Poezja! Ile ja się pochwał za ten torcik nasłuchałam to głowa mała ;) Bardzo polecam! SKŁADNIKI: (tortownica 28 cm) Spód ciasteczkowy: 30 dag ciasteczek (np. herbatniki, kruche) 150 g masła 100 g czekolady mlecznej (można pominąć) Warstwa jogurtowo-kokosowa: 400 g jogurtu greckiego 250 g mascarpone 1 i 1/3 szkl cukru pudru 1 puszka mleka kokosowego* (tylko biała część, najlepiej schłodzone(...)przegotowanej wody Dodatkowo: 350 g borówek/jagód 2 galaretki jagodowe 3 szkl wrzątku *jeśli chcemy, żeby smak kokosowy był wyraźniejszy, należy użyć 2 puszki mleka kokosowego (ilośći żelatyny nie trzeba zwiększać) 1. Ciasteczka zmiksować w malakserze na piasek (ewentualnie można je rozwałkować lub roztłuc tłuczkiem). Masło rozpuścić, wlać do okruszków ciastek, wymieszać dokładnie dłonią. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia
Kto ugości moich gości?Może jeszcze nie sezon na lody...ale czymś trzeba przywołać lato :) Lody Oreo na bazie mleczka kokosowego, bez dodatku jajek, cukru w składzie lodów (prócz samych ciasteczek). Idealny deser na upalne (i nie tylko) dni :) Składniki: 1 puszka mleczka kokosowego 2 banany 8 oreo 2 łyżki stewii Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz jednego/dwóch ciasteczek) blendujemy. Przekładamy do formy (może być
CzarnawisienkaCiasteczka z wi ó rkami kokosowymi i płatkami owsianymi na osłodę jesiennego poranka ;) maślane, kruche, wprost rozpływające si ę w ustach. Najlepiej smakują ze szklank ą mleka, filiżanką herbaty lub kawy . Zawsze można zabrać je do szkoły lub do pracy i w wolnych chwilach chrupać, gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Smacznego(...)mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz sodę. Do ciasta dodajemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Ciasto dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Z powstałej masy formujemy kuleczki (ok. 15 sztuk o wadze 30 gram). Przygotowane ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w znacznej odległości od siebie. Ciasteczka delikatnie spłaszczamy
La grande e la piccola cuocaPolecamy wypróbować :) Torcik oreo - bez pieczenia Przepis na małą blachę o średnicy 22 cm Potrzebujemy: 2 duże opakowania oreo - 32 sztuki ciastek (odkładamy z tego 4 ciasteczka do ozdobienia gotowego tortu!) 1 mleczko kokosowe w puszce 3/4 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 8 daktyli suszonych 1 tabliczka gorzkiej czekolady olej kokosowy Przygotowanie: Kaszę jaglaną przelewamy wrzącą wodą, następnie zalewamy całą puszką(...)mleczka kokosowego, odrobinę solimy, cukrzymy i gotujemy pod przykryciem, aż kasza będzie miękka. W tym czasie zajmujemy się rozdzielaniem ciasteczek oreo - do jednej miseczki odkładamy część ciemną, do drugiej biały środek. Wszystkie ciemne ciastka rozdrabniamy w blenderze - 3/4 z tego będzie wykorzystana do zrobienia spodu ciasta, 1/4 posłuży do posypania góry. Spód ciasta: Daktyle zalewamy wrzątkiem
Bananowe Poleciągu dnia. Wykonanie: proste i szybkie. Najdłużej czeka się gdy się pieką, ale zapach wynagradza wszystko, można (i warto!) chwilę poczekać:) Zapach cynamonu, wiórków kokosowych, bakalii...obłędny! Zdrowo, domowo, prosto. Ciasteczka po kilku dniach, po około dwóch stwardnieją, na początku są miękkie. Składniki: 1 szklanka płatków owsianych, użyłam górskich 2 jajka 2 łyżki mleka 0,5 szklanki wiórków kokosowych(...)łyżki masy na każdą foremkę, lekko ugnieć brzuszkiem łyżki, by masa była równa: Piecz w temp. 180C na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu przez 15 minut. Gotowym ciasteczkom pozwól w spokoju wystygnąć. Smacznego dobrego ciasteczkowego
