kolorze. Idealnie nadaje się do ciast i słodkich przetworów, ale równie dobrze można wykorzystać dynię zwyczajną, piżmową czy hokkaido. Polecam zamiast masła dać olej kokosowy (tak jak w przepisie) – nie tylko doda on ciasteczkom chrupkości, ale dzięki takiemu zabiegowi ciastka będą miękkie i soczyste w środku. Lubicie przepisy na słodko? W takim razie koniecznie wypróbujcie: Fit pancakes na bazie(...)mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon wymieszaj z mokrymi składnikami, czyli purée z dyni, miodem i olejem kokosowym. Na koniec wsyp żurawinę, dodaj ekstrakt z wanilii (opcjonalnie) oraz orzechy, i wmieszaj w ciasto. 4 Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia uformuj ciasteczka za pomocą łyżki. Piecz przez 20-25 minut w 175ºC z termoobiegiem (w zależności od grubości ciastek). Oczywiście
A to pestkaKolejna pyszna propozycja na wykorzystanie białek. Na bazie kokosanek, zrobiłam ciasteczka orzechowe. Zamiast wiórek kokosowych, dodałam drobno posiekane, orzechy włoskie. Mam ich mały zapas :) Miałam też, zamrożone białka i tak dopasowałam, jedno do drugiego :) Wykorzystałam, że nie muszę sama dłubać orzechów, bo mąż chętnie robi to za mnie :) Nic, tylko piec ciasteczka :) Składniki: 3 białka szczypta soli 2/3 szklanki
Agusiowe smakołykiCiężko było mi powstrzymać się, aby nie dodać RAW w tytule – i choć ciasteczka składają się głównie z orzechów i świeżych daktyli, to jednak zawierają zwykłe kakao oraz olej kokosowy. Można więc powiedzieć, że jest to wersja prawie surowa. I choć zamiar był taki, aby ciasteczka przypominały popularny odpowiednik, to jednak nie oczekuj, że smak będzie taki sam – bo będzie(...)przez minimum 2 godziny) 2 łyżki roślinnego mleka 2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego Do blendera wrzuć odcedzone nerkowce i zmiksuj, a następnie dorzuć pozostałe składniki na ciasteczka i ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Wyjmij ją z blendera, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż
Roślinna - blog wegańskibyło warto, dlatego od razu dziele się z Wami przepisem :) Mąkę kasztanową, plastry kokosa i morwę białą zdobyłam w Frisco.pl :) REALLY YUMMY! Składniki na 20 ciasteczek: 1 łyżka oleju kokosowego 2 łyżki masła orzechowego 2 łyżki miodu 1 jajko rozmiar L 2 łyżki mąki kokosowe 3/4 szkl. mąki kasztanowej Plastry kokosa i morwa biała do dekoracji
Czarnawisienkaszklanki, woda zimna 3/4 szklanki, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2,1/4 szklanki, proszek do pieczenia 2 łyżeczki, soda oczyszczona 1/2 łyżeczki, sok z limetki 1 sztuka, ciasteczka czekoladowe 75 gram, wiórki kokosowe 18 płaskich łyżeczek, śmietana 30 % 200 ml, cukier 2 łyżki, wiórki kokosowe 1/2 szklanki, śmietan fix 1 opakowanie jajka "L", olej, kefir, woda, cukier rózgą dobrze roztrzepać(...)wlać sok z 1 limonki i parę razy zamieszać 18 sztuk silikonowych różnych foremek - ciasta włożyć do 3/4 wysokości foremki, powkładac po 5 sztuk ciasteczek kulek w czekoladzie, każdą foremkę posypać płaską łyżeczką wiórek kokosowych i delikatnie łyżeczką przycisnąć piekarnik nagrzać do 180 C, blachę z foremkami włożyć na 2 poziom i piec około 28 minut, wystudzone babeczki przełożyć
W Mojej Kuchni Lubięwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Te ciasteczka są moją dumą i zapoczątkowały moją przygodę z mąką kokosową. Więcej o samej mące kokosowej napiszę w osobnym poście, ponieważ uważam, że jest to produkt godny uwagi oraz wymaga umiejętności w obchodzeniu się z nim. Mąka kokosowa jest mąką bezglutenową(...)chłonie dużo płynów, dlatego warto wiedzieć w jaki sposób przygotować potrawę, aby nie rozpadła się i nie była zbyt twarda/sucha. Wracając do przepisu.. Ciasteczka są idealną przekąską nie tylko dla diabetyków - mąka kokosowa posiada niski indeks glikemiczny - 35. Mają cudowny, kokosowy posmak, są lekko wilgotne i delikatnie miękkie. Starałam się, aby należały do kategorii ciastek kruchych, ale nie były
