ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:60/134)

Naleśniki ze szpinakiem i ricottą 142

Naleśniki ze szpinakiem na stałe weszły do naszego menu. Tutaj zamiast polskiego twarogu użyłam włoskiej ricotty. Ciasto naleśnikowe: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody mineralnej gazowanej 1,5 szklanki mleka 1/2 łyżeczki oleju 2 duże jajka sól, szczypta cukru pudru, szczypta sody olej do smarowania patelni Farsz: 450 g mrożonego siekanego szpinaku 3 ząbki czosnku 500 g ricotty(...)sól i pieprz do smaku Szpinak odparować z płynu, gotując go z posiekanym czosnkiem. Dodać odsączoną ricottę. Doprawić solą i pieprzem. Przygotować ciasto. Wszystkie składniki zmiksować ze sobą, odstawić do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie smażyć naleśniki z obu stron na dobrze nagrzanej patelni wysmarowanej olejem za pomocą pędzelka, najlepiej silikonowego. Na środek każdego naleśnika nałożyć

Czerwień i błękit
Dorsz z serem pleśniowym na szpinaku 153

Co tu dużo pisać… Rozpływający się ser pleśniowy na delikatnym filecie z dorsza i aromatyczny szpinak… Po prostu pycha!Składniki:500 g filetów z

Oryginalny smak
Kruche ciasto w słonej odsłonie - na tarty wytrawne 219

poniedziałkowego obiadu zostało mi mnóstwo szpinaku baby i trochę pomidorków koktajlowych. Postanowiłam wyczarować z nich kruchą tartę z wędzonym łososiem. Zanim to jednak nastąpi i podzielę się z Wami przepisem (zdjęciem gotowej tarty chwalę się na samym dole tego wpisu ;)), teraz krótka notka instruktażowa o kruchym cieście na słono - właśnie pod takie bajeczne tarty <3 Step 1. Składniki(...)minut, następnie zdejmujemy obciążenie i dopiekamy jeszcze przez 5 - 10 minut. Po upieczeniu pozostawiamy ciasto do całkowitego wystygnięcia. A potem… … potem wszystko zależy od Waszej fantazji :) Moja wytrawno-tartowa fantazja wyglądała tak: Przepis na wytrawną tartę z wędzonym łososiem i szpinakiem baby pojawi się w najbliższym czasie :) Miłego dnia

W kuchni Katie
"W krainie miodem płynącej..." - podsumowanie akcji 162

zimowe wieczory Karnawałowe miodowe kuleczki (struffoli) KORZENNE KAKI z PATELNI (CACHI SPEZIATO in PADELLA) Ciasteczka mocno czekoladowe z chilli Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym Pierniczki na śmietanie Szybkie pierniczki SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą Serek „nadziany” na pyszne śniadanie Tarta z ricottą i cukinią w miodzie Zimowa tarta z burakami na spodzie(...)autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda  | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis  | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę  | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane z masłem orzechowym (bez glutenu, bez mleka) autorka

Weekendy w domu i ogrodzie
Naleśniki- przepis na ciasto 201

Chciałam Wam dziś zaprezentować przepis na ciasto naleśnikowe jakie robimy w naszym domu od wielu, wielu lat. Naleśniki serwujemy z ulubionymi dodatkami np. twarogiem, szpinakiem, dżemem, itd. A Wy lubicie naleśniki? Naleśniki- przepis na ciasto Składniki: 15 dag mąki, jajko, 3/4 szklanki mleka, 3/4 szklanki wody, sól, smalec (lub inny tłuszcz do smażenia). Wykonanie: Jajko musimy roztrzepać z mlekiem oraz

