ciasta ze szpinakiem - 2000 przepisów (strona:82/134)

Naleśniki ze szpinakiem, serem feta i sosem czosnkowym + film 177

szczyptę soli, wbijamy jajka, wlewamy mleko oraz wodę mineralną i olej. Wszystko miksujemy aż otrzymamy gładkie, jednolite ciasto naleśnikowe (które powinno być rzadkiej konsystencji). Na rozgrzanej patelni do naleśników na małym ogniu bez dodatku tłuszczu smażymy naleśniki z obu stron. Rozmrożony szpinak dusimy ze szczyptą gałki muszkatołowej na maśle do momentu odparowania wody, od czasu do czasu mieszając, po czym

Smakowite Dania
Naleśniki z mięsem, mozzarellą, szpinakiem oraz z nadzieniem "ruskim" 331

stron. Wystarczy jedynie patelnię zwilżyć olejem. Wlewamy ciasto na patelnię (około pół chochli) i smażymy przez chwilę z obu stron. Czynność tę powtarzamy do wyczerpania ciasta.Składniki na farsz z mięsem:30 dag mięsa mielonego wołowego (najlepiej samemu zmielić albo poprosić o to sprzedawcę)1 duża kulka mozzarelli30 dag szpinaku (najlepiej świeżego albo mrożonego w liściach)oliwa do smażenia1

Bon Appetit Małgorzaty
Wyrolowany stek bavette- włoska rolada z łaty wołowej 226

kroimy, równomiernie rozkładamy na mięsie. Kulkę sera mozzarella odsączamy z zalewy, kroimy w cieniutkie plasterki i rozkładamy na pomidorach. Liście szpinaku rozkładamy jak dachówki, jeden zachodzący na drugi. Z wierzchu rozsypujemy niebieski pleśniowy ser. Zwijamy roladę, jedną ręką zawijając ciasto mięso a drugą przytrzymując nadzienie rozłożone na steku. Stek dokładnie i ciasno obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim lub grubym, białym bawełnianym kordonkiem(...)zostaje w stanie ‚medium rare’ – jeśli chcecie uzyskać wyższy stopień wysmażenia, wydłużcie czas pieczenia o 10 minut. SKŁADNIKI 1 stek z łaty wołowej /bavette/ 350-400g 1 garść szpinaku baby 1 kulka sera mozzarella 125g 20g sera z niebieską pleśnią lub gorgonzoli 4 połówki suszonych pomidorów 2 łyżki masła czosnek granulowany cebula granulowana sól pieprz

Karo in the Kitchen
Naleśniki z rybami 210

gopakowanie łososia wędzonego 100 g200 g szwedzkiego sera Graddost, lub innego miękkiego dojrzewającego1 opakowanie szpinaku baby (nie trzeba odcinać ogonków)2 ząbki czosnkulimonkasól i pieprzSos:jogurt naturalny gęstypęczek koperku5 listków czosnku niedźwiedziego (lub ząbek zwykłego)łyżka skórki otartej z limonkianchois 100gpieprz Wykonanie:Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego wymieszać, odstawić na 15 minut do lodówki, usmażyć. Przygotować farsz. Ryby

SzczyptaSmaQ
Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy 136

żeby bardzo dobrze odcisnąć szpinak do warstwy szpinakowej, bo inaczej dolny blat ptysiowy za bardzo nasiąknie. Do warstwy łososiowej można też dodać więcej łososia jeśli chcemy, żeby była ona bardziej łososiowa ;)! Wytrawny tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowy na pewno będzie pięknie prezentował się na najbardziej wykwintnym przyjęciu…. Zapraszam :)!Tort ptysiowy łososiowo-szpinakowo-chrzanowySkładniki:Ciasto (forma(...)Wypełnić je ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika (220 st.). Piec 20 minut, zmniejszyć temperaturę do 180 st. i piec kolejne 10 minut. Warstwa szpinakowa:200 g świeżego szpinaku3 ząbki czosnku2 łyżki masła250 g mascarpone1 łyżka serka kremowegosól, pieprz, sok z cytrynyNa patelni rozgrzać masło. Dodać pokrojony czosnek i dusić 2-3 minuty na małym ogniu. Dodać szpinak i dusić

UgotujmyTo.pl
Poznajcie PIDE.... 286

szukając okazji, by sprawdzić najciekawszy przepis. Pide zaintrygował mnie od razu. Ale pewnie nie była to odpowiednia pora. Albo nie miałam wtedy zapasu fety, a może świeżych drożdży.... (bo szpinak mam zawsze). Ale w miniony piątkowy wieczór KUCHNIA TURECKA była pierwszą książką ściągniętą z półki na kolejną wyprawę kulinarną. Tym razem byłam gotowa, moja lodówka także. Po sobotnim spacerze poznaliśmy(...)minut w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, aż pide się zrumienią. Można podawać z kawałkami cytryny do pokropienia. Ciasto jest bardzo delikatne, z wierzchu lekko chrupiące, w środku miękkie, sprężyste. Pyszne! SKŁADNIKI NA NADZIENIE 1 pęczek dymki  300 g szpinaku (użyłam mrożonego) 100 g sera feta 1/2 łyżeczki kuminu 2 łyżki oliwy sól, pieprz 1-2 ząbki czosnku Szpinak

