Ostatnio oczyszczamy nasze organizmy na maxa, chyba nie zaszkodzi, a może pomoże... któż to wie. Najważniejsze, że ciasteczka wszystkim smakowały. To już druga partia tych pyszności, pierwsze były kokosanki amarantusowe, za drugim razem piekłam jedne i drugie. Akurat wykorzystałam całą puszkę mleczka kokosowego. Dla tych, którym przeszkadza smak amarantusa (jest dość specyficzny, mnie to akurat nie wadzi), wersja z sezamem
Smaczne ZdroweDziś szczególny dzień! Dokładnie rok temu, w Turcji, mój mężczyzna mi się oświadczył! Z tej okazji postanowiłam przyrządzić pyszne ciasto mojej jedynej miłości i podzielić się
Be Fit Be StrongCo zdobić jak zostają nam białka po przygotowaniu np. kruchego ciasta? Proponuję przygotować super szybkie makaroniki kokosowe, które znikają równie szybko jak się je przygotowuje…
UgotujmyTo.plczas ich pieczenia. Spróbujcie! Makaroniki to nie tylko słodkie kolorowe ciasteczka przełożone fikuśnymi masami. Makaronik to ogólnie przyjęty termin określający ciasteczka powstałe na bazie ubitych białek i cukru, czyli masy bezowej. Kokosanki to masa bezowa i kokosowe wiórki. Zrobicie je szybko i prosto – pod warunkiem świadomości składników, których używamy. Rozgrzewamy piekarnik do 165-170⁰C, grzanie góra dół, bez termoobiegu(...)kokosanki w piecu i czy czasem już nie pora by je wyjąć. Gotowe upieczone ciasteczka studzimy na kratce, żeby wilgoć szybko z nich odparowała. Z wierzchu można polać je rozpuszczoną czekoladą i ozdobić płatkami migdałowymi i wiórkami czekolady – nabiorą bardziej eleganckiego charakteru. SKŁADNIKI 250g wiórek kokosowych 2 /+ 1 na zapas/ białka jajek M 100-130g drobnego białego cukru
Karo in the KitchenMałej Cukierence nowe ciasteczka owsiane z czekoladą. Pyszne, chrupiące, bardzo sycące, polane mleczną czekoladą, oczywiście możemy również polać gorzką. Do ich przygotowania użyłam pestek i wiórków kokosowych, ale dodać możemy ulubionych bakalii: rodzynek, żurawiny, moreli, daktyli itp. Bardzo polecam… Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasteczka owsiane z czekoladą Składniki powinny być(...)szczypta soli 200g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 1 szklanka jasnego brązowego cukru (można dodać troszkę mniej, tak 3/4 szklanki) 2 jajka 1/2 szklanki pestek dyni (pestki i wiórki kokosowe możemy zastąpić dowolnymi bakaliami, suszonych owoców nie prażymy) 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki wiórków kokosowych 100g mlecznej czekolady 1. Pestki wsypać do rondelka lub na patelnię i podgrzewać, mieszając
Mała CukierenkaLamingtony to jedne z moich ukochanych ciasteczek, to nic prostszego, jak kostka ciasta, zanurzona w czekoladowej polewie i obtoczona w wiórkach kokosowych.Ponieważ święta nadchodzą wielkimi
Mania Gotowaniaktóry ma magiczną moc znikania w okamgnieniu Smacznego! Polecam również inne moje fit przepisy na desery: Domowy budyń bez glutenu i laktozy Ciasteczka z ciecierzycy, bananów i masła orzechowego Gryczane gofry bezglutenowe Artykuł Fit kokosowe kuleczki, czyli jaglane Rafaello – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi
Okiem Blondynki by McBlondisoli) 70 g daktyli (suszone) 1 łyżka wiórków kokosowych 2 łyżki kakao (najlepiej świeżo zmielone ziarna kakaowca – polecam ze sklepu ymt24.pl , tutaj link: https://ymt24.pl/kakao-ziarno-250g-vivio ) 5 łyżek wybranego mleka roślinnego (ewentualnie wody) kilka kropel soku z cytryny 1 łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel ekstraktu waniliowego Dodatkowo: kilka kruchych ciasteczek lub herbatników (użyłam wegańskich herbatników(...)zalej gorącą wodą i odstaw na 15 minut. Po tym czasie odsącz z wody. Do namoczonych daktyli dodaj ciecierzycę, wiórki kokosowe, kakao, mleko roślinne, sok z cytryny oraz cukier waniliowy lub ekstrakt waniliowy. Wszystkie składniki zblenduj na gładką masę. Ciasteczka lub herbatniki pokrusz, możesz też je zmielić. Przygotuj 4 szklanki i ułóż w nich kolejno: połowę ciasteczek/herbatników, połowę kremu
