Piernikowy torcik świąteczny Pyszny, aromatyczny i przepięknie pachnący torcik Bożonarodzeniowy. Słodka masa grysikowa rewelacyjnie komponuje się z ciastem piernikowym oraz kwaskowatym dżemem tworząc smaczną kompozycję świąteczną
Blog z Apetytemskładniki: 200 g mąki 100 g wiórek kokosowych 1 jajko 120 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50
Domowy Smak JedzeniaChrupiące i przepyszne ciasteczka z dodatkiem bezglutenowego musli i chia. Użyłam mojej własnej mieszanki musli w której znalazły się płatki kukurydziane, płatki z brązowego ryżu, kasza gryczana preparowana, rodzynki i kawałki suszonych moreli. Bardzo proste do wykonania i rewelacyjne w smaku. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami ( u mnie miks własny(...)chia 1 łyżka miodu 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka lekko spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowaUwielbiam ciasteczka z kleiku ryżowego i często wymyślam ich przeróżne wersje, co pewnie wiecie obserwując mój blog. Tym razem chciałam Wam zaprezentować przepyszne, mocno kruche i niesamowicie delikatne ciasteczka o smaku pomarańczowym. Już ich zapach niezwykle kusi, więc naprawdę ciężko poprzestać na kilku sztukach. Poza tym są takie lekkie, że można sobie pozwolić na odrobinę słodkości. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia(...)cukrem utrzeć do puszystości oraz nadal mieszając - wbić jajko. Do powstałej masy dodać resztę składników. Całość dokładnie połączyć najlepiej za pomocą dłoni. Z ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego i w każdej z nich zrobić (małym palcem lub okrągłym końcem drewnianej łyżki) niewielkie wgłębienie, które należy wypełnić odrobiną nadzienia. Wszystkie kuleczki ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem
Di gotujeChciałam zrobić jakieś z białą czekoladą, ale finalnie - podmieniłam ją na mleczną. Biała za bardzo kusi i po prostu... ją zjadłam. Troszkę zmodyfikowałam przepis i wyszły niezwykle pyszne ciasteczka, które zniknęły ekspresowo. Cała rodzina je podjadała, aż moja puszka zrobiła się całkowicie pusta. Są rewelacyjne, delikatne i co najważniejsze... czekoladowoooo-kokosoweee! Pycha! (około 24 sztuk) 300g mąki pszennej(...)dodać likier i następnie wsypać mąkę, proszek do pieczenia oraz wiórki kokosowe. Całość dokładnie połączyć - najlepiej za pomocą dłoni. Na końcu wmieszać posiekaną czekoladę. Z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć a blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 12 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być delikatnie zarumienione. Dłużej
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Mała Cukierenka . Ciasteczka dosłownie są rewelacyjne i znikają w oka mgnieniu, dlatego polecam ich przygotowanie z podwójnej lub nawet potrójnej ilości składników. Nie pożałujecie. Kuszą swoim zapachem, są lekkie, kruche i takie delikatne. Na stałe wpisały się do moich ulubionych wypieków. Swoją wersję wzbogaciłam nasionami chia. (około 20 sztuk(...)cukrem pudrem - do puszystości. Dodać mąkę i sól. Po wymieszaniu wsypać resztę składników i całość dokładnie połączyć - za pomocą dłoni. Z ciasta formować kulki o wielkości pośredniej między orzechem włoskim, a laskowym. Kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 15 minut w 180 stopniach (termoobieg 170 stopni). (Powinny lekko się zarumienić.) Upieczone
Di gotujeBardzo atrakcyjne małe " co nieco ", szczególnie dla dzieci na przyjęcia dla maluchów w sam raz, efekt wart zachodu, bo czyż nie wyglądają jak prawdziwe grzybki?! - polecamy
kgwjanczewoJak wiadomo, wszystko co dobre szybko się kończy :), i odnosi się to również to przysmaków podniebienia. Aromatyczna drożdżówka z cynamonem i świeżą wanilią wodzi na pokuszenie
Apetyczna babeczkaCiasteczka wychodzą mięciutkie, wręcz rozpływają się w ustach tylko musimy pamiętać aby ich nie spiec. Za kawałki czekolady w ciasteczkach posłużyły mi jajeczka czekoladowe które pokroiłam na mniejsze kawałeczki. Możemy użyć tutaj groszków czekoladowych lub pokrojonej na mniejsze kawałeczki gorzkiej czekolady. Składniki 1 dużą blachę ciastek: 125 g miękkiego masła 1/2 szkl cukru 250 g mąki pszennej 1 jajko(...)miksujemy ale widełkami do ciasta. Na koniec wsypujemy groszki czekoladowe lub pokrojoną czekoladę i zagniatamy je w ciasto. 3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrywamy małe kawałeczki ciasta wielkości orzecha włoskiego i układamy na blaszce spłaszczając. Ciasta pieczemy w 180 stop. przez 10-12 minut. Pilnujmy czasu bo inaczej z kruchych i mięciutkich ciastek zostaną tylko kamienie
