Pytania z bloga Kuchnia na obcasach: 1. Dlaczego prowadzisz bloga?- ponieważ lubię się dzielić radością pichcenia)2. Znienawidzona potrawa z dzieciństwa?- szpinak, ale teraz jadam3. Twoje popisowe danie?- wybieram ciasto: cassatta siciliana4. Gotowanie czy pieczenie?- zdecydowanie pieczenie)5. Ostatnio przeczytałam/em...- “Zumba living- dalla palestra alla cucina”6. Spacer czy kino?- spacer7. Romantycznie czy hardcorowo?- romantycznie…8. Twoja ulubiona przyprawa
Mia Cucina SofietaDelikatna szpinakowa tarta na cienkim cieście z dodatkiem jogurtu. Nie jest wysoka, by ciasto utrzymało ciężar nadzienia. Składniki: kruche ciasto z jogurtem - przepis tutaj - ( mąka pszenna , jajka, jogurt naturalny, sól) 300g żółtego sera gouda 200g szpinaku (użyłam mrożonego szpinaku, ważyłam również mrożony) 2 ząbki czosnku 50ml wody 100ml śmietany kremówki 30% 500g mascarpone 1 łyżeczka mąki 1 łyżeczka masła sól
Gotowanie i blogowanieDziś chciałem wam zaprezentować pyszne pizzerinki, które można wykonać z ulubionymi składnikami. Ja wykorzystałem dziś szpinak, salami czosnkowe, cebulę i paprykę. Oczywiście nie zabrakło sporej ilości żółtego sera. Składniki ciasto: 2 szkl. mąki płaska łyżeczka cukru 3-5 dag świeżych drożdży 0,5 szkl. mleka 2 łyżki oleju 1 jajko 0,5 łyżeczki soli Przygotować rozczyn z drożdży roztartych(...)solą. Wyrobić ciasto. Dodać olej i dokładnie wyrobić. Odstawić na 20 min do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części ( lub więcej, w zależności od preferowanej wielkości pizzerinek). Uformować cienkie placki. Wyłożyć na blaszce posmarowanej olejem. Pasta szpinakowa: 450 g rozdrobnionego szpinaku 3 - 4 ząbki czosnku 3 łyżki śmietanki 12% sól, pieprz oregano Szpinak pogotować chwilę do odparowania nadmiaru
Konrad GotujeSkładniki: Na 23 pierogi Farsz: 140g szpinaku ( ja miałam świeży), 50g bekonu, 1 woreczek kaszy gryczanej (100g), 1/2 cebuli, kilka suszonych pomidorów z zalewy, sól, pieprz, smalec. Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej), 1 jajko, 1 łyżka oleju, niepełna szklanka gorącej wody, szczypta soli. Ponadto: 1/2 cebuli, 75g bekonu, smalec, sól i ciut oleju do gotującej się wody. Przygotowanie(...)pokroić. Cebulę i bekon pokroić w kostkę i razem podsmażyć w niewielkiej ilości smalcu. Dodać szpinak i pomidory. Chwilę razem poddusić. Dodać ugotowaną i odcedzoną kaszę. Wymieszać, posolić i popieprzyć do smaku - próbować z kawałkiem bekonu, gdyż z nim farsz jest bardziej słony. Ciasto: ( jeśli robisz pierogi z grubym ciastem zrób z większej ilości mąki) Wszystkie składniki razem połączyć
W kuchni u MonikiCiasto filo to oczywiście Grecja, Chorwacja, Turcja. Podawane na (bardzo!) słodko i słono. Do wytrawnego nadzienia oprócz fety, można dodać szpinak, a w wersji słodkiej to przede wszystkim całe mnóstwo bakali i miodu (słynne baklavy ). Dziś można ciasto filo kupić w delikatesach lub większych supermarketach. Jeśli jeszcze nie mieliście przyjemności pobawić się tym ciastem w kuchni, to bardzo zachęcam
bistro mamałyżki mąki ziemniaczanej około 3 łyżek mąki pszennej sól, szczypta gałki muszkatołowej składniki na farsz: 10 dag świeżego szpinaku 5 dag żółtego sera około 10 dag sera białego 5 ząbków czosnku masło klarowane do smażenia sól, pieprz Przygotowanie ciasta: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać mąki i jajko, sól, gałkę muszkatołową Posiekać nożem, a potem zagnieść ciasto podobnie
