cherry i szpinakiem :) składniki: 250 g pomidorków cherry 250 g sera ricotta ok 100 g sera cheddar lub inny żółty ser 200 g szpinaku liściastego 2 jajka pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku opakowanie ciasta francuskiego sól, pieprz Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu. Smażymy do momentu zarumienia i dodajemy przeciśnięty czosnek. Dorzucamy szpinak(...)dusimy. Ser cheddar ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pomidorki kroimy na połówki. Blachę natłuszczamy , a następnie nakładamy ciasto i nakłuwamy je delikatnie widelcem. W misce rozdrabniamy ricottę z jajkami. Do szpinaku dorzucamy żółty ser, mieszamy chwilę przekładamy do ricotty, doprawiamy. Powstałą masę przelewamy do formy i na niej układamy pomidorki. Wstawiamy do nagrzanego
Cukier&PuderPierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Składniki: na ciasto do pierogów: 2 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek 1 szklanka ciepłej wody szczypta soli mąka do posypania blatu na farsz: opakowanie(...)posiekany czosnek i stopniowo dodajemy liście szpinaku. Calość dusimy na małym ogniu, aż szpinak zmniejszy odjętość, a nadmiar wody odparuje. Na koniec doprawiamy do smaku. Przekładamy farsz do miski. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy sól, robimy zagłębienie, wlewamy oliwę z oliwek, roztrzepane jajko i stopniowo wyrabiając ciasto wodę. Wyrobione ciasto wałkujemy na cienki placek i wykrawamy kółka, na które nakładamy
Moja smaczna kuchniaprzygotować tartę na imieniny ukochanego. Niestety nie był nią zbyt zainteresowany, za to ja z mamą bardzo :)) Składniki: ciasto: 200 g mąki 100 g masła 2 jajka szczypta soli nadzienie: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 200 g mrożonego szpinaku w liściach 2 jajka 250 ml śmietany 30% 100 g sera bleu 150 g wędzonego łososia sól, pieprz Wykonanie(...)smażyć całość przez kilka minut. Odstawić do ostygnięcia. W misce wymieszać śmietanę, jajka, pokrojony w kostkę ser i pokrojonego w paski łososia. Do masy dodać szpinak. Doprawić do smaku. Masę wlać na podpieczone ciasto. Piec w rozgrzanym piekarniku (180 st.C) przez 25 minut. Można podawać ją na ciepło lub zimno. Dobrze smakuje także następnego dnia
Pasja Smakupołączeniem spotkałam się w jednej z warszawskich knajpek i pamiętam, że ten smak mnie urzekł. Zapadł na tyle w pamięć, że pora podzielić się z Wami przepisem, Składniki: Ciasto na 11 sztuk: 500g mąki pszennej (u mnie pół na pół mąka pszenna zwykła z mąką pełnoziarnistą) 2 jajka 360 ml wody 240 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia Sól(...)lepsza jest tłustsza do tego dania) 2 łyżeczki marynowanego pieprzu Sól Pieprz Dodatkowo: Kilka suszonych pomidorów Ser z niebieską pleśnią Rukola lub roszponka lub świeży szpinak Przygotowanie: Składniki na ciasto dokładnie ze sobą połączyć. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Nagrzać gofrownicę. Wlewać porcję ciasta i piec do uzyskania odpowiedniego koloru. Chutney: cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać
Fabryka pomysłówJuż za tydzień Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby, która zajmuje na nim najważniejsze miejsce. Im bardziej kolorowa i strojna, tym lepiej, w
Sajkofanka smakupieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki wykładamy na stolnicę i zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki. W tym czasie możemy przygotować farsz. Składniki na farsz:opakowanie szpinaku w liściach1 cebula2 ząbki czosnku4 łyżki kwaśniej śmietany 12% lub 18%3 jajkaser żółty do starciasól, pieprzfilet z piersi kurczakaNa(...)farsz będzie gorzki, a następnie dodajemy szpinak. Próbujemy farsz i doprawiamy go solą oraz pieprzem. Dodajemy do szpinaku usmażonego kurczaka i mieszamy. W osobnej misce umieszczamy 3 jajka i 4 łyżki kwaśnej śmietany i roztrzepujemy.Farsz gotowy, więc można wyjąć ciasto z lodówki i rozwinąć na formie do tarty, wcześniej wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą. Boki muszą być wyższe
