ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:49/134)

Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 132

feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% 2 jaja 1 łyżka oliwy  sól, pieprz ciasto francuskie Cebule podsmażamy na oliwie. Dodajemy wcześniej rozmrożony szpinak ( a jak nie mieliście czasu tak jak ja zamrożony) podsmażamy do momentu aż się rozmrozi, w przypadku rozmrożonego 3-4 minuty smażymy. Dodajemy czosnek drobno(...)ciekawszy smak ( polecane przez Martę ;-) ) Pomidory kroimy w większe kawałki , a ser fetę w kosteczkę. Śmietanę i jajka ubijamy , dodajemy przestudzony szpinak, surową pierś z kurczaka, suszone pomidory oraz fetę. Doprawiamy do smaku - ja doprawiłam już tylko pieprzem. Ciasto francuskie wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Masę przelewamy do ciasta i zapiekamy ok 30 minut w temperaturze 180 °C. Smacznego!! Kasia

Cukier&Puder
Francuskie sakiewki ze szpinakiem 114

wykorzystać! Dlatego dzisiaj znowu będzie zielono ;) I jak zwykle - prosto i szybko! Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 2 filety z kurczaka (mniejsze) 1 cebula 5-6 ząbków czosnku 1 ser pleśniowy ketchup sok z cytryny 2 żółtka 1 opakowanie ciasta francuskie (ja użyłam XXL) przyprawy: sól himalajska, pieprz, imbir, słodka papryka, kurkuma, gałka muszkatołowa Rozpoczynamy od posiekania cebuli i zeszkleniu(...)celu rozwijamy ciasto francuskie i dzielimy go na 18 kwadratów.  Każdy kwadrat delikatnie rozciągamy w rękach i nakładamy łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego.  Z tak przygotowanego farszu na cieście francuskiego składamy kopertkę - sakiewkę, mocno dociskając środek i brzegi, aby ciasto podczas pieczenia nie rozkleiło się. Na koniec rozbijamy widelcem dwa żółtka i smarujemy

aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!
Grecka pizza. 142

wodę). Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem około 7 minut. Po tym czasie ciasto oprószamy mąką lub smarujemy oliwą, miskę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w cieple przez około 30-40 minut. NADZIENIE: 1 cebula 1 por (część biała i jasnozielona) 1-2 ząbki czosnku 200 g świeżego szpinaku 100 g sera feta 2 łyżki posiekanej mięty szczypta oregano sól pieprz(...)żeby odgazować ciasto, a następnie wałkujemy na placek o grubości około 5-10 milimetrów (w zależności czy wolicie cienki, czy gruby spód). Tak przygotowane ciasto przekładamy na papier do pieczenia, a na nim równomiernie rozkładamy szpinak, posypujemy pokruszonym serem i posiekaną miętą. Tak przygotowaną pizzę zostawiamy na około 10 minut do wyrośnięcia, a następnie wkładamy ciasto na rozgrzaną blachę

Rozpustne gotowanie
Tarta ze szpinakiem 200

kupuję sam szpinak baby. Jeden z przepisów na taką sałateczkę ze szpinakiem macie tutaj . A dzisiaj na obiad również zagościł u mnie szpinak, ale w postaci tarty. Polecam, ponieważ jest bardzo smaczna :) Składniki:      ciasto kruche:       2 jajka       150g margaryny       300g mąki(...)wkładamy na pół godziny do lodówki. Po 30min ciasto wałkujemy i przekładamy do formy na tartę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy około 10-15min w 200C. Wiem, że  powinno się dodatkowo obciążyć, ale ja tego nigdy nie robię (moje lenistwo). Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika i studzimy. Farsz: szpinak przekładamy do garnka dodajemy łyżkę wody i gotujemy na małym ogniu