Zasmakuj Kuchniłyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki białego rumuPrzygotowanie:Białka ze szczyptą soli ubijamy na gęstą pianę. Następnie ciągle ubijając dodajemy stopniowo cukier i mąkę. Na koniec dodajemy wiórki kokosowe i rum. Z masy formujemy ciasteczka i pieczemy około 25 minut w temperaturze 150 stopni
Smakowity Blog Kulinarnydoskonałą mieszankę pestek słonecznika, kokosa i kiwi! A zapach? Kusi już podczas przygotowywania masy. Ciasteczka idealnie nadają się dla diabetyków, wegan oraz osób lubiących zdrowe słodycze. Polecam! (15 sztuk) 50g pestek słonecznika (łuskanych) 100g płatków owsianych 50g mąki z amarantusa/ryżowej lub orkiszowej (*) 30g wiórek kokosowych 60g oleju kokosowego 2-3 łyżki miodu (wg smaku) 3-4 łyżki cukru kokosowego(...)góra-dół, ale że ja posiadam piekarnik gazowy - po 12 minutach pieczenia - ciasteczka obróciłam na druga stronę.) (*) Użyłam mąki z amarantusa. Nie wszyscy lubią jej posmak, więc można użyć innej. W ostateczności nada się też pszenna. (**) W tytule napisałam, że ciastka są bez cukru, choć użyłam cukru kokosowego. Jednak różni się on od cukru zwykłego, ma niski indeks glikemiczny
Di gotujeUwielbiam wszystko co kokosowe, od kostki z kaszy manny i wiórków kokosowych zacząwszy a na pikantnym mięsie z mleczkiem kokosowym skończywszy, każda kokosowa wariacja mi odpowiada, no może poza koko kremem do ciała... Ciasteczka zwane kokosankami robiłam nie raz i nie jedną recepturę wykorzystałam. Uwielbiam takie bardzo wilgotne w środku, niestety takie BARDZO wilgotne wręcz gumiaste udawało mi się jedynie(...)przede wszystkim przepisy na rewelacyjne ale i niekoniecznie skomplikowane smakołyki. Wertowałam książkę wielokrotnie ale już przy pierwszym przekładaniu kartek w oko wpadł mi przepis na Kokosanki i na włoskie ciasteczka Cantuccini. Dzisiaj podzielę się z Wami moimi doświadczeniami z Kokosankami. Żadnego ubijania piany! jedynie mieszanie i podgrzewanie masy w kąpieli wodnej... znaliście taki sposób? ja nie! i co najważniejsze bardziej
Dzieje kuchennej Wiewióryprzechowują to i tak długo nie uleżą. Są przeeepyszne oraz kuszą cudownym karmelowo-maślanym zapachem. Tak! Palone masło to nieodzowny składnik tych ciasteczek, który sprawia, że posiadają nietuzinkowy smak. Poza tym ciastka są kruche, chrupiące, lekko kokosowe i pełne mnóstwa orzechów. Koniecznie spróbujcie! (około 15 sztuk) 200g mąki pszennej (czasami zamieniam na żytnią typ 720 ) 100g masła (z minimum
Di gotujetrzeba – koniecznie – zacząć je testować! :))))) Zaczęłam testowanie od przepisu na ciasteczka kokosowo-kawowe. Słodki, chrupiący kokos z kawowym lukrem… na pewno znajdzie wielu wielbicieli.Ciasteczka kokosowo-kawowe – składniki:1.5 szklanki mąki (190g)1/4 szklanki kakao (30g)1 szklanka cukru (225g)1.5 szklanki wiórków kokosowych (135g)1 kostka masła (250g), rozpuszczonego i schłodzonego2 łyżki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej(...)łyżce wodyPolewa:2 szklanki cukru pudru (300g)1 łyżka kawy rozpuszczalnej1/8 kostki masła (30g) rozpuszczonego3 łyżki wrzącej wodyPrzygotowanie:1. Do miski przesiać mąkę i kakao, dodać cukier i wiórki kokosowe, masło i kawę. Wszystko dobrze wymieszać.2. Przełożyć masę na blaszkę o wymiarach ok. 18×28 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego
UgotujmyTo.plmurzynek 150 g mascarpone 2 duże łyżki nutelli dodatkowo 150 g białej czekolady 2 łyżki oleju opakowanie wiórków kokosowych 2 kostki gorzkiej lub mlecznej czekolady mleczne lub kokosowe draże małe herbatniczki lub ciasteczka owsiane niebieski barwnik spożywczy patyczki do lizaków/ cake pops lub patyczki do szaszłyków SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto pokruszyć tak by miało konsystencję piasku. Ciasto połączyć z mascarpone(...)podgrzać. Dodać olej i niebieski barwnik. Dokładnie wymieszać. Wiórki kokosowe wysypać do miseczki dodać łyżkę wody i barwnik spożywczy i mieszać do momentu aż wszystkie wiórki będą niebieskie. Zmrożone kule zanurzać w niebieskiej czekoladzie, poczekać aż nadmiar czekolady skapnie. Obtoczyć w wiórkach. Delikatnie wcisnąć oczy z draży oraz ciasteczko. Roztopić gorzką lub mleczną czekoladę i wykałączką na drażach dorysować
DefinicjaSmakuprzekąska do kawy. Polecam spróbować! 🙂 Składniki/15 ciasteczek: – 1 szklanka platków owsianych górskich – 1 szklanka daktyli – 3/4 szklanki/100g migdałów – 2 łyżki oleju kokosowego Daktyle zalewamy Czytaj więcej → Artykuł CIASTECZKA OWSIANE Z DAKTYLAMI pochodzi z serwisu green goodies
greengoodieszapach przywodzi na myśl letnie słońce i ciepło, a do tego są zdrowe i sycące. Kruche ciasteczka migdałowe z owocami Drukuj Porcje: 10 ciasteczek Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 100g migdałów 30 g mąki kokosowej 1/2 lyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 15g cukru kokosowego lub 10g ksylitolu 1/2 łyżeczki cynamonu szczypta soli 2 małe jajka od kur z wolnego wybiegu(...)rozdrabniaczu do uzyskania gruboziarnistej mączki. 3 Odsypuję 80g migdałów i resztę mielę do uzyskania masła migdałowego. 4 Sypką mączkę migdałową mieszam z mąką kokosową, proszkiem do pieczenia, cukrem kokosowym lub ksylitolem, cynamonem i szczyptą soli. 5 Jajka ubijam na pianę. Jajka muszą zwiększyć swoją objętość ok. 5 razy. 6 Ubite jajka dodaję do suchych składników i delikatnie mieszam łyżką
Book of spellsbardziej eleganckich z polewą powstały proste ciasteczka z wytłoczonymi napisami (idealnie się do tego nadają, gdyż nie rosną podczas pieczenia). Lekko cytrynowe, trochę kokosowe, kruchutkie i uzależniające. Banalnie proste, niesamowicie urocze w formie mini ciasteczek; choć oczywiście można użyć większych foremek. Prosta rzecz, a cieszy. To też prawda, prawda ...? Ciasteczka cytrynowe z kokosem Składniki: (na około 100 malutkich ciasteczek(...)wiórków kokosowych skórka otarta z 2 cytryn 180 g zimnego masła 1 żółtko Mąki i cukier puder przesiać, wymieszać z wiórkami i skórką cytrynową. Dodać masło, posiekać, a następnie rozetrzeć palcami. Wbić żółtko, szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm, wykrawać ciastka dowolnymi foremkami. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach (ciasteczka
Pożeraczka, czyli raz adobrzewartości odżywcze, i jest również zalecany przy odchudzaniu, bowiem zawarte w nim kwasy tłuszczowe przyspieszają przemianę materii. Dlatego proponuję Wam przepis na lekkie, zdrowe i odżywcze ciasteczka z udziałem suszonej żurawiny i wiórków kokosowych. Do ich przygotowania wykorzystałam bakalie zakupione w sklepie ze zdrową żywnością AGNEX. Na stronie sklepu www.sklepagnex.pl . znajdziecie całą gamę zdrowych produktów, a na hasło ZDROWE-BAKALIE(...)laski wanilii. Drewnianą szpatułką domieszaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj jajko, wiórki kokosowe i suszoną żurawinę. Dobrze wymieszaj całość łyżką lub rękoma. Z ciasta formuj w rękach kulki, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, spłaszczając je, i pozostawiając odstępy między ciasteczkami. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około15-20 min. *Możesz również zastąpić część żurawiny rodzynkami
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska