ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:467/576)

Bułeczki cynamonowe a'la kanelbullar 182

  Jest niedziela, jest kubek herbaty i są drożdżówki. Urocze zwijane bułeczki z nadzieniem cynamonowym inspirowane szwedzkimi kanelbullar. Składniki (na 18 sztuk): 200ml mleka 80g cukru

Obiad gotowy
Gofry belgijskie 192

Przepyszne, drożdżowe gofry z dodatkiem grubych kryształków perłowego cukru, który karmelizuje się w trakcie pieczenia, dzięki czemu gofry są chrupiące, słodkie, o smaku karmelu. Bardzo polecam. Przepyszne bez jakichkolwiek dodatków, z kleksem niesłodkiej, ubitej kremówki jeszcze lepsze :) Spróbujecie? ;) Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres konsek_ewa@o2.pl lub zostaw w komentarzu(...)płynne masło, roztrzepane jajka, mleko i ekstrakt waniliowy. Dodać mąkę wymieszaną z suchymi drożdżami, dokładnie wymieszać, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 90 minut. Kiedy ciasto podwoi objętość wsypać do niego cukier perłowy i lekko wymieszać. Ciasto nabierać dużą łyżką lub gałkownicą do lodów, piec w gofrownicy na złoto-brązowy kolor. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. 169

            Jak ja dawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Drożdżówka z masą makową 136

Na święta obowiązkowo musiał być makowiec...u mnie tym razem nie był tradycyjny tylko w innej formie. 75 dkg mąki  300 ml mleka 90 g

Moje domowe kucharzenie
Gofry drożdżowe z owocami + film 171

Gofry drożdżowe z owocami  to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni.  składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże. Następnie rozpuszczone w mleku drożdże łączymy z mąką, jajkami oraz cukrem i dokładnie miksujemy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Obrane owoce kiwi kroimy w kostkę a oczyszczone z szypułek i umyte truskawki na pół. Na rozgrzaną płytę gofrownicy wlewamy porcję ciasta i zamykamy górną

Smakowite Dania
Koniczynka 132

I to jest to, co przynosi szczęście ... z czterech liści                 

w mojej kuchni
Drozdzowe buleczki 150

z przepisu Martha Stewart Living. Pyszne!Warto zrobić ,znikaja bardzo szybkooooooo                

w mojej kuchni
Z cyklu do plecaka: rogale czekoladowo-orzechowe 148

cieszy, ale 1. września zbliża się nieubłaganie. Żeby nieco osłodzić sobie pierwsze dni spędzone w szkole, dobrze jest mieć coś pysznego na drugie śniadanie. Moja propozycja na dziś to drożdżowe rogale z czekoladowo-orzechowym nadzieniem. Przypominają nieco popularne rogaliki, które można kupić w szkolnych sklepikach, z tą różnicą, że są lepsze - bo zrobione w domu :)Składniki:2 szklanki mąki2 jajka30(...)małym ogniu i odstawiamy do przestudzenia. Do przestudzonej margaryny (nie musi być zimna, ale nie może parzyć) dodajemy cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.Mieszamy razem margarynę, mąkę i drożdże. Ciasto wyrabiamy przez chwilę łyżką lub rękami i odstawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką.Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, wyrabiamy chwilę w rękach i rozwałkujemy na okrągły placek o grubości około

Ciastkozercy
33. Zapach róży, czyli drożdżowe kruche rogaliki z nadzieniem. 186

Dzień dobry! Mimo, że jest bardzo pochmurno, humory nadzwyczaj nam dopisują. A jak u Was? Dla niepocieszonych pogodą, lub dla tych, którzy chcą świętować dobry nastrój

Symfonia Smaków
Paluchy drożdżowe z sezamem – prosty przepis 141

Paluchy drożdżowe z sezamem – prosty przepis. Od dziecka uwielbiałam drożdżowe paluchy. Jak tylko stałyśmy w piekarni wiecznie o nie prosiłam moją mamę. Moje dzieci również je uwielbiają. Najczęściej zabieramy je ze sobą na wycieczki. Taki drożdżowy paluch w łapkę i można iść dalej Oczywiście ja przygotowuję takie paluchy w domu. Uwierzcie mi, że jest to naprawdę proste. Z podanego(...)lubię). Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka 25 g świeżych drożdży (lub 8 g suchych) 1/4 szklanki cukru (można dać mniej) 2 jajka (1 do ciasta + 1 do posmarowania paluchów) 4 łyżki oleju szczypta soli sezam do posypania paluchów Przygotowanie: Jeśli używamy świeżych drożdży: Do miseczki z ciepłym mlekiem wkruszamy drożdże i dodajemy łyżeczkę cukru i mąki

Słodkie okruszki
Pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami 125

pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość prosto i szybko, więc śmiało(...)mocno.  Mąkę przesiać do dużej miski. Wsypać drożdże, cukier i sól. Dodać pomidory, wodę z mlekiem oraz oliwę. Wszystko razem połączyć i zagnieść na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Trwa to około godziny, w zależności jak ciepło jest w domu. Po wyrośnięciu ciasto zbić dłonią, aby odgazowało się. Wyrobić przez chwilę

Codzienna kuchnia niecodzienna
Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem 149

razem zrezygnowałam z pieczywa na zakwasie, na rzecz drożdżowych bułeczek. Wyszły troszkę mniej puszyste niż te z białej mąki, ale długo zachowały świeżość, a poza tym cudownie pachniały i smakowały prażoną cebulką :) Razowe bułeczki z prażoną cebulką i słonecznikiem Składniki: 35 dag mąki pszennej chlebowej typ 650 15 dag mąki pszennej pełnoziarnistej typ 2000 2 łyżeczki cukru 1,5 łyżeczki(...)niej niewielką ilość mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce, żeby drożdże zaczęły rosnąć. Następnie dodałam pestki słonecznika i cebulkę, i dolewając stopniowo wodę zagniotłam miękkie, elastyczne ciasto. Na końcu dodałam olej i wyrabiałam chwilę, aż się wchłonął. Ponownie przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce aby podwoiło objętość. Wyrośnięte ciasto krótko zarobiłam i podzieliłam na 8 części

Kuchenne zapiski Edyty
Strucla drożdżowa 150

Takie strucle można zrobić z dowolnym nadzieniem..u mnie jedna z masłem orzechowym, a druga posypana tylko cynamonem z cukrem. 60 dkg mąki pszennej 1 szkl.mleka

Moje domowe kucharzenie
Gryczane pampuchy z pieczarkami 148

{"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Gryczane pampuchy z pieczarkami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished":"2016-09-22 13:36:06","image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content

Kucharzyca
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką migdałową 179

Dzień dobry! Dzisiaj coś słodkiego! Mamy propozycję dla tych większych jak i tych ciut mniejszych. Do pracy, szkoły jak i do kawki popołudniowej. Drożdżówki... ale nie

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Pizza z serem pleśniowym , gruszką i orzechami. 179

To nie jest pizza którą musicie odtworzyć dokładnie tak ,jak mówi przepis .Warto dodać do niej to co lubicie i pozbyć się tego ,co wam nie

Ladylaura.
puszysty maślany chlebek odrywany 123

                 maślany chlebek Świeży i pachnący maślany chlebek, jest jedną z najlepszych rzeczy, jakie mogą nas spotkać o

Miód i pieprz

Proponowane wyszukiwania