Pyszne i zdrowe chrupiące ciasteczka z dodatkiem oleju kokosowego Zielony Nurt , który miałam okazję ostatnio przetestować. Nie wiem czy wiecie, ale olej kokosowy nazywany jest olejem piękności, uważany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Ze względu na swój unikalny skład biochemiczny ma szerokie zastosowanie w kuchni jak również w kosmetyce. Powstaje z miąższu kokosa. Podpowiem Wam do czego możemy używać(...)idealnie sprawdza się do smażenia w wysokich temperaturach), ze względu na brak zapachu, jest olejem uniwersalnym. Doskonale nadaje się do słodkich wypieków: ciast, ciasteczek, babek oraz naleśników i słodkich placuszków (przepis na placuszki z użyciem oleju kokosowego znajdziecie TU ) i innych deserów. Możemy nim zastąpić margarynę lub masło. Olej kokosowy ma właściwości antybakteryjne, antygrzybiczne i antywirusowe. SKŁADNIKI
słodki bratekkcal, Białko - 6,1g, Tłuszcz – 17,3g, Węglowodany - 42,7, IG – 26 1,5 szklanki mąki razowej/pełnoziarnistej 1,5 szklanki mąki z amarantusa ½ szklanki erytrytolu lub cukru kokosowego do środka ciasteczek 2/3 szklanki oleju/oliwy, opcjonalnie 3 jaja 5 łyżek przyprawy do pierników 3 - 5 łyżek lodowatej wody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli morskiej lub himalajskiej Opcjonalnie
Przepysznik - BLW i nie tylkoANZAC to pyszne ciasteczka owsiano-kokosowe, które szybko znikają. Idealne w podróż, ponieważ długo zachowują świeżość. Składniki: 160 g płatków owsianych 160 g wiórków kokosowych 200 g mąki pszennej 140 g cukru pudru 200 g roztopionego masła 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki sody oczyszczonej Do miseczki wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę i cukier. Wszystko mieszamy. Masło
Pyszności SłodkościKruche ciastka kokosowe z karmelową polewą Kruchy spód z pyszną "ciągutkową" polewą krówkową, czyli smak w którym można się zakochać! Spód: 3/4 szklanki wiórków kokosowych 1/3 szklanki cukru 125 g roztopionego masła 1 szklanka mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem (20x30 cm). Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 st. C, piec(...)masa zrobi się brązowa. Po wyjęciu, odczekać ok pół godziny, po tym czasie naciąć nożem kratkę. Odstawić na ok 3 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie pokroić ciasteczka wzdłuż linii
Słodka Kraina Wypiekówjednocześnie moje zadanie (zjedz je wszystkie!): W środku znalazły się: - Mafijne śmietankowo-cytrynowe - KreMisie z nadzieniem śmietankowym - Rurki waflowe z kremem o smaku śmietankowym - Pasja. Czekoladki z kremem kokosowym na kruchym ciasteczku - PryncyTorcik - Wit'AM ze śliwkami - Wit'AM z czekoladą - PryncyPałki klasyczne - PryncyPałki kokos - Malti keks jogurt - Malti kesk czekolada mleczna Jak widzicie różnorodność słodkości sprawia, że każdy
W poszukiwaniu inspiracjiZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie(...)ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉 Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony, więc poniżej znajdziecie mój przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych bieszczadzkich
Kuchnia MagdaLenyZnane australijskie ciasteczka... lamingtony to po prostu kostki biszkoptowe w polewie czekoladowej, obsypane wiórkami kokosowymi. W Polsce ciastka te znane są pod nazwami "kostki kokosowe", "kokosanki" lub "kudłacze". Deser ten jest bardzo prosty w przygotowaniu, a jednocześnie pyszny w swej prostocie. Do tego super się prezentuje, że na sam widok ślinka cieknie(...)ręka mimowolnie sięga po choć jeden kawałek 😉 Wydawałoby się, że żadnej rewelacji tu nie ma... tylko zwykły biszkopt, polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. A jednak! Jak to wszystko razem połączymy to otrzymamy genialne ciasteczka, które uzależniają swoim smakiem. Nie mam pojęcia jaki jest oryginalny przepis na australijskie lamingtony, więc poniżej znajdziecie mój przepis na biszkopt pochodzący z rodzinnych bieszczadzkich
Kuchnia MagdaLenyskładniki: 200 g mąki 100 g wiórek kokosowych 1 jajko 120 g masła, miękkiego w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50
