smaczna przystawka. Nie jest skomplikowana do przygotowania, a wyjątkowo efektowna. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości czymś nie tylko smacznym ale i ładnym - zróbcie szpinakową roladę. Polecam! składniki ciasto: ok 350 g mrożonych liści szpinaku, rozmrożone i dobrze wyciśnięte 3 jajka średniej wielkości, oddzielone białka od żółtek sól i świeżo zmielony czarny pieprz 40 g kremowego białego serka sól, pieprz gałka muszkatołowa(...)Posiekać odciśnięty szpinak i wymieszać z 40 g kremowego sera, żółtkami i przyprawami (solą pieprzem, papryką w płatkach i startym czosnkiem). Ubić białka na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą szpinakową. Przełożyć masę do przygotowanej formy, wyrównać, wstawić do piekarnika i piec przez 20-25 minut. Upieczone ciasto przykryć ściereczką, odwrócić, tak aby można
Stare Garymuszkatołową, mieszamy i próbujemy czy smak nam odpowiada. W razie potrzeby dodajemy więcej przypraw. Na koniec dodajemy biały ser, rozdrabniając go łopatką i dokładnie łączymy go ze szpinakiem. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. CIASTO (5 min + 20 min na odpoczynek) Do miski wsypujemy (przesiewamy) mąkę, dodajemy sól, olej i szklankę wrzącej wody, mieszamy widelcem aby połączyć ze sobą składniki. Kiedy ciasto(...)gdyż pierogi będą ciężkie i niesmaczne). 4. WYKRAWANIE (3 min) Ciasto wykrawamy szklanką lub foremką do ciastek o zaostrzonych brzegach. 4. SKLEJANIE PIEROGÓW (10 min) Na środek kółka z ciasta kładziemy łyżeczką farsz, mniej więcej czubatą łyżeczkę na każdy pieróg. Po czym składamy pieróg na pół i zlepiamy brzegi, zaczynając od środka i zmierzając do boków, dość mocno je dociskając
Nerds Kitchenświeżo zmielony pieprz ew. sól morska Wykonanie: Wszystkie składniki na chlebki wkładamy do miski i zagniatamy dosyć luźne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na 60 minut do wyrośnięcia. W międzyczasie szpinak płuczemy i blanszujemy przez 60 sekund w gorącej wodzie. Odcedzamy na sitku i zostawiamy, żeby dobrze obciekł. Po upływie tego(...)czasu ciasto wyjmujemy na oprószony mąką blat, dzielimy na 4 części, przykrywamy i zostawiamy na 20 minut. Każdy kawałek formujemy w kulkę, a następnie rozciągamy na placek o wymiarach około 10 x 15 cm. Na plackach układamy szpinak, plasterki szynki i serek śmietankowy, pieprzymy i ewentualnie solimy. Składamy
Kulinarne przygody GatityHawajska (słodka z ananasem) 4 szt III. Margarita (podstawowa z szynką) 4 szt IV. Wegetariańska (serowa ze szpinakiem i oliwkami) 4 szt Czas wykonania: 3 h Ilość porcji: 16 sztuk Składniki: Ciasto: 500 g mąki 25 g drożdży 250 ml letniej wody 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki soli Sos pomidorowy (do 12 pizzerinek): 500 g pomidorów(...)szynki 60 g pieczarek IV. Wegetariańska: 125 g mozzarelli (1 kulka) 10 szt. czarnych oliwek Farsz szpinakowy: 120 g mrożonego szpinaku 150 g sera feta ½ cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka oliwy Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 250 ml letniej wody i odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać z solą, oliwą