upichcicdodatkiem szpinaku, kukurydzy i zielonego makaronu …również ze szpinakiem. Zielony makaron , który użyłam do zupy przygotowałam samodzielnie dodając do ciasta makaronowego ugotowany ,wyciśnięty i zmiksowany szpinak. Należy wówczas odpowiednio zmniejszyć ilość płynu w stosunku do pozostałych składników. Do zupy można wykorzystać również makaron gotowy. Składniki
Zakamarki mojej kuchniMiałam chęć na knedle. Miały być z owocami, ale po namyśle uznałam, że tym razem wytrawne będą lepsze - zero cukru ! No i szpinak wszyscy lubimy. Ponieważ zwykle ciasto na knedle robię ze starych ziemniaków, a tych już nie mam, w ruch poszedł stary sprawdzony sposób czyli puree ziemniaczane.Składniki (na ok 16 klusek)ciasto120 g puree ziemniaczanego Perła(...)ząbki czosnku50 g szynki suszonej1/2 cebuli80 g serka koziego (lub pół na pół z białym)sól, pieprz, chili do smakuPrzygotowaniePuree ziemniaczane zalać, mieszając, gorącą wodą, odstawić do ostygnięcia.Szpinak opłukać, włożyć do garnka, podgrzewać do czasu aż puści wodę i zmięknie. Odcedzić, a gdy przestygnie odcisnąć i drobniej pokroić. Szynkę pokroić w kostkę, cebulę pokroić w kostkę, czosnek zetrzeć
Stare Garyosiągnęła smaku szpinaku, który mnie usatysfakcjonuje i zadowoli. A co więcej smaku, który sprawi, że nie wyobrażam sobie choćby jednego obiadu w tygodniu bez szpinaku. Tarta, którą dziś przedstawię, wymaga sprawnych rąk ;) Musimy bowiem przygotować ciasto, będące bazą dla naszego dania. Ale powiedzmy sobie szczerze, kto nie lubi prawdziwych wyzwań ;) Tak więc długopis w rękę i sporządzamy listę zakupów(...)wyrobić ciasto. Masło z mąką szybko zagniatamy w misce. Dodajemy żółtko, wodę, oraz doprawiamy. Po wyrobieniu jednolitej masy, odkładamy ciasto zawinięte w folię do lodówki na 1 godzinę. 2. W tym czasie przyrządzimy farsz. Na odrobinie oliwy rozmrażamy szpinak (jeśli mamy mrożony). Dodajemy pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Porządnie doprawiamy pieprzem i ziołami, natomiast jeśli chodzi o sól
Mój Smak na Życieszpinak był gorzkawy, można dodać odrobinę cukru. Drożdże rozkruszyć, zasypać cukrem i lekko rozetrzeć Po chwili pod wpływem cukru rozpuszczą się. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Wsypać połowę mąki i sól. Wymieszać, przykryć czystą ściereczką do lekkiego podrośnięcia. Jak podrośnie wsypać resztę mąki i masło i zagnieść. Ciasto(...)podwoi swoją objętość, przełożyć na posypaną mąką stolnicę. Rozwałkować na grubość około centymetra, wykrawać prostokąty. Na jeden nakładać pokrojoną w kostkę fetę i szpinak. Na górę drugi prostokąt ciasta. Odstawić na kilkanaście minut do wyrośnięcia, a następnie upiec do lekkiego zrumienienia w piecyku nagrzanym do 180 stopniu. Zwykle zajmuje to około 15 minut :) Jeśli ktoś
Codzienna kuchnia niecodziennaswojemu.Po mojemu czy nie , wyszło niesamowicie smacznie!Farsz ( u mnie nie mielony a siekany ) z najlepszych cielęcych parówek , z dodatkiem złotej cebulki i aromatycznego szpinaku … zamknięty z delikatnym pierogu zrobionym z ciasta makaronowego …. a podany gorący z tradycyjnym sosem niemieckim Grüne Sauce na bazie świeżych ziół zrobił furorę na obiedzie!A niezwykły smak na długo pozostał na podniebieniu(...)SKŁADNIKI:( dla 4 osób )CIASTO NA MAULTASCHEN:* mąka pszenna – 200 g* jajko – 2 szt* oliwa extra virgin – ok. 2 łyżki* sól – 1 szczyptaFARSZ:* szpinak świeży – 150 g* parówki cielęce – 200 g* boczek – 50 g* cebula – 2 szt* oliwa – 2 łyżki* sól* pieprz* gałka muszkatałowaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO NA MAULTASCHEN:Stolnicę oprószamy mąką