Domowy Smak JedzeniaDzisiaj zapraszam na niesamowicie kruche, czekoladowe ciasteczka z subtelną kokosową nutą. Są bardzo proste w przygotowaniu i smakują bajecznie! W sam raz na słodki, walentynkowy prezent, czy też pyszną przekąskę dla najbliższych. Ale uwaga, uzależniają. Polecam!!! Składniki na czekoladowe serduszka: 150 g mąki pszennej 50 g wiórków kokosowych 50 g mąki ziemniaczanej 50 g cukru pudru 2 łyżki cukru(...)ciasto chłodzimy w lodówce około 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C. Zimne ciasto wałkujemy na placek o grubości 1 cm, wycinamy serduszka. Gotowe ciasteczka układamy na blasze wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia. Serduszka pieczemy krótko, by się nie zarumieniły, czyli 10-12 minut. Gotowe
Rozpustne gotowanieKokosowe trufle jaglane inspirowane pralinkami „Rafaello” robiłam już dawno temu, ale jakoś nie złożyło mi się, żebym wrzuciła je na bloga. A warto je
Poezja smakumamy lato. Niech trwa jak najdłużej. Niech będzie ciepło i słonecznie. Na przywitanie lata zrobiłam torcik „Rafaello”. Dlaczego właśnie takie ciasto? Ponieważ bardzo lubię desery z wiórkami kokosowymi. Ciasta i ciasteczka z kokosem zawsze znikają u nas jak przysłowiowe „ciepłe bułeczki”, dlatego też ten torcik zniknął w oka mgnieniu. Robiłam już różne wersje „Rafaello”. Z masą budyniową, przekładałam dwiema(...)wersji tortowej. Przepis właściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady
Kuchnia u Krysidekoracji Sposób wykonania: W misce ugniatamy razem mielone orzechy włoskie, cukier puder, jajko i rum. Z ciasta formujemy małe kule i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Pozostawiamy, aż ciasteczka lekko obeschną. Smacznego! Przepis na koniczynki ze zdjęcia znajdziecie tutaj
Kuchnia Pani Wiosnypora na kolejny post w ramach współpracy z De Care. Tym razem postanowiłam wykorzystać olej kokosowy. Wiele czytałam na temat jego właściwości i byłam bardzo ciekawa tego specyfiku. Olej kokosowy ma swoje zastosowanie zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce. Dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym uznawany jest za najzdrowszy olej na ziemi. Poniżej spis kilku jego właściwości: - zmniejsza otyłość(...)szkodliwych bakterii odpowiedzialnych m.in. za próchnicę i infekcje w jamie ustnej) Jako, że olej można wykorzystać zarówno do gotowania jak i pieczenia, zdecydowałam, że wykorzystam go do upieczenia ciasteczek owsianych. Olej kokosowy znalazł zastosowanie zarówno w kuchni , jak i w kosmetyce dzięki swoim właściwościom zdrowotnym i pielęgnacyjnym. Pozyskiwany z miąższu kokosa olej powszechnie uważa się za najzdrowszy olej na ziemi
My simple kitchenIdealnie kruche ciasteczka z mąki ryżowej z dodatkiem żurawiny i mocnym aromatem kokosa. Mam nadzieję, że i Wam będą smakowały :) Składniki - proporcje na około 45 ciasteczek 300 g mąki ryżowej 170 g oleju kokosowego 120 g brązowego cukru (można zastąpić erytrytolem, maltitolem lub ksylitolem) około 100 g wiórków kokosowych około pół szklanki żurawiny 1 bardzo duże jajko lub dwa małe(...)Zimne ciasto podzielić na dwie lub trzy części, każdą z nich rozwałkować na grubość około 3-4 mm i foremką wykrawać ciasteczka. Za pomocą pędzelka każde ciastko posmarować wodą lub wodą z dodatkiem miodu i obficie obsypać wiórkami kokosowymi. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec na jasnozłoty kolor przez około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Wariant
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamalinami i orzechami – Składniki 250 g płatków owsianych 150 g świeżych lub mrożonych malin Garść ulubionych orzechów – pistacji, orzechów włoskich, nerkowców Garść suszonej żurawiny Łyżka oleju kokosowego 2 łyżki miodu Ciasteczka owsiane z malinami i orzechami – przygotowanie W dużym naczyniu, przy użyciu drewnianej łyżki, mieszamy płatki owsiane z malinami. Jeżeli korzystamy z mrożonych owoców, musimy je wcześniej pozostawić do odmrożenia(...)Następnie do naczynia dodajemy drobno pokrojone orzechy, żurawinę, olej kokosowy oraz miód. Dokładnie łączymy wszystkie składniki. Z uzyskanej masy formujemy ciastka (aby uzyskać ładnejszy kształt możemy skorzystać z pokrywki od słoika) i kładziemy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasteczka owsianie z malinami i orzechami pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez ok. 25 minut. Ciasteczka owsiane
helloforest.pl