Via Gustowww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Inspiracja z blogu: Domogród . (Całkowicie zmodyfikowałam przepis.) Ciasteczka są bardzo proste w przygotowaniu, a przy okazji niezwykle pyszne, chrupiące, kokosowe... Smakują jak typowe herbatniki, ale wyróżniają się kuszącym aromatem, który przyciąga już podczas pieczenia. Kto się skusi? (około 15 sztuk (*)) 50g masła/margaryny 80g cukru 1 jajko 130 mąki pszennej 40g wiórek kokosowych
Di gotujehttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Przepis autorski (mój). Bajaderki, czyli kulki, które powstają z resztek innych ciast. To dobry sposób na wykorzystanie nadmiaru
Di gotujeZdrowsze Delicje Bez Glutenu, Wegańskie – Pyszna, kolejna „ Zdrowa Środa ” w Małej Cukierence :). Przygotowałam bardzo smaczne ciasteczka z galaretką pomarańczową, oblane polewą z gorzkiej czekolady, pychotka! Ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, proszę tylko uważać przy wyjmowaniu spodów z blaszki, aby ich nie pokruszyć. Polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony nadiashealthykitchen.com ) Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle(...)mikrofalówce. Dodać 1 łyżkę roztopionego oleju kokosowego, wymieszać i wstawić na chwilę do mikrofalówki. Jak polewa będzie gęsta, dodać jeszcze trochę oleju kokosowego. 9. Gotową polewą udekorować ciastka (polewa ma dokładnie przykryć każde ciasteczko). Ciastka odstawiamy, aż polewa stężeje. Udanych wypieków :) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkanasuwa mi na myśl jakąś rajską wyspę. Niby jesień mamy..spadają listki z drzew...A propos jesieni...Posmarowalam tym masełkiem chrupiące, maślane ciasteczka w kształcie listków... To idelany krem do tego typu ciastek.Pasuje również do kanapek. Wiórki kokosowe nadają niepowtarzalny smak i aromat kokosu a także dodają delikatności masłu. Zawiera cynk, cenne kwasy tłuszczowe, białko roślinne i lecytynę. Polecane szczególnie(...)dzieci. Składniki: Orzeszki arachidowe 61%, wiórki kokosowe 15%, cukier puder, emulgator: lecytyny ( z soi ), częściowo utwardzony tłuszcz palmowy (zawartość tłuszczów trans <1%), błonnik pszenny (bez glutenu), sól morska, aromat: wanilina. Do takich ciasteczek z masłem Primavika idealna tropikalna herbatka owocowa... I niech się mgla ściele, niech będzie zimno. Mnie to wcale nie przeszkadza... Ten krem z kokosem
Z Kuchni Do KuchniPrzepis autorski (mój). Bardzo lubię takie słodkie kuleczki, bo oprócz ekspresowego przygotowania - zachwycają swoim pysznym smakiem. Zapach to również pokusa nie do odparcia! Są kruche i
Di gotujepróbowałam „zdrowszych” przepisów i przypadkowych zamienników, ale bądźmy poważni – nic nie równa się ze smakiem prawdziwego masła. Żaden olej kokosowy, którego używałam wielokrotnie do swoich wypieków. To musi być prawdziwe masło! Oczywiście, te ciasteczka nie przyniosą żadnych korzyści za zdrowe odżywianie. Ale hej, nie dajmy się zwariować. Jeśli raz na jakiś czas pozwolimy sobie na prawdziwy, czekoladowy
Słodkie GotowanieJakby je tak opisać w trzech słowach wyglądałoby to następująco: słodkie, małe i trochę pracochłonne ;). To są właśnie Słoneczka- kruchutkie ciasteczka z bezą na górze, przełożone maślanym kremem i obtoczone w wiórkach kokosowych. Warto poświęcić im trochę więcej czasu, efekt zadowoli każdego! Przepis pochodzi z książki Ewy Wachowicz "Ciasta". Ja robiłam z połowy porcji- wychodzi ich bardzo dużo. Polecam(...)cukru Dodatkowo: 200 g wiórków kokosowych (zużyłam zdecydowanie mniej) Przygotowanie: Ciasto: Mąkę z masłem posiekać nożem na kruszonkę, dodać żółtka i śmietanę, zagnieść rękami w kulę. Ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie wyjąć, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wykrawać małe, okrągłe ciasteczka, np. kieliszkiem do wódki. Lukier: Białka
Nastoletnie Wypiekanie