To ciasto zobaczyłam już dawno i zawsze mi tak jakoś schodziło że nie mogłam go upiec, czekało w kolejce na.....wino Monte Santi z którym smakuje
Moje Małe Czarowaniełyżeczka dobrego kakao. Lukier różowy/czerwony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki soku z buraka. Lukier zielony: Szklanka przesianego cukru pudru + 2 łyżki szpinaku połączonego z wodą. Lukier nie może być rzadki, bo spłynie z ciasta czy ciasteczek. Musicie go dobrze rozbić trzepaczką, tak by nie było żadnych grudek. Jak dodacie do niego zamiast dwóch łyżek wody, tylko jedną łyżkę
Zasmakuj Kuchnilunch, szybką przekąskę lub spotkanie ze znajomymi. Składniki na farsz: 250 g serka mascarpone 200 g wędzonego łososia dowolna ilość świeżych liści szpinaku ząbek czosnku sól do smaku świeżo zmielony czarny pieprz kiełki np.pora, rzodkiewki Składniki na ciasto naleśnikowe: 300 g mąki 500 ml mleka 2 jajka szczypta soli 50 g roztopionego masła do ciasta masło lub olej roślinny(...)smażenia Mąkę przesiałam do miski, posoliłam, wlałam roztopione masło i wbiłam jajka. Rozmieszałam i mieszając, stopniowo wlewałam mleko. Mieszałam do uzyskania ciasta o gładkiej konsystencji. W miarę potrzeby można dolewać mleka lub dosypywać mąki. Smażyłam na patelni posmarowanej olejem. Mając już usmażone naleśniki, zajmijmy się farszem. Najpierw serek mascarpone. Dodałam do niego starty ząbek czosnku. sól i pieprz. Wymieszałam
potrawyregionalneprzecisnąć przez praskę, wystudzić. Twaróg rozgnieść widelcem lub również przecisnąć przez praskę. Czosnek poszatkować na drobne kawałki. Twaróg wymieszać z ziemniakami, dodać szpinak, jajka, sól oraz czosnek. Po trochu dodawać mąki i zagniatać elastyczne ciasto. Jeśli się mocno lepi, dosypać jeszcze trochę mąki. Urywać po kawałku ciasta, na posypanej mąką stolnicy rolować go w wałek, delikatnie spłaszczyć
Moje QulinariaPyszna tarta na kruchym spodzie, do tego szpinak i pomysł na obiad gotowy. Opcja dla leniwych: można użyć gotowego ciasta francuskiego lub kruchego. Ja jednak polecam zrobić ciasto własnoręcznie bo wcale takie trudne nie jest. Smacznego
Diteczpołączyć z ciastem Ciasto odstawić na pół godziny. Patelnię wysmarować bardzo małą ilością tłuszczu. Smażyć naleśniki po obu stronach do momentu aż ciasto się zetnie i uzyska lekko złotawy kolor. Można podawać z serem, szpinakiem, dżemem lub innymi dodatkami. Mogą być też bazą do krokietów
Na słodko lub wytrawnieWrzucać kopytka do wrzątku, od ich wypłynięcia na powierzchnię gotować jeszcze 2-3 minuty.Jeśli chcemy zrobić kolorowe kopytka, do ciasta można dodać:żółte - 1/4 łyżeczki kurkumy zielone - kilka łyżek drobno zmielonego szpinaku (świeżego lub mrożonego)czerwone - łyżkę koncentratu pomidorowegoNa zdjęciu poniżej kopytka szpinakowe
głodny alergikplasterków szynki ogórek kiszony pokrojony w plasterki szczypiorek Przygotowanie: 1. Przesiałam mąkę do miski, wbiłam jajka, dodałam sól, cukier i szpinak, wlałam mleko, wodę oraz olej i całość wymieszałam dokładnie trzepaczką, aż ciasto uzyskało gładką, gęstą konsystencję (jak śmietana). 2. Odstawiłam ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. 3. Ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną
Kulinarny Pamiętnikwbijamy jajko i je roztrzepujemy. Dodajemy mleko, proszek do pieczenia, sól i pieprz do smaku. Dodajemy stopniowo mąkę tak, by ciasto było gęste (podobne do gęstej śmietany). Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek, dodajemy rozmrożony szpinak i smażymy mieszając. Odparowujemy i przestudzamy, dodajemy pokruszony ser feta i mieszamy. Doprawiamy do smaku (sól, pieprz, majeranek, bazylia) Na małej
