Ciasteczka są kruche, lekko chrupiące i takie... słodziutkie. Ich armat jest tak niezwykle kuszący, że trudno im się oprzeć. Piekłam je już mnóstwo razy i zawsze znikają... zbyt szybko. Orzechy brazylijskie możecie podmienić na inne - praktycznie każde się sprawdzą. Pychota! (około 16-18 sztuk) 140g mąki żytniej 50g orzechów brazylijskich (mogą być dowolne) 70g cukru 100g(...)masła/margaryny 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 szczypta soli Orzechy podprażyć na suchej patelni i zmielić (na drobno) za pomocą malaksera (można młynkiem). Z wszystkich składników zagnieść jednolite ciasto. Z powstałej masy uformować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Można
Di gotujePyszne, kruche ciasteczka maślane, w dodatku błyskawiczne w przygotowaniu. Pyszne i pachnące, idealne do kawki. SKŁADNIKI : 200 g masła 4-5 łyżek cukru 2 szklanki mąki tortowej (280 g ) 1 cukier waniliowy szczypta proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany orzechy do dekoracji(...)Następnie wsypujemy resztę składników. miksujemy 30 s / o 6-7. Ciasto jest miękkie, wykładamy je na talerz i odkładamy na 1 godzinę do lodówki. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko rozpłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem. Ewentualnie robimy wzorki widelcem. W środek każdego ciastka wciskamy po kawałku orzecha. Pieczemy w temperaturze 180 C %, przez
Kulinarne Fantazje Mariolimajonezem i gotowanymi jajkami to nie nowość. Koniecznie spróbujcie takiego połączenia. Polecam! Zerknijcie też na przepisy: Czekoladowo-kokosowe ciasteczka z majonezem (moje ulubione, kruche i delikatne) - klik . Kruche ciasteczka z majonezem - klik . Marmurkowe babeczki z majonezem - klik . Babeczki cytrynowo-majonezowe - klik . (około 18 sztuk) 180g mąki pszennej 100g masła/margaryny 3 łyżki majonezu (płaskie) 2 jajka ugotowane na twardo(...)następnie mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na końcu wsypać posiekaną czekoladę. Całość dokładnie połączyć za pomocą dłoni. Z powstałej masy uformować kuleczki o wielkości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kulkę odrobinę spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20 minut w 180 stopniach. Ostudzić na kratce
Di gotujeOstatnio pisałam o zastosowaniu i walorach mąki kokosowej ( Mąka kokosowa - do czego używać, czym sie wyróżnia i ile kosztuje? ). Idąc za ciosem upiekłam mocno kokosowe ciasteczka z tej właśnie mąki. Przepis jest bardzo prosty i może stanowić bazę do różnych wariacji - jeśli chcecie, dodajcie ekstraktu waniliowego, migdałowego czy cynamonu lub mieszanki przypraw korzennych. Ja dodałam czarny sezam dla kontrastu. Ciastka(...)jajko 2 łyżki czarnego sezamu 1 łyżka ksylitolu szczypta soli 1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. 2. Wszystkie składniki wymieszaj i wyrób na gładką masę. 3. Formuj kule wielkości orzecha włoskiego, następnie rozgnieć je na kształt ciastek. Wykładaj na blachę z papierem do pieczenia. 4. Piecz ok. 9 minut, aż ciastka się zarumienią
Powiedz dietom niedaaawno już nie piekłam ciasteczek. Dlatego trzeba było to nadrobić! Na dworze coraz chłodniej więc doskonale sprawdzą się kruche ciastka z dodatkiem miodu i imbiru, które są w nich bardzo wyczuwalne. Śmiało możemy je dać dzieciom do szkoły jako dodatek na drugie śniadanie:) Składniki: 350g mąki pszennej, 125g masła, jajko, 200g cukru, 70g miodu(...)przestudzić. Mąkę przesiać wraz z sodą oczyszczoną. Dodać cukier, imbir oraz stopione masło. Na koniec dać rozkłócone jajko i sok z cytryny, zagnieść ciasto. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczyć dłonią. Widelcem odcisnąć paski na każdym ciastku. Piec około 15-20 minut w temp. 160st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościwziąć w łapkę tuż przed wyjściem z domu i rozkoszować się smakiem w drodze do pracy. Jeśli więc macie jakieś smętne resztki rabarbaru, zamiast wyrzucać, koniecznie zróbcie takie ciastka!Ciasteczka z rabarbarem i czekoladąSkładniki:(na 25-30 sztuk)90 g masła100 g cukru1 jajko1 łyżeczka cukru waniliowego1 łyżeczka mleka100 g ciemnej czekolady (72%)140 g mąki pszennej1/2 łyżeczki proszku(...)wymieszać z solą. Dodać do mokrych składników, połączyć. Wsypać rabarbar i czekoladę, wymieszać łyżką. Schłodzić masę przez 30-60 minut w lodówce.Po tym czasie lepić kuleczki wielkości orzecha włoskiego, układać na blasze wyłożónej papierem do pieczenia w sporych odstępach, delikatnie spłaszczając. Piec w 190 st. C. przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeZ góry uprzedzam, że to nie są ciasta fit czy dietetyczne, ale typu " zdrowej kalorii " ;) Nie będę skromna i powiem, że są GENIALNE! rozkoszny smak
