaję połamaną czekoladę. Mieszam, aż powstanie jednolita masa i odstawiam do wystudzenia. Ubijam białka na sztywno, dodaję cukier(...)formuje kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczam w cukrze pudrze, układam na półmisku i wkładam do zamrażalnika na około 30 minut. Zimne ciastka czekoladowe przekładam na wyłożoną papierem do pieczenie blachę i wkładam do rozgrzanego do temperatury 170 o C piekarnika (opcja góra, dół) na około 12 – 14 minut. Tuż po zakończeniu pieczenia ciasteczka są miękkie, wyjmujemy wiec
Gotuj Się Kto MożeZdrowy deser na bazie płatków owsianych i mąki graham, z dodatkiem gorzkiej czekolady. Niezastąpione ciasteczka gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Smakują rewelacyjnie z mlekiem lub kawą. Na drugie śniadanie i na przekąskę jak znalazł. Mąka graham zawiera więcej składników mineralnych niż inne mąki pszenne, witaminy z grupy B oraz błonnik, a także obniża poziom cholesterolu. Natomiast płatki owsiane(...)oraz czekoladę, delikatnie mieszamy. Mokrymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Ciastka lekko spłaszczamy. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Studzimy na kratce. Uwaga!!! Pomiędzy ciastkami należy zachować odległość, gdyż urosną w trakcie pieczenia. Z podanej porcji wyszło mi 25 ciastek. Jeśli chcecie aby ciasteczka były grubsze, nie należy zbyt spłaszczać. Ciasteczka są bardzo
słodki bratekPrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują przepysznie i już podczas mieszania składników... kuuusząco pachną! Są delikatnie chrupiące na zewnątrz oraz miękkie w środku. Dodatkowo bardzo sycą i nadają się dla osób na diecie bezglutenowej - wtedy należy pamiętać o dodaniu czekolady bez glutenu. Koniecznie spróbujcie! (około 9-10 sztuk) 1/2 szklanki mąki migdałowej (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki mąki kokosowej(...)czekoladę. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinę spłaszczyć i z niewielkimi odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (*). Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zapieczone.) (*) Użyłam papieru Stella , który idealnie sprawdza się nie tylko przy pieczeniu ciasteczek, ale też doskonale sprawdza się w przypadku różnych
Di gotujeKolejna świąteczna propozycja. Tym razem są to babeczki piernikowe z orzechami włoskimi i nadziewane marcepanem. Udekorowałam je czapeczkami Mikołaja z bitej śmietany zmieszanej z serkiem mascarpone
Oryginalny smakrozpływają się na boki, po czym lekko się unoszą i rumienią. Wiórki kokosowe delikatnie wyczuwalne dające przyjemny posmak. Samo ciasto jest dosyć klejące i potrzeba odrobiny precyzji przy formowaniu ciasteczek. Polecam! S kładniki: (na 20-25 sztuk) 200 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 60 g cukru pudru 1 żółtko 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego 100 g białej(...)ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego (najlepiej pomagać sobie małą łyżeczką) i umieścić je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (podczas pieczenia ciastka rozleją się na boki). Lekko spłaszczyć dłonią. Piec w piekarniku nagrzanym do 160 st.C przez ok. 15 minut do zarumienienia boków. Polecam blaszkę z ciasteczkami umieścić na wyższych piętrze
Nastoletnie WypiekanieSKŁADNIKI: 2 szklanki mąki,200 g masła, 1/2 szklanki cukru,2 łyżeczki cukru waniliowego,150 g masy marcepanowej,1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mleka
Aga w kuchniinnego... W tym roku jednak nie odpuściłam, i znalazłam czas dla mandarynkowych paluszków. Ich przygotowanie jest proste, choć chwilę zabiera dopasowanie odpowiedniej długości. Później już idzie jak z płatka. Ciasteczka nieco rosną w piekarniku, więc należy zachować stosowne odstępy na blasze. Zamiast mandarynek można użyć pomarańczy, ale ja w grudniu dostaję mandarynkowego fioła , i uważam, że takie są najlepsze. Mocno(...)masę. Mąki przesiać, wymieszać ze skórką z mandarynek i drobno posiekanymi orzechami. Partiami dodawać do ciasta, na zmianę z sokiem. Gotowe ciasto uformoać w kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie z ciasta odrywać kulki nieco większe od orzecha włoskiego, formować z nich wałęczki długości 15 cm. Układać na blasze wyłożonej
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasła orzechowego. Yummy, yummy, yummy... Must be funny 😁 Składniki na 10 ciasteczek: 1 jajko 1 szkl. masła orzechowego (bez cukru) 1\2 szkl. erytrolu/ksylitolu Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. W rękach formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Przekładamy na blaszkę i splaszczamy. Pieczemy ok. 15 min. Studzimy i jemy
Czarnawisienkatrochę pozmieniam ten przepis bazowy, może kolejna wersja wyjdzie równie zaskakująca? :D Ciasteczka na oliwie z karobem i orzechami 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 1/2 szklanki ksylitolu fińskiego 1 małe jajko 1/3 szklanki oliwy (takiej do smażenia, nie extra virgin) 3 czubate łyżki mielonych orzechów włoskich 2 łyżeczki karobu (sproszkowanego) 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki sody Wszystkie
FitKot