wędlina. Ciasto jest wdzięczne, można na nie kłaść dowolne składniki w zależności od upodobań. Także różne ilości, ale z tym lepiej nie przesadzać, ciasto też powinno się czuć:) Ja zrobiłam pizzę z pomidorami, wędliną, szpinakiem i mozzarellą z wyczuwalnymi aromatami czosnku, ziół, oliwy z oliwek. W domu pięknie pachnie, a pizza smakuje wybornie. Obiad lub kolacja gotowa:) Pizza(...)pomidorów lekko odparował. Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem oraz lekko roztartym w dłoniach cząbrem. 3. Ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę (ja użyłam i uformowałam okrągłą), posmarować sosem pomidorowym, posypać zeszklonymi piórkami cebuli oraz udekorować równomiernie plastrami mozzarelli, świeżych pomidorów, tartego sera, szpinaku i wędliny. Posypać bazylią i majerankiem. Piec 20 minut w temp. 200C bez włączonego termoobiegu na środkowej półce piekarnika
Zasmakuj Kuchniwody Wykonanie: Mąkę przesiać, dodać sól, masło, wodę, oliwę i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto wyłożyć na blaszkę, rozwałkować na jej wielkość, ponakłuwać. Wstawić do lodówki na 30 minut. Następnie podpiec 10 minut w 180 stopniach. W między czasie przygotować farsz. Farsz: 450 gram szpinaku 1 opakowanie sera feta 2 cebule 2 ząbki czosnku 200 gram sera żółtego sól(...)Cebulę i czosnek pokroić i dodać do szpinaku. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Dodać całe opakowanie sera fety, oraz połowę startego żółtego sera, wymieszać, aż do rozpuszczenia się sera. Sos jajeczny: 1 jajko 150 gram śmietany 18% Wykonanie: Jajko rozbełtać ze śmietaną. Wykonanie tarty: Farsz wyłożyć na podpieczone ciasto. Zalać śmietaną z jajkiem. Włożyć do piekarnika
Krakowskie smaki Anirazem zrobiłam inną masę, do masy dodałam pokrojoną galaretkę i na wierzch dałam granat..no i też ciasto pięknie wyrosło i podzieliłam je na dwie części .Z wierzchu tylko leciutko ścięłam , aby było tylko troszkę do pokruszenia.. 300 g świeżego szpinaku 2 szkl.mąki pszennej 1 szkl.mąki krupczatki 1,5 szkl.oleju 1,25 szkl. cukru(...)nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia Gosia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60-65 minut.Wyjąć z piekarnika
Moje domowe kucharzenieFarsz : 500 gram świeżego szpinaku 300 gram żółtego sera sól ,pieprz,gałka muszkatołowa, masło, 2 ząbki czosnku Ciasto: 2,5 szklanki mąki 1 jajko łyżeczka oleju ciepła woda Sposób wykonania: Ciasto: Do miski wsypałam mąkę, wbiłam jajko, dodałam szczyptę soli,olej, ciepłą wodę i wszystko dokładnie wymieszałam. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne przykryłam je ściereczką żeby się(...)zeschło. Farsz: Szpinak umyłam, osuszyłam, rozdrobniłam. Czosnek obrałam, posiekałam, podsmażyłam na odrobinie masła ze szpinakiem tak długo aż odparował. Doprawiłam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem, przestudziłam. Do zimnego farszu dodałam potarkowany na małych oczkach żółty ser, wymieszałam. Ciasto podzieliłam na dwie części, każdą z nich rozwałkowałam, wycięłam kółeczka szklanką. Nałożyłam farsz i dobrze skleiłam. Pierogi ugotowałam w osolonej
Darcia w kuchniUmyty i osączony z wody świeży szpinak rozdrobnić obroty 3 ,czas 50s. .Wszystkie składniki na ciasto włożyć do naczynia miksującego.i wyrabiać obroty 7 czas 30s.Dodać pokrojony szpinak,..Odstawić na 15-20 minut lub nawet na 1 godz.Po tym czasie ,ponownie zamieszać i smażyć placuszki -racuszki na rozgrzanej patelni z obydwu stron po 3-4 minuty.Do zarumienienia
