zamiast mąki pszennej, użyłam pełnoziarnistej. Bazą „mokrą” do ciastek jest kremowy serek śmietankowy oraz miód, składniki suche to mąka, soda i otręby. A z dodatkami można poszaleć. Ciasteczka są niezwykle miękkie, piernikowe w smaku i słodkie, nadadzą się jako zdrowa przekąska, można zjeść od razu kilka, a co? Zdrowe są przecież;) Składniki na 15 sporych ciastek: 4 łyżki serka śmietankowego(...)chia oraz rodzynki. Wyrabiamy łyżką ciasto, starając się wbijać bakalie do środka ciasta. * ciasto ma być gęste i lepkie. Dłonie zwilżamy w zimnej wodzie, z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Ciastka pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni. Smacznego
Domowe ciastaCiastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście(...)orzechów nerkowca lub innych -100 g masła extra miękkiego -1 łyżeczka proszku do pieczenia -słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące. 2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego
Zdrowie i pysznie na talerzukokosowa jest mąką bezglutenową i chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu.. Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii(...)dokładnie połączyć (za pomocą dłoni). (Masa powinna być miękka, plastyczna i niezbyt krucha. W razie potrzeby należy dodać odrobinę oleju kokosowego.) Z ciasta formować kulki - nieco mniejsze od orzecha włoskiego. Kuleczki spłaszczyć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) 18 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być zarumienione - uważać, aby nie przypaliły się.) Po ostudzeniu
Di gotujeciasto, na stolnicy usuwamy zbędne ciasto i przenosimy ciasteczka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztki ciasta ponownie szybko zagniatamy, ponownie rozwałkowujemy i wycinamy ciastka. Pamiętajcie o podsypywaniu stolnicy i wałka mąką – ciasto jest bardzo tłuste i bardzo kruche, potrafi się mocno kleić i łamać. Przez swoją konsystencję i dodatek orzechów nie nadaje się też do wycinania bardzo skomplikowanych(...)znikną. Zachowują swój wycięty kształt, idealne do zdobienia lukrem Royal Icing. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej, używam wrocławskiej, typ 500 150g bardzo zimnego masła 50g mąki z orzechów – migdałowej, laskowej, z orzechów włoskich 60g bardzo drobnego cukru do wypieków lub 70g cukru pudru 20g dobrego, gorzkiego kakao 1 czubata łyżka przyprawy do piernika ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 jajko
Karo in the Kitchensklepie mięsnym w Mercado Centrale we Florencji, które wyglądały niczym włochata pierzynka. Mój Mąż, wielki ich miłośnik, zamówił sobie flaki w restauracji w Montepulciano. Podano mu je arcy po włosku - zapieczone z serem i sosem pomidorowym.DeseryNajsławniejszym toskańskim deserem, którego popularność daleko przekroczyła granice tego regionu, jest oczywiście tiramisu. Choć o miano stolicy tiramisu pretenduje także Wenecja, według jednej(...)posiadłam sekret jego przygotowywania w czasie lekcji gotowania i teraz mogę dowoli cieszyć się jego smakiem w domu :)Kolejną słodkością, która szczególnie przypadła nam do gustu, były kruche ciasteczka z migdałami, cantucci. Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek
Chilli Czosnek i OliwaCiasteczka owsiane z mlekiem kokosowym bez glutenu, laktozy, jaj i cukru. Wegańskie. Dodam jeszcze, że proste i szybkie do przygotowania. A do tego bardzo smaczne! Chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Przygotowane specjalnie dla mojej mamy, która poprosiła o coś zdrowego i bezcukrowego do kawy. Przejrzałam swoje zasoby w spiżarni i lodówce i oto mamy proste, smaczne ciacha. Zdrowe(...)owsiane i połącz z mlekiem. Odstaw na kwadrans. Musli rozdrobnij blenderem lub w melakserze. Do namoczonych płatków dodaj resztę składników i dokładnie wymieszaj. Mokrymi rękoma formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20-25 minut. Gotowe kuleczki studź na kratce
