Orzeszki z nadzieniem kokosowym Pyszne kruche orzeszki z nadzieniem kokosowym, pieczone w patelni na kuchni gazowej. Do kawki na niedzielę. Ciasto przygotowałam z przepisu źródło
Kuchnia DanusiPrzepyszne ciasteczka, bez pieczenia, wymagają jednak specjalnej foremki w kształcie ula ;) Łatwe do zrobienia, niezbyt pracochłonne. Na blogu znajdziecie już orzechową wersję tych ciasteczek, te, które pokazuję Wam dzisiaj są kokosowe, z karmelowym nadzieniem i odrobiną alkoholu. Smakują wybornie! Polecam :) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw(...)cukierni Ewy :) Składniki na ciasto: 200 g wiórków kokosowych 1 białko 200 g cukru pudru Wszystkie składniki wymieszać i długo ugniatać. Gotową masą wypełniać foremki prawie w całości. Następnie palcem lub wąską szpatułką ciasto dognieść do brzegów foremki, by została mała, podłużna luka w środku. Delikatnie otworzyć foremkę i wyciągnąć ciasteczko w kształcie ula. Masa karmelowa: 1 puszka kajmaku spirytus
Domowa cukiernia EwyBardzo słodki, bardzo kokosowy i bardzo łatwy deser. Jeśli ktoś lubi popularny "rajski batonik" niech koniecznie wyprobuje ten przepis. Bounty w oryginale jest pokryty mleczną czekoladą
Maślane ciasteczkoPyszne i bardzo zdrowe ciasteczka owsiane z dodatkiem pełnoziarnistej orkiszowej mąki, słonecznika i jagód goji. Samo zdrowie w każdym kęsie. Ciasteczka są bez laktozy, z olejem kokosowym, mlekiem owsianym i ksylitolem. Polecam, szczególnie dla dzieci jako pożywne, zdrowe i smaczne drugie śniadanie. Składniki: - 500g płatków owsianych górskich - 160g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (u mnie typ2000) - 110g ksylitolu - 50g jagód goji (można
Smaczne ZdroweSkładniki: 200g wiórek kokosowych 30g masła 1 jajko 1/2 szklanki cukru pudru Przepis: wszystkie składniki umieszczamy w misce i zagniatamy na "ciasto". Następnie formujemy w
Emcia Pichcikokosowo-czekoladowe do dekoracji Przygotowanie: Truskawki umieszczamy w blenderze, dodajemy cukier, wodę mineralna i miksujemy do momentu uzyskania gładkiej masy. Podajemy zaraz po przygotowaniu z pokruszonymi ciasteczkami czekoladowo-kokosowymi
Moja smaczna kuchniaDzisiaj coś znów na słodko. Tym razem nasza wersja kokosanek – z żurawiną Od razu zaznaczę, że to ciasteczka także dla osób będących na diecie BEZGLUTENOWEJ . Zanim zaczniemy się bawić najpierw produkty, jaki przydadzą się do wypieków Składniki: - 200 g wiórków kokosowych - 60 g masła - 150 g cukru (osobno 100g i 50g) - 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 2 łyżeczki cukru waniliowego(...)będą już ubite dorzucamy cukier (50g), jeszcze momencik ubijamy i na samym końcu dorzucamy mąkę także momencik miksując. Białka ubite więc dodajemy naszą masę kokosową i delikatnie mieszamy. Kiedy składniki się połączą formujemy takie okrągłe ciasteczka i kładziemy na blasze wyłożonej papierem. Nasze ciasteczka miały jakieś 5-7 cm średnicy. Z powyższej ilości składników wyszło ich jakieś 20 sztuk
Kuchenne Wariacjekardamon. Wykorzystałam niedawno upolowane stemple do ciastek i powstały dwie blachy ciasteczek :) Tym razem orkiszowe razowe, słodzone ksylitolem i erytrolem. Razowe ciasteczka orkiszowe z cynamonem i kardamonem 50 g masła, w temperaturze pokojowej 50 g oleju kokosowego 70 g erytrolu 40 g ksylitolu 250 g mąki orkiszowej razowej 1 duże jajko 1/2 łyżeczki kardamonu 1/2 łyżeczki cynamonu(...)wymieszaną z przyprawami, dodać mleko i zmiksować (jeśli ciasto będzie zbyt suche, można dodać dodatkową łyżkę mleka). Ciasto owinąć folią spożywczą, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Blachę do ciasteczek wysmarować masłem, oprószyć mąką. Z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego, formować kulki. Układać je na blaszce, w niedużych odstępach od siebie, przyciskać stempelkami (stempelki każdorazowo warto oprószać w mące
FitKotzastąpić kakao). Teraz chyba mogę trochę odpocząć od kocich klimatów na blogu A wy też rozpoczęliście grudzień piekąc ciasteczka? Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) około 32 sztuki 125 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej 20 g mąki kokosowej 90 g ksylitolu 1 małe jajko 1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego (około 40 g) 100 g mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżeczki cynamonu(...)niewielkie kawałki, formować kulki. Lekko spłaszczyć i ozdobić płatkami migdałów i pestkami dyni w taki sposób, by powstały kocie uszka. Piec około 15-20 minut w 180 stopniach. Artykuł Ciasteczka orzechowe z uszkami (bez cukru i masła) pochodzi z serwisu Fitkot
Fitkotgram kruchych ciastek, 150 gram masła, 400 ml mleka kokosowego, 200 gram białej czekolady, 170 gram wiórków kokosowych +1 łyżka do ozdoby, 100 gram gorzkiej czekolady, 100 gram mlecznej czekolady, 80 ml śmietanki 30%, Krok 1 Roztapiamy masło. Ciasteczka drobno rozkruszamy za pomocą blendera, dodajemy do nich roztopione masło i całość mieszamy. Powstałą masą wykładamy formę i odstawiamy do przestygnięcia(...)Następnie dodajemy białą czekoladę i ciągle mieszając gotujemy aż całkowicie się rozpuści. Masę wylewamy na spód z ciasteczek i odstawiamy do lodówki. Krok 3 Podgrzewamy śmietankę, następnie dodajemy mleczną i gorzką czekoladę i gotujemy, aż do rozpuszczenia. Czekoladę wylewamy na masę kokosową, wierzch posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy na noc do lodówki. Smacznego function load(url, callback
Coś bym zjadłaargumenty o szkodliwości słodyczy, nie trafiają do mojego mózgu łaknącego glukozy. Wtedy najlepiej sprawdzają się przepisy na ciasteczka na bazie płatków owsianych, które są lepszym rozwiązaniem od sklepowych ciastek. SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych 1 większa puszka mleka kokosowego 1/2-1 szklanki wiórków kokosowych 1-2 krople olejku waniliowego (opcjonalnie(...)łyżek syropu z daktyli lub syropu z agawy albo miodu WYKONANIE Do miski wsypujemy płatki owsiane, dodajemy wiórki kokosowe i wlewamy mleko kokosowe. Całość mieszamy, dodając olejek oraz syrop lub miód. Formujemy ciasteczka i wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Macie swoje ulubione przepisy na ciasteczka owsiane? Chętnie je poznam
Zofianaserca, z domowymi konfiturami, czyli z dbałością o każdy ich element :) Orkiszowo - migdałowe ciasteczka z domową konfiturą (bez cukru) 170 g mąki orkiszowej razowej 85 g mielonych migdałów 80 g ksylitolu 1/3 łyżeczki ekstraktu ze stewii w proszku 50 g masła 50 g oleju kokosowego 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 żółtka 2 łyżki mleka domowe powidła (ja użyłam śliwkowych
FitKotkrem, bo ciasto na niedzielę do kawy zawsze się przydaje ;) Jednak po otwarciu szafki z mąkami przypomniałam sobie o mące kasztanowej, z którą powstały niedawno ciasteczka i połączyłam ją w przepisie z mąką kokosową. Stąd też kolejny pomysł na bezglutenowy spód do ciasta o ciekawym, słodkim smaku. Na pewno to nie koniec eksperymentów kasztanowych, bo mąka mnie urzekła
FitKotbiałej czekolady 4 łyżki mleka w proszku, pełnego 3 łyżki kokosowego likieru lub mleka migdały Wafelki kokosowe rozdrabniamy w malakserze. Łączymy je w misce razem z wiórkami kokosowymi. W małym rondelku, na niewielkim ogniu, roztapiamy masło. Gdy częściowo się roztopi dodajemy kremówkę. Podgrzewamy całość, aż do całkowitego roztopienia się masła (nie gotujemy). Zdejmujemy z palnika i dodajemy połamaną na kawałki(...)ciasteczkami i kokosem. Mieszamy. Odkładamy na 2 godziny do lodówki (dopiero po tym czasie, gdy masa zastygnie, będzie możliwe lepienie z niej kulek). Migdały zalewamy w szklance wrzącą wodą. Po około 2-3 minutach wodę wylewamy. Zdejmujemy z migdałów brązową skórkę. Ze schłodzonej, gęstej masy formujemy niewielkie kulki. W środek każdej z nich wciskamy migdał. Obtaczamy w wiórkach kokosowych. Przechowujemy
Smaki Na TalerzuByły rożki..zostały białka..tak więc są i kokosanki..też według przepisu znalezionego u Dorotki. 250 g wiórków kokosowych 100 g masła lub margaryny 3/4 szklanki
Moje domowe kucharzenie