w mojej kuchnibyć. Wyrobione ciasto odstawić na 1,5 godzinki, np. umieszczając je w naoliwionej misce i przykrywając ściereczką. Ciasto bardzo urośnie! W międzyczasie przygotować pastę szpinakową: Masło stopić w garnuszku, dodać mrożony szpinak, sok z cytryny oraz obrany i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dusić na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż szpinak się rozmrozi(...)solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia. Ugotowane jajko pokroić w drobną kostkę. Do szpinaku dać serek twarogowy, mleko i jajko. Całość krótko i niedokładnie zmiksować blenderem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolicę, krótko zagnieść rękami, a następnie rozwałkować na duży prostokąt (stolnicę można podsypywać mąką lub wysmarować olejem
Nastoletnie WypiekanieSkładniki: pieczarki 50 dag, szpinak świeży lub mrożony 50 dag, pory 2 większe, cebula 1 sztuka, mięso wieprzowe bez kości 50 dag, Kucharek - uniwersalna 1 łyżeczka, natka pietruszki 1 pęczek, papryczka chili 1 sztuka, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ciasto francuskie 1 rolka, ser żółty 15 kostek, sos pomidorowy - ile potrzeba pieczarki pokroić w pół talarki i na oleju gorącym(...)pory i dusić z 2 minuty następnie dodać szpinak liściasty /użyłam swój zamrożony/, dodać mięsko obrane z kości schabowych /wcześniej ugotowane w wywarze do zupy/ następnie doprawić do smaku kucharkiem, dodać zmiksowaną natkę pietruszki razem z papryczką chilli z pestkami i podsmażać wszystko mieszając z 5 minut rolkę ciasta rozwinąć i podzielić na 15 kwadratów - każdy wkładać
W Mojej Kuchni Lubięmamy nadzieję, że uwierzycie nam na słowo, że zarówno smakuje, jak i wygląda to bajecznie.Zapraszamy do stołu! Pierogi ze szpinakiem stygną... Zimne co prawda też są pyszne, ale jedynie w gorących ser się ciągnie tak kusząco... SKŁADNIKI NA CIASTO BEZGLUTENOWE:- pół kg mąki (przede wszystkim mąki chlebowej, my używamy Schar mix b),- mleko - szklanka,- woda - szklanka,- sól,- olej,SKŁADNIKI(...)kręcąc kółeczka i obserwujemy ile wody nam trzeba. Robimy na wyczucie! :) Składniki dokładnie mieszamy i zaczynamy rozrabiać ciasto.- Wszystkie wskazówki dotyczące ciasta bezglutenowego i zwykłego: TUTAJ (w przepisie na pierogi ruskie)SKŁADNIKI NA FARSZ:- opakowanie świeżego, liściastego szpinaku,- serek ziarnisty,- serek 'grani',- 1,5-2 główki czosnku,- czarny pieprz,Szpinak dusimy na rozgrzanym maśle, długo odparowując. Dodajemy serek ziarnisty
Wypisz WymalujSkładniki: ciasto francuskie 1 opakowanie/nie mrożone, keczup pikantny - ile potrzeba, oregano 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki, pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, szpinak baby 1 opakowanie, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka czerwona 1 większa, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, ser kozi(...)gram, ser żółty 15 dag na oleju podsmażyć pokrojone cebule i pieczarki, nie solić, wody nie puszczą za dużo wsypać opakowanie szpinaku baby, nie solić, podsmażać wszystko z 3 minuty mieszając, teraz dopiero dodać kucharka i wymieszać ciasto francuskie rozwinąć na paieprze na blaszce z piekarnika, polać keczupem, posypać papryką słodką, oregano rozsmarować pieczarki ze szpinakiem, posypać pokrojoną cebulą posypaną
W Mojej Kuchni LubięPrzecieram zaspane wciąż oczy, czuję w nich piasek, a budzik drze się wniebogłosy "wstaaawaj! wstaaaaaaawaaaaj!". Psiakostka, ile bym dała za godzinę dłużej snu. Doba jest za