Di gotujecudownie pachną kokosem (dlatego preferuję olej nierafinowany). Nie są twarde, a wręcz przeciwnie - idealnie kruche! Poniżej podam dwa sposoby na kształt ciasteczek, a Wy zdecydujcie, który Wam bardziej odpowiada. (około 26-30 sztuk) 100g oleju kokosowego (polecam nierafinowany) (*) 1/2 szklanki cukru (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie słodkich) 1 jajko (małe/średnie) 1 opakowanie cukru waniliowego (16g) 1/2 szklanki(...)mąki pszennej 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 1 szklanka płatków 5 zbóż (mogą być dowolne) 1/4 szklanki wiórek kokosowych Olej zmiksować z cukrem. (Olej powinien posiadać stałą konsystencję. Jeśli chcecie ciasteczka kuleczki - należy go rozpuścić.) Mieszając - wbić jajko i wsypać resztę składników. (Masa powinna być jednolita i gładka.) Na końcu całość połączyć (nadal mikserem
Di gotujeUkładać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach około 12 minut. Po upieczeniu ostudzić. W kąpieli wodnej rozpuścić czekolady. Połowę ciasteczek z wierzchu posmarować czekoladą. Ja smarowałam pędzelkiem. Krem kokosowy: Z mleka odlać pół szklanki i rozmieszać mąki. Resztę mleka zagotować z wiórkami kokosowymi i cukrem waniliowym. Wlać mleko z mąkami i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć(...)kokosowy i ucierać. Krem przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą końcówką. Na ciasteczkach bez czekolady zrobić okrąg z kremu a środek uzupełnić dżemem truskawkowym. Przykryć ciasteczkiem z czekoladą lekko dociskając. Boki obtoczyć w wiórkach kokosowych. Markizy przechowywać w zimnym miejscu
Ala piecze i gotujeDzisiaj znów ciastka w wersji fit, tym razem bardzo kokosowe, bez glutenu z samych przepysznych i zdrowych składników. Ciasteczka słodzone są bananem, przez to są miękkie, ale banan oprócz tego, że dodaje słodyczy jest w nich praktycznie niewyczuwalny. Żeby jeszcze bardziej podkreślić smak kokosa, użyłam mąki kokosowej, ale robiłam również wersję z mąką ryżową i także wyszły przepyszne. Nie byłabym(...)sobą jakbym nie zrobiła ciastek w dwóch wersjach, a więc do połowy ciasta dodałam uwielbiane przeze mnie kakao. Ciasteczka nie są przesłodzone, a więc jeśli ktoś lubi słodsze wypieki, to można dodać 2 łyżki ksylitolu. Nie muszę chyba pisać, że ciastka znów okazały się prawdziwym hitem i zniknęły w momencie. Ledwo udało mi się zdjęcia zrobić ;). Świetna szybka
Healthy food explorerśmietaną z mleczka kokosowego... lekko posłodzona erytrolem, ale można także wykorzystać miód. Jak dla mnie ciasto jest lepsze niż z niejednej cukierni :) Spód: 180 g ciasteczek owsianych, bez cukru np digestive 1 łyżka oleju kokosowego rozpuszczonego 1 łyżka masła orzechowego (ważne, żeby było płynne, jeśli wasze masło jest zbite i suche można rozrobić je z odrobiną ciepłej wody) Ciasteczka rozgnieść
Chocolate Muffin Blognieznane? 👀✌ Składniki: na spód 100 g płatków jaglanych 100 g mąki pszennej ok. 50 g ksylitolu (można więcej) 2 łyżki naturalnego kakao 2 łyżki oleju kokosowego 1 banan dodatkowo opakowanie ciasteczek Oreo (176 g) Płatki jaglane zmielić w malakserze na "pył". Banana zmiksować z odrobiną wody na gładki mus. Do większej miski przesiać mąkę i zmielone płatki jaglane(...)dodać ksylitol, rozpuszczony olej kokosowy, kakao oraz puree bananowe. Wszystkie składniki ze sobą dokładnie wymieszać, w razie potrzeby dodając odrobinę wody. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut przed pieczeniem sernika. Od czterech ciasteczek Oreo oddzielić krem i zachować do jaglanej masy. Czarne herbatniki odłożyć na koniec do dekoracji. na "sernikową" masę bez sera 300 g suchej kaszy jaglanej
