korzystać z telefonu, dopóki się zupełnie nie rozbudzę; a Was proszę o wyrozumiałość. Na każdą tragedię najlepszym remedium będą ciasteczka. Dzisiaj mam dla Was malutkie, pulchniutkie pyszności, które znalazłam na blogu Daktyle w czekoladzie . Są raczej miękkie, pachną cynamonem i orzechami, i mają obezwładniająco uroczy kolor. C. się w nich zakochał, i musiałam kilka przed nim schować, żebym mogła zrobić(...)łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 50 g orzechów laskowych 50 g ciemnej czekolady (80%) Puree z dyni, jajko i masło zmiksować. Mąkę przesiać, wymieszać z płatkami, cukrem, cynamonem, sodą oraz posiekanymi orzechami i czekoladą. Dodać suche składniki do mokrych, dokłądnie wymieszać łyżką. Z masy lepić kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując
Pożeraczka, czyli raz adobrzeMarkiza – rodzaj okrągłego ciastka złożonego z dwóch herbatników lub ciastek kruchych złączonych ze sobą za pomocą słodkiej masy. W zależności od rodzaju markiz smak ciasta jak
mojewypiekiinietylkoDziś cały dzień spędziłam u babci na imieninach, wstyd się przyznać co jadłam, dlatego nie tracąc czasu, nie będę się rozpisywać i zaraz biorę się za
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćkremem. Bardzo smaczne i efektownie wyglądają na stole. Przygotowałam je z gotową masą makową ponieważ to szybki sposób na upieczenie babeczek. Wyszły bardzo smaczne, przepis jest na około 18 ciasteczek. SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki tortowej 250 g margaryny lub masła 3/4 szklanki cukru pudru 1 jajko 1 łyżka śmietany ( dodatkowo gdyby ciasto nie chciało się zagnieść(...)makową, jabłka, jajko i mąkę ziemniaczaną. Foremki na babeczki lekko naoliwiamy ( użyłam metalowych i silikonowych, tych drugich nie trzeba naoliwiać ). Ciasto wyciągamy z lodówki, formujemy niewielkie kuleczki wielkości orzecha włoskiego lub trochę większe i wylepiamy foremki. Do ciastek nakładamy po jednej łyżce masy. Z pozostałego ciasta wycięłam foremką gwiazdki i ułożyłam je na babeczkach. Ciastka pieczemy około
Kulinarne Fantazje MarioliKocham ponad wszelką miarę ciasteczka oraz kawę, dlatego też postanowiłam połączyć jedno z drugim. Żeby było bardziej nieoczekiwanie, do przygotowania owych specjałów użyłam mojej ulubionej kawy czekoladowej z różowym pieprzem i kardamonem oraz... soli. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków. Potrzebne nam (na 14 ciastek):-200g mąki pszennej(...)oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić
W poszukiwaniu inspiracjiCiasto na płatkach owsianych, sezamu i słonecznika zagniecione w formie cienkich krążków upieczone, po przestudzeniu chrupie znakomicie i smakuje wyśmienicie. Ciasteczka takie dzieci z chęcią zjadają i do szkoły ze sobą zabierają. Składniki na ok. 60 szt.: 200 g płatków owsianych górskich błyskawicznych, 200 g mąki pszennej, 2 jajka, 100 g cukru trzcinowego(mniej lub więcej w zależności(...)sumie można dodawać w dowolnym momencie, ważne, żeby połączyły się w całość). Rada: jeśli masa będzie bardzo gęsta, dodajemy 1-2 łyżki wody. Z ciasta przygotowujemy kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego, układamy je między folię spożywczą i zgniatamy na płasko za pomocą dna np. szklanki, plastikowego pojemniczka, miseczki (dzięki temu, że cisto włożymy miedzy folię łatwo będzie można
Moniki SmakołykiLekko chrupiące i mocno migdałowe ... 💗 Przepis znaleziony tutaj , był strzałem w dziesiątkę dla mnie - miłośnika wszystkiego co migdałowe 😊 Niestety moje ciasteczka za mało obtoczyłam w cukrze pudrze, dlatego nie wyszły mi tak pięknie, jak w oryginale na blogu "Sprawdzonej kuchni". Ale wcale nie ucierpiały na smaku ... i to najważniejsze. Gorąco polecam do kawy lub herbaty 😉 Składniki: (cyt. za autorką(...)Masę na chwilę włożyć do lodówki, ciastka będzie łatwiej formować. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 st C ( opcja grzałek: góra - dół ). Schłodzone ciasto nabierać łyżką, formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego ), które następnie należy mocno obtoczyć w cukrze pudrze, układać z zachowaniem odstępów na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piec ok.15 - 20 minut
