Dzisiaj pavlova w wersji mini, a mianowicie bezy z mascarpone i bitą śmietaną, udekorowane mango i marakują. To słodki deser na każdą okazję. Bezy z wierzchu
Oryginalny smakMakowiec z bezą na kruchym cieście (a właściwie półkruchym, jeśli mam być dokładna) to ciekawa alternatywa dla tradycyjnego makowca. Po zrobieniu kruchego ciasta na żółtkach zazwyczaj
Poezja smakuDo złożenia toru w kształcie serduszka użyłam 3 blaty kwadratowe: kakaowy, makowy, orzechowy oraz 3 blaty okrągłe: dwa biszkoptowe jasne i jeden biszkoptowy kakaowy. składniki na
Domowy Smak JedzeniaZdecydowanie na takie ciasto miałam ochotę. Niestety nie miałam sprawdzonego przepisu na nie i musiałam zdać się na poszukiwania w internecie. Wyboru jest mnóstwo i pojawił
W kuchni u MonikiOsobiście mam słabość do ciast bezowych i obok żadnego nie mogę przejść obojętnie Do tego pyszna kawka i jestem w niebie… W związku z tym
Oryginalny smakNic tak nie poprawia nastroju, jak ulubiony deser. W tym wypadku są to domowe lody czekoladowe z nadzieniem z orzeszków ziemnych i miodu. Niesamowicie pyszne i
Oryginalny smakskładniki na ciasto: 350 – 400 g mąki 120 g cukru 200 g masła 2 jajka 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie
Domowy Smak JedzeniaPrzepyszny tort bezowy przełożony bitą śmietaną, serkiem mascarpone i malinami. Dzięki gorzkiej czekoladzie blaty bezowe nie są za słodkie, a całość po prostu rozpływa się w
Oryginalny smakSmaczne i bardzo łatwe do zrobienia wafle z mlekiem w proszku są częstym deserem na moim świątecznym stole. Wafle są umiarkowanie słodkie, jeśli więc ktoś lubi
Kuchcik gotujezdjęciach wyglądają obłędnie, a gdy przeczytałam przepis wiedziałam, że też muszę takie mieć. Migdałowe, piernikowe, czekoladowe i w dodatku ciągnące...? Toż to musiał być hit! I był. Ciasteczka wyszły niesamowicie aromatyczne, z wierzchu chrupiące, w środku delikatnie ciągnące (trzeba uważać, żeby ich nie przepiec, bo będą po prostu kruche - też pyszne, ale nie o to tutaj chodzi). Myśmy się nimi(...)mokre oraz drożdże, zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, odstawić w chłodne miejsce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Lekko spłaszczać, układać na blasze, zachowując odstępy. Piec w 180 st. C. przez 6-8 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj rano, tuptając do autka z przykrością stwierdziłam, że po wieczornej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDzisiejsze ciasto jabłkowe przygotujecie zaledwie z kilku składników, jest wilgotne, zbite, aromatyczne i mocno jabłkowe. Przypomina mi nieco ciasto marchewkowe . Możecie dodać dowolne ulubione bakalie i
Ciastkozercyśrodku. Żeby dobrze zacząć rok i zanim się oddamy noworocznym postanowieniom, dietom i ograniczeniom. Nie ma co tak od razu, lepiej od następnego poniedziałku :) :) Szczęśliwego Nowego Roku! Kakaowe ciasteczka w cukrze i cynamonie 0 false 18 pt 18 pt 0 0 false false false /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)obrotach, dodać kolejne 4 i zmiksować a następnie wsypać resztę - na bardzo wolnych obrotach zmiksować na kruszonkę a potem ręką zagnieść ciasto. Z ciasta formować małe kulki ( wielkości orzecha włoskiego). Na talerzu wymieszać cukier z cynamonem. Każdą kulkę obtoczyć w cynamonowym cukrze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. 0 false
Smaczny zeszytW czeluściach swojej spiżarni znalazłam opakowanie marcepanu, w sumie mógłby poczekać do Wielkanocy, ale co tam, ciacha się w domu skończyły, więc wykombinowałam półsłodki, kruche ciacha
greenscarfCiasteczka na patykach (tzw. cakepopsy) przygotowałam w związku z tym, że zostało mi ciasto z pozostałości po wykrajaniu serce w babce . Nie lubię wyrzucać jedzenia i w miarę możliwości staram się wszystko wykorzystywać, a jeśli nie jest to możliwe to po prostu zjadam resztki :), dlatego po prostu musiałam coś wykombinować z tego ciasta. Samo ciasto na lizaki wyszło super. Miałam(...)gładką masę. Zrobić z niego kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć na chwilę do zamrażarki lub na godzinę do lodówki. Ze schłodzonego ciasta utoczyć kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Odstawić do lodówki do schłodzenia. Zacząć przygotowywać polewę. Wykonanie polewy: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Szybko zamoczyć końce patyczków do cake popsów w czekoladzie i wbić je w schłodzone
Mania Wypiekania