paapilotkaa
Jak zrobić domowy makaron - ciasto baza i porady 147

pokrojonymi sezonowymi truskawkami z dodatkiem słodkiej śmietany. Poniżej przedstawię Wam ciasto bazę, to znaczy że na jej podstawie możecie przyrządzić wiele innych kształtnych makaronów. Możecie do ciasta dodawać suszone pomidory w przyprawie lub szpinak, by zmienić kolor makaronu. I choć jest trochę przy tym pracy, uwierzcie mi że naprawdę warto. Nie tylko cieszy fakt, że zrobiliśmy go sami, jego(...)łyżeczka soli Jak zrobić? Przygotuj stolnicę, wysyp na nią mąkę, a w środku mąki zrób dziurkę. Wbij do niej jajka, dodaj odrobinę oliwy i łyżeczkę soli. Zacznij delikatnie wyrabiać ciasto na makaron, z czasem ugniataj je mocniej. Powinniśmy otrzymać zwarte, gładkie i elastyczne ciasto. Następnie oprósz mąką stolnicę i zacznij wałkować ciasto. Powinniście je rozwałkować cienko. Gdy je rozwałkujesz odłóż

Zasmakuj Kuchni
Naleśnikowy tydzień: Zielone naleśniki 149

następnie cienką stróżką wciąż miksując wlać roztopione masło i sok z cytryny. Na koniec dodać odparowany i rozdrobniony na papkę szpinak (można zblendować). Po dodaniu szpinaku można jeszcze dosypać mąki, jeśli uznacie, że ciasto jest za luźne. Powinno mieć konsystencję śmietany. Smażyć na odrobinie tłuszczu. Podawać posmarowane serkiem z kawałkami łososia i zwinięte w rulonik. Tosia pożarła naleśnika z samym

Przepysznik - BLW i nie tylko
Drożdżowe bułeczki ze szpinakiem i fetą 131

ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste stopniowo dodajemy pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy do momentu gdy będzie odchodzić od dłoni. Lekko posypujemy mąką, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1h. Na rozgrzaną oliwę z suszonych pomidorów wrzucamy drobno pokrojone pomidory i chwilę podgrzewamy. Do pomidorów dodajemy szpinak - podsmażamy do momentu odparowania(...)płynu. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek (obrany i umyty) i pokruszony ser feta - podgrzewamy razem około 3 minuty i zdejmujemy z ognia. Gdy ciasto podwoi swoją objętość odrywamy nieduże porcje, dłońmi formujemy krążki i nadziewamy łyżeczką szpinaku z fetą. Zaklejamy jak pierogi a następnie formujemy bułeczki. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak aby się nie posklejały. Wierzch

peggiwkuchni
89. Naleśniki ze szpinakiem Ewy Wachowicz 152

szklanki mąki 1 szkl. mleka 1 szkl. wody 4 jajka pół łyżeczki soli olej do smażenia Na farsz 400g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 4 ząbki czosnku sól, pieprz 15 dag sera żółtego.   Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 30 minut, po czym smażymy cienkie placki na patelni (24 cm). Masło roztapiamy, dodajemy czosnek, a potem

Jadło i czytadło
Omlet biszkoptowy z "Besan" 145

sól, pieprz, czosnek, oregano Żółtko ucieramy z mąką, proszkiem do pieczenia i przyprawiamy. Białko ubijamy z szczyptą soli i delikatnie łączymy z masą żółtkową. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy przyprawy i mieszamy. Ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy pod przykryciem kilka minut z każdej strony. Przekładamy na talerz. Podajemy ze szpinakiem i musztardą. Smacznego

Kuchenny Skrawek Nieba
Pizza z serowym brzegiem 175

mleka, 60 ml wody, dwie szczypty cukru, szczypta soli.  dodatki: 1/2 puszki pomidorów, kilka kostek sera feta, 5 brykietów mrożonego szpinaku, kilka czarnych oliwek, 8 plasterków żółtego sera, 4 plasterki szynki, oregano. Przygotowanie: Ciasto: W rondelku podgrzewamy mleko, tak by było letnie. Dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Mieszamy, aż drożdże i cukier się rozpuści. Do miski wsypujemy 2 szklanki(...)Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Dookoła każdej pizzy układamy kawałki sera i zawijamy ciasto do środka. Pomidory miksujemy blenderem i polewamy nimi pizzę w środku. Posypujemy startym lub kawałkami żółtego sera. Układamy rozmrożony i odciśnięty szpinak. Fetę pokrojoną w kostkę, plasterki czarnych oliwek, kawałki szynki. Posypujemy oregano. Pieczemy ok. 17 minut w 180 stopniach. Wkładamy

