świąteczne koty ! Chyba nie potrzebuję nic więcej do klimatu świątecznego A kulę, jeśli jesteście ciekawi, pokazałam w relacji na instagramie . Wiem, że pierniczki niektórzy pieką już w listopadzie i ciasteczka leżakują do świąt (o ile dotrwają ;)). Ja zazwyczaj zajmuję się tym na początku grudnia i staram się wybierać takie, które nie będą łamały zębów, albo – w sytuacji ekstremalnej(...)tych przepisów wyjątkowo wam się spodobał? Pełnoziarniste pierniczki orkiszowe z cukrem kokosowym Kruche, aromatyczne i pyszne – zasługa cukru kokosowego, który nadaje lekko karmelowego posmaku tym pierniczkom. Nie polecam więc zastępować innym słodzidłem, bo ciacha trochę na tym stracą. Piernikowe ciasteczka owsiane bez cukru Szybkie, nie wymagają wykrawania foremkami. Dla miłośników owsianych ciasteczek – wersja korzenna, pierniczkowa Kruche bezglutenowe pierniczki
FitkotKiedyś pokazywałam Wam ciasteczka z gotowanego ryżu - klik , a że ostatnio zostało mi go trochę po obiedzie, więc od razu pomyślałam o ciasteczkach! Wyszły obłędneee, a ich zapach kusił już podczas pieczenia. Mocno kokosowy smak idealnie skomponował się z chrupiącym wierzchem i lekko miękkim wnętrzem. W takie ciastko warto wgryźć swoje ząbki, a tym bardziej, że jest zdrowe(...)osolonej wodzie. Wszystkie składniki (oprócz wiórek) należy zblendować na gładką masę. Następnie dodać wiórki kokosowe i całość dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć i ułożyć na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec w rozgrzanym piekarniku przez około 15-18 minut w 180 stopniach. (Muszą być delikatnie zarumienione
Di gotujeDomowe makaroniki kokosowe a la Raffaello wychodzą, że palce lizać. Te pyszne, domowe kulki kokosowe są tak smaczne, że po upieczeniu będziecie chcieli zjeść wszystkie od
Przepisy BabciOstatnio coraz częściej potrzebuję ciast na tzw. dużą blachę. Bo urodziny, bo większa impreza rodzinna itp. Na takie okazje świetnie sprawdza się ciasto wilgotne, z masą
Poezja smakuKokosanki to proste, słodkie ciasteczka składające się głównie z wiórków kokosowych. Dodatek czekolady wzbogacił ich smak. 1 szklanka białek 1 szklanka cukru białego 200 g wiórków kokosowych 100 g czekolady gorzkiej Białka wlać do miski i umieścić ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Robiąc tzw kąpiel wodną. Wsypać cukier i ubijać trzepaczką do czasu, aż białka zbieleją, a cukier(...)kokosowe. Miksować, aż masa stanie się bardzo ciepła i zacznie gęstnieć. Dodać połamaną czekoladę i mieszać, aż całkiem się rozpuści. Odstawić do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 25 min. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Ciasteczka
https:KKuchniaMniamPrzepadam za wypiekami z dodatkiem wiórków kokosowych, właściwie prawie zawsze je dodaję ;) Dlatego te ciastka, których bazę stanowią wiórki należą do grona moich ulubieńców. Bardzo silną
Corner With Recipeswypieków (z wyjątkiem tych z kremami i dużą ilością owoców) u mnie to był kawałek tego sernika , babki imbirowej i ciasta z marcepanem. Składniki: około 700 g resztek ciast, ciasteczek 150 g dowolnego dżemu (u mnie było pomidorowy! z tego przepisu ) 100-150 ml mleka (u mnie sojowe bez cukru) 50-100 g oleju roślinnego te „widełki” dlatego(...)kremowej konsystencji, dlatego też dałam mniej tłuszczu i mleka 50-100 g orzechów (dowolnych, posiekać) 50-100 g rodzynek 2-3 łyżki kakao do obtoczenia: wiórki kokosowe, prażony słonecznik, płatki migdałowe, pokruszone ciasteczka, kakao, roztopiona czekolada itp. Za pomocą ręcznego Thermomiksa/noża, tarki rozdrobnić wszystkie ciasta. W garnku podgrzać mleko z olejem i rodzynkami. Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą
greenscarfmuszą pozostać ale ziarna możecie wymieniać do woli. Dobrze sprawdza się również mak, ziarna konopi czy pestki dyni 😎 Składniki: Ciasteczka -200g płatków owsianych bezglutenowych (lub zwykłych) -50g wiórków kokosowych -50g słonecznika -20g ziaren lnu/chia -50g sezamu -80g daktyli (żurawina/morele w wersji jasnej) -70g oleju kokosowego -około 200ml(...)pomocą ringo i szerokiej nakrętki od butelki np. po smoothie do wyciskania dziury). Piec w 180°C przez 15-20 minut. Mus kokosowy rozpuścić w kąpieli wodnej i wypełnić nim ostygnięte ciastka. Jasne ciasteczka wypełnić musem daktylowym. Kiedy masło stężeje polać rozpuszczoną gorzką czekoladą
