Przepis autorski (mój). Ciasteczka są pyszne, dość syte i obłędnieee... pachną! Wiśnie nadają im wyrazistego smaku oraz sprawiają, że wyglądają bardziej kusząco i uroczo. Idealnie sprawdzą się jako bezglutenowa przekąska oraz zaspokojenie ochoty na coś słodkiego. Polecam! (u mnie 6 dużych i 5 mniejszych sztuk) 150g mąki kukurydzianej 80g cukru kokosowego 50g wiórek kokosowych 50 ml mleczka kokosowego(...)oleju 1 jajko 1/4 łyżeczki soli Dodatkowo: 30-40g suszonych wiśni Wszystkie składniki dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Z powstałego ciasta uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego lub większe. ( Ja robiłam o różnych wielkościach.) Kuleczki należy spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. W każde ciastko delikatnie wcisnąć po kilka wiśni. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika
Di gotujefrancuskie ... Składniki : arkusz ciasta francuskiego 1 gruszka kawałek sera pleśniowego 30 gr orzechów włoskich łuskanych 1 papryczka chilli 1 jajko mak lub sezam Przygotowanie : Ciasto francuskie wyjmuję z lodówki na ok 20 minut przed obróbką aby nabrało temperatury pokojowej. Gruszkę obieram i kroję w małą kosteczkę, orzechy szatkuję możliwie drobno nożem, ser pleśniowy kruszę w palcach, do tego wszystkiego dodaję(...)Ciasto francuskie dzielę na 15 kwadratowych kawałków (najprościej nożem do pizzy) i na każdy kawałek daję po 1-1,5 łyżeczki farszu, składam po skosie na pół sklejając boczki ciasteczek. Ciasteczka smaruję roztrzepanym żółtkiem, robię po ok 3 lekkie nacięcia i posypuję makiem lub sezamem. Piekę w 190OC przez ok 8-9 minut - na złoty kolor
Mechanik w kuchnitron". Przepis na te maleństwa (Lemon dimples, na Moje Wypieki) znalazłam już dawno, ale kiedy zobaczyłam go ostatnio od razu przyszła mi na myśl Sansa Stark i jej ulubione ciasteczka cytrynowe. Czy zasmakowałyby Lady Sansie? Zrobcie i oceńcie sami :) Składniki: 180g miękkiego masła 1/2 szklanki cukru padru 1/4 szklanki cukru kryształu 1 jajko 1 łyżeczka skórki cytrynowej 1 łyżeczka solu(...)masy dodać sok i skórkę z cytryny, przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ciasto schłodzić w lodówce około 1 godzinę. Z ciasta urywać fragmenty, formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać a następnie nakrętką od butelki umoczoną w mące robić dziurki prawie do blachy. Do każdej dziurki nałożyć po około
Cakes By Kejtbardzo proste w wykonaniu. Robiłam je już kilkukrotnie, mieszając proporcje składników i za każdym razem się udają :-) Ciasteczka migdałowe z masłem orzechowym Składniki (na ok. 12 sztuk) 160 g mąki migdałowej (można użyć mieszanki mąki migdałowej, tartych migdałów i tartych orzechów w dowolnych proporcjach - też wychodzą :-) 4 kopiate łyżki masła orzechowego lub migdałowego (lub obu) 5 łyżek erytrytolu (do smaku(...)opcjonalnie) Wykonanie: Rozgrzej piekarnik do ok.175 stopni w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki dodaj jajko, masło i ulep ciasto (najlepiej ręką) z ciasta lepimy 12 kulek wielkości dużego orzecha włoskiego, układamy na papierze do pieczenia i lekko przygniatamy. Zostawiamy odstępy bo ciastka trochę urosną. Ciastka przed upieczeniem Pieczemy 10-12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Początkowo
