składniki: 500 g pszenicy np. orkiszowej 200-250 g płynnego miodu naturalnego 150 g suchego maku 150 g rodzynek 100 g orzechów włoskich 100 g orzechów
Domowy Smak Jedzeniabardzo prosto – jedyna niedogodność to czekanie, aż czekoladowa masa schłodzi się przed pieczeniem. Znikają szybko, podjada się je i nie wiadomo kiedy już ich nie ma! Popękane ciasteczka czekoladowe: 200 g deserowej lub gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 200 g mąki (ok. 1 i 1/2 szklanki) 100 g masła (pół kostki) 3 ekologiczne jajka 3/4 szklanki cukru pudru + 1/2 szklanki(...)lodówki na co najmniej trzy godziny – masa musi być bardzo zimna, aby nie lepiła się bardzo do rąk. Odrywamy kawałki masy i formujemy kuleczki o wielkości małych orzechów włoskich (wychodzi ok. 30 sztuk). Obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastek nie spłaszczamy, bo nie popękają. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160°C (jeśli
Poezja smakuzłapania" na szybko. Przed chwilą upiekłam ciasteczka z przyjaznym dla mnie składem, które mają mi ratować życie w takich sytuacjach. Składniki: filiżanka mąki owsianej bezglutenowej filiżanka płatków owsianych bezglutenowych filiżanka mleka/śmietanki kokosowej (używam Real Thai - dobry skład tylko kokos i woda) filiżanka potłuczonych orzechów (u mnie: migdały, orzechy brazylijskie i włoskie) pół filiżanki oleju kokosowego extra virgin łyżka wiórków
Cytryna&Co.ciasteczka kakaowe z kleiku ryżowego. Kakaowe ciasteczka ryżowe paczka 150 g kliku ryżowego 200 g masła 2 jajka 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1 płaska łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia czubata łyżeczka kakao Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciastek i zagniatamy by powstało zwarte ciasto. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczamy je i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Dzieje kuchennej WiewióryCiasteczka bakaliowe Pyszne ciasteczka z dużą ilością bakalii do kawusi. Przepis zaczerpnięty z internetu ze strony zagranicznej. Składniki: Ciasto; mąka - 300 g + 50g do podsypki żółtka jaj - 3 szt cukier -120 g szczypta soli masło -180 g śmietana kwaśna - 2 łyżki kakao - 25 g Bakalie; orzeszki ziemne orzechy włoskie tarte- 2 łyżki morele suszone śliwki suszone pestki dyni żurawina suszona
Kuchnia DanusiPrzygotowanie: Zagniatamy ciasto na ciasteczka z przesianej mąki z proszkiem do pieczenia, miękkiego masła, cukru białego, cukru waniliowego i mleka. Następnie dodajemy masę marcepanową i posiekane suszone wiśnie. Ponownie zagniatamy, ale bardzo krótko, tylko by składniki się wymieszały. Marcepan dobrze jak będzie miejscami w kawałkach. Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem
Aga w kuchniSmaczny i szybki obiad, czyli placuszki ze szpinaku z pokruszonym serem kozim, podane z sosem jogurtowym z uprażonymi orzechami włoskimi. Całość współgra idealnie! To pyszna alternatywa
Oryginalny smakZostała mi ostanio pomarańcza z przepisu dotyczącego mufinek więc postanowiłam ją jakoś pozytywnie wykorzystać :) Składniki:- 250 g miękkiego masła- 100 g cukru pudru- 3 łyżeczki soku
Zainspirowana w kuchniniestety wykluczyć je z diety osoby z cukrzycą. Kulki mocy są dwuskładnikowe i banalnie proste do przygotowania. Do wykonania kulek użyłam gotowej masy daktylowej. Pozostała mi po produkcji arabskich ciasteczek ma`amoule. Jeśli masa daktylową nie dysponujesz, najlepiej zrobić je ze zmiksownych świeżych daktyli. Suszone daktyle są konserwowne przynajmniej trzema konserwantami, tym samym nie nadają się na zdrową przekąskę(...)pełna dowolność. Zapakowane w kolorowe papierki ucieszą najmłodszych smakoszy. Składniki na około 30 kulek: 200 g masy daktylowej, 2 szklanki świeżych daktyli lub suszonych namoczonych na noc 1/2 szklanki orzechów włoskich 1 łyżeczka oleju kokosowego Wykonanie: daktyle zblendować na gładką masę. Orzechy posiekać na drobne kawałki masę daktylową uplastycznić dodatkiem 1 łyżeczki oleju kokosowego wyrabiając w rękach jak plastelinę
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Przepis autorski (mój). Diablotki to kruche ciasteczka z żółtego sera. Można je podawać do zup lub po prostu jako przekąskę. Dla mnie najlepiej smakują w formie ciasteczek, które robię już od wielu lat. Moja rodzina i znajomi je uwielbiają! Są naprawdę przepyszne! W internecie można znaleźć mnóstwo przepisów na diablotki z ciasta francuskiego i o różnych kształtach. Chyba najpopularniejszymi(...)końcu wsypać prażoną cebulkę. Całość porządnie zagnieść, owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce (około 20-30 minut). Po tym czasie z ciasta formować (*) kulki (mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka ostudzić
Di gotujemasła 3 jajka 5 łyżek śmietany Masło, mąkę i cukier usiekać ,dodać jajka i śmietanę i dobrze wyrobić i odstawić na chwilę w chłodne miejsce. Potem rozwałkować ,wykrawać ciasteczka w różnych wzorach i piec. Tyle cytatu. Ja piekę w temp. 170 stopni ,około 10 min. Po ostudzeniu ozdabiam i wieszam na choince ,aby złe odstraszyć, a panowała radość(...)materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność, nie może ich zabraknąć w pierożkach ,szarym sosie i faszerowanych rybach.Wigilijne desery powinny być przygotowane z suszonych owoców ,bo tak jak bakalie i ciasteczka wróżą domowi szczęście
Kulinarny karnet Christopheraczekolady 50 g masła 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii cukier puder do obtaczania ciasteczek CZAS PRZYGOTOWANIA: 260 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem w kąpieli wodnej (metalową miskę z czekoladą i masłem umieszczamy na garnku(...)całą noc. Im dłużej ciasto będzie w lodówce, tym bardziej popęka w trakcie pieczenia). 4. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Z przygotowanego ciasta formujemy kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego. Staramy się jak najkrócej trzymać ciasto w dłoniach, żeby go zbytnio nie ogrzać. Kuleczki obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podczas pieczenia ciastka trochę
My Culinary ArtPrzepyszne, domowe zdrowe batony bez dodatku białego cukru. Fit batony z płatków owsianych, masła orzechowego, daktyli, żurawiny i orzechów z mlekiem kokosowym, słodzone odrobiną syropu klonowego
Moja Delicjaoraz zupa . Reszta trafiła do dyniowych ciasteczek z płatkami owsianymi. Są dość syte, więc rewelacyjnie sprawdzą się na drugie śniadanie do pracy lub umilą jesienne wieczory z książką i herbatą. Nie zawierają w sobie jajek, dlatego zadowolą także wegan (w przypadku użycia odpowiedniego tłuszczu i słodzidła). Użyte przeze mnie bakalie w postaci orzechów włoskich i żurawiny możecie wymienić
Fabryka pomysłówDziś przepis na najprostsze muffinki dyniowe, na zasadzie składniki suche wymieszaj z mokrymi. Wilgotne i pachnące cynamonem i imbirem. Ale żeby nie było tak prosto i
Cooking for Emily