Aga w kuchni
Pełnoziarniste naleśniki ze szpinakiem zapiekane w sosie Mornay 126

zdrowe. W sam raz na wolne, leniwe poniedziałki..., bo nie ma ich zbyt wiele. :) na 4 duże naleśniki Ciasto:  100g pełnoziarnistej mąki pszennej 1 jajko pół szklanki letniej wody pół szklanki letniego mleka szczypta soli Farsz: 650g mrożonego szpinaku 100g sera z niebieską pleśnią bloose (Arla) kilka suszonych pomidorów z oleju 1 mała cebula 3 spore ząbki czosnku świeżo(...)łyżki mąki pszennej sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa 1. Z mąki, wody, mleka i jajka ze szczyptą soli, robimy ciasto. Wszystko razem dokładnie ubijamy trzepaczką i pozostawiamy do "wypoczęcia" na pół godziny. 2. W rondelku umieszczamy szpinak i rozmrażamy go na niewielkim ogniu. Odlewamy z niego wodę. Czosnek przepuszczamy przez praskę i wrzucamy do szpinaku. Ser bloose rozdrabniamy i łączymy

Kuchenna Kontrrewolucya
Kopytka z dynią 127

chyba wszyscy, od tych najmniejszych milusińskich, poprzez tych pyskatych podrostków, na mądrej starszyźnie kończąc. Ale...kopytka często robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak(...)maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka i mąkę - zagnieść zwarte, lecz nie bardzo gęste ciasto. Ciasto podzielić na 4 części, każdą część uformować w wałeczek. Wałeczki kroić skośnie. W dużym szerokim garnku zagotować wodę, osolić i dodać 2 łyżki oleju. Na wrzącą wodę wrzucać porcję kopytek

kolorowotorcikowo
Leśny mech z truskawkami 163

dobry...potem poczytałam trochę w necie i opinie na temat tego ciasta też są podzielone...potem inna sąsiadka przyniosła kawałek leśnego mchu na spróbowanie..no i posmakowało i mi i moi dziewczynom..mąż już się nie załapał hihi..No i w końcu postanowiłam zrobić sama...szpinak pięknie wyrósł u mojej mamy...u mnie w sumie też, ale jeszcze troszkę mały(...)nastawić na 170 stopni na funkcji góra-dół. Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Następnie, ciągle mieszając łyżką wlać powoli olej. Dodać zmielony szpinak, aromat, wymieszać. Wsypać mąkę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia[tylko dno]. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około

Moje domowe kucharzenie
Szpinakowe naleśniki z wędzonym łososiem i serkiem 218

jako makaron. Na ciepło i na zimno. Ogranicza nas tylko wyobraźnia :) Ostatnio zachciało mi się naleśników ze szpinakiem i łososiem. Początkowo szpinak miał być nadzieniem do naleśnika, ale w trakcie gotowania zmienilam koncepcję i wrzuciłam go do naleśnikowego ciasta. To byl strzał w dziesiątkę. Dodatek przypraw i czosnku sprawił, że wyszły mi pyszne, wyraziste w smaku naleśniki, które nie tylko(...)smaku Nadzienie: 200-250 g kremowego serka o smaku naturalnym lub czosnkowym 200 g wędzonego łososia w cienkich plastrach (u mnie z koperkiem) Szpinak rozmrażamy i dokładnie odsączamy, aby zawierał jak najmniej wody. Wszystkie skadniki na ciasto miksujemy. Ciasto powinno wyjść rzadkie. Dajemy mu odpocząć 5-10 minut. Po tym czasie nalewamy porcję ciasta na mocno rozgrzaną patelnię ( u mnie

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania