Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pyszna, wytrawna tarta ze szpinakiem i serem feta. Na genialnym, kruchym spodzie. Szybka do zrobienia. Można podać ją
Marta Gotujemąka pszenna w ilości nie do określenia i ok. 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 paczki mrożonego szpinaku (opcjonalnie może być świeży), odsączonego z wody sól ząbek startego czosnku (lub czosnek granulowany) do smaku Przed przystąpieniem do wyrabiania ciasta warto wstawić garnek z wodą z dodatkiem soli oraz łyżeczki oleju (zapobiega sklejaniu podczas gotowania). A teraz(...)przestudzone ziemniaki należy zetrzeć na tarce (lub rozdrobnić w jakikolwiek inny sposób). Do garnka (lub na stolnicy) z ziemniakami dodać jajko, szpinak (świeży trzeba wcześniej podsmażyć na oleju, wystudzić), starty czosnek, sól oraz obie mąki. Ugnieść jednolite ciasto. Powinno ono odchodzić od ręki, nie kleić się. Jeśli chodzi o mąkę pszenną to dodajemy ją z umiarem, jeśli przesadzimy z ilością
bastalenaDziś na obiad moje ulubione połączenie smaków z makaronem. Delikatny kurczak, szpinak i serek ricotta, a to wszystko na sosie pomidorowym. Nic dodać, nic ująć.
Niezły MłynekKochani witam Was w Nowym Roku 😁. Echh jak ten czas szybko leci, a my wracamy z nowymi przepisami. Dzisiaj serwujemy pyszną warstwową lasagne ze szpinakiem i
Niezły Młynekkapustą i grzybami. Włoskie Pierożki Agnolotti Składniki: Ciasto: 300 g mąki 4 żółtka 1 jajko 4-5 łyżki wody (opcjonalnie) sól Farsz: 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku) 3 ząbki czosnku około 6-7 suszonych pomidorów 1 liść laurowy 1 pierś z kurczaka 80 g szpinaku 50 g szynki dojrzewającej 1 jajko sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano(...)niej kopiec, w środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze kleić możecie dodać odrobinę wody. Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy
Mania Gotowaniajest banalnie prosta w wykonaniu, a do tego tak uniwersalna, że kiedy tylko znudzą wam się szparagi - spokojnie możecie upiec ją z bakłażanem, cukinią, szpinakiem, papryką lub innym warzywnym rarytasem ;) Składniki: 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego light 1 duży pęczek zielonych szparagów 15 małych pomidorków koktajlowych świeżo mielony pieprz 3 łyżki startego parmezanu 5 łyżek jogurtu greckiego light - można
Spektrum SmakuNaleśniki ze szpinakiem i serem feta Nasze naleśniki w chrupkiej panierce. Pycha! Składniki : 2 czubate szklanki mąki 2 szklanki mleka 1 szklanka wody gazowanej Szczypta soli 2 jajka Farsz : Paczka szpinaku ¾ kostki sera feta 1 czubata łyżeczka masła Vegetta, sól oraz pieprz 3 ząbki czosnki Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz szpinak podsmażamy na masełku dodajemy czosnek następnie doprawiamy Vegeta, solą oraz pieprzem. Smażymy około 10 min i dodajemy fetę pokrojoną w drobną kostkę i łączymy całość
Sprawdzone przepisy kulinarnedużo farszu - dałam 2 kostki) * 3 ząbki czosnku * cebula * pęczek pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną
sierotka maRysia w kuchnifarsz do pizzy 2 małe piersi z kurczaka oliwa 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku kilkanaście oliwek (u mnie mieszane zielone i czarne) 250 g żółtego sera 4 kopiaste łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano, bazylia WYKONANIE Ciasto do pizzy: Do miski wsypać obie mąki. Do mniejszej miseczki wlać wodę, dodać szczyptę cukru(...)patelni rozpuścić masło, dodać szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawić solą i pieprzem. Szpinak mieszać na średnim ogniu do momentu, aż odparuje z nadmiaru wody. Oliwki wyjąc z zalewy i przekroić na pół. Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 ° C. Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na dwie części. Każdą rozwałkować lub rozciągnąć na kształt okręgu (grubość
Passions hobbies lifemąki -100 g masła -3 łyżki zimnej wody -pół łyżeczki soli Na farsz -szpinak świeży lub mrożony, ja mam świezy -3 pokazne ząbki czosnku -pół szklanki sosu pomidorowego -3 łyżki śmietany -2 jaja -sól,pieprz,masło Na wierzch ser Ze składników na ciasto , wyrób kulę i oblep ciastem formę do tarty uprzednio nasmarowaną masłem i posypana bułka tartą. Włóż(...)maśle uduś czosnek, dodaj sos pomidorowy i dołóż szpinaku, duś pod przykryciem. Następnie 2 jaja i śmietanę zmiksuj i dodaj do szpinaku aby powstała masa, odstaw do ostygnięcia. Nie zapomnij posolić i popieprzyć do smaku ! Schłodzoną formę z ciastem włóż do piekarnika i piecz 15 minut w 200 stopniach. Następnie wyciąg i ostudz ciasto. Gdy podpieczone ciasto będzie chłodne , połóż
Z Kuchni Do KuchniNaleśniki na wytrawnie: ze szpinakiem, mozzarellą, pieczarkami, serem żółtym, szynką i jajkiem z sosem czosnkowo-koperkowym Składniki i przygotowanie (ok. 8 naleśników): Ciasto naleśnikowe 2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli Wszystkie składniki wkładamy do miski(...)miksujemy kilka minut do uzyskania jednolitej konsystencji i powstania pęcherzyków powietrza. Odstawiamy, by odpoczęło, tak z 15-30 minut. Ja robiłam ciasto, jak już miałam przygotowaną prawie całą resztę. Nadzienie ok. pół opakowania mrożonego szpinaku w bryłkach 4 ugotowane na twardo jajka 1 op. mozzarelli (125g po odcieku) ok 150 g sera żółtego w kawałku 8 plastrów ulubionej szynki
Anioszek w kuchniPyszne naleśniki ze świetnym farszem ze szpinaku i fety, na końcu zapieczone pod beszamelem. Inspirowane przepisem Ewy Wachowicz- z moimi zmianami -w tym mój od lat wypróbowany przepis na naleśniki. Polecam :) SKŁADNIKI na ciasto: 1 szklanka wody (może być gazowana) 1 szklanka mleka 1 i 1/2 szklanki mąki 2 jajka szczypta soli tłuszcz do smażenia (u mnie masło(...)szklanki mleka szczypta gałki muszkatołowej 125 g tartego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Składniki na ciasto miksujemy i odstawiamy na 20 minut. Ponownie mieszamy. Na rozgrzanym tłuszczu (średnia patelnia) smażymy cienkie naleśniki (około 12 sztuk). Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy - dodajemy porwany szpinak, gdy zmniejszy swą objętość o połowę wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i razem przesmażamy. Dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacjekawałek. Polecam, zwłaszcza, że składniki na tą quiche dostaniemy w kazdym markecie. Poniżej podaje linki do innych quiche które kiedyś zrobiłam: Quiche ze szpinakiem Quiche z suszonymi pomidorami i serem kozim Składniki Ciasto kruche (przepis) 200g boczku 4 duże cebule 3 jajka 250ml śmietany 36% 3/4 szklanki mleka tarty ser cheddar (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Upiec spód według przepisu
Delusional Trinekorzystamy z miksera, w misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy rozbełtane jajka, jogurt, mleko, stopione masło, cukier oraz szczyptę soli. Na końcu dodajemy szpinak. Mieszamy za pomocą drewnianej łyżki do uzyskania gładkiego ciasta. Powinno być trochę gęstsze niż naleśnikowe. Rozgrzewamy patelnię (a najlepiej dwie równocześnie) i smażymy bez tłuszczu równolegle na obu patelniach placuszki. Temperatura nie powinna być
bistro mamajajko. Palcami połączyć ze sobą składniki, kiedy będzie miało konsystencję mniej więcej kruszonki należy wlać wodę. Szybko wyrobić gładkie ciasto, uformować z niego kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki. Składniki: pęczek zielonych szparagów, pół opakowania świeżego szpinaku, 3 garści ugotowanego zielonego groszku, 1 spora cukinia, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki ricotty, 1 jajko, 3 łyżki śmietany(...)sól, pieprz ew . łosoś, kurczak, indyk, dojrzewająca szynka, parmezan, mozzarella, chilli Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Rozwałkowanym ciastem wykładamy formę do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Na tak przygotowane ciasto wykładamy papier do pieczenia i wysypujemy np. ryż, albo suszoną fasolę celem obciążenia. Formę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 min. Po upływie tego czasu wyciągamy papier do pieczenia
Plate of Joy