Walijskie PichceniePrzepis autorski (mój). Ciasteczka smakują rewelacyjnie i doskonale nadają się na "zdrowszą" przekąskę - nawet do pracy, czy szkoły. Co prawda mają dwa rodzaje czekolady, ale możecie zamienić je na gorzką. Dodam, że mąka gryczana posiada szereg właściwości pozytywnie wpływających na nasz organizm oraz jest bogata w mnóstwo witamin i minerałów. Nie zawiera też glutenu (*). Wracając do ciastek... Są kruche, delikatnie(...)Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta. Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca) i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około
Di gotujeCiasto wiewiórka to proste i smaczne ciasto z dodatkiem jabłek oraz orzechów. Moja mama robiła wiewiórkę naście lat temu, teraz sobie przypomniałyśmy o tym przepisie. Jest
Poezja smakuskładniki na jeden cienki biszkopt: (pieczemy dwa lub jeden z podwójnej porcji a następnie przecinamy go na blaty) 110 g maki orkiszowej lub pszennej 150 g
Domowy Smak JedzeniaPopękane ciasteczka czekoladowe znają chyba wszyscy, jednak zawsze są z dodatkiem czekolady. Moje są z dodatkiem kakao i żurawiny, wyszło smacznie! To co, zapraszam! S kładniki; 30 dag mąki pszennej 120 g kakao ( polecam S kworcu ) 20 dag cukru trzcinowego Skworcu 4 jajka 2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu 100 ml oleju 1 łyżeczka(...)dokładnie wymieszać łyżką. Miskę przykryć folią spożywczą i odstawić na około godzinę do lodówki (im dłużej tym lepiej). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego a następnie obtaczać w cukrze pudrze. Układać w odstępach około 2-3 cm. Piec w nagrzanym piekarniku do 180C około 15- 20 min. Zaraz po uformowaniu wkładamy do piekarnika
Radość kipiąca uśmiechem.mieliście jeszcze okazji spróbować tego rodzaju orzechów? Nie są one tak popularne jak orzechy laskowe czy włoskie, jednakże warto je wprowadzić do swojego menu, ze względu na cenne właściwości odżywcze jakie posiadają. Przede wszystkich sprawdzają się w profilaktyce chorób nowotworowych. Co zawierają orzechy brazylijskie ? przede wszystkim SELEN, który wykazuje działanie przeciwnowotworowe, reguluje i wpływa na nasz układ odpornościowy, prawidłowe funkcjonowanie(...)zawierają pełnowartościowe białko; a źródłem witaminy E i witamin z grupy B, które wspomagają układ nerwowy organizmu - ( więcej o potencjale witamin z grupy B - tutaj .) Orzechy brazylijskie świetnie sprawdzają się jako dodatek do ciasteczek czy innych wypieków! Oczywiście można je spożywać same bez żadnych dodatków jako przekąska w ciągu dnia – jak dla mnie są bardzo smakowite i przede wszystkim bardzo
MintTasteDziś polecam Wam przepis na zdrowe słodkości. Kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe. Wspaniałe by zaspokoić chęć na coś słodkiego i o wiele zdrowsze od tradycyjnych ciasteczek Z podanej ilości wychodzi 6 sztuk kuleczek, oczywiście ilość składników możecie zwiększyć w zależności od potrzeb. Dla nas jest to wystarczająca porcja. Dwie lub trzy kokosowo-kakaowe kuleczki daktylowe zaspokajają chęć na słodkości Spróbujcie. Składniki(...)kakao, miksujemy do uzyskania w miarę gładkiej masy z której będzie można w rękach uformować kuleczki. Warto miksować stopniowo. Bierzemy niewielką ilość masy i w rękach formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę można później obtoczyć np. w odrobinie słodkiego kakao, karobie lub wiórkach kokosowych. Smacznego
Słodkie okruszkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis z portalu: ugotuj.to (luna.19). Zamiast margaryny dodałam masło i użyłam wielu różnych składników do obtaczania kulek. Kulki zrobiłam z
Di gotujeW sobotę mięliśmy dzień z kulkami ;) Już tłumaczę o co chodzi. Na obiad knedle ze śliwkami a na deser czekoladowe kulki czyli bajaderki domowe.
Słodkości i nie tylko