Marta próbujeroku, ale jest warzywem idealnym. Można z niej zrobić makaron, można dodać ją do ciast, ciasteczek, faszerować, robić z niej placki… naprawdę z niepozornego warzywa, można wyczarowywać cuda. Koniecznie włączcie ją do swojego menu w dowolnej formie;) Drukuj Ciasto z cukinią, żurawiną i orzechami , chlebek cukiniowy Składniki 2 większe lub 3 mniejsze cukinie 390 g mąki pszennej (dałam(...)łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru, zmielonych goździków szczypta gałki muszkatołowej 2/3 szkl. cukru kokosowego 2 jajka 2 łyżki cukru waniliowego szczypta soli 170g oleju kokosowego 100 g posiekanych orzechów włoskich 100 g suszonej żurawiny Sposób przygotowania Cukinie myjemy, ścieramy na tarce i kładziemy na sitko, aby trochę odciekła. Suche składniki (mąka, przyprawy, cukier, soda i proszek) mieszamy razem. Mokre składniki
Mieszam w GarnkuCiasteczka już jakiś czas temu zawitały na blogu, jednakże tym razem dodałam żurawinę i owoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego -2 jajka -0,5 szklanki cukru brązowego(ja użyłam ksylitol) -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 szklanka mąki orkiszowej(2000) -ok. 2 łyżek żurawiny(suszonej) i owoców goji, zalanych wrzątkiem(...)łyżki sezamu(nie trzeba) Roztopić tłuszcz, ubić jajka z ksylitolem, następnie dodać resztę składników(owoce odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki). Mokrymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczamy(można mocniej), możemy też obtoczyć ciastka w sezamie. Na blaszce układamy je dość blisko siebie(niewiele rosną). Pieczemy w temp. 180 * C ( góra-dół) przez ok.25 minut
Smaczne Zdrowekakao. To jak, upieczecie ...? Orzechowe ciasteczka z czekoladą Składniki: (na 20-25 ciastek) 175 g zmielonych orzechów laskowych 60 g cukru 60 g brązowego cukru 40 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g masła 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 150 g ciemnej czekolady (70%) Orzechy, oba rodzaje cukru, mąkę i proszek dokładnie wymieszać. Masło(...)masłem i ekstraktem. Wlać mokre składniki do suchych, dokładnie wymieszać. Dodać posiekaną czekoladę, połączyć. Odstawić na 30 minut (można do lodówki). Z ciasta wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy (po 9 ciastek na blasze). Piec w 170 st. C. przez 12 minut. Przestudzić 10 minut na blasze, następnie przełożyć
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś u mnie na blogu, wszystkim znane Szyszki, ale nie takie zwykłe, czekoladowe- tylko z Marsa (a bardziej z Marsem)! :)Te malutkie, chrupiące 'ciasteczka' są tak proste, że nawet dziecko poradzi sobie z ich przygotowaniem- tak było w przypadku tych szyszek, dlatego może i nie są idealnie oblepione masą, ale za to idealnie smakują :)Wypróbujcie, są naprawdę dobre, a dzięki(...)pokrojonymi na małe kawałki- batonikami Mars na bardzo małym ogniu.Do rozpuszczonej i ciepłej masy wsypać ryż, wymieszać dokładnie- by był oblepiony.Szybko (póki masa nie wystygnie) formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego.Schłodzić w lodówce.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaKokosanki te są idealnym pomysłem na wykorzystanie białek, które nie raz nam zostają po sporządzaniu innych przysmaków. Ciasteczka mają wilgotny środek i chrupiący wierzch. Jednym słowem reeewelacja! (16 sztuk) 120g wiórek kokosowych 2 białka 40g cukru 40g masła 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 szczypta soli Wiórki umieścić w misce, zalać roztopionym masłem i wymieszać tak, aby wszystkie były nim oblepione(...)końcu wsypać mąkę. Połowę białek dodać do wiórek i delikatnie wymieszać. Gdy masa będzie jednolita - połączyć z resztą białek. Za pomocą wilgotnych dłoni formować kulki (mniej więcej o wielkości orzecha włoskiego) i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Czasami używam szprycy do kremu - efekt na powyższych zdjęciach.) Kokosanki piec około 15 minut w 180 stopniach. (Piekarnik należy uprzednio
