Murzynek to popularne szybkie ciasto, które z odrobiną piernikowych przypraw, gruszkami i orzechami nabiera nowego smaku. Przełożone kremem kajmakowym i śmietankowym staje się wykwintnym ciastem dla
Trzeci talerzkremowi ale także bardzo delikatnemu i kruchemu ciastu z dodatkiem gotowanych żółtek z przepisu Siostry Anastazji. Są dość kaloryczne ale tak smaczne, że tym nikt się nie przejmuje i ciasteczka znikają w mgnieniu oka. Najlepiej smakują na 2-3 dzień ale trzeba je porządnie schować, bo ręka sama po nie sięga:) Składniki na około 70 sztuk: na ciastka(...)łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli na krem: 100 g masła 100 g chałwy sezamowej 2 łyżki wódki na wierzch: 100 g mlecznej czekolady 3-4 łyżki orzechów włoskich 3 łyżki mleka Mąkę i proszek do pieczenia przesiać na stolnicę. Cukier puder jeżeli ma grudki również przesiać. Dodać sól, żółtka surowe, masło i żółtka gotowane przetarte przez sitko. Wszystko
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapopularne, trochę je zmodyfikowaliśmy i wyszły nam bardzo smaczne, lekko chrupiące a zarazem delikatne w środku ciasteczka które szybko znikają z talerza. Składniki: 1 op kleiku ryżowego 1 op kleiku kukurydzianego 5 jajek 1 szklanka cukru pudru 100 gram sezamu 100 gram mielonych orzechów 1 kostka miękkiego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól Wykonanie: Wszystkie suche produkty mieszamy(...)żółtka oraz masło. Zagniatamy ciasto na koniec dodajemy ubite białka ze szczyptą soli, delikatnie mieszamy z ciastem. Piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni C, blachę wykładamy pergaminem, robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, w których tworzymy na środku niewielką dziurkę. Ciastka pieczemy ok 20 minut. Smacznego
kgwjanczewoBardzo proste ciasteczka, które smakują obłędnie. Patrząc na listę składników możesz być zdziwiona, że tylko z tych 3 składników wyjdą jakiekolwiek ciastka, które będą zwarte i kruche zarazem. Jeżeli masz pod ręką słoik masła orzechowego - nie zawahaj się go użyć! :) Potrzebujemy: 280 g masła orzechowego, ja użyłam masła orzechowego(...)wiórkami kokosowymi od Primavika 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru brązowego Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Z uzyskanej masy odrywamy po kawałku "ciasta" i toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich lekko spłaszczamy widelcem tworząc charakterystyczny wzorek. Ciastka wkładamy na 30 minut do lodówki, po czym pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez 12 minut. Muszą nabrać
MamaOskarkaMoją ukochaną dynię dodałam tym razem do jesiennych ciasteczek, które mogą umilić zimny i ponury podwieczorek. Ich barwa może świadczyć, że są ciasteczkami korzennymi, pierniczkami. Jednak nic z tych rzeczy. To po prostu jaglane słodkości, których kolor jest wynikiem połączenia dyniowego puree z pastą orzechową. Ciacha wychodzą miękkie, a z brzegu lekko chrupiące. Są słodziutkie, kruche i nieco suche, także(...)mąki jaglanej 50 g mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki sody 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 165 g puree z dyni (przepis TUTAJ ) 100 g pasty z orzechów włoskich z nasionami konopi (Amandin) 80 g ksylitolu lub erytrytolu 80 g oleju kokosowego Przygotowanie: Olej kokosowy podgrzej, aby się rozpuścił. Jeżeli posiadasz go w postaci płynnej i tak trochę
Zdrowie na języku :PDziś sobota, może zdążycie jeszcze przygotować na jutro. Ciasto jest pyszne a krakersy bardzo fajnie chrupią pod zębami... Zapraszam! Składniki; 7 jajek 3/4 szkl. cukru 1
Radość kipiąca uśmiechem.To co dobre szybko się kończy! i tak skończył się właśnie mój urlop i cudowna domowa sielanka, jutro czeka mnie nerwówka, tydzień pełen wyzwań, obym go
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćBardzo smaczne i łatwe do przygotowania ciasteczka owsiane, w sam raz do pochrupania, gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego na przykład podczas czytania jakiejś ciekawej książki. Sprawdzą się również jako przekąska do pracy lub szkoły ;) Składniki na ok. 15-17 ciastek: (Inspiracja:" Kinga Paruzel ") 100 g miękkiego masła 0,5 szklanki cukru(...)łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 jajko 1 szklanka mąki żytniej razowej szczypta soli 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody 0,5 łyżeczki cynamonu duża garść posiekanych orzechów włoskich 1,5 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie pół na pół z błyskawicznymi) Masło utrzeć z cukrem na puch, dodać ekstrakt waniliowy i jajko, zmiksować. W drugiej
