Super prezentuje się na świątecznym stole a także bardzo dobrze smakuje! Składniki na zielone ciasto na formę o wymiarach 30x12; 25 dag mąki pszennej 15 dag cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka 10 dag roztopionego masła 20 dag mrożonego szpinaku odrobina zielonego barwnika jeśli jest taka potrzeba Przygotowanie; Jajka z cukrem ubijamy kilka minut na puszystą(...)proszkiem i płynne masło. Miksujemy do połączenia składników. Na samym końcu dodajemy rozmrożony szpinak który wcześniej należy zblendować na jednolitą masę. Delikatnie mieszamy. Jeśli jest taka potrzeba lub chcemy uzyskać bardziej intensywny kolor wtedy możemy dodać odrobinę zielonego barwnika spożywczego. Następnie ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180C. Pieczemy około
Radość kipiąca uśmiechem.Robiłam już kiedyś ten placek tylko z ciastem francuskim [ klik ] . Oryginalna spanakopita jest z ciastem filo i tym razem tak właśnie zrobiłam. No i teraz mam
Moje Małe Czarowaniewlewać po trochu olej, następnie wsypywać obie mąki z proszkiem i utrzeć do połączenia składników na małych obrotach dodać szpinak do masy i krótko wymieszać forma okrągła 16 cm z wyjmowanym dnem wysoka, posmarować olejem i posypać tartą bułką - wlać ciasto i piec w nagrzanym piekarniku do 180 C około 60 minut, do suchego patyczka - ciasto wyjąć z formy
W Mojej Kuchni Lubięgotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim
Zakątek rozkoszy kulinarnychdoprawiamy do smaku. Szpinak pozostawiamy na sitku aby odsączyła się woda (najlepiej na całą noc) . Twaróg rozgniatamy widelcem, dodajemy szpinak oraz bułk ę tartą i dokładnie mieszamy. Z mąki, oleju i wody wyrabiamy ciasto. Za pomocą szklanki wycinamy koło na które nakładamy łyżeczkę nadzienia szpinakowego i kleimy pieroga. Pierogi wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy
paapilotkaaKolejna, comiesięczna akcja pod nazwą "Wyzwanie Blogerek" przyniosła prawdziwe wyzwanie. Temat "Piwne Inspiracje" wymyślony przez Magdę sprawił, że długo myślałam co przygotować. Piwa nie
Codzienna kuchnia niecodziennaFatayer (فطير ), fataa’ir, fitiir – pod tą nazwą kryją się tradycyjne arabskie pierożki. Nadziewane szpinakiem, serem lub mięsem, otwarte lub zamknięte, ale zawsze pieczone i zawsze z drożdżowego ciasta. Tak, wraz z Darią i jej Gotowaniem z Formuła dotarliśmy do Abu Dhabi. Ostatni wyścig oglądamy pogryzając pachnące Arabią fataa
Gotuj z Blue Ravenprzeze mnie rolada była ogromnym zaskoczeniem, że zwykłe grzyby z jajkiem można podać w taki sposób. Ciasto jest lekkie i puszyste i grzyby wręcz rozpływające się w ustach. Miłej niedzieli dla Wszystkich! Rolada szpinakowa (blaszka 36x44 cm): 300 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 3 jajka 2 łyżki mąki pszennej Sól Pieprz Farsz: 0,5 kg maślaków(...)mąką. Białka ubijamy na sztywna pianę z dodatkiem szczypty soli. Do szpinaku delikatnie szpatułką dodajemy białka. Gotową masę przelewamy na dużą piekarnikowa blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wygładzamy wierzch. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika. Pieczemy około 12 minut. Po tym czasie jeszcze ciepłe ciasto odwracamy z papierem na suchą ściereczkę. Zwijamy w rulon. Ugotowane maślaki przesmażamy na odrobinie
VioletoweKucharzeniepaprykę dość drobno kroimy i dusimy na patelni. Goudę kroimy w plastry/kawałki, pecorino ścieramy na drobnych oczkach. Ciasto z przepisu na pizzę dzielimy na 6 części. Trzy części posłużyły mi na te właśnie calzone, a pozostałe trzy na calzone ze szpinakiem. Weźmy zatem te 3 części i rozwałkujmy na cienki okrągły placek. Na połowie kładziemy plasterek (lub dwa) szynki