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćTak jak powiedziałam tak zrobiłam, a mianowicie upiekłam pierniki ;) wzorowałam się na już opublikowanym przepisie, ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie zmieniła
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćPopękane ciasteczka nie tylko ciekawie się prezentują ale również super smakują, dla wszystkich miłośników czekolady :) Składniki: - 200 g gorzkiej czekolady - 3 jajka - 100 g masła - 2/3 szklanki cukru - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej - cukier puder Przygotowanie: Masło z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do wystygnięcia. Białka ubijamy(...)ekstrakt. Miksujemy z masą czekoladową, mąką i proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki. Ciasto wkładamy na noc do lodówki. Na drugi dzień z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczamy w cukrze pudrze, układamy na blasze i pieczemy około 10 minut
Zainspirowana w kuchnihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To chyba najpyszniejsze pierniczki, które dotychczas jadłam. Nadmienię, że nigdy nie przepadałam za piernikami. Te na pewno
Di gotujewłożyć do miski i wymieszać mikserem na grudkowatą masę .Przełożyć na stolnicę i zagnieść ciasto.Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia .Skubać po kawałeczku ciasta i zrobić kulki wielkości dużego orzecha włoskiego.Układać na spód blaszki jedną obok drugiej.Resztę ciasta które nam zostanie zawinąć w folie i włożyć do zamrażarki. Ser zmielić.Dodać : żółtka , cukier, cukier waniliowy, kilka kropli olejku(...)stopni około 70 /80 minut ( zaznaczam jednak że każdy piekarni piecze inaczej i ten czas może być troszkę krótszy lub dłuższy )Smacznego :)Biorę udział w konkursie Ciasta czy ciasteczka . Dziękuję za odwiedziny na moim blogu :) będzie mi miło jeśli zostawisz komentarz :) pozdrawiam
Sama słodycz i szczypta chiliJeśli macie poniższe składniki naprawdę warto je wykorzystać by upiec te ciasteczka! z wierzchu chrupią w środku są wilgotne niczym masa makowa w makowcu albo marcepan... ciasto musi niestety leżakować ale jeśli dziś je zagnieciecie jutro będziecie piec :) Przepis pochodzi z bloga Pistachio . Bezglutenowe niemieckie pierniczki (Elisenlebkuchen) 235 g cukru 3 jajka (po 55 g każde) 1/2 łyżeczki cynamonu(...)angielskiego 1/8 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 60 g drobno posiekanych orzechów laskowych (użyłam mielonych) 60 g drobno posiekanych migdałów (zmieliłam) 120 g zmielonych orzechów laskowych 30 g zmielonych orzechów włoskich 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej (u mnie cykata) skórka starta z 1/2 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy (u mnie
Dzieje kuchennej WiewióryDziś mam dla Was ciasto z gruszkami, orzechami... Dawno nie było na blogu żadnego ciasta, ale już się poprawiam i oto jest! Zapraszam! Składniki na ciasto
Radość kipiąca uśmiechem.składniki na ciasto miodowe: 600 g mąki 110 g cukru 2 jajka 2 żółtka 3 łyżki miodu 200 g masła 2 łyżki śmietany 2 łyżeczki sody
Domowy Smak Jedzeniamasła 1 cytryna 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 8 dag cukru drobnego 1 torebka cukru ze skórką cytrynową Dodatkowo: cukier puder do obtoczenia ciastek Wykonanie ciasteczek: Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, można też sparzyć. Z całej cytryny zetrzeć skórkę na tarce jarzynowej o drobnych oczkach z połowy cytryny wycisnąć sok. Masło pokroić na kawałki, wsypać cukry, utrzeć łyżką(...)minut do lodówki. Przed wyjęciem ciasta włączyć piekarnik i nagrzać do 180*c na grzaniu góra -dół Ze schłodzonego ciasta lepić w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać w cukrze pudrze układać na blasze wyłożonej pergaminem, włożyć do gorącego piekarnika i piec 10-11 minut. Studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika aż ostygną, wyjąć. Trzymać w słoiku
Wanilia i Kardamon