Ostra na Słodkomogą być różne sałatki, zielona może być zupa a nawet możecie upiec zielone ciasto chociaż z tym to ja poczekam aż będą polskie truskawki. Zobacz jakie pyszne ciasto można upiec ze... szpinakiem! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzadanie to włoska alternatywa dla klasycznych, polskich knedli. Ciasto przygotowujemy z mrożonego szpinaku, chudego twarogu i startego parmezanu. Warto dodać je do menu zwłaszcza zimą, kiedy w naszym klimacie brakuje świeżych, zielonych warzyw
Milion Smakówchciałoby się tam zamieszkać na zawsze :) To jednak nie mit, że kuchnia śródziemnomorska jest najlepsza na świecie :) Koniecznie musicie kiedyś odwiedzić ten piękny kraj i zasmakować go :) Ciasto filo wypełnione fetą, szpinakiem, czy wspaniałym waniliowym nadzieniem z cynamonem, codziennie ciepłe i chrupiące, sprzedawane przez bardzo życzliwych Greków:) A oni zawsze dorzucali coś za darmo, albo sprzedawali z dużą zniżką:). Zapraszali
Kuchnia Pani Wiosnyaluminiową i włożyć do lodówki by dobrze stężało. Na zdjęciu poniżej ciasto przygotowane do przełożenia kremem: W jaki sposób przygotować roladę możesz podpatrzeć na tym blogu . Koleżanka ciasto barwiła sokiem ze szpinaku
In my kitchenbardzo ;) Na jego wzór zrobiłam ostatnio pyszne babeczki. Równie zielone, równie urocze :) Przyciągają uwagę kolorem, smakiem kuszą, by sięgnąć po kolejną :) Polecam! Składniki na ciasto: 200 g mrożonego szpinaku 160 g mąki pszennej 2 jajka 1/4 szklanka oleju 1/4 szklanki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szpinak rozmrozić i bardzo dokładnie odsączyć z nadmiaru wody, a następnie zmiksować
Domowa cukiernia Ewyosolonej wodzie. Odparować, lekko przestudzić, a potem przepuścić przez praskę. Na stolnicę wysypać szklankę mąki, ziemniaki, łyżkę mąki ziemniaczanej i wbić jajka. Dodać wcześniej przesmażony i odparowany szpinak, doprawić pieprzem. Wyrobić ciasto, jeżeli będzie kleić się do rąk dosypać mąki. Ciasto podzielić na kilka porcji. Na lekko podsypanej mąką stolnicy formować z ciasta wałeczki o średnicy
vegetaniezmiksuj wraz ze śmietaną na gładko w malakserze lub blenderem. KLUSECZKI: Serek kremowy wymieszaj z mąką, 1/3 łyżeczki soli, kurkumą oraz suszoną pietruszką i posiekanym drobniuteńko szpinakiem, a następnie zagnieć ciasto na kluseczki. Ciasto zroluj w cienki wałek i pokrój na małe kluseczki. Kluseczki gotuj w gorącej wodzie od wypłynięcia przez 5 minut. Odcedź. DODATKI: Marchew, brokuły i fasolkę
Słodko-Słony Świat Ilonyszczypty czerwonej papryki, sól do smaku. To wersja lekko aromatyczna - można dodać więcej przypraw. Przygotowanie: 1. Szpinak podsmażamy z przyprawami i studzimy. 2. Resztę składników dodajmy do szpinaku i powinnyśmy uzyskać ciasto trochę bardziej gęste od naleśnikowego. 3. Na rozgrzaną patelnie kładziemy 2 łyżki ciasta na każdy placuszek. Smażymy do zarumienienia na każdej stronie. Smacznego
Kwarek - mocno minimalistyczne przepisyOd wczoraj pracuję nad moim menu sylwestrowym, mam za dużo pomysłów i nie umiem sobie poradzić :PPomyślałam, że może chociaż Wam ułatwię poszukiwania na blogu.Poniżej
Czerwona Porzeczkaczeka na Was w tym miejscu: "PRZEPISYA jeśli pierogowe szaleństwo Cię pochłonęło, to co powiesz na:1. Pierogi ruskie (najlepszy farsz, idealne ciasto zwykłe, perfekcyjne ciasto bezglutenowe) (Danie Bezglutenowe - DB)2. Pierogi ze szpinakiem, ciągnącym się serem i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)3. Pierogi z suszonymi pomidorami, serem pleśniowym i... /ciasto zwykłe i ciasto bezglutenowe/ (DB)4. Pierogi
Wypisz Wymalujpatelni smalczyk rośliny, wrzucić szpinak i przesmażać do odparowania nadmiaru wody, przestudzić. Do dużej miski, dodać przesianą mąkę, otręby, rozczyn, pozostałe mleko i wodę. Na końcu dodać szpinak i wyrabiać ręką ciasto, gdyby było za twarde, to należy dodać więcej wody. Ciasto ma być elastyczne i lśniące. Miskę przykryć i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godz. Po tym czasie
Anioły w kuchni