ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:45/134)

Maultaschen 210

swojemu.Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie!Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie!A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu(...)SKŁADNIKI:( dla 4 osób )CIASTO NA MAULTASCHEN:* mąka pszenna – 200 g* jajko – 2 szt* oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki* sól – 1 szczyptaFARSZ:* szpinak świeży – 150 g* parówki cielęce – 200 g* boczek – 50 g* cebula – 2 szt* oliwa – 2 łyżki* sól* pieprz* gałka muszkatałowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO NA MAULTASCHEN:Stolnicę oprószamy mąką

Ostra na Słodko
Dietetyczna tarta szpinakowa – kilkuskładnikowa 148

tarta szpinakowa – składniki mąka żytnia razowa – 160 gram jogurt naturalny odtłuszczony – 100 gram 1 jajco łyżeczka soli To są wszystkie składniki na ciasto. Teraz farsz. chudy twaróg – 300 gram mrożony szpinak – 450 gram – używam takiego rozdrobnionego już czosnek – wrzucam suszony ale może być też świeży odtłuszczony jogurt naturalny – najlepiej gęsty 1 jajko(...)masa. Foremkę do tarty smarujemy olejem kokosowym i osypujemy żytnimi otrębami – chociaż mogą być też każda inne. Ugniatamy na foremce ciasto, nakłuwamy je widelcem i wkładamy do piekarnika na dosłownie 10 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Szpinak na patelnię, razem z czosnkiem – może być na oleju kokosowym. Dajemy mu odparować. Wrzucamy do miski, dodajemy biały

Matylda Gotuje
Spanakopita 179

szpinaku mrożonego (lub 150 świeżego) 80 g serka (w oryginale wiejski, dałam kremowy) 175 g sera feta 2 jajka 12 płatów ciasta filo o wymiarach 22x35 cm roztopione masło  Wykonanie: Jeżeli używamy mrożonego szpinaku należy rozmrozić go na patelni tak, aby odparować większość wody.  Powinno pozostać nam około 150 g szpinaku.  Jeżeli używamy świeżego to po umyciu(...)siekamy go w blenderze.  Przygotowany szpinak mieszamy z pokruszoną fetą, serem i ubitymi jajkami.  Odstawiamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Przygotowujemy płaty ciasta.  Ja używałam takich o wymiarach 47 x 35 cm, więc użyłam sześciu przekrojonych na pół. Na pierwszy płat (o wymiarach 22x35) wylewamy 3 łyżki masła, nie rozsmarowujemy

Sto kolorów kuchni
Zielono mi! Sałatka szpinakowa z awokado, ogórkiem i selerem 154

mogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie truskawki. Zobacz jakie pyszne ciasto można upiec ze... szpinakiem! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Knedle ze szpinakiem i twarożkiem 82

danie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw

Milion Smaków
Greckie pyszności - bez gotowania!:) 128

chciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali

Kuchnia Pani Wiosny
Fantazyjna rolada owocowa 181

aluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem: W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu . Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku

In my kitchen
Słodkie babeczki szpinakowe 158

bardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować

Domowa cukiernia Ewy
Zielone kopytka, czyli kluski ze szpinakiem :) 143

osolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto,  jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy

vegetanie
FIOLETOWA ZUPA - KREM Z KAPUSTY 233

zmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką  i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę

Słodko-Słony Świat Ilony
Szpinakowe placuszki z mąki gryczanej 169

szczypty czerwonej papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw. Przygotowanie: 1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego

Kwarek - mocno minimalistyczne przepisy
Przepisy na Sylwestra 343

Od wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej

Czerwona Porzeczka
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI (kapusta kiszona & pieczarki) - wersja zwykła i bezglutenowa 177

czeka na Was w tym miejscu: "PRZEPISYA jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) (Danie Bezglutenowe - DB)2. Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)4. Pierogi

Wypisz Wymaluj
Bułeczki ze szpinakiem 175

patelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę, otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz. Po tym czasie

Anioły w kuchni
Zielone naleśniki z ruskim farszem 140

Lekka zmiana – ciasto naleśnikowe doprawione mielonym szpinakiem. Czas : 30 minut Składniki : 1 jajko 1/3 szklanki mleka ½ szklanki mielonego szpinaku ( może być mrożony po rozmrożeniu – bez odsączania ) 6 czubatych łyżek mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki pokrojonego kopru 6 łyżek puree ziemniaczanego 6 łyżek białego sera 1 cebula 6 łyżki  oleju sól pieprz mielony Zmiksować jajko, mąkę , mleko, szpinak

Buniabaje w kuchni

Proponowane wyszukiwania