Ciasto marchewkowe jest puszyste, wilgotne i ma bardzo pyszny smak. Wiele osób uważa, że przygotowania ciasta z marchewki jest niemożliwe, a wręcz ciasto takie będzie niejadalne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Orzechówka tyrolska na problemy żołądkowe Tyrolska nalewka na zielonych orzechach nie raz ratowała nas podczas kłopotów żołądkowych. Nie pamiętam w jaki sposób weszliśmy w posiadanie tego
Cztery FajeryMoje ulubione. Jedyne, które można jeść bez wyrzutów sumienia, że przybędzie nam parę centymetrów tu i ówdzie... Składniki na około 34 ciasteczek: 200 g masła 3/4 szkl. brązowego cukru lub opcjonalnie 0,5 szkl cukru i łyżka miodu, najlepiej ciemnego 1 jajko cukier waniliowy 1szkl. mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody, ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2,5 szkl. płatków(...)utrzeć mikserem , stopniowo dodawać cukier, następnie jajko i po kolei wszystkie składniki, zmiksować. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik nagrzać do 180 stopni. Z ciasta robić kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć i układać na blaszce w sporych odstępach, gdyż rosną na boki. Piec mniej więcej 15 minut, chwilę odczekać i zdjąć z blaszki jeszcze ciepłe, bo potem się kruszą
Anioły w kuchnimogę. Te ciasteczka już kiedyś były na blogu, ale doczekały się ulepszenia i nowych, ładniejszych fotek. Więc taaa daam! oto one! Pieczcie, jedzcie i napiszcie czy Wam smakowały :) Czekoladowe ciasteczka z sezamkami 200 g mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 2 opakowania sezamków, pokruszonych po 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia i sody oczyszczonej 1 jajko 100 g gorzkiej czekolady(...)cukrem. Dodajemy jajko i kakao. Mieszając dodajemy pozostałe składniki. Wstawiamy na 20 minut do lodówki. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy porcje ciasta. Powinny mieć wielkość orzecha włoskiego. Zachowujemy odległość ok. 4 cm (ciastko sporo rosną). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy 10-12 minut, aż będą lekko rumiane. Wyjmujemy ciastka z pieca, studzimy
Dzieje kuchennej WiewióryKolejny weekend przed nami, jak ten czas leci... Czy też macie wrażenie, że za szybko?! Tak czy inaczej, jeść coś trzeba, bez deseru też nie zawsze
Radość kipiąca uśmiechem.sobie mnóstwo interesujących produktów, częściowo dla mnie nowości. Amarantus już miałam co prawda, ale nie wiedziałam do końca, co z nim zrobić. Zainspirowałam się znalezionymi w sieci przepisami na ciasteczka tzw. amarantki, ale niestety zawierały gluten. Postanowiłam zrobić swoje, wykorzystując nowe nabytki :) Składniki: filiżanka amarantusa (może być prażony, bo taki jest twardawy, chociaż mi to nie przeszkadza) dwie garście suszonych(...)łyżki mączki migdałowej 6 łyżek płynnego miodu (syropu klonowego lub z agawy) 6 łyżek oleju kokosowego 1 jajko łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowego garść pestek słonecznika garść pokruszonych włoskich orzechów, garść sezamu, garść wiórków kokosowych- z resztą tutaj moim zdaniem panuje pełna dowolność Pomieszałam wszystkie składniki, żeby się ładnie zlepiły. Jeśli za bardzo się rozsypują możemy dodać ekstra
Cytryna&Co.roztopionego masła pół łyżeczki proszku do pieczenia 200 g bakalii, np. rodzynki, orzechy Wszystkie składniki połączyć ze sobą dokładnie, następnie mokrą ręką formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczać. Układać na natłuszczonej blasze i piec 15 minut w 180 stopniach
Jadło i czytadłoPyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta
BullioPyszne, proste ciastka z kawałkami czekolady. Świetnie smakują z mlekiem czy kawą. Przepis na około 35 średniej wielkości ciastek. 3 szklanki mąki 200 g masła szczypta
Bullioskładniki: 100 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru pudru 5 jajek (białka oddzielone od żółtek 500 g bakali (ja użyłam: 100 g rodzynek, 100
Domowy Smak Jedzeniajeśli macie dylemat co z nim zrobić to... upieczcie ciaaasteczka! Smakują rewelacyjnie i znikają ekspresowo, nawet wśród fanów mniej zdrowych słodyczy. (Sprawdzone!) Bo kto się oprze takiemu chrupiącemu ciasteczku? Ja je uwielbiam. (około 20 sztuk) 2 szklanki musli (1 szklanka = 250 ml; u mnie wielozbożowe z dodatkami - Benus ) 1/2 szklanki brązowego cukru 1/2 szklanki mąki (u mnie pszenna(...)płynnego) 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masło należy stopić, a jajko roztrzepać. Następnie wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę odrobinkę spłaszczyć (*) i ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. (Powinny być zarumienione
Di gotujePrzepis na trufelki z 1957 roku, czyli z PRLu. Przepis z książki „Ciasta, ciastka, ciasteczka, wypiek domowy” Jana Czernikowskiego, z 1957 roku. Jak dla mnie przepis trochę zaskakujący. Głównym składnikiem jest tu mąka. Pierwsze zastanowienie... surowa mąka... ale postanowiłam spróbować. I... i trufelki okazały się bardzo smacznymi słodyczami :) Mąkę należy uprażyć, aby nie była surowa. Prażyłam(...)patelni, do momentu gdy zrobiła się beżowa / jasno złota. Trochę zmieniłam przepis i dodałam trochę tartych migdałów, możne je dodać lub nie..., ale można dodać również starte orzechy włoskie, laskowe... 250 ml cukru, 250 ml mleka, 500 ml mąki pszennej, 3 łyżki miękkiego masła, 1 żółtko, 1 łyżka zmielonej kawy, 20 ml rumu, 25 - 30 ml spirytusu, 100 ml tartych
królestwo garówobdaruję rodzinę i znajomych. Co jeszcze upiekę? Makowiec, keks i coś jeszcze, ale na razie się zastanawiam:) Lubię jadalne prezenty, szczególnie te zrobione własnoręcznie. Domowe pralinki, śliwki w czekoladzie, ciasteczka. Jako jeden z takich słodkich prezentów polecam daktylowe trufle. Są niezwykle proste do zrobienia, nie zawierają cukru. Swoją słodycz zawdzięczają daktylom i rodzynkom, a jedna taka kulka to spora dawka(...)prawdziwie świąteczny smak. To co? kiedy zrobicie? tylko nie powyjadajcie bakaliowej masy, zanim obtoczycie trufle w kakao;) Składniki (na ok 20 sztuk): 100g daktyli bez pestek 100g orzechów (laskowe, włoskie) 50g rodzynków skórka otarta z pomarańczy sok z połowy pomarańczy 3 łyżki kakao + do obtoczenia opcjonalnie: 1/4 łyżeczki cynamonu lub domowej przyprawy piernikowej Daktyle pokroić na mniejsze kawałki
Obiad gotowyOstrzegam, są okropnie słodkie. Dla wybrednych polecam zmniejszyć ilosć dodawanego cukru. Poza tym są bajecznie proste, przez co też szybkie. Proporcje na 20 ciasteczek. Oparłam się na przepisie, o którym pisałam już [tutaj] . 110 gram mąki 100 gram cukru 50 gram masła 1/2 szklanki słonecznika 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę wymieszać z proszkiem. Masło utrzeć(...)następnie mąkę. Do jednolitej masy wmieszać połowę słonecznika. Przygotowane ciasto włożyć do lodówki do stężenia. Piekarnik nagrzać do 190C. Blaszkę wyłożyć papierem. Z ciasta małą łyżeczką formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je w pozostałym słoneczniku. Rozstawić je bardzo szeroko na blaszce, gdyż rozrosną się w czasie pieczenia. Zapiekać 15-20 minut w temperaturze 190C. Po upieczeniu pozostawić na chwilę
Czerwony Gupik