Amatorka kuchenna
Pierogi ze szpinakiem i mozzarellą 112

Nawet sięgnął po nie mój syn, a za szpinakiem nie przepada. I co o dziwo poprosił o dokładkę. Naprawdę są pyszne, polecam. Składniki: ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka gorącej wody szczypta soli farsz: 400 g szpinaku 200 g mozzarelli 2 ząbki czosnku masło gałka muszkatołowa mielona sól, pieprz Wykonanie: Szpinak podsmażyć na masełku, aż odparuje woda, dodajemy przeciśnięty przez(...)praskę czosnek, chwilę dusimy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Ser zetrzeć na tarce, dodać do szpinaku. Całość dokładnie wymieszać Na stolnicę wsypujemy mąkę, po woli wlewamy wodę i zagniatamy ciasto. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz, następnie zlepiając formując pierożki.  Pierogi wrzucać do wrzącej osolonej wody i gotować 3-4 minuty.  Podawać polane

magiczna kuchnia Kasi
Pierogi ze szpinakiem i fetą 103

PYSZNE PIEROGI ZE SZPINAKIEM I FETĄ Uwielbiam pierogi z każdym farszem. Tajemnica to ciasto. Farsz jest równie ważny, ale ciasto musi być perfekcyjne. Polecam ten przepis na ciasto! Składniki na ciasto – ok. 50 szt. pierogów.  mąka poznańska – 500 gram jajko – 1 ciepła woda – 1 szklanka olej – 1 łyżka szczypta soli Składniki na farsz szpinak rozdrobniony – ok. 800 gram(...)dusimy kilka minut. Dodajemy pieprz, Cayenne, gałę muszkatołową i mieszamy. Na koniec dodajemy połamany ser feta i mieszamy, aż wymiesza się ze szpinakiem (mogą pozostać małe grudki sera). Czekamy aż farsz wystygnie. W między czasie przygotowujemy ciasto. Ciasto: Na stolnicę/blat wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, wlewamy w nie jajko i oliwę. Wsypujemy sól. Zaczynamy wyrabiać, podlewając wodą, aż ciasto będzie

Calzonella.com
TARTA Z JABŁKAMI 161

inne pyszne tarty: z truskawkami  z owocami lata francuską z jagodami i serkiem mascarpone z masą migdałową i śliwkami z warzywnym nadzieniem ze szpinakiem z gruszkami szpinakiem gorgonzolą i orzechami Składniki: Ciasto 25 dag mąki 14 dag masła + około łyżeczki do formy szczypta soli kilka łyżek zimnej wody Nadzienie 6-8 jabłek (np.antonówka,reneta) 2 jajka

potrawyregionalne
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 137

Ciasto szpinakowe: 120 g pulpy ze szpinaku (zmiksowany szpinak świeży lub mrożony), 50 ml soku z cytryny, 100 g cukru, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 2 jajka, 60 ml oleju, 50 g masła, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 200 g mąki pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku(...)cukrem wanilinowym na puszystą masę, dodać olej oraz roztopione masło (nie gorące, musi być chłodne!).  Następnie dodać zmiksowany szpinak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Kolejność dodawania produktów jest bardzo ważna!!! Foremkę posmarować masłem i oprószyć mąką, wlać ciasto, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170 stopni z termo obiegiem na 15-18 minut. Upieczone ciasto wyjąć

królestwo garów
Szpinakowe naleśniki z dynią i ricottą 220

łyżeczka miodu szczypta cynamonu Szpinak rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody na sitku. Jajka utrzeć z cukrem do białości i dodać pozostałe składniki. Na końcu wmieszać rozdrobniony szpinak. Gdyby okazało się, że ciasto jest zbyt gęste dolać wody. Usmażyć naleśniki. Dynię pokroić w kostkę i ugotować na parze lub upiec w piekarniku. Zmiksować blenderem i wymieszać razem z ricottą, miodem(...)Najlepsza do kremu jest dynia pieczona o konsystencji przypominającej ugotowane, potłuczone ziemniaki. Kategoria: A-Z SŁODKO , DANIA WEGETARIAŃSKIE , Dania z patelni , Desery , Naleśniki, gofry, placuszki , Obiad Tagged: dynia , ricotta , szpinak

https:KKuchniaMniam
NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM 165

Moja propozycja na smaczny, zdrowy  i szybki obiad to NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM I IMBIREM. Wykonanie nie jest trudne, a gdy wcześniej usmażymy naleśniki, przygotowanie potrawy nie zajmuje dużo czasu. Tak wiec zaczynamy!!! SKŁADNIKI NA CIASTO 2 jajka 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej Mleko (tyle aby ciasto miało konsystencje gęstej śmietany) łyżka oliwy z oliwek Pieprz Sól Curry Zioła prowansalskie(...)gęstej śmietany.             Później wlewam oliwę z oliwek i wsypuję przyprawy. Po przygotowaniu ciasta smażę naleśniki z obu stron, na złoty kolor. Przygotowanie farszu      Szpinak wrzucam na patelnię, podlewam wodą i rozmrażam. Imbir i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę i dodaję do rozmrożonego szpinaku. Duszę wszystko