Proste Potrawytakie zwykłe!, bo z pełnoziarnistej mąki żytniej, usmażone bez tłuszczu, jedynie z dodatkiem łyżki oleju w cieście - polecam ten sposób, bo nic nie przywiera, a powstałe placki są cieniutkie i delikatne. Inaczej takie, które lubię najbardziej. Przygotowałam do nich wspaniały farsz ze świeżego szpinaku, czosnku i fety. Moim zdaniem to połączenie idealne! Wiem, wiem, każdy dobrze(...)mleka/wody. Odstawić na przynajmniej 15 minut. Na dobrze rozgrzaną patelnię wylewać cienką warstwę ciasta i smażyć na średnim ogniu po kilka minut z każdej strony. Składniki na farsz szpinakowy: (mnie wystarczył jedynie na 4 naleśniki, dlatego radzę podwoić ilość składników) 300 g świeżego szpinaku baby 100 g sera typu feta 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju
Kuchnia Ellieproduktów, ważna jest też patelnia do smażenia (najlepiej taka z powłoką ceramiczną, wtedy stosujemy minimalne ilości tłuszczu). Składniki: ciasto: 2 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka mleka 1 szklanka wody szczypta soli farsz: 100 g sera typu Feta 500 g świeżego szpinaku (może być również mrożony) 2 ząbki czosnku pieprz do smaku 1 łyżeczka mąki olej do smażenia Przygotowanie(...)szczyptą soli, dodać mleko i miksując stopniowo wsypywać przesianą mąkę i dolewać wody. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję (bez grudek) odstawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie smażyć na gorącej, lekko natłuszczonej patelni, cienkie, lekko przyrumienione z każdej strony naleśniki. Szpinak opłukać dokładnie z piasku, większe listki pokroić, sparzyć wrzątkiem zanurzając na chwilę sito ze szpinakiem w garnku
Kuchcik gotujemleka 2 % 10 łyżek mąki kukurydzianej (myślę, że razowa pszenna też by się nieźle sprawdziła) 2 jajka 3 łyżki oleju rzepakowego (do ciasta, nie smażenia) ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól Nadzienie szpinakowe na 6 naleśników 300 g szpinaku w liściach 6 ząbków czosnku 100 g fety pieprz Nadzienie kurczak z pieczarkami – 6 naleśników 250 filetu z piersi kurczaka 1 kula(...)mozzarelli (125g) 300 g pieczarek Sól, pieprz Naleśniki Kasza jaglaną gotujemy wg wskazówek na opakowaniu, powinna mieć kleistą konsystencje. Miksujemy z pozostałymi składnikami. Ciasto powinno mieć być nieco gęstsze od tradycyjnego. Jeśli jest zbyt gęste, możemy dolać mleka, jeśli zbyt rzadkie lub się rozpada – mąki. Smażymy na małym ogniu do zarumienienia, bez dodatku tłuszczu ( z wyjątkiem pierwszej sztuki). Ja szczerze
Powiedz dietom nieProsto i smacznie :) Takie naleśniki idealnie smakują podane z sosem czosnkowym. Składniki na 6 dużych naleśników: ciasto naleśnikowe 1 czubata szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżka oleju 1 jajko szczypta soli farsz 450 g mrożonego szpinaku 100 g sera feta 1/2 szklanki wody 2 ząbki czosnku sól, pieprz do podania sos czosnkowy(...)ciasto na naleśniki: do miski wsypać mąkę, dodać olej, szczyptę soli, wbić jajko i wlać mleko oraz wodę. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki połączyć ze sobą. Odstawić na chwilę. Następnie na rozgrzanej patelni (można dodać odrobinę oleju) usmażyć naleśniki. W międzyczasie czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Na drugiej patelni rozgrzać odrobinę oleju i przesmażyć czosnek. Następnie dodać szpinak