Kuchnia EllieCiasteczka są przepyszne i piekłam je już mnóstwo razy, szczególnie na zamówienie oraz prośbę znajomych. Cóż, ich obłędnie cynamonowo-kokosowy zapach z lekko karmelowym posmakiem (to zasługa cukru kokosowego) i rozpływająca się w ustach biała czekolada sprawiają, że nie sposób się nie skusić na jedno, czy nawet trzy ciasteczka. Dodatkowo są przyjemnie kruche, jakby delikatnie piaskowe... Polecam! (około(...)kokosowego 1 jajko 1 łyżeczka cynamonu (płaska) 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli Dodatkowo: 150-200 g białej czekolady 50g (1/2 szklanki) wiórków kokosowych Miękkie masło z cukrem dokładnie ubić na jasną i puszystą masę, w osobnej misce wymieszać mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia oraz sodę. Do masy maślanej wbić jajko
Di gotujewłasne proporcje, dodatki i... sukces. Ciasteczka wyszły rewelacyjne! Już podczas mieszania składników - tak kuszą, że ciężko doczekać się kiedy będą upieczone. Zapach oraz smak czekolady i wiórek kokosowych mówi sam za siebie. Ciasteczka są delikatnie mięciutkie i lekko słodkie. Koniecznie spróbujcie! (około 12 niewielkich sztuk) 100g kremu czekoladowego 1 jajko (duże) 100g mąki pszennej Dodatkowo: 50g wiórek kokosowych Krem czekoladowy(...)powstać jednolita masa.) Następnie dodać mąkę i wiórki kokosowe. Całość dokładnie wymieszać i jeśli ciasto mocno się klei - schłodzić w lodówce. Po tym czasie z ciasta uformować kulki o wielości niewielkiego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Między ciastkami - nie trzeba robić dużych odstępów.) Ciasteczka piec (w rozgrzanym piekarniku) około 8-9 minut
Di gotujepowiedziecie na delikatne, maślane ciasteczka z dodatkiem karmelu i delikatnie uprażonych wiórków kokosowych - oblane przepyszną czekoladą? :) Hmmm... ciekawe - czy tak samo jak ja zarazicie się tym przepisem, znalezionym na blogu justataste.com :)Składniki na ciasteczka:1 szklanka masła (w temperaturze pokojowej) 1/2 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli(...)temperaturze 175°C (z termoobiegiem) przez 13-14 minut. Studzić na kratce.Identycznie postąpić z drugą częścią ciasta.Na suchej teflonowej patelni podsmażyć wiórki kokosowe, ale tylko do momentu, kiedy nabiorą ładnego rumianego koloru. Odstawić do wystygnięcia.Zimne ciasteczka najpierw posmarować (za pomocą pędzelka) masą krówkową. Następnie (najlepiej robić to partiami!) wymieszać trochę wiórków z masą krówkową i układać tak uzyskaną papkę
Świat Ciastacoś słodkiego na pewno przyjdzie. Ciastka delikatne, kruche, ale jednocześnie nie suche, plus migdałowy posmak - musicie wypróbować :) Migdałowe ciasteczka Przepis na ok. 100 małych ciasteczek Potrzebujemy: - 300g drobno zmielonych migdałów - 400g oleju kokosowego (można użyć również wegańskiej margaryny) - 400g mąki pszennej - 1 i 1/4 szklanki cukru pudru (lub innego słodzika) + odrobina do posypania - szczypta soli - ekstrakt z 1 laski(...)wystarczą zwykłe migdały i młynek do kawy, w którym je zmielimy. Nie trzeba obierać ich ze skórki, chyba, że ktoś ma ochotę i cierpliwość, to oczywiście można :) 2. Olej kokosowy ubijamy mikserem na gładka masę z cukrem pudrem i solą. Następnie dodajemy migdały i ekstrakt z wanilii i również wszystko ze sobą mieszamy. 3. Później dodajemy przesianą przez sitko mąkę
Bananowe Pole