Kuchnia bezglutenowaskładniki: 550 g miąższu dyni 150 g cebuli 4 ząbki czosnku 750 ml rosołu lub bulionu 2 łyżki masła klarowanego 1/3 łyżeczki kurkumy sól, pieprz wykonanie
Domowy Smak Jedzeniasprawiła, że nabrałam większego apetytu na wymyślanie i przygotowywanie ciast, ciasteczek i deserów. I dlatego częściej będą się pojawiać przepisy na te smakołyki. A dzisiaj mój przepis na zdrowe ciasteczka pełne ziaren i suszonych owoców. Odmierzałam składniki, zapisując na kartce. Ciacha zrobiły furorę w mojej pracy. Przepis poszedł w świat :) Owoce suszone można użyć jakie się chce. Czereśnie i figi(...)Dokładnie wymieszać. Gdyby od ciasta oddzielały się suche składniki, można dodać nieco oleju lub wody. Ciasto odstawić na pół godziny do lodówki. Następnie mokrymi rękami odrywać porcje ciasta wielkości orzecha włoskiego. Mocno ściskać, następnie delikatnie rozpłaszczać i kłaść w odstępach 3 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190oC i piec 22-25 minut. Blachę
Czerwień i błękitWitajcie :-) Już piętek i kolejny weekend :-) Znowu tydzień zleciał szybciutko. Ja mam dla Was dzisiaj przepis na pyszne rogaliki z powidłem śliwkowym i orzechami. Rogaliki super
kruche babeczkiZapewniamy, pierniczki są pyszne, mięciutkie, pachnące świętami... po prostu - wyśmienite! Można je przechowywać nawet 2 tygodnie i na pewno nic nie stracą ze swoich walorów
kgwjanczewoPoprzednie ciastka zrobiły furorę w szkole, więc musiałam na szybko coś upiec dla mojej Miśki. Przypadkiem zagryzając daktyle i popijając je woda wpadłam na pomysł aby
greenscarf"Wiśniaczek". Tak nazwałam to ciasto, które powstało, gdy naszła mnie ochota na coś o słodko-kwaśnym smaku. Takie połączenie lubię najbardziej. Wzięłam więc słoik kompotu wiśniowego
Maślane ciasteczkoWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 4-6 Składniki: 100 g masła - w temperaturze pokojowej, 180 g masła
JejKuchniaWczoraj od samego rana "chodziło" za mną coś słodkiego, właściwie nie tyle ochota na zjedzenie co na zrobienie czegoś dobrego. Wiedziałam, że mają być to ciasteczka, było kilka pomysłów, które na pewno jeszcze wykorzystam, ale ostatecznie padło na Pieguski. I chociaż zabrałam się za ich przygotowanie dopiero późnym wieczorem to nie żałuję :) Cała rodzina zgodnie stwierdziła, że to jedne(...)czasu, kiedy ciasto będzie gładkie i elastyczne następnie dodajmy posiekaną czekoladę oraz rodzynki. Jeszcze przez chwilę zagniatamy aż dodatki rozprowadzą się równomiernie. Z ciasta formujemy kulki wielkości mniej więcej orzecha włoskiego i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy - ciastka urosną, każdą delikatnie spłaszczamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do ok 180 st. C i pieczemy
Słodka Kraina WypiekówMoja gofrownica znów była w użyciu..i znów kolejne orzeszki...tym razem kakaowe...przepis na nie podpatrzyłam tutaj..według mnie ciasto było ciut za słodkie..
Moje domowe kucharzenieskładniki na 1 biszkopt toffi: (pieczemy dwa takie biszkopty) 80 g mąki 20 g budyniu toffi 120 g cukru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 1/2
Domowy Smak JedzeniaDomowa nutella brzmi smakowicie, prawda? Popularny krem czekoladowo-orzechowy smakuje niemal każdemu. Jest pyszny, jednak w kupnej nutelli dwa główne składniki to cukier i olej palmowy
Poezja smaku