ciasteczka z orzechami włoskimi - 1000 przepisów (strona:62/67)

Ciasteczka pieczarki 169

Sezon grzybowy w pełni, lecz w tym roku tylko w wybranych lasach grzyb są. Nie należę do tych szczęśliwców, więc postanowiłam sobie przygotować ciasteczka pieczarkowe. Bardzo kruche, idealne do południowej herbaty czy kawy. Przepis znaleziony w "sieci", polecam ponieważ, nie jest czasochłonny, a efekt naprawdę ciekawy. Składniki: 150 gram miękkiego masła  4 czubate łyżki cukru pudru 1 jajko(...)masła dodajemy całe jajko i aromat migdałowy. Przesiewamy obydwie mąki i sodę i dodajemy do masy maślanej razem z łyżką soku z cytryny. Zagniatamy ręcznie ciasto. Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i  układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie kieliszek lub szyjkę z plastikowej butelki zanurzamy w kakao i delikatnie wciskamy w kulki ciasta tworząc kapelusze z korzonkami

tojestpyszne.blogspot.com
Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami 206

Serowe rogaliki z białym makiem i bakaliami to moja  tegoroczna odpowiedź na Wielkopolskie zeszłoroczne rogale marcińskie. Jako, że zrobienie ciasta krucho-drożdżowego na rogale marcińskie wymaga

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Urządzenie do sorbetów Ariete Sorbet Maker 632. 124

zapewne pomyślała sobie, że przecież w każdej maszynce do lodów możemy zrobić sorbet. Taki sprzęt jednak zwykle ma też swoje gabaryty. Z pomocą przychodzi więc Sorbet Maker włoskiej marki Ariete, która w swojej ofercie posiada cały wachlarz ciekawych gadżetów o atrakcyjnym wyglądzie. A więc... czy warto go kupić? Zacznijmy od wyglądu. Urządzenie na pierwszy rzut oka przypomina maszynkę do mielenia(...)listków mięty) - świetna zabawa dla najmłodszych, - do produkcji sorbetu nie jest konieczna specjalna wiedza, - posiada antypoślizgowe nóżki; - świetny dla osób, które nie mogą spożywać lodów zawierających mleko czy orzechy. ... i minusy tego urządzenia? - polska instrukcja jest mało szczegółowa, - głośna praca Podsumowując, osobiście uważam maszynkę do sorbetów za przydatny i łatwy w użyciu gadżet do kuchni. Uwielbiam zarówno lody

Poranek na słodko
GOFRY Z LIEGE, BELGIJSKIE 164

   Już od dłuższego czasu przymierzałam się do zakupu gofrownicy, ale gdy już już, miałam tego dokonać, to stwierdzałam, że właściwie, to chyba jej nie

Smaczne Zdrowe
Orzechowa tarta z groszkiem, szpinakiem i ricottą (Quiche con piselli, spinaci, noci e ricotta) 141

SKŁADNIKI Kruche ciasto 250 g m ą ki pełnoziarnistej   40 g orzechów włoskich łuskanych  150 g masła 1 jajko 2 łyżki mleka szczypta soli Nadzienie 300 g groszku 250 g ricotty 100 g szpinaku 100 ml śmietany  50 g parmezanu 2 ząbki czosnku 2 jaja natka pietruszki bazylia  s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI Pasta(...)spicchi d'aglio 2 uova prezzemolo basilico sale, pepe PRZYGOTOWANIE  Kruche ciasto Blendujemy orzechy do uzyskania konsystencji m ą ki. W mikserze miksujemy mąkę z zimnym masłem pokrojonym w kostkę, szczypt ą  soli i zblendowanymi na py ł  orzechami. Dodajemy jajko i 2 łyżki zimnego mleka. Ciasto szybko zagniatamy, po czym owijamy foli ą  spożywczą

La grande e la piccola cuoca
KRUCHE CIASTKA POTRÓJNIE CZEKOLADOWE 145

   Od jakiegoś czasu "chodziły" za mną ciastka czekoladowe. Rzecz bardzo dziwna w moim przypadku, bowiem nie przepadam za czekoladą... Aż tu nagle taka zmiana

