Kokosanki to lekkie, wręcz jakby piankowe ciasteczka z ubitych na sztywno białek i wiórków kokosowych, idealne do kawy. Jeśli zamkniemy je w szczelnym pojemniku możemy cieszyć się nimi przez kolejny tydzień. Co oznacza, że warto zrobić więcej, zamknąć i zaprosić gości:) Lekko zmodyfikowany przepis z książki Ani Starmach Pyszne 25 - uwielbiam tę i inne książki z tej właśnie serii. Każde(...)podam dwa warianty: ilość składników jakich ja użyłam po zmodyfikowaniu oryginalnego przepisu oraz poniżej ile użyto w oryginalnym przepisie z książki. Kokosanki I Składniki na moje zmodyfikowane ciasteczka: 90 wiórków kokosowych 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 białka szczypta soli 1 łyżka mąki ziemniaczanej Przygotowanie ciasteczek: Rozgrzej piekarnik do temp. 180 C (bez termoobiegu). Z termoobiegiem
Zasmakuj KuchniDelikatne, malinowe, bezowe serduszka przełożone przepysznym kokosowym kremem z dodatkiem likieru to pomysł na własnoręcznie zrobiony smakowity prezent na Walentynki, Dzień Matki, a także każdą inną okazję kiedy chcecie komuś powiedzieć jak bardzo jest dla Was ważny. Polecam! Składniki: Bezowe serduszka ok. 24 szt.: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki koncentratu soku(...)malinowego czerwony barwnik spożywczy w żelu Dwie blachy do pieczenia ciasteczek wyłożyć papierem do pieczenia. Jeśli nie wierzycie w swoje umiejętności rysowania serduszek, możecie skorzystać z foremki do wykrawania ciasteczek w kształcie serca. Foremkę należy położyć na papierze i po prostu obrysować jej kontur ołówkiem. Po narysowaniu wszystkich serduszek należy przewrócić papier na drugą stronę, tak by bezy nie miały
maniapieczeniaciast, polewa czekoladowa, bakalie. 2. Po upieczeniu pierniczki są twarde, ale zmiękną w ciągu 1-2 dni, jeśli zamkniesz je szczelnie w pojemniku z połówkami lub ćwiartkami jabłka (ciasteczka wchłoną wilgoć z owocu). 3. W „choinkowych” piernikach dziurki możesz zrobić przed pieczeniem np. słomką do picia lub po upieczeniu przekłuwać igłą z nitką. 4. Upiec pierniczki można dużo(...)Polecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Zastanawiałam się nad stworzeniem dla moich gości czegoś zdrowego, lekkiego i odżywczego. Powstał więc taki oto deser. Jeśli chcesz go odchudzić na spód użyj zbożowych ciasteczek z dodatkiem daktyli lub oleju kokosowego. Zamiast cukru(...)możesz użyć ksylitolu. Pyszny, lekki, kokosowy z mnóstwem leśnych owoców! Jestem przekonana że będzie Ci smakowało! Składniki 200 g ciasteczek z masą typu Hit, Oreo (fit: ciasteczka zbożowe i olej kokosowy lub namoczone daktyle) 800 g mleczka kokosowego (2 puszki) 6 łyżek nasion chia 4 łyżki cukru (fit: ksylitol) 4 łyżki wiórków kokosowych 10 g żelatyny w proszku
Mój pomysł napomysłami na ciasteczka, jak zwykle w zdrowszych wersjach i myślę, że każdy znajdzie coś dla siebie :) Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) Pierniczki jaglane Pierniczki bezglutenowe Pierniczki z batatów Kruche bezglutenowe pierniczki bez jajek
FitKotwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: Niemodelka . Jednakże przepis całkowicie zmodyfikowałam, bo pierwotna wersja niesamowicie mi się rozlewała. Ciasteczka wyszły przepyszne, takie mocno kokosowe, z rozpływającymi się w ustach - kawałkami białej czekolady. Są chrupiące z zewnątrz i posiadają lekko miękki środek. Robiłam je na dwa sposoby - grubsze i bardziej płaskie. Obie wersje smakują rewelacyjnie i znikają(...)bardziej; to zależy od Was) i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 20 minut 180 stopniach. (Powinny być zarumienione.) (*) Wiórki kokosowe dobrze uprzednio podprażyć. Ciasteczka będą bardziej chrupiące
