Pieczywko z lodówki? Pieczone w garnku? Czy się uda? Obiecuję, że chlebek wyjdzie tak dorodny, że o pierwszą kromkę będzie trzeba stoczyć zażartą walkę :) Do chlebów
Grunt to przepis!Uwielbiam domowe pieczywo, ostatnio skusiłam się na wiele polecanych przepisów ale w kręgu znajomych zapytaniem i wielką niewiadomą był chleb z garnka. Nigdy go nie piekłam
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiPizzę jadamy zazwyczaj w letnim czasie urlopowym po grzybobraniu. Najbardziej nam smakuje na świeżym powietrzu w ogrodzie. Dzieci wyciągają nas na ławki nawet wtedy, gdy pada
Weekendy w domu i ogrodzieBułeczki są proste i o tyle fajne, że żadna nie ma idealnego kształtu, pomimo ich wcześniejszego formowania - to był cel zamierzony :) bo niby dlaczego ma być
Kolorowy PrzepisownikJak już pisałam w jednym ze starszych wpisów, czasami gdy mam totalnego lenia przy okazji pieczenia chleba lubię korzystać z gotowych i sprawdzonych mieszanek. Takowe znalazłam
Kulinarne przygody GatityUwielbiam je ! Delikatnie słodkie rogale drożdżowe posypane makiem. Jak tylko je widzę to nie przepuszczę...Kojarzą mi się z dzieciństwem i małą piekarnią " na Edukacji" w moim rodzinnym mieście. Nigdy wcześniej nie próbowałam robić ich w domu, nawet przez myśli mi to nie przeszło. Zawsze myślałam, że takie pieczywo wychodzi tylko w piekarni 😉 Ale na szczęście zmieniło się moje myślenie(...)pozostawiamy na około 20 min., aby wyrósł. Masło topimy i studzimy. Jajka ucieramy z 2 łyżkami cukru. Następnie utarte jajka łączymy z rozczynem, solą i przesianą mąką. Wyrabiamy ciasto stopniowo dodając resztę ciepłego mleka na zmianę z mąką. Na końcu dodajemy wystudzone roztopione masło i zagniatamy ciasto, aż cały tłuszcz się wchłonie i ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ściereczką
Kuchnia MagdaLenyNiedawno proponowałam Calzone z kurczakiem BBQ , więc przyszła pora na wersję bez mięsa. Osobiście szpinak uwielbiam i mogłabym go jeść pod każdą postacią. W połączeniu
Zielona Kuchniazimnie już jest łatwiej. Wymyślił on budki na kółkach, które stawiany były niedaleko przystanków, a w nich miało być sprzedawane danie proste, tanie i gorące. Wymyślił zatem placki drożdżowe smażone na głębokim oleju lub pieczone, a żeby obniżyć dodatkowo ich koszty produkcji postanowił zorganizować skupy ugotowanych ziemniaków, które zostawały ludziom z obiadu. Ich nazwa langos pochodziła od niemieckiego słowa lang(...)Wykonanie: Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie i zasypujemy małą ilością mąki. Jak powstanie piana dodajemy resztę mąki, ziemniaki i ugniatamy. Możemy dosypać więcej mąki, bo ciasto nie ma być klejące. Urywamy kawałki, formujemy kulki i rozpłaszczamy je na placki wielkości małego talerza, które następnie smażmy na głębokim oleju. Możemy je upiec, ale proponuje dodać trochę oleju
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 2 szklanki mąki pszennej (u mnie typ 650); 3 szklanki mąki żytniej (typ 720); 1 łyżeczka soli; 1/3 kostki świeżych drożdży; 1 i
Gospodyni Miejskamaślane bułki z morelą świeża i pachnąca maślana bułka jest najlepszą rzeczą
Miód i