KuchniaWeDwoje.plLubicie szpinak? Jeśli tak to na pewno posmakują Wam te bułeczki. Z dodatkiem szynki smażonej z czosnkiem oraz mozzarelli startej na tartce. Nie można im się oprzeć. To pyszna kolacja czy przekąska na przyjęcia. Pychotka Składniki: Ciasto: 250 ml ciepłego mleka 30 g świeżych drożdży 3 szklanki mąki tortowej 1 jajko 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)podzielić na dwie części. Jedną wyłożyć na posypaną mąką stolnicę. Dosyć cienko rozwałkować na kształt prostokąta. Na całej powierzchni rozłożyć liście szpinaku i posypać połową startej mozzarelli. Przy jednej krawędzi ułożyć połowę czosnkowej szynki. Ciasto ściśle zwinąć w rulon, tak, by miejsce złączenia znalazło się pod spodem. Pokroić na kawałki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć
Cukiernia Pychotkitemu KLIK. Dzięki użyciu pełnoziarnistej mąki na pewno będą zdecydowanie zdrowsze. Gorąco polecamy! Pełnoziarniste pieczone pierogi ze szpinakiem (ok. 30 sztuk) 40 g potrawy czyli 1 sztuka: Energia – 50 kcal, Białko – 2,3g, Tłuszcz – 1,8g, Węglowodany – 7,8g, IG – 23 Ciasto: 250 g mąki - 1 i 3/4 szklanki mąki pełnoziarnistej/razowej np. orkiszowej/gryczanej/żytniej i ¼ szklanki mąki sojowej(...)drożdże. Mieszamy. Podgrzewamy mleko. Do miski z mąką dolewamy oliwę, następnie mleko i jajko. Wszystko razem ugniatamy i wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i rozciągliwe. Formujemy kulę i przykrywamy ściereczką do wyrośnięcia na niecałą godzinę. Przygotowujemy farsz: szpinak rozmrażamy na patelni, aż odparuje. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę, dodajemy do szpinaku. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Gotujemy przez kilka minut
Przepysznik - BLW i nie tylkoJeszcze jedna wersja quiche , tym razem z łososiem i ze szpinakiem. Również w wersji light - bez ciasta. Inspiracją quichów jest moja B.Dobra Znajoma. Polecam bo warte wypróbowania :-)Składniki :- 4 jajka- 200 ml kremówki- 100g łososia wędzonego ( u mnie w cienkich plastrach )- szpinak baby ( 2-3 garście )- sól i pieprz do smakuew.koperekJajka roztrzepać, dodać do nich kremówkę, doprawić solą i pieprzem
Smaczne ZdroweNigdy nie byłam dzieckiem, które wybrzydzało na szpinak. Przynajmniej nie pamiętam takich historii. Quiche szpinakowy pojawiał się na stole dość często i znikał jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. Jedzenie rozpoczynało się już w chwili, gdy tarta trafiała do piekarnika. Intensywny aromat kruchego ciasta, sera i czosnku niósł się po całym domu, tworząc gęstą atmosferę cieknącej śliny i wyczekiwania. Milkliśmy. Wszyscy(...)łyżeczce masła. Dodajemy do szpinaku i zostawiamy całość do przestudzenia. Jajka roztrzepujemy i dodajemy do nich mleko. Twaróg rozdrabniamy widelcem. Jedno i drugie dodajemy do szpinaku. Mieszamy. Doprawiamy. Składniki na kruche ciasto: - 150 gram mąki pszennej - 150 gram mąki krupczatki - 200 gram masła - 2 żółtka - odrobina zimnej wody (opcjonalnie) - 1 łyżeczka soli Przygotowanie kruchego ciasta: Zagniatamy ciasto z mąk
Życie zamknięte w smakubyło jeszcze milej! Wspólne gotowanie cieszy tak samo jak wspólne szamanie :). Przepis nieco zmodyfikowany pochodzi ze strony domowe-wypieki.com . Składniki: CIASTO: -225g mąki pszennej -150g masła -1 żółtko -łyżka oregano -szczypta soli NADZIENIE: -300g świeżego szpinaku -300ml śmietany 12% -2 jajka -1 żółtko -1 średnia cebula -200g sera feta -150g pomidorków cherry -2 ząbki(...)podduszamy, aż zwiędnie. Zostawiamy do ostudzenia. Do śmietany dodajemy jajko i żółtko, mieszamy dokładnie. Dodajemy ser feta pokrojony w kostkę i szpinak, a następnie pieprz, sól, przyprawy i wyciśnięty czosnek. Gotową masę wykładamy na ostudzone ciasto. Na wierzchu układamy pomidorki pokrojone w plastry. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut. Po lekkim ostudzeniu można pokroić. Smacznego! I LOVE