Gotowanie...to proste !Bardzo lubię kokos, więc dziś upiekłam pyszne ciastka z wiórkami kokosowymi i cukrem kokosowym. Smakują obłędnie, są kruche z zewnątrz i miękkie w środku. Podczas pieczenia
Zrób to smaczniebędziecie mieli okazji upiec, ale może w przyszłości wypróbujecie moją piernikową wariację. Pomysł na to ciasto powstał dość spontanicznie, głównie ze względu na białka, które zostały mi po upieczeniu ciasteczek. Ten piernik jest lekki, ale jednocześnie ciasto nie jest suche dzięki użyciu powideł. Moim zdaniem połączenie idealne, a do tego nie zawiera tony cukru czy miodu ;) Na marginesie dodam(...)stewii 200 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki kokosowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki przyprawy do piernika 70 g oleju rzepakowego/oliwy 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1 łyżka skórki pomarańczowej 2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych 1 łyżka karobu 100 ml mleka do przełożenia: domowe powidła śliwkowe (ja użyłam tych ) Białka ubić na sztywną pianę i dodawać
FitKotSękaczek Bardzo efektowne i mega smaczne ciasto, które idealnie wkomponuje się w świąteczne potrawy. Pomysł na ten pyszny wypiek zaczerpnęłam ze strony babeczka.zuzka.pl. Nie wiem skąd
Blog z ApetytemKulki mocy podbijają internet już od kilku lat. Moja wersja jest szyta na miarę - pod moje dzieci, ale mam nadzieję, że u innych też się sprawdzi
Kulinarne InspiracjePrzepis na ciasto marchewkowe z orzechami, który Wam pokażę jest bardzo łatwy a jego efekt wspaniały. To ciasto zawsze kojarzyło mi się z jesienią, chyba za
Słodki Blogrzadka) które wzbogaci ciastka o nienasycone kwasy tłuszczowe, a te z kolei wzmocnią ‘nasercowe’ działanie potasu i magnezu z bananów. Możemy wsypać do masy bananowo-owsianej trochę posiekanych włoskich orzechów lub migdałów. Ciastka same w sobie będą miały wtedy prawie tyle kalorii co mały pączek, ale dostarczymy organizmowi dodatkowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym Omega-3 i jeszcze więcej(...)kardamon, tłuczone goździki, skórkę otartą z pomarańczy, pastę waniliową czy choćby mieszankę przypraw do piernika. Sezam, chia i mak też tu fajnie zagrają. Mniej dbającym o linię pożeraczom zdrowych ciasteczek polecam czekoladę – zwykłą gorzką, bogatą w magnez, albo specjalną do wypieku ciastek (np. kropelki czekoladowe do zapiekania, nie rozpuszczają się podczas pieczenia i zachowują kształt) . Czekolada w połączeniu z bananem
Karo in the Kitchenwstawiłam. Sernik jest naprawdę bardzo smaczny, tylko mały ;) więc od razu lepiej podwoić porcję. Pięknej, wiosennej niedzieli! Składniki Spód 130 g maślanych lub czekoladowych herbatników 60 g masła, rozpuszczonego Ciasteczka zmielić, wymieszać z masłem. Wcisnąć przygotowaną masę w dno kwadratowej foremki o wym. 20x20 cm i schłodzić w lodówce na czas przygotowywania masy serowej. Masa serowa wszystkie składniki powinny być(...)zmiksować dokładnie, lecz nie za długo (tylko do połączenia składników). Wylać na przygotowany spód. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 30 min. Dodatkowo 75 g posiekanych orzechów włoskich 200 g masy kajmakowej (ok. pół puszki) Orzechy podprażyć na suchej patelni do zrumienienia. Wystudzony sernik posmarować kajmakiem i posypać orzechami. Schłodzić przez 12 h w lodówce. Smacznego! * używam
Słodkie inspiracjeidealnym dodatkiem zarówno do deserów, jak i dań obiadowych. Wiórki kokosowe (tak jak płatki kokosowe) mogą stanowić świetną dekorację do deserów. Wykorzystać można je również np. do upieczenia kokosowych ciasteczek (kokosanek) czy ciast, tortów, kremów, trufli, budyniu etc. Miąższ kokosa można zamrażać lub smażyć, a wiórki – prażyć. Kokos jest więc produktem absolutnie uniwersalnym.” Bez mrożenia, smażenia, prażenia, czy też(...)masło, mleko w proszku, pokruszone na kawałki wafle. Miksujemy na niskich obrotach do połączenia składników. Wstawiamy na 30 minut do lodówki do stężenia masy. Po wyjęciu formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczamy w pozostałych wiórkach. Do środka każdej można dodać migdał bez skórki. Kokosowe kulki – wyśmienite dla łasuchów… i nie tylko. Łakocie, które zachwycą i domowników, i gości
mojewypiekiinietylko