Składniki (na 24 ciasteczka, 4 porcje) - szklanka amarantusa ekspandowanego (30g) - 5 łyżek wiórków kokosowych (50g) - 2 łyżeczki cukru (10g) - jajko (60g) Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki. 2. Formujemy na papierze do pieczenia ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę, żeby się nie przypaliły) Ciasteczka są bogate
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachcukru - wiórki kokosowe Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy i schładzamy w lodówce minimum 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykrawamy ciasteczka. Każde z nich smarujemy roztrzepanym białkiem i posypujemy cukrem wymieszanym z wiórkami kokosowymi. Ciasta pieczemy w 180 C przez około 15 minut
Zainspirowana w kuchnikokosowe – 0,5 szkl * duże jajko – 3 szt DODATKOWO: * prawdziwe masło orzechowe – -4 łyżki * praliny kokosowe LINDOR – 1 op * wiórki kokosowe – 3 łyżki * orzechy ziemne – 1 garść SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Ciasteczka miksujemy na pył, mieszamy ze stopionym masłem i wyklejamy dno natłuszczonej tortownicy. Ser biały ucieramy z cukrem, dodajemy po 1 jajku i wlewamy śmietanę
Ostra na Słodkołyżka syropu klonowego Masa: 3 kostki tofu naturalnego (180g każda) 1/3 szklanki soku z cytryny 3/4 szklanki cukru puszka mleka kokosowego (400ml) schłodzonego w lodówce przez 12h 2 łyżeczki agar agar łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią WYKONANIE: Ciasteczka oddzielamy od nadzienia (nadzienie będziemy dodawać w późniejszym etapie do masy) i kruszymy w blenderze lub melakserze. Dodajemy masło orzechowe oraz syrop(...)wrzącą, masę przekładamy do zblendowanego tofu, dodajemy cukier waniliowy oraz nadzienie z ciasteczek. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową masę wylewamy do tortownicy ze schodzoną ciasteczkową bazą, wygładzamy ją i dekorujemy pokruszonymi oreo. Umieszczamy w lodówce na przynajmniej godzinę. DRUGIE MIEJSCE ZAJMUJĄ " Kokosowe leniwe " SKŁADNIKI: 250 g twarogu typu klinek 60-65 g mąki kokosowej Tropicai jajko dowolny aromat
healthy dreamsciasteczek amarettini60 g sucharkow50 g maslaSkladniki na mase serowa:500 g sera twarogowego250 g puree z dynii Hokkaido230 g mleka kokosowego (75 %)4 jaja M3 lyzki maki ziemniaczanej220g cukru (pelna szklanka) dodatkowo: 15 ciasteczek amarettini do przybrania Wykonanie:Skladniki na spod sernika zblendowac,do otrzymania masy o konsystencji mokrego piasku. Wylepic nia dno tortownicy wylozonej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Dziś przedstawiam przepis na zdrową, słodką przekąskę, oczywiście wegańską i bezglutenową , i bez cukru . Są to ciasteczka z dodatkiem płatków owsianych bezglutenowych , mięciutkie, lekko chrupiące, wspaniały dodatek do kawy. Serdecznie polecam :-) * * * Składniki (proporcje na jedną blachę): 120 g oleju kokosowego 3 łyżki ksylitolu 1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego 100 g mąki kokosowej 100 g płatków owsianych bezglutenowych 1 łyżeczka bezglutenowego(...)ogniu. 3. Dodajemy wiórki kokosowe wraz z namoczonym siemieniem lnianym, mieszamy. 4. Dodajemy płatki owsiane, mieszamy. 5. Dodajemy mleko roślinne, mieszamy, cały czas lekko grzejąc. 6. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Łyżką nabieramy porcję ciasta i tworzymy w dłoniach kuleczkę, którą następnie spłaszczamy na blasze i wyrównujemy brzegi. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Wkładamy ciasteczka do nagrzanego piekarnika
Kawa z mlekiemPrawdziwe ciasteczka owsiane bez zbędnych dodatków. Tylko płatki i ulubione bakalie. U mnie oczywiście bez rodzynek, ale za to z migdałami, orzechami, wiórkami kokosowymi, daktylami i jagodami goji osłodzonymi odrobiną miodu. Samo zdrowie! Ciasteczka z moimi modyfikacjami zainspirowane przepisem ze strony www.garnkofilia.blogspot.com
Milion SmakówKruche ciasto z kokosową bezą i śliwkami Uwielbiam kruche ciasto, a już w połączeniu z kokosową bezą i śliwkami to dla mnie niebo w ustach. Polecam
Blog z Apetytemsklepie FREE, w którym można znaleźć wyłącznie zdrową, ekologiczną żywność. Polecam również WEGAŃSKI torcik tiramisu BEZ GLUTENU (klik). Składniki na około 20 ciasteczek:2 łyżki skrobi kukurydzianej1/4 szklanki mąki kokosowej BIO2 szklanki mąki migdałowej BIO1/2 łyżeczki sody1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub cukier waniliowy BIO)2-3 duże łyżki miodu (można zastąpić syropem klonowym) 1/3 szklanki roztopionego oleju(...)łyżki roztopionego oleju kokosowego. Ciasto wstawić do lodówki na około 30 minut. 2. Ciasto krótko zagnieść, przełożyć na papier do pieczenia i ściskając je rękoma, uformować kopczyk. Następnie trochę go spłaszczyć, ciągle ugniatając rękoma (ciasto jest sypkie). Przykryć je drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość około 0,5cm. Z ciasta powycinać ciasteczka i pomagając sobie nożem (podważać
Mała CukierenkaAby zrobić Torcik kakaowy z kokosowym kremem i malinami do kawki potrzeba: 1 zamrożony krążek biszkoptu kakaowego (wyciągnąć dzień wcześniej), rano przekrawamy go na pół
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięsprawdził się do ciastek, ale możecie zastąpić go miodem. PRZEPIS NA CIASTECZKA Z MAKIEM BIAŁYM Składniki na ciasteczka z makiem białym (12-15szt): 1 szkl mąki pszennej jasnej 1 szkl płatków orkiszowych – można użyć owsianych lub quinoa 1 szkl wiórek kokosowych (czytajcie koniecznie składy, nie warto kupować siarkowanych!) 1/2 szkl maku białego – można użyć też zwykłego(...)oczyszczonej 3 łyżki syropu ryżowego – można użyć miodu 3-4 łyżki gorącej wody Jak zrobić ciasteczka z makiem białym: Na początku do miski wrzucamy wszystkie suche składniki: make, płatki, wiórki, cukier, sodę, mak. Mieszamy wszystko dokładnie. Następnie do miski dodajemy olej kokosowy, syrop ryżowy, jajko. Zaczynamy mieszać wszystko dodając po łyżce wody. Finalnie ciasto powinno wyjść zwarte, lekko lepiące
Dorota SmakujeDziś przepis na mój ulubiony tort kokosowy oczywiście bezglutenowy . Jest to najłatwiejszy tort a jednocześnie najsmaczniejszy i lekki , ponieważ krem jest na bazie bitej śmietany , nie
Kawa z mlekiemtalerzu. Do przygotowania ciasteczek użyłam mieszanki ziaren "Migdałowy przylądek" z ZIARENKOWA . W skład mieszanki wchodzą ziarna słonecznika, ziarna sezamu, płatki migdałowe, wiórki kokosowe oraz orzechy arachidowe. Ziarenka nie tylko można używać do wypieku ciasteczek, to również doskonały dodatek do deserów, lodów, jogurtów, koktajli, ciast, musli i naleśników. Są bardzo zdr owe, mają wiele wartości odżywczych i nie zawierają konserwantów
Tradycyjna kuchnia Kasijest wręcz przeciwnie. Jak zwykle szkoda było mi ich wyrzucać, postanowiłam więc coś pysznego z nich zrobić. I wyszły przepyszne, maślane, delikatnie kruche ciasteczka. Spróbujcie koniecznie! :) Składniki (na około 12 sztuk): - 1 szklanka wiórków kokosowych (pozostałych po produkcji domowego mleka kokosowego) - 1 szklanka mąki ryżowej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 łyżki masła klarowanego (lub w wersji wegańskiej oleju kokosowego
Smakuje zdrowo