masła. Następnie zagnieść ciasto z resztą masła, mąką, cukrami i jajkami. Ciasto rozwałkować i wycinać sercową foremką ciasteczka. Układać na pergaminie. Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut. Po upieczeniu przełożyć masą kokosową i polać polewą. Składniki na masę kokosową: 1/3 szklanki śmietanki kremówki220 gram serka mascarpone 1/3 szklanki cukru pudru ½ szklanki wiór(...)dodać cukier i jeszcze raz ubić, dodać serek mascarpone z wiórkami i połączyć składniki. Składniki polewy: 125 ml mleczka kokosowego 125 gram czekolady deserowej Wykonanie polewy: Mleczko zagotować, zalać połamaną czekoladę, mieszać do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Przed smarowaniem ciasteczek schłodzić w lodówce. POLECAM INNE PRZEPISY WALENTYNKOWE
Tradycyjna KuchniaGrażyny Bober – Bruijn. Kredowa okładka, piękne zdjęcia i proste przepisy. Ciasteczka są przepyszne, chrupiące, nie za słodkie. Zmieniłam nieco proporcje składników i dodałam drobinki gorzkiej czekolady. Na około 25 kokosanek potrzeba : 4 białka ( należy je ocieplić, wtedy szybciej się ubije piana) szczypta soli 200 g. wiórków kokosowych 160 g. płatków owsianych ( ja użyłam górskich Melvitu) 120 g. drobnego cukru(...)papierem do pieczenia. Każdą kulkę spłaszczyć. Uwaga : masa nie jest zbyt spójna i przy formowaniu kulek może się nie kleić. Nie przeszkadza to jednak w uformowaniu kulek i spłaszczaniu. Ciasteczka wychodzą chrupiące. Piec w temperaturze 180 stopni około 15-20 minut
Niebieski kubek z kawatych ciasteczek tak na prawdę można powrzucać, "co tylko się chce", co ma się akurat do dyspozycji. To tak zwane ulepki z płatków, u mnie owsiane i gryczane z dodatkiem orzechów i nasion. Masę skleja olej kokosowy, syrop klonowy i jajko. Takie czekoladowe ciacha to pyszna przekąską w ciągu dnia. Zawsze są chrupiące 😄 Składniki (7 szt.) 100 g płatków owsianych
Zdrowie na języku :Pkruche i delikatnie słodkie, choć tak naprawdę ich smak zależny będzie od rodzaju musli, który wybierzesz. Składniki na około 30 ciasteczek: 1 ½ szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1/3 szklanki oleju kokosowego ¾ szklanki mleka ryżowego/migdałowego/owsianego 1 ½ szklanki dowolnego musli Piekarnik rozgrzej do 175°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia(...)miski wsyp mąkę, cukier, cukier waniliowy. W osobnym naczyniu połącz mleko i rozpuszczony olej kokosowy, przelej mokre składniki do suchych i zamieszaj. Na koniec delikatnie wmieszaj w ciasto musli. Z powstałej masy lep ciasteczka o średnicy około 3 cm i układaj je na przygotowanej blasze. Wstaw do piekarnika i piecz 15-20 minut. Wyjmij i przed podaniem poczekaj, aż całkowicie
Roślinna - blog wegańskitemperaturze pokojowej 22 gramy żelatyny 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 cytryna, skórka starta na drobnych oczkach 150-200 gramów ciasteczek maślanych lub herbatników 4 łyżki masła lub oleju kokosowego (rozpuszczonego) 1 opakowanie galeretki o ulubionym smaku ulubione owoce C iasteczka zmiksować w malakserze na proszek. Dodać rozpuszczone masło lub olej kokosowy aż powstanie konsystencja mokrego
olalacookingstopniach. 6. Można udekorować roztopioną czekoladą albo cukrem pudrem. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i wiórkami kokosowymi 2. Placuszki jajeczne - idealne na śniadanie 3. Kruche ciasteczka z kawałkami czekolady
My World by Dagmara Rekziemniaki z poprzedniego dnia rozgniatamy widelcem dodajemy #jajko i #make #kokosowa. Ciasto powinno mieć konsystencję dająca się rozwałkować. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 20 minut w temperaturze 180 stopni - termoobieg. #Pomidory, sparzamy i obieramy z skórki. Panierujemy w poszatkowanej #natce #pietruszki, #koperku i #kurkumie. #krem z #pora #por kroimy i gotujemy do miękkości razem z #ziemniakami
Szkrab Je Samwiorek kokosowych - pozostałość po mleku kokosowym - 1 banan - 2 łyżki pestek dyni - zmielic w młynku do kawy - 1 łyżka mąki kokosowej Banan dokładnie rozgniatamy widelcem. Mieszamy wszystkie składniki. Formujemy ciasteczka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy około 25-30 minut
Szkrab Je Samwitaminy z grupy B. Jest smakowym i wartościowym dodatkiem do wypieków ciast i ciasteczek oraz posypką do lodów, deserów i sałatek. Mąka kokosowa Ma bajecznie kokosowy, słodki smak i aromat. Nie zawiera cholesterolu i ma mniej kalorii niż wiórki kokosowe. Jest źródłem błonnika i białka
BezglutenowaIzabeladość długie, za słodkie i hmm... jak na mój gust mieszają za dużo smaków ;) Ja potrzebowałam czegoś minimalistycznego, żadnych akcentów w postaci czekolady, oleju kokosowego, etc., słowem - nic, co zaburzyłoby podstawowy, korzenny smak ciasteczek. Podkreśliłam więc tylko świąteczny aromat odrobiną miodu i dodałam mleko, aby krem nie był zbyt tłusty, a jednocześnie stał się bardziej lejący. Po wymieszaniu składników smarowidło
Słodkie inspiracjeMąka krupczatka – 50 dag Wiórki kokosowe –25 dag Cukier – 20 dag Proszek do pieczenia –4 łyżeczki Margaryna – 25 dag Jajka – 3 szt Rum – 3 łyżki
Camilla w kuchniCzekoladki z pysznym wnętrzem kokosowym, w smaku zbliżone do znanych wszystkim cukierków Bounty. Śmiem twierdzić, że są one o niebo zdrowsze i ich smak mi bardziej
Kuchcik gotujeDla wielbicieli kokosowych smaków pyszne, delikatne kuleczki z białą czekoladą i serkiem mascarpone obtoczone gorzkim kakao i wiórkami kokosu. Składniki:/ 10
Zakamarki mojej kuchniSkładniki (na 24 ciasteczka, 4 porcje) - szklanka amarantusa ekspandowanego (30g), - 2 łyżki płatków migdałów (20g), - 2 łyżki wiórków kokosowych (20g), - łyżka kakao (10g), - 2 łyżeczki cukru (10g), - jajko (60g). Sposób przygotowania: 1. Mieszamy wszystkie składniki. 2. Formujemy na papierze do pieczenia ciasteczka i pieczemy ok. 10 min w 180⁰C (po 5 min. pieczenia, ciasteczka przewracamy na drugą stronę
Zdrowe odżywianie w pięciu smakach