Zdrowo i kolorowo
Tarta ze szpinakiem i wędzonym łososiem podana z czerwonym lagerem 134

poprzedniego. Radą Hońki jest rozpuszczenie margaryny w mikrofali, co znacznie ułatwia wyrabianie ciasta i skraca całą babraninę.  Rozwałkujemy i wykładamy blaszkę. Nakłuwamy powierzchnię widelcem. Pieczemy w 200 stopniach przez około 15 minut - do złotego koloru. Wyjmujemy i zostawiamy do ostygnięcia.  Nadzienie: 2 opakowania mrożonego szpinaku, który wyjmujemy wieczorem i pozwalamy mu przez noc się rozmrozić 225g wędzonego łososia(...)następnie wsypujemy trochę mąki i dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej.  Kolejno dolewamy mleka i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy suszonego koperku i natki pietruszki. Na przestygnięte ciasto wkładamy rozmrożony i solidnie odciśnięty szpinak, kawałki łososia i zalewamy sosem beszamelowym. Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem kolorowym. Wstawiamy blaszkę na ok 15-30 minut do nagranego do 180 stopni piekarnika.  Czas zapiekania

Karczma Honorietty
Raviolo z kozim serem, szpinakiem i płynnym żółtkiem ze szpinakową sałatką z brzoskwinią. 207

Kuchnia włoska to coś co lubię najbardziej.Dziś w nawiązaniu do wczorajszego posta i chęci małżonki mej na pierogi ze szpinakiem przygotuję przepyszne raviolo. Nie ravioli. Raviolo. Różnica polega na wielkości pierożka.Sekret tkwi w cieście.Aby je przygotować potrzebujemy trzech składników.200 gramów mąki pszennej przesianej 2 jajka i szczypta soli.Z mąki tworzymy kopiec i do środka wbijamy jajka(...)puszki brzoskwiń oraz sól i pieprz łączymy razem.Sos do raviolo.Na rozpuszczone klarowane masło wrzucamy kilka listków bazylii lub szałwii, solimy. Gotowe. Ciasto cieniutko wałkujemy, kroimy na kwadraty, na jednym tworzymy kopiec z sera i szpinaku, na środek wykładamy żółtko. Smarujemy wodą boki i delikatnie nakładamy górną warstwę. Robimy wzorek widelcem.Gotujemy w osolonej wodzie 4-5 minut.Pycha

BaRepas
Pierogi orkiszowe ze szpinakiem  180

danie.  Składniki: ( około 25 sztuk)  Ciasto:  - 2 szklanki pełnoziarnistej mąki orkiszowej, - 1 szklanka letniej wody Mąkę łączymy z wodą i zagniatamy ciasto, rozwałkowujmy je, a następnie wycinamy równe kółka. Farsz:  - Szpinak około 400 g,  - Ser Feta 100 g,  - Czosnek 2 ząbki,  - Gałka muszkatołowa,  - Pieprz  Sposób przygotowania: Szpinak gotujemy, dodajemy wyciśnięty przez

Fit-amina
Pieczone pierogi serowe ze szpinakiem / Baked cheese dumplings with spinach 353

mąka do podsypania200 gram masła150 ml jogurtu naturalnego3 żółtka200 gram startego żółtego sera (u mnie gouda)1 łyżeczka proszku do pieczeniaszczypta solifarszopakowanie szpinaku mrożonego200 gram białego sera3 ząbki czosnkupieprz i sól do smakuPRZYGOTOWANIENajpierw łącze wszystkie suche składniki ciasta a następnie dodaję masło jogurt ser i żółtka - zagniatam ciasto z którego formuję kulę zawijam w folię i wkładam na godzinę(...)odparowuje aby pozbyć się nadmiaru wody. Do misy blendera wkładam biały ser i i miksuję aż powstanie gładka masa, następnie dodaję szpinak i przeciśnięty czosnek. Blenduję aż do połączenia się składników następnie dosmaczam sola i pieprzem. Schłodzone ciasto dzielę na pół i rozwałkowuję na podsypanej mąka stolnicy. Ciasto nie może być zbyt cienkie, ja wałkowałam na 4-5 milimetrów

Magiczna kuchnia Darii

Proponowane wyszukiwania