Gotowanie jest łatwemoże to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta” do wszystkiego, nazywanego w oryginale Crazy Dough for Everything. Przekąska do jedzenia na gorąco i na zimno to drożdżowe paluchy nadziewane salami, serem i sosem, który można zastąpić zwykłym ketchupem(...)kamieniu – Pizza smakiem i wyglądem przypomina taką jak z pizzerii, okrągła na cienkim, niezbyt wypieczonym drożdżowym cieście z pomidorkami i mozzarellą. Prosta pizza domowa – dla laików i nie tylko … na cienkim spodzie z pysznym sosem i farszem. Mini pizza z łososiem , szpinakiem i serem pleśniowym na dość grubym spodzie. Mini bułeczki faszerowane jak pizza z gotową mieszanką meksykańską, bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięszklanki bulionu 1/2 cukinii podsmażonej Składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy razem odstawiamy na 20 minut. po tym czasie jesli ciasto będzie za rzadkie dodajemy trochę maki natomiast jeśli za gęste dodajemy mleko. Smażymy na oleju cienkie naleśniki.Szpinak rozmrażamy w rondelku. Wodę która powstanie podczas gotowania odlewamy dodajemy łyżkę masła oraz rozdrobniony czosnek i chwile podsmażamy. Studzimy. Po tym czasie
NaKońcuJęzykaNiedawno przygotowałam ciasto pod nazwą leśny mech. Dzisiaj wpadłam na pomysł, aby według tego samego przepisu zaprosić Was na roladę szpinakową. Składniki: 3 jajka 35 dag mrożonego szpinaku 1 i 1/3 szklanki cukru 1 i 1/3 szklanki oleju 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę(...)jajecznej dodajemy stopniowo 3-4 ły ż ki szpinaku, a następnie dodajemy to do pozosta łego szpinaku . Na koniec dodajemy olej, mąkę i proszek do pieczenia. Pieczemy w prostokątnej blaszce w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut. Po upieczeniu gorące ciasto przekładamy na ściereczkę , zwijamy jak roladę i pozostawiamy do ostygnięcia. Krem: 400 ml śmietany
Pyszności Słodkościmusza puszczać jak najmniej wody. Inaczej spod ciasta nam sie nie upiecze. Wiec do dzieła.. Składniki: 1 opakowanie ciasta filo 1 pojedyncza piers z kurczaka Garść oliwek czarnych i zielonych 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 mały słoik pomidorow suszonych Kawałek sera pleśniowego typy "lazur" (moze byc tez feta) 1 opakowanie mozzarelli(...)Przygotowanie: Piers z kurczaka kroimy na bardzo drobna kostkę, przyprawiamy ziołami do drobiu, pieprzem ziołowym, ziołami prowansalskimi, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Odstawiamy na 20 min, a następnie smażymy. Szpinak wrzucamy do garnka i czekamy az "zwiędnie". Przekładamy na sito i odciskamy z wody. Przekładamy do miski. Dodajemy 1 łyżeczkę gałki muszkatalowej i 2 łyżki świeżej, posiekanej mięty. Następnie
Zainspiruj się kuchniągrazie all'aggiunta di parmigiano reggiano grattugiato, rosmarino e aglio. Buon appetito! SKŁADNIKI Ciasto na naleśniki 250 g m ą ki pszennej 500 ml mleka 3 jaja 30 g masła Farsz 2 marchewki 2 cukinie 1 bakłażan 200 g szpinaku 400 g polpy z pomidor ó w 100 g parmezanu 2 ząbki czosnku(...)Szpinak wyciskamy i odstawiamy do wystygnięcia. W miseczce mieszamy polpę z pomidorów, wyciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku. Doprawiamy do smaku oregano, solą i pieprzem. Naleśniki W misce roztrzepujemy jajka. Dodajemy mleko, rozpuszczone masło. Stopniowo dosypujemy przesianą mąkę i szczyptę soli, ciągle mieszając trzepaczką. Mieszamy do otrzymania gładkiego ciasta
La grande e la piccola cuocaWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Nie ma nic lepszego niż świeże, pachnące pieczywo. Tym razem mam dla Was przepis na niezwykłe zielone szpinakowe bułeczki, które ostatnio
Marta Gotuje