Macie w domu gruszki? Z dwóch większych sztuk można przygotować wyjątkowo prostą babkę ucieraną. Babka gruszkowa z cynamonem pachnie jesienią. To idealne ciasto na podwieczorek lub
Poezja smakuSkładniki na około 11 ciastek : 1 szkl zmielonych płatków owsianych duża garść daktyli suszonych 15 sztuk migdałów garść łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki otrębów pszennych 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżeczki zmielonego siemienia lnianego 1/2 szkl gorącej, ale nie wrzącej wody Daktyle zalać gorącą, przegotowaną wodą (tak aby były całkowicie przykryte) i odstawić na 15 - 20 minut(...)wrzątkiem i odstawić na 10 - 15 minut (aby łatwiej było je obrać ze skórki). W misce przygotować suche składniki - wsypać płatki owsiane, otręby, proszek do pieczenia oraz posiekane orzechy i migdały. Blenderem zmiksować daktyle razem z wodą, w której się moczyły. Następnie dodać kisiel z siemienia lnianego i wymieszać. Składniki suche i mokre połączyć i jeszcze raz wymieszać dokładnie
Banana SmilesMam czasami tak, że chce mi się czegoś, ale nie wiem czego. Niby słodkiego, a może jednak nie... Czegoś, po czym nie będę miała gigantycznych wyrzutów
Cakes By Kejtciasteczka to wynik mojej ochoty na coś słodkiego. Miało być w miarę zdrowo, ale nie chciałam robić kolejny raz ciastek owsianych. Fakt, uwielbiamy je, ale można czasem wymodzić coś nowego, a równie smacznego. Stąd pomysł na mąkę pełnoziarnistą i brak dodatku cukru. Mi brak cukru zupełnie nie przeszkadza, bo rekompensują go dodane daktyle i żurawina oraz pozostałe nasionka. Jeśli jednak(...)możecie dodać posiekaną drobno dobrej jakości czekoladę. W przepisie liczą się proporcje, jednak jeśli czegoś nie macie, to nie panikujcie. Dążcie po prostu do odpowiedniej konsystencji ciasta. Nie macie orzechów włoskich? Nic strasznego, dodajcie więcej innych bakalii lub dosypcie trochę mąki. Możecie użyć dowolnych bakalii, byle pi razy drzwi, mieściły się one w tych 200 g. Ja użyłam z grubsza
Mieszam w Garnkuzrobić ich czekoladową wersję z miodem i orzechami ja użyłam laskowych, ale z włoskimi czy nerkowcami też będą smaczne. Składniki: 2 duże jajka 1/2 szklanki drobnego cukru 3/4 szklanki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki gorzkiego kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej szklanka orzechów lasowych (można posiekać je lekko) 1/2 szklanki pokrojonej w kostkę czekolady (ja dodaję gorzkiej(...)już całość się połączy - dodawać stopniowo suche składniki z drugiej miski. Jeśli po połączeniu wszystko będzie za suche - dodać miodu, jeśli zaś zbyt lejące się - mąki. Do ciasta wmieszać orzechy i czekoladę. Z ciasta formować wałki, które następnie umieszczać na blasze i spłaszczać. Piec w temp. 180 stopni przez 25 minut, przekładając na drugą stronę w połowie pieczenia
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!łyżeczki sody 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonych goździków 130ml oleju 160g cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 jajko 1 żółtko 60g grubo siekanych orzechów włoskich 100g rodzynek Piekarnik nastawiamy na 180*C, kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe(...)upieczenie tego ciasta na Boże Narodzenie- może wrócę do tego przepisu? Niniejszym jestem prawie tak szybka jak Lidl i Tesco. Doszły mnie pierwsze wieści o kalendarzach adwentowych i świątecznych ciasteczkach w tych dwóch sklepach. Osobiście jeszcze nie widziałam, ale wpisuję się w tendencję. Chociaż szczerze powiedziawszy przy 20 stopniach jakoś bardziej na miejscu niż keks i pierniki wydaje mi się
les mirabellesrównież w wersji suszonej stanowią smakowitą przekąskę. W Polskiej kuchni wykorzystywane są suszone owoce goji. Można dodawać ich do ciast, ciasteczek, deserów, koktajli, owsianki a nawet herbaty. Pełnoziarniste ciasteczka z jagodami goji Składniki 150g masła 90g cukru trzcinowego muscovado 200g maki pełnoziarnistej pszennej typ 2000 2 żółtka 40g jagód goji 40g nasion słonecznika Sposób przygotowania Mąkę przesiewamy, podajemy(...)papierem do pieczenia lub silikonową matą. Pieczemy w 180 stopniach C przez 12-14 minut. Owsianka na zdrowie Składniki (na jedną porcję) 3-4 łyżki płatków owsianych łyżka posiekanych orzechów włoskich łyżka ziaren słonecznika łyżka siemienia lnianego łyżka żurawiny pół łyżki jagód goji chude mleko Sposób przygotowania Wszystkie składniki umieszczamy w garnku. Zalewamy mlekiem tak aby wszystkie składniki były zanurzone