Simply FoodSzybkie ciasteczka z użyciem płatków jaglanych, niezwykle kruche i smaczne. SKŁADNIKI 1,5 szkl. płatków jaglanych , ½ szkl. cukru, 1/3 szkl. posypki lion (można zastąpić posiekaną mleczną czekoladą), 125 g masła lub margaryny, 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki wiórek koksowych, mąka kokosowa WYKONANIE Masło rozpuszczamy, studzimy. Płatki(...)mieszamy w misce z wiórkami kokosowymi, proszkiem do pieczenia i cukrem, posypkę a na końcu dodajemy ostudzone masło i rozkłócone jajko, mieszamy. Z powstałej masy robimy kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczamy, obtaczamy w mące kokosowej. Układamy na blasze 2-cm odstępach. Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach
słodki bratekBardzo pyszne ciasteczka, kruche, lekki posmak orzechowy, mniam, mniam mniam. Za pomocą miksera rozetrzeć masło z cukrem na jednolitą masę. Dodać masło orzechowe i jajka, dokładnie połączyć. Teraz trzeba już użyć końcówki do ucierania gęstych ciast. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki, żeby powstała jednolita(...)masa. Wyjąć ciasto z miski i lekko zagnieść jeśli masa nnie jest gładka. Ciasto jest kruche, nie da się rozwałkować. Formowanie ciastek – wziąść ręką masę, tak oloło wielkości orzecha włoskiego i uformować kulkę. Spodnią część zamoczyć w mące a górę w cukrze. Rozłożyć kulki w odstępach, stroną na której jest mąka to jest dół ciastka. Palcami lekko przydusić ciasto
Kuchnia Pokoleńznajdziecie.... i ja znalazłam w bardzo popularnej kiedyś książce "Ciasta, ciastka i ciasteczka" Jana Czernikowskiego. Przepis z tej książki Piernik żydowski bardzo mi się spodobał. Ponieważ w przepisie nie było grama tłuszczu spodziewałam się, że będzie trochę suchy (jak klasyczny biszkopt) więc postanowiłam posypać piernik orzechami i przełożyć galaretką owocową. Wyszło idealnie. Wypiekłam to ciasto w ramach akcji(...)dzieła! Piernik żydowski przekładany 3 szklanki mąki pszennej 3 jaja 1 szklanka miodu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka rumu 1 łyżka przyprawy korzennej 1 szklanka skruszonych orzechów włoskich 500 ml gęstego przecieru owocowego 1 łyżeczka żelatyny Jaja, rum, sodę i korzenie utrzyj z miodem. Wymieszaj z maką po czym wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piecz
Gotuj Sam!można użyć zwykłego lub brązowego) 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo (opcjonalnie): 1/3 szklanki orzechów włoskich Umyte jabłka zetrzeć na tarce - o grubych oczkach. Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać (łyżką lub mikserem). Na końcu dodać starte jabłka i posiekane orzechy. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około(...)Kilka słów o cukrze brzozowym : Używa się go w taki sam sposób, co zwykły cukier. Nadaje się on do przygotowywania deserów na zimno, pieczonych ciast i ciasteczek. Produkty z cukrem brzozowym można mrozić i gotować Zalety: - jest naturalny i nie fermentuje w przewodzie pokarmowym - dostarcza 40% mniej kalorii - niż biały cukier - ma wielokrotnie
Di gotujejednak żadnych orzechów nie było w środku gdyż tempo w jakim znikały ciasteczka ze stołu mogło się skończyć połamaniem zębów. Składniki: 20 dag masła 1 szklanka cukru pudru 2 jajka 20 dag wiórek kokosowych 2 opakowania herbatników (2x85g) 5 dag orzechów laskowych Wykonanie: Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać cukier puder i jajka(...)wiórki kokosowe (około 5 łyżek wiórek odsypać) i wymieszać. Powstałą masę włożyć do lodówki na 1 godzinę. Herbatniki pokruszyć, dodać do masy i wymieszać. Z masy formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, w środek każdej włożyć orzech laskowy. Każdą kuleczkę obtoczyć w wiórkach kokosowych (wcześniej odsypanych). Kuleczki schłodzić w lodówce. Podane składniki wystarczą na około 50 kuleczek. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzieDzisiaj bardzo smaczne pierogi, które znikną w mgnieniu oka Farsz to gotowana kapusta kiszona z kminkiem i zrumieniony boczek z cebulką. Prostota w najlepszym wydaniu. Podałam
Oryginalny smakskładniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65
Domowy Smak Jedzeniawyjątkowe nadziewane ciasteczka bez pieczenia, które często goszczą na stołach podczas Świąt Bożego Narodzenia. Nadzienie jak i masa może mieć różne smaki, najbardziej znane są orzechowe i kokosowe. Przygotowanie uli nie jest takie trudne jak mogłoby się wydawać jedynie potrzebna jest specjalna foremka, którą trzeba wylepić masą. Foremkę taką możecie zakupić(...)sklepie tarkaimiarka.pl za kilka złotych. Foremka do uli dostępna jest w dwóch kształtach i z jej pomocą przygotujecie pyszne ule o ulubionym smaku. Ja proponuję ule orzechowe. Orzechy mogą być włoskie lub laskowe. Nadzienie to krem maślany z dodatkiem likieru jajecznego. składniki: masa orzechowa 200 g zmielonych orzechów, u mnie laskowe 100 g cukru pudru 1 białko nadzienie
Monia miesza i gotuje