klejące. Ciasto należy ugniatać chwilę dłużej, niż tradycyjne z mąki pszennej. Odłożyć ciasto na około pół godziny (przykryte ściereczką). Stolnicę posypać mąką, rozwałkować ciasto, wycinać kółeczka i nakładać dowolny farsz. Propozycja lekkiego farszu: Składniki: 25 dag szpinaku 20 dag twarogu 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki siemienia lnianego (zmielonego) Sól i pieprz Wykonanie: Cebulę drobno pokroić, podsmażyć, następnie dodać(...)świeży lub rozmrożony szpinak (odsączony z wody). Dodać twaróg, zmiażdżony czosnek i przyprawić solą i pieprzem. Aby farsz dobrze się nakładał na ciasto (i nie wypływał) należy go zagęścić. Ja używam do tego zmielone siemię lniane, które doskonale spaja farsz. Alternatywą (jeżeli nie mielibyście go pod ręką) może być białko z jajka, które również zetnie nam farsz, przez co lepienie
Tradycyjna Kuchniaszczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką i wyłożyłam ciastem. Nakłułam widelcem i zapiekłam przez 15min. w 180st. 300g szpinaku 250g sera feta 2 jajka 3 ząbki startego czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w oliwie sól, pieprz (do smaku) Na patelni podsmażyłam suszone pomidory(...)startym czosnkiem. Dodałam szpinak. W misce połączyłam ze sobą fetę, jajka i podsmażone warzywa. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem. Wymieszałam i gotowy farsz wyłożyłam na podpieczone ciasto. Całość zapiekłam jeszcze przez 20min. w 180st. Szybki grill... ... i szybka prezentacja
bastalenaSzpinak z twarogiem zapiekany w kruchym cieście. Wiosenne zielone wydanie Litewskich kibin. Składniki na ciasto, na ok 50 sztuk: 30 dag mąki 20 dag masła 1 jajo + 1 roztrzepane jajo do smarowania wierzchu kibin 2 kopiate łyżki kwaśnej gęstej śmietany szczypta soli 1. Ciasto zagnieść(...)czas pieczenia 15-20 minut, aż lekko się przyrumienią. Przed pieczeniem wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Wyśmienicie smakują na gorąco i na zimno. Masa szpinakowa: 1/2 opakowania mrożonego rozdrobnionego szpinaku 25 dag białego sera 1 duża cebula 2-3 ząbki czosnku oliwa sól pieprz sezam do posypania 1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, cebulę i czosnek drobno
Apetyczna babeczkaciekawa propozycja na smaczny i niebanalny obiad. Składniki: Paluchy ziemniaczane: 700 g ziemniaków 3/4 szklanki mąki 1 duże jajko 1 łyżka masła sól pieprz Farsz: 100 g młodego szpinaku kilka suszonych pomidorów (w oleju) 2 łyżki orzeszków ziemnych 1 ząbek czosnku sól pieprz Panierka: 3 jajka bułka tarta Sos czosnkowo-orzechowy: 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu „Winiary(...)obrać i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dodać masło i ubić tłuczkiem do ziemniaków. Przestudzić. Następnie dodać jajko, mąkę, sól i pieprz i zagnieść ciasto. Jeżeli będzie za rzadkie, należy dosypać odrobinę mąki więcej. Szpinak umyć, osuszyć i lekko posiekać. W garnku podgrzać masło, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekany szpinak. Podgrzewać mieszając, aż zwiędnie (około 3 minut). Odcisnąć
Oryginalny smakKamis1 szczypta cukru1 jajko2 łyżki oleju + olej do smażeniafarsz500-600 g świeżego szpinaku1/2 kostki fety3 łyżki śmietanysól, pieprz Kamissos beszamelowystarty ser żółty do posypaniaPrzygotować ciasto naleśnikowe - dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki, odstawić. Szpinak umyć i dobrze osączyć, drobno posiekać. Potem wrzucić na patelnię i odparować wodę. Doprawić solą i pieprzem, dodać rozkruszona fetę i śmietanę, dokładnie wymieszać, odstawić
Monia miesza i gotujeSzpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie? 600 g fileta z piersi kurczaka Przyprawa do gyrosa 1 opakowanie ciasta francuskiego (25x40 cm) 2 łyżki masła 200 g szpinaku (mrożonego) 3 ząbki czosnku 100 g sera feta 5 różyczek brokuła 200 g żółtego sera 1 jajko Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy(...)ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka. Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta
VioletoweKucharzenieśmietaną. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy sól, wymieszane drożdże ze śmietaną oraz masło, wszystko siekamy nożem a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy na 15 min. do lodówki. składniki na farsz szpinakowy: 120 g sera feta 250 g liści szpinaku 1 mała cebula 2 ząbki czosnku sól, pieprz 2 łyżki masła wykonanie: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę(...)podsmażamy na złoty kolor. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz szpinak. Całość dusimy aż wyparuje nadmiar wody. Następnie zestawiamy z ognia, dodajemy rozdrobniony ser feta i mieszamy. Doprawiamy pieprzem oraz opcjonalnie solą (ale nie za wiele gdyż ser feta jest słony). Ciasto rozwałkowujemy wykrawamy duże krążki (8-9 cm). Na środku każdego krążka kładziemy farsz i sklejamy tak jak pierogi
Domowy Smak Jedzeniażurawiny i korzennych przypraw: Piernikowe ciasto marchewkowe z kokosem i żurawiną . Generalnie lubuję się w słodkościach, przy przyrządzaniu których używa się warzywa jako głównego składnika. Wszelkie ciasta z marchwią , cukinią , burakiem czy szpinakiem to jest to, co kocham nie tylko za smak, ale również za innowacyjny skład. Fascynuje mnie fakt, że warzywko kompletnie w wypieku jest niewyczuwalne, mimo, że stanowi(...)nich lubują. Składnik kluczowy pozostaje wtedy moją słodką tajemnicą :) Nie ma co zdradzać swoich kulinarnych trików zbyt łatwo :) Nie zdążyłam niestety w miniony weekend dołączyć do akcji organizowanej przez Ciasto na niedzielę pt. Słodkości z warzywami . Dodaję przepis z opóźnieniem, ale z frajdą wcale nie mniejszą w odzewie na wspólne wypiekanie :) Składniki na 1 małą keksówkę o wymiarach LxWxH 20x10x6
Grunt to przepis!jest najważniejsze ;) Poza tym trening czyni mistrza, następnym razem wyjdą mi cieńsze. Stąd ten rozstrzał w ilości naleśników, wszystko zależy od umiejętności szybkiego rozprowadzania ciasta. Tym razem nie dodałam do szpinaku fety, a zblendowany serek wiejski, za którym nie przepadam...jednak w farszu świetnie się sprawdził :) Naleśniki (5-10 sztuk): - 250 g mąki gryczanej - 50 g mąki krupczatki
Corner With RecipesPostanowiłem zrobić pierogi z piekarnika, które nadziałem farszem ze szpinaku z kurczakiem i serem gorgonzolą. Bardzo lubię te połączenie składników, bo przede wszystkim jest zdrowe.Składniki na ciasto na pierogi: 2,5 szklanki Maki pszennej, 30 g drożdży, 1 szklanka mleka 1 łyżeczka cukru 2 jajka, Szczypta soli, 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki na farsz: 500 g szpinaku, najlepiej(...)również nasz zaczyn i wyrabiamy ciasto. Przykrywamy kuchenna ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce .W tym czasie przygotowujemy nasz farsz.Filet płuczemy, kroimy w kostkę i obsmażamy na patelni.Na rozgrzanej patelni wlewamy olej z oliwek i dodajemy drobno posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli zmniejszamy trochę ogień i dodajemy część naszych liści szpinaku. Co jakiś czas mieszamy
cookplDzisiaj zapraszam Was na moje kulinarne wspomnienie z amerykanskich wakacji Panie , Panowie - kuchnia wloskaa w roli glownejSTROMBOLI Przyszykowalam ciasto jak do pizzyUsmazylam piersi z kurzczaka, przygotowalam szpinak, podsmazylam pieczarki, ser starty mozzarella, brie oraz zblanszowalam brokuly. Wylozylam to na rozwalkowany prostokat ciasta, posmarowany pasta z pomidorow. Zrolowalam. Drugie Stromboli przygotowalam z miesa mielonego z cebulka, I z grilowanej papryki, mozzarella
Smaki Edytydaniu piękny zapach i smak. Nic więcej nie dodawajcie. Zobaczycie, że to w zupełności wystarczy. Składniki: ciasto: 400 g przesianej mąki pszennej 1 jajko 250 ml (szklanka do herbaty) gorącej wody suszona natka pietruszki - na oko, z łyżeczkę szczypta soli farsz: 250 g szpinaku mrożonego 250 g półtłustego twarogu 2 małe ząbki czosnku sól, pieprz do smaku szczypta gałki muszkatołowej(...)natkę pietruszki. Wszystko wymieszać nożem, następnie dobrze wyrobić rękoma. Ciasto będzie w delikatne zielone kropki, za sprawą suszonej natki. Wyrobione ciasto rozwałkować na grubość 4 milimetrów. Szklanką do herbaty lub specjalnym pierścieniem wykrawać krążki. Teraz szpinakowy farsz.. Szpinak rozmrozić i na stopionym maśle zeszklić drobno posiekany czosnek. Dodać szpinak i smażyć bez przykrycia dotąd dopóki nadmiar wody
Zasmakuj Kuchniokoło 5 minut żeby otręby spęczniały przekładamy ciasto do naczynia żaroodpornego, wsadzamy do piekarnika nagrzanego do około 170 stopni i pieczemy, aż góra "zastygnie" kiedy ciasto się wypiecze wykładamy na wierzch doprawiony szpinak gęstą część serka wiejskiego blendujemy na jednolitą masę z jajkiem i wylewamy na wierzch szpianku ponownie wstawiamy zapiekankę do piekarnik i pieczemy, aż ser się wypiecze (mój
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćokoło 7 minut). Miskę delikatnie natłuścić oliwą i przełożyć do niej uformowane w kulę ciasto. Poruszać miską na boki, tak aby ciasto się natłuściło. Miskę przykryć ręcznikiem kuchennym i położyć w ciepłym, nieprzewiewnym miejscu na 40 minut. Szpinak wcześniej odmrozić. Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i chwilę smażyć. Następnie dodać szpinak(...)obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić pieprzem i smażyć mieszając do momentu, aż ze szpinaku odparuje nadmiar wody. Wyłączyć palnik, dodać rozdrobniony słony ser lub fetę i wymieszać. Zostawić do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, następnie podzielić na 4 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach mniej więcej 20 x 34 cm. Na połowie
Passions hobbies lifeGdy o poranku do stołu zasiadają matka z córką, RAZEM, to wiedz, że będzie się działo. Gdy kobiety te mają ze sobą dużo wspólnego - to bądź
Wypisz Wymaluj