W kuchni Karmel-itkiskładniki goszczą one u nas rzadziej niż te wymienione we wstępie, ja i Mama bardzo je lubimy. Polecam zwłaszcza te z świeżego szpinaku, bo są zwyczajnie lepsze od tych zrobionych z mrożonych zapasów. Składniki na ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 żółtko 1 łyżka masła goraca woda Składniki na farsz: 0,5 kg świeżych liści szpinaku(...)zeszklić na nim posiekaną drobno cebulę i czosnek, dodać umyte, pokrojone liście szpinaku bez łodyżek i chwilę poddusić. Dodać pokruszony ser feta, doprawić pieprzem ewentualnie solą i gałką muszkatołową. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. . W międzyczasie z w/w składników zagnieść ciasto. Deskę do wałkowania opruszyć mąką. Ciasto podzielić na 2 części, rozwałkować, wyciąć
Gosia gotujesię w tym odnalazł kumplując się po drodze z jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą. A szanowny Pan Szpinak Świeży dzielnie spaja koleżków :) W takim razie wybierzmy się na majową, podniebieniową wycieczkę! Voyage, voyage! :D Orkiszowa tarte flambée z kozim serem Potrzebujesz: Na ciasto: 110g mąki orkiszowej 110g mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 125ml wody 2 łyżki oleju rzepakowego Na farsz(...)czerwone cebule 4 gałązki świeżego rozmarynu 1 łyżka mleka 2 łyżki oliwy pieprz Do tego: 4 garście świeżego, młodego szpinaku 2 łyżki miodu 1 łyżka octu balsamicznego sól Sposób przyrządzenia: 1. Z podanych wyżej składników NA CIASTO zagnieć elastyczne ciasto ( w miarę potrzeby dodaj więcej mąki) i odłóż pod ściereczką na ok. 20min. 2. W miseczce wymieszaj kozi
Kuchnia w Słońcu Skąpanaciasto na pierogi: 450 ml mąki, 250 ml ciepłej wody, szczypta soli farsz: 500 g mozzarelli, 50 g parmezanu, 350 g mrożonego szpinaku, 16 połówek suszonych pomidorów w oliwie, 2 ząbki(...)czosnku, sól, pieprz, oliwa z pomidorków, Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, wymieszać i wlać około 250 ml ciepłej wody. Zagnieść. Ciasto nie powinno być twarde. Przykryć ściereczką i odstawić na 10-15 minut aby odpoczęło. Szpinak rozmrozić. Z pomidorów zdjąć skórkę, pokroić je w poprzeczne paski. Mozzarellę zmiksować. Czosnek drobno posiekać. Lekko podsmażyć szpinak na oliwie, dodać pomidory
królestwo garównapoi, to bez problemu przetrwacie do końca meczu. I nie zabraknie Wam siły do głośnego, triumfalnego okrzyku gooooool!! Składniki: ciasto francuskie gotowe (lub z tego przepisu) 250 g łososia ulubione przyprawy do ryby 2 cebule 250 g świeżego szpinaku 1 ząbek czosnku 10 pomidorków koktajlowych 2 jajka 2-3 łyżki kwaśnej śmietany(...)łyżki startego żółtego sera sól pieprz oliwa Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Cebulę i czosnek drobno pokroić i podsmażyć. Dodać szpinak smażyć dalej ok. 10 minut. Doprawić solą. Rybę doprawić ulubionymi przyprawami i podsmażyć na drugiej patelni. Ciasto wyłożyć na natłuszczoną formę, nakłuć gęsto widelcem i podpiec 10 minut w temperaturze 200° C (termoobieg). Na podpieczony spód wyłożyć
zadanie-gotowanieszpinaku mrożonego (ja dałam świeży, który wcześniej umyłam i posiekałam) 100 g sera żółtego 1 jajko 1 łyżka masła czosnek sól, pieprz Sposób przygotowania: Przygotować ciasto na naleśniki i usmażyć je. Zamrożony szpinak umieścić w rondelku i dusić go na średnim ogniu pod przykryciem, aż się rozmrozi. Dodać masło, przyprawy, zmiażdżony czosnek i jajko, dokładnie wymieszać. Ser zetrzeć na tarce
Cukiernia Pychotki