Smaczne Zdrowe
Wyróżnienia. I pierogi z dynią, orzechami i cebulką 163

mąki pszennej i 20 dag mąki pełnoziarnistej) 1 jajko spora szczypta soli około 1 szklanki ciepłej wody Na farsz: 1 cebula 40 dag dyni 3 dag orzechów włoskich sól, pieprz, cukier kminek (pominęłam) Ciasto: Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sporą szczyptę soli i wbijamy jajko. Wlewamy niepełną szklankę ciepłej wody i zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Cebulę drobno pokroić(...)przesmażyć na rumiano na maśle lub oleju. Obraną i pozbawioną miąższu dynię zetrzeć na tarce o dużych oczkach; dodać do cebuli, zamieszać i zdjąć z ognia. Orzechy uprażyć na patelni bez tłuszczu, po czym posiekać je i dodać do dyni. Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem (jeśli ktoś lubi można także dodać trochę kminku). Ciasto rozwałkować, wykrawać szklanką

My simple kitchen
Drożdżowe bułeczki z truskawkami (migdałowo-cynamonowe) 159

Zamiast zacząć dietę, wolę sobie  grzeszyć, bo  dopóki są jeszcze świeże truskawkami moja silna wola wisi na kołku.  A kto sobie odmówi drożdżowych, cynamonowo-omigdałowych bułeczek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
#Porady - co zawsze warto mieć w lodówce 322

krakersy. Dlatego zawsze wolę mieć pod ręką coś zdrowego do zjedzenia. Do tego przydadzą się np. suszone daktyle, mieszanki orzechów i bakalii, suszone owoce typu śliwki czy morele, a także proste w przygotowaniu batony muesli czy ciasteczka owsiane. Jeśli wolicie raczej słone przekąski, to w sezonie polecam np. bób lub popcorn przygotowany na suchej patelni lub na odrobinie oleju kokosowego(...)będzie wyśmienity, nieoceniony w kuchni cheddar/parmezan/mozzarella To 3 rodzaje sera, które najczęściej goszczą w mojej lodówce. Pierwszy wyrazisty w smaku, idealny do kremowych sosów, drugi to podstawowy składnik kuchni włoskiej, którą uwielbiam, trzeci to najlepsza propozycja na zapiekanki, pizzę i inne zapiekane dania sok pomarańczowy Swój zawsze rozcieńczam wodą, ale staram się pić jedną szklankę dziennie

Cooking Monster
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 171

Rogale marcińskie to specjał poznański , wypiekany tradycyjnie na 11 listopada, opatentowany podobnie jak kołocz śląski . Według mnie to są najpyszniejsze rogale na świecie i warto się

Kawa z mlekiem
Hi, I am Gavrilla! 258

A więc zaczynam swoją przygodę z blogowaniem. Nawet teraz nie jestem pewna czy to dobry pomysł- okaże się za jakiś czas. Sporo osób odwiedzających mój Instagramowy

peanutbuttermonster
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 255

której godzinie podajemy poszczególne dania, ale czasami trzeba coś skorygować. Po przywitaniu pary młodej, goście zasiadają do stołu.  Jestem zwolennikiem małej przystawki, może to być np. plasterek włoskiej  mozzarelli  z wędzonym łososiem, tartaletka  z musem z wątróbki z dodatkiem brandy itd. Dlaczego jestem zwolennikiem podania przystawki. Z kilku powodów. To ma być małe dzieło sztuki kucharza(...)imprezach. W Stanach Zjednoczonych fontanna  znana jest  od dawna. Fontanna czekoladowa wygląda jak kilkupiętrowy tort. Gorąca czekolada spływa kolejno po kaskadach, a goście zanurzają w niej kawałki owoców, ciasteczek, wafelków. Najlepiej zamówić taką fontannę w profesjonalnej firmie łącznie z obsługą. Ciekawą nowością szczególnie w lecie jest " Wedding  ice bar " - jest to urządzenie o nazwie Granitor do schładzania zimnych

Kulinarny karnet Christophera

Proponowane wyszukiwania