Pyry na Gazczas pilnowali mnie podczas robienia zdjęć. To spowodowało, że ciągle jakieś ciastka znikały, zmieniały miejsce. Uratowałam 5, a z reszty pozostały tylko okruszki... Składniki na ok.25 ciastek: Wszystkie składniki ciasteczek powinny być w temperaturze pokojowej. 400 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¼ łyżeczki soli ¾ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego ziela angielskiego szczypta(...)jajo, zmiksować. Mieszając dodać puree z dyni. Dodać mieszankę mączną. Wymieszać łyżką do połączenia składników. Ciasto przykryć schłodzić przez 30 minut. Po tym czasie z ciasta uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Ponownie schłodzić przez 30 minut. Kulkę z ciasta spłaszczyć w dłoni na placek. Na środek placka nałożyć porcję masy serowej. Brzegi dokładnie zlepić, zrolować kulkę. Obtoczyć w cukrowo- korzennej
Pełny talerzCiastka, ciasteczka-nasze ulubione przekąski. 😊 Z dodatkiem orzechów i posypane cukrem pudrem można jeść garściami.😆 Ostatnio jakoś mam pecha do mąk, bo już druga mi się kończy terminem. Mało piekę, bo aktualnie jestem na redukcji po masie🐷, z czego słodkości ponad kalorykę robię tylko raz na tydzień. Wolę kaszę zjeść czy ryż zamiast mąki do obiadu.😜 Ale na szczęście(...)orzechów nerkowca lub innych ▸ 100 g masła extra miękkiego ▸ 1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸ słodzik/miód/cukier wedle uznania do dosłodzenia Przygotowanie: 1. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy do większej miski i dodajemy resztę składników. Zagniatamy ciasto. nie dosypujemy mąki, bo ma być wilgotne i w miarę klejące. 2. Odrywamy po kawałku i formujemy kuleczki wielkości orzecha
zdrowo i aktywniePorzeczki - jedne z moich ulubionych owoców. Mam z nimi bardzo miłe wspomnienia z dzieciństwa, gdy jako mała dziewczynka wspólnie z kuzynostwem chodziliśmy zbierać porzeczki na działkę
Mania Wypiekaniaskładniki: 500 g mąki 50 g masła 100 g miodu 170 g cukru + 2 łyżki 1 jajko 15 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Domowy Smak JedzeniaKolejne pyszne ciasteczka owsiane, tym razem z dodatkiem pełnoziarnistej mąki, mnóstwem orzechów i czekolady. Bez dodatku cukru lub w wersji z cukrem trzcinowym. To najlepsze z dotychczasowych ciastek, potwierdzą to wszyscy, którzy mieli okazję ich spróbować. Mega chrupiące i pyszne w smaku. Składniki: - 2,5 szklanki* płatków owsianych (u mnie górskie) - 200g miękkiego masła - 100g mąki orkiszowej typ750 - 50g mąki(...)ksylitol z wanilią, jajo, szczyptę soli. Wszystko wyrobiłam hakiem miksera, na końcu dodałam pokruszone na mniejsze kawałki orzechy i czekoladę. Dokładnie wymieszałam. Z otrzymanego ciasta odrywałam kawałki wielkości niedużego orzecha włoskiego i odkładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie każdą kulkę mocno spłaszczałam, ciastka powinny być cieniutkie. Blachę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170*C i piekłam ok.17-20 minut
Smaczne ZdroweTe małe, niewinne kuleczki są takie pyszne, że ciężko zakończyć na jednej, czy nawet dwóch... Piekłam je niejednokrotnie i zawsze sprawdziły się jako szybka oraz zdrowa
Di gotujeskwarkami. Uparł się, że mam je upiec! Po skwarki pojechałam rano do rzeźni. Kupiłam 1 ½ kg, do ciastek wykorzystałam 300 g resztę zapakowałam w woreczki i zamroziłam, będą na ciasteczka albo jako dodatek np. do grochówki. Skwarek tym razem nie mieliłam, zmiksowałam je z jajkami i śmietaną w szatkownicy, bo prawdę mówić nie chciało mi się wyciągać maszynki, składać(...)jajka, cukier i śmietanę i zmiksowałam całość. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto, z którego odrywamy po kawałku i formujemy kulki wielkości małych orzechów włoskich. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, kulki układamy na blasze i każdą kulkę spłaszczałam tłuczkiem do mięsa, tak uformowane ciastka pieczemy w 170 stopniach ok. 15 -20 minut, aż ciasta
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWafle te zauroczyły mnie od pierwszego kęsa. Od samego początku byłam do nich wprawdzie pozytywnie nastawiona, gdyż uwielbiam blok czekoladowy, z którym dostrzegłam pewne podobieństwa i
Smaki Na Talerzu