Ugotowaćciepłej wody 1 łyżka masła roślinnego łyżeczka soli 800g szpinaku (ja użyłam mrożonego rozdrobnionego, ale może być świeży, albo mrożony w liściach -wtedy trzeba go trochę posiekać) 150 g sera feta (może być zamiennik w postaci Favity) 4 ząbki czosnku pieprz sól łyżka oliwy z oliwek Przygotowanie: Zaczynamy od ciasta, które zanim je rozwałkujemy potrzebuje odpocząć. Na stolnicy usypujemy(...)gorącą wodę. Zagniatamy ciasto zagarniając kopczyk do środka i dolewając systematycznie wodę, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy, aby odpoczęło. W tym czasie możemy przygotować farsz. Na oliwie krótko podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy wszystko przez kilka minut. Wyłączamy palnik. Dodajemy pokruszony ser i doprawiamy pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy - jeśli
Kulinarne InspiracjeSkładniki:Na ciasto: 250 gram maki pszennej 150 gram masła w tem. pokojowej 1 żółtko odrobina soli 3- 4 łyżki wody Na Farsz; kilka różyczek kalafiora lub brokułów kulka mozzarelli mały kawałek sera koziego pół szklanki groszku i kukurydzy konserwowej oliwki zielone 150 gram sera żółtego 1,5 szklanki mleka 2 jajka przyprawy 3 brykiety szpinaku 1 ząbek czosnku(...)razem, następnie dodaje starty żółty ser i przyprawiam sola pieprzem, chilli, i innymi przyprawami ( u mnie bazylia oregano, rozmaryn) Szpinak rozmrażam w rondlu z łyżką masła dodaje przeciśnięty przez praskę czosnek...Po rozmrożeniu odsączam wodę.Wszystkie warzywa układam na upieczonym cieście i zalewam masą jajeczną...Piekę około 20 min. w tem. 180st
NaKońcuJęzykaMoja propozycja naleśników na słono. Nadzienie to soczysty szpinak doprawiony czosnkiem i odrobiną śmietany. Przygotowanie jest niezwykle proste, a efekt zachwyca :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki pszennej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu. Nadzienie : 1 opakowanie mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku
Chocolate Muffin Blogwarzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pierogi z mięsem, cebulą i marchewką Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku Pierogi ze szpinakiem z dipem z ricotty Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem(...)kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem pecorino Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta z ciasta francuskiego z cukinią i czerwoną cebulą Tarta z cukinią, brokułami i sezamem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane
Moja smaczna kuchniaPyszna i niezwykle efektowna rolada na bazie szpinaku, posmarowana kremowym serkiem i nadziana wędzonym łososiem. Wbrew pozorom bezproblemowa i szybka w przygotowaniu- z samym ciastem szpinakowym zabawa jest bardzo przyjemna, reszta, czyli posmarowanie serkiem i wyłożenie rybą, to już przysłowiowa bułka z masłem 😄 W świąteczny klimat wpasuje się kapitalnie (czy na zbliżającą się małymi krokami karnawał, hmmm?). * mrożony szpinak(...)sól- 1/3 łyżeczki * łosoś wędzony- 200 g * serek śmietankowy do smarowania- około 300 g Liście szpinaku odmrozić, a następnie bardzo dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody- mocno dociskając na sitku . Szpinak zmiksować z czosnkiem, gałką muszkatołową, solą i 3 żółtkami. Białka ubić na sztywną pianę i połączyć z masą szpinakową. Na blachę (38x42 cm- ta w załączeniu z piekarnikiem*) wyłożoną
Kraina Miodem Płynąca