Candy Pandasmoja baza , którą zawsze staram się mieć w domu. 1. Blender Podstawowe narzędzie w każdej paleo kuchni, u mnie działa prawie codziennie. Dzięki niemu przygotowanie takich rzeczy jak ciasta, ciasteczka, hummusy, smoothie, lody jest banalnie proste i szybkie. Blender rozdrobni nam także orzechy, z których uzyskamy mąkę do pieczenia paleo chleba lub bułek. Ważne, aby jego moc miała min. 500W(...)jego niesamowitych właściwościach. Jego zastosowanie w paleo kuchni jest nieograniczone. Posłuży nam do smażenia, może być alternatywą dla masła, jako dodatek do wszystkich paleo ciastek i ciasteczek. Zawsze można dodać łyżkę dobrego oleju kokosowego do smoothie, dla dodatkowej dawki zdrowych tłuszczy. 5. Orzechy Specjalnie nie pisze które, bo każdy ma inne preferencje, ale warto mieć pod ręką jakieś swoje ulubione
PaleoLifeiedzieliście, że Oreo jest wegańskie? Przy mojej nietolerancji mleka jest to świetna wiadomość, chociaż szczerze mówiąc, nigdy za tymi ciasteczkami jakoś szczególnie nie przepadałam. Wszystko zmieniło się po zrobieniu tego ciasta. Miałam co do niego wątpliwości, bo jagielniki zdecydowanie nie są moją mocną stroną, ale nuda podczas odchorowywania w domu, niejako zmusiła mnie do sięgnięcia po kaszę i blender(...)ksylitolu (około 20min) i zostaw pod przykrywką, aby jeszcze bardziej napęczniała. 2. Oreo podziel na ciasteczka i krem. (Możesz zostawić kilka do dekoracji) 3. Połowę ciasteczek zblenduj na drobno z migdałami, orzechami, olejem kokosowym i suszonymi owocami. Wyłóż nimi spód blachy i wsadź do lodówki. (Jeżeli się nie lepi możesz zwilżyć palce, ale i tak po zamrożeniu będzie się trzymać
Pland based fillePierwsza z wersji zdrowych ciasteczek z amarantusem. Amarantus to zboże XXI wieku, zawiera m.in.skwalen (detoks absolutny dla naszego organizmu), zawiera także m.in. żelazo, magnez, wapń, więcej czytaj tutaj . Wspomaga odchudzanie :-) , obniża cholesterol. Nie zawiera glutenu, więc ciacha z nim przygotowane (bez dodatku mąki) też go nie zawierają. Dodatkowo ciastka są także bez laktozy, bez cukru i bez dodatku jajek(...)Przepis znaleziony tutaj .Z podanych składników mnie wyszło 20 sztuk.Składniki:- 200ml (g) mleczka kokosowego- 100g płatków z nasion amarantusa- 2 łyżki ksylitolu- 30-50g wiórków kokosowychW misce rozmieszać mleczko kokosowe z ksylitolem, dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i formować okrągłe ciacha. Piec w piekarniku nagrzanym do 180*C ok.20
Smaczne Zdrowewidok złocistych plasterków, zanurzonych w apetycznym, rumianym ciasteczku. Już czuję, że będzie pysznie. Powiem Wam, że ponadto będzie zdrowo i smakowicie, idealne śniadanie dla każdego kto chce zgubić parę deko tu czy tam. Musicie koniecznie spróbować. Składniki: 1/2 kostki chudego twarogu 1 jajo 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wiórek kokosowych duża brzoskwinia Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy jajko, mąkę(...)plastry i układamy na placuszkach. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C i pieczemy przez ok 20-25 minut na złoty kolor. Ja swoje ciasteczka po upieczeniu posypałam jeszcze odrobiną wiórek kokosowych. Idealne na ciepło, ale dobrze smakują również następnego dnia
Cynamonowe szczęściesmaku. Zapach unoszący się w domu przypomniał mi czasy, gdy to ja byłam dzieckiem. Idealnie sprawdzają się jako deser lub przekąska do szkolnego lunch boxa. Składniki – ciasteczka maślano-serowe: 200g mąki kokosowej 200g masła 200g twarogu tłustego opcjonalnie odrobina wanilii burbońskiej lub ziarenka z 1 laski wanilii Mąkę odważyć i przesiać do miski. Dodać opcjonalnie wanilię i wymieszać(...)papierem do pieczenia lub użyć formy silikonowej. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki i formować z niego małe kuleczki. Każdą kuleczkę układać na blaszce i lekko spłaszczać dłonią aby powstały ciasteczka. Nie powinny być zbyt płaskie bo szybko się spalą, ale nie mogą też być zbyt grube. Ciasteczka piec w temperaturze 180 ° C przez ok 15-20 minut obserwując
Ola la LCHFjuż kolejna wersja chrupiących i delikatnych ciastek z kleikiem ryżowym w roli głównej. Tym razem posiadają pyszny oraz kuszący posmak chałwy z kokosową nutą! Jeśli jesteście miłośnikami tego przysmaku to zapewne pokochacie i te ciasteczka. Polecam! (około 16 sztuk) 100g kleiku ryżowego (bez dodatków) 125g masła/margaryny 50g pasty tahini 50g wiórków kokosowych 100g cukru(...)ułożyć (zachowując niewielkie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Całość wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Ciasteczka ostudzić na kratce. (Początkowo będą bardzo delikatne, ale później nabiorą kruchości
Di gotujewybrałam bardzo delikatne ciasteczka, więc robię to w dłoniach) i przekładamy na dno pucharka. Do szklanki wsypujemy 3 czubate łyżeczki wiórków kokosowych, wlewamy wodę (zgodnie z instrukcją producenta) i wsypujemy budyń, mieszamy. Gęsty budyń wylewamy powoli na warstwę ciasteczek. Na wierzch budyniu wykładamy czubatą łyżeczkę dżemu. Teraz w zależności czy chcemy lekko ciepły czy zimny deser odstawiamy go na chwilę
Słodkie okruszki