Marder&Marder ManufactureAsia. Na samą myśl o nim ślinka mi cieknie... PS. Zapomniałam zabrać przepis na to cudo! :( Wspólnie przygotowałyśmy tartę ze szpinakiem, kurczakiem i fetą. Bosko jest tak gotować z przyjaciółmi - musimy to powtórzyć!!! Dziś przepis na samo ciasto pod tartę. Wypróbowany, nie pamiętam gdzie znaleziony... Następnym razem kilka pomysłów na farsz :) Ciasto na tartę. Przez szybkę piekarnika :) Składniki
Miksturownikoraz wodą i stopniowo dodajemy mąkę i szczyptę soli. Na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię wlewamy niewielką ilość ciasta i smażymy naleśniki z obu stron. Do garnuszka wlewamy niewielką ilość wody (tak, aby woda przykryła tylko dno garnka) i wrzucamy szpinak. Gotujemy na małym ogniu, często mieszaj ąc. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz i 1 łyżeczkę
paapilotkaa175g mąki pszennej pełnoziarnistej 10g świeżych drożdży 100ml ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonego oregano 100g sera żółtego lub mozzarella (startego) 2 garści świeżego szpinaku 3 jajka L 2 łyżki koncenratu pomidorowego 2 łyżki kukurydzy z puszki 4-5 zielonych oliwek 1/2 fileta z kurczaka bazylia, oregano, czubryca zielona, sól, pieprz 1. Mąkę mieszamy(...)około 1h. 3. Filet kroimy w kostkę, posypujemy czubrycą i smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kształt koła. Przekładamy na blaszkę z wyposażenia piekarnika, po czym kolejno: smarujemy koncentratem, posypujemy serem, kładziemy szpinak, kurczaka, oliwki, kukurydzę. Na koniec na pizzę rozbijamy surowe jajka. Żółtka przekłuwamy widelcem by rozlały się na pizzę. 5. Pieczemy
Szefowa kuchniktóry jest faszerowany pysznym farszem szpinakowym,mięciutki,pachnący ziołami i panierowany w cieście ,podany na kaszy kuskus i z serem cheddar oraz z sałatą.Pycha.Bardzo eleganckie i efektowne danie. 7 kotletów schabowych kasza kuskus + kawałki sera cheddar sałata musztarda rosyjska świeży szpinak(garść na jednego kotleta) suszone oregano majeranek sól morska pfeffer gold - albo pieprz(...)jednej strony smarujemy cienką warstwą musztardy,na niej układamy plasterki czosnku.Posypujemy posiekanym szpinakiem,bazylią i majerankiem.Kotlety składamy na pół i ugnieść ich brzegi.W misce miksujemy jajka,mąkę,dolewając powoli mleko.Miksujemy,aż powstanie masa o konsystencji śmietany.W uzyskanym w ten sposób cieście panierujemy przygotowane kotlety,układamy na rozgrzany olej i smażymy na złoty kolor z obu stron
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkikurczakiem, z czarna fasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe wartości. Źródło: internet Goździki - uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze
Ciastka - domowe słodkościjabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi Wigilijny śledź w śmietanie Dziadka Edka Wigilijny barszcz(...)Miodzie i Sezamie Karp w sosie cytrusowo-maślanym Skandynawska zupa rybna Uszka wigilijne z kapustą i grzybami Frittata z łososiem i szpinakiem Sos z suszonych grzybów Kapuśniaki Świąteczny pasztet z soczewicy Pierogi z kapustą i pieczarkami! Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą i pieczarkami Pierogi nadziane szczupakiem Kryzysowa wigilia Śledzie w oleju Wigilijna zupa grzybowa cioci Tereni 45 przepisów zebranych
Weekendy w domu i ogrodzie