Di gotujeTrufle to jedne z moich ulubionych „małych słodkości”. Poza pysznym smakiem decydującym czynnikiem jest tutaj szybkość wykonania. Wystarczy składniki połączyć, wykulać i już. Żadnego
Smaki Na Talerzuwarto go włączyć do swojej diety. Idealnie sprawdzi się w przypadku dzieci, alergików, wegan, wegetarian, diabetyków, osób na diecie bezglutenowej, czy ludzi prowadzących aktywny tryb życia. Ostatnio te ciasteczka tak posmakowały moim znajomym, że postanowiłam upiec ich hurtową ilość. Słodkości podzieliłam i zapakowałam w urocze pudełeczka, które można nabyć w sklepie OpakowaniaCukiernicze.p l . Pięknie wyglądały... Takie bezinteresowne niespodzianki są wspaniałe(...)waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę, sodę i karob. Całość dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Z masy uformować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia i dość mocno spłaszczyć. Ciastka piec (w rozgrzanym piekarniku) 15 minut w 180 stopniach. (Powinny być delikatnie zarumienione
Di gotujemożna się nimi objeść. Są słodkie, ale nie aż tak bardzo. Po upieczeniu ciastka są miękkie i podczas studzenia twardnieją, ale nie ujmuje im to w smaku. Polecam! 'mleczne ciasteczka' Składniki * : - 2 szklanki mąki - 0,5 szklanki mleka w proszku - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii - 150g miękkiego masła - 0,5 szklanki cukru pudru - 2 jajka(...)jajek spowoduje zważenie się masy!). Wsypać mąkę, proszek do pieczenia, mleko w proszku, ekstrakt i dokładnie zmiksować. Na końcu dodać białą czekoladę i wymieszać. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w średnich odstępach, ponieważ ciastka trochę urosną i rozleją się na boki. Lekko spłaszczyć. Piec w piekarniku nagrzanym
CookYourselfZapraszam Was na jedne z moich ulubionych ciasteczek - kokosanki. Ciastka te są bardzo szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. SKŁADNIKI: 30 dag wiórków kokosowych, 3 białka, 8 dag masła, 5 łyżek mleka, 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki cukru kryształu. PRZYGOTOWANIE: 1. Masło rozpuszczam w rondelku, wsypuję cukier i dokładnie mieszam. Następnie do masy wsypuję wiórki kokosowe oraz wlewam mleko(...)przestudzenia. 2. Białka ubijam na sztywną pianę. Do piany dodaję mąkę ziemniaczaną. Miksuję. Do ubitych białek dodaję masę kokosową i delikatnie mieszam łyżką. 3. Z masy formuję kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Przygotowane kuleczki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczam. Piekę około 15 minut w temperaturze 170 stopni
Tradycyjna kuchnia KasiChinese rice cookies – są to chińskie ciasteczka z kleiku ryżowego. Ile one z Chinami mają wspólnego tego nie wiem , ale wiem , że ich smak zachwyci nawet najbardziej wybredne podniebienia! Są smaczne, lekko chrupiące, ciągnące w środku, delikatnie kokosowe … Robiłam je już wielokrotnie, a ich smak za każdym razem tak samo mnie zachwycał! SKŁADNIKI: – kleik ryżowy bezsmakowy(...)łyżeczki - cukier – 1/4 szklanki- cukier waniliowy – 1 łyżeczka- wiórki kokosowe – 2 czubate łyżkiDODATKOWO :- polewa czekoladowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki mieszamy razem , wyrabiamy. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy (trochę urosną). W każdej kulce robimy wgłębienie na polewę. Pieczemy w temperaturze 180ºC aż do uzyskania złotego koloru ( ja piekłam 15 minut
Ostra na Słodko