Di gotujewww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Zainspirowałam się przepisem z blogu: w jej kuchni . Masło zmieniłam na olej kokosowy, co było rewelacyjnym pomysłem. Ciasteczka dzięki temu stały się bardziej kokosowe i cudownie pachnące. Same w sobie są niezwykle pyszne, lekko miękkie i wprost rozpływające się w ustach. (Nie należą do kategorii ciastek kruchych i chrupiących.) Kolejne pyszności, które pobiły moje(...)miodu 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wody (gorącej) Mąkę, cukier, płatki owsiane i wiórki kokosowe przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Miód z olej kokosowym podgrzać na małym ogniu i mieszać do momentu, aż oba składniki się roztopią i połączą. Sodę wymieszać z 1 łyżką gorącej wody (będzie mocno się pienić), natychmiast dodać do miodu
Di gotujePolecam Wam również inne słodkości : – T rufle kokosowe z mascarpone – Stefanka kokosowa z kaszy manny – Ciasteczka cynamonowe (błyskawiczne) – Ciasteczka bananowo-kokosowe (błyskawiczne) – Ciasto z owocami w 10 minut – Ciasto Zebra
Kulinarne S.O.S.Marta Moskole Aga Makowe muffinki z serem Agnieszka Wigilijne babeczki Danuta Tatar z makreli wędzonej i awokado Joanna Błyskawiczne ciasteczka migdałowe Andruty biszkoptowo - kokosowe Magdalena Świąteczne ciasteczka z orzechami i czekoladą Sabina Stroik na stół Małgorzata Koreczki ze śledzi Marzena Pierogi
Magiczne Życie Martytego przepisu upiekłam ciasteczka kukurydziane, również bezglutenowe, ale niesamowicie kruche i bardzo maślane. Kleik ryżowy czy kukurydziany wyśmienicie zastępuje mąkę pszenną, a wiórki kokosowe nadają ciasteczkom dodatkowej chrupkości. Ciasteczka nie są za bardzo słodkie, prawie dietetyczne. Kolega, który zrezygnował z cukru i pszenicy, nie mógł się od nich oderwać, bo przypominały(...)również trochę się do nich „przypięłam”. Składniki: • 250 g kleiku kukurydzianego • 250 g masła • 1/2 szklanki cukru • 1 cukier waniliowy • 2 jajka • 1/2 szklanki wiórek kokosowych • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • ewentualnie 2-3 łyżki jogurtu • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych z czekoladą Wykonanie: • Miękkie masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym
To co kochammlekiem, odstawiamy na kilka minut aby spęczniał. Miękką margarynę rozcieramy z cukrem i skrobią. Dodajemy len, mieszamy. Dosypujemy mielone migdały i wiórki kokosowe, wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy na około 0,5 cm, wycinamy kieliszkiem okrągłe ciasteczka. (Można też formować z ciasta kulki i rozpłaszczać je) Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku do lekkiego przyrumienienia. (około(...)minut) Tłuszcz kakaowy lub kokosowy rozpuszczamy w garnuszku zanurzonym w gorącej wodzie. Dodajemy mleko w proszku, cukier i aromat, mieszamy do połączenia się składników. Po wystygnięciu ciasteczek oblewamy je polewą, posypujemy wiórkami kokosowymi i na kapkę polewy przyklejamy migdały
głodny alergikPiec w 220 stopniach około 10 minut. Zdejmować z blachy ciepłe ciasteczka, potem się łamią. By nadać ciasteczkom ulubiony smak można dodać aromat, cynamon, imbir, skórkę pomarańczową lub wiórki kokosowe. CIASTECZKA Z MARMOLADĄ Składniki: 1 margaryna, 1/2 szkl. śmietany, około 2,5 szkl mąki. marmolada Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na min. 30 min. Wałkować
kolorowotorcikowoużyciem? Ja postanowiłam upiec ciasteczka a'la herbatniki. Wyszły mi bardzo chrupiące (w szczelnie zamkniętym pojemniku pozostają kruche bardzo długo), z delikatną karmelową, ale w dość ciekawy i nietypowy sposób, nutą ;) Jeśli kiedyś traficie na melasę z morwy, spróbujcie koniecznie. Może nawet skusicie się na takie herbatniki? :) Są z mąką orkiszową razową i olejem kokosowym, bez dodatku cukru, słodzone jedynie(...)klarowane podgrzać z ksylitolem, cukrem kokosowym i melasą. Gotować około 2 minuty, przestudzić. Do miski przełożyć pozostałe składniki ciasta: mąkę, sodę, sól, jajko. Dodać płynne składniki, połączyć na gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm. Wykrawać foremkami kształty ciasteczek, układać na blaszce do pieczenia
FitKot