KUCHARNIA
Zapiekanka z ziemniaków i boczkiem 156

patelni z olejem. Szpinak wsypujemy na suchą patelnię i przyprawiamy łyżeczką soli. Mieszamy aż szpinak będzie gotowy. W dużym naczyniu żaroodpornym wlewamy oliwę i smarujemy dno oraz boki.  Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy mąkę i mieszamy aż powstanie coś podobne do ciasta. Dolewamy mleko i całość zagotowujemy. Przyprawiamy solą i pieprzem (pół łyżeczki soli i pieprzy) po czym

Klasyka Gotowania
Rogaliki drożdżowe z pigwą 177

Bardzo lubię piec wszelakie pyszności z ciasta drożdżowego. Mam swój ulubiony przepis na rogaliki, który publikowałam już TUTAJ . Z tego samego przepisu, przerobionego na wersję wytrawną robiłam także PASZTECIKI ZE SZPINAKIEM . Postanowiłam tym razem wypróbować inną recepturę. Wybór padł na rogaliki z niezastąpionego bloga MOJE WYPIEKI . Przepisy są bardzo podobne, jeśli chodzi o składniki, różne są natomiast ich proporcje. Rogaliki

Wrzosowa Polana
Zielone naleśniki z aromatycznym twarogiem 116

Ciasto naleśnikowe: szklana mąki orkiszowej lub innej 1 i 1/2 szklanki wody ( można dodać gazowaną) 2 garście szpinaku baby sól 1/2 łyżeczki jajko olej do smażenia Farsz: 350 g twarożku domowego śmietankowego ( ostatnio w Żabce kupuję firmy Śnieżka z Perlina z krówką - według mnie najlepszy) łyżka miodu skórka  otarta z limonki  do smaku 1 łyżka płatków migdałowych mięta

AZgotuj!
Ziemniaczane krokiety z batatem i groszkiem 140

Jest to prosty przepis, a co najważniejsze krokiety wszystkim smakują. Obtoczone w panko i usmażone na złoty kolor przypominają krokiety z ciasta naleśnikowego. Ziemniaczane krokiety Składniki: ½ kg ugotowanych ziemniaków 1 batat, pieczony 100 g zielonego groszku 50 g szpinaku 1 jajko + 1 jajko do obtoczenia 60 g mąki 1 czerwona cebula 50 g tartej bułki lub panko sół i czarny

codojedzenia
szpinakowe naleśniki z "ruskim" nadzieniem... 139

czarny mielony 1/2 łyżeczki, śmietana gęsta 12% 200 ml do dzbanka blendera wsypać mąkę, cukier, sól, wbić jajka, dodać wcześniej odmrożony szpinak, wlać olej i z 3/4 litra mleka, dokładnie zmiksować wszystko z dzbanka przelać do pojemnika, jeśli ciasto jest za gęste to dolać mleka do dość płynnej konsystencji mieszając, odstawić na 30 minut cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażyć

W Mojej Kuchni Lubię
Zielone naleśniki (szpinakowe) 133

wrzucić szpinak i wlać wodę. Całość blendować tak długo, aż nie będzie jakichkolwiek kawałków szpinaku. Do miski wlać mleko, olej, zmiksowany szpinak, wbić jajka, wsypać mąkę i szczyptę soli. Za pomocą trzepaczki wszystkie składniki wymieszać ze sobą. Przygotowane ciasto na naleśniki odstawić na 15 minut (musi lekko odpocząć). Po upływie czasu, rozgrzać patelnię wraz z niewielką ilością oleju (dno dosłownie

Ugotować
Tarta jaglana ze szpinakiem i pomidorami bez mąki 131

tartę jest pyszna, ale przede wszystkim zdrowa :)  Składniki :  Na ciasto: - 1 szklanka kaszy jaglanej ( suchej) - 1 jajko ( lub 1 łyżka siemienia z 3 łyżkami wody) - 2-3 łyżki maki ( ja użyłam kukurydzianej ale można dodać innej dowolnej najlepiej pełnoziarnistej) Masa szpinakowa : - duża paczka szpinaku, można użyć mrożonego - 6-7 suszonych pomidorów - 1 duży pomidor - paczka sera fety

zdrowa vege kuchnia
Ziołowo-szpinakowe gnioci 186

dodałem mąki. Gnioci gotowałem 2 minuty, a następnie odsmażyłem je na patelni z masłem. Składniki : 500 g. ziemniaków 250 g. szpinaku (najlepiej świeżego) 3 ząbki czosnku 2 gałązki tymianku 250 g. mąki pszennej ( Dodaję tyle mąki ile ciasto nam zabierze, mniej więcej powinno miec konsystencję ciasta na kopytka) Smacznego

Full Smaku

Proponowane wyszukiwania