KasiekGotujechałwą i orzechami w miodzie Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Sałatka z egzotycznych owoców Sałatka(...)cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka z rukoli z kiełbasą krakowską Sałatka z soczewicy i cukinii Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Sałatka ziemniaczana z kolorowymi pomidorkami Selerowa sałatka z ananasem i szynką Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Tramezzini
Moja smaczna kuchniaszpinaku i pomidorów. Na koniec przełóż resztę kaszy, a na wierzch połóż plastry mozzarelli. Piecz przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Spróbuj także: Ciasto warzywne z papryką papryka cebula szpinak Babeczki z suszonymi pomidorami i czarnuszką suszone pomidory czarnuszka Fit pomidorowa frittata twarożek jajko pomidory
Fit&Fast Kitchenciasto 450 gr mąki 1 łyżka oleju 300 ml wrzątku nadzienie 300 gr sera białego 300 gr szpinaku mrożonego(...)cebuli łyżka oleju do smażenia 1 jajko pieprz sól szczypta oregano szczypta bazylii Szpinak rozmrozić, cebulę przyrumienić na tłuszczu dodać szpinak, przyprawy, sól i pieprz do smaku, odparować. Kiedy wystygnie wymieszać z serem i jajkiem. Przygotować ciasto; Mąkę wymieszać z solą i olejem zalać wrzątkiem i wymieszać łyżką. Kiedy odrobinę przestygnie zagnieść ciasto .. Wałkować, wycinać szklanką krążki i lepić
Gotowanie jest łatwepewno nie jeden/ jedna z Was spotkała się z ciastem pod pięknie brzmiącą nazwą Leśny Mech. Ja postanowiłam zamiast jednej wielkiej blachy tego pysznego ciasta zrobić babeczki. Dla nie poinformowanych ich głównym składnikiem jest - uwaga - szpinak. Tak nie pomyliłam się;) To bardzo znienawidzone przez wielu z nas warzywko. Babeczki są bardzo dobre, proste w przygotowaniu i delikatne, wręcz rozpływające(...)cukrem, następnie stopniowo dodawać olej cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Na sam koniec dodać odmrożony i odsączony szpinak, dokładnie wymieszać. Foremkę na muffiny wyłożyć papilotkami i rozdzielić między nie ciasto. U mnie wyszło 15 babeczek - napełniłam je 2 czubatymi łyżeczkami masy. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut. Krem
Krakowskie smaki Anizamrażalniku zawsze staram się mieć gotowy farsz. :-) Tym razem proponuję je w mięsno-szpinakowej odsłonie. Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko 250g margaryny w temperaturze pokojowej 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżeczki cukru pudru 50g drożdży Farsz: 500g mięsa mielonego 500g mrożonego szpinaku 300g pieczarek 200g żółtego sera 2 ząbki czosnku 2 cebule olej sól, pieprz + sezam do posypania(...)pieprzem mięsem mielonym. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, starte na tarce pieczarki. Smażymy chwilę, po czym dodajemy rozmrożony szpinak i dusimy do odparowania wody. Wyłączamy gaz, dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Doprawiamy do smaku, pozostawiamy do wystudzenia. 3. Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki prostokąt, nakładamy farsz i sklejamy przeciwległe boki. Kroimy na kawałki o szerokości
Szefowa kuchniSkładniki: 200g świeżego szpinaku, 1 łyżka śmietany 18%, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, opakowanie ciasta francuskiego, łyżka masła, 1 jajko, 1 plasterek sera żółtego. Przygotowanie: Szpinak umyć i usunąć ogonki. Włożyć do durszlaka i trzy razy przelać wrzącą wodą. Odsączyć i posiekać. Podsmażyć na patelni z łyżką masła do momentu odparowania wody. Dodać wyciśnięte dwa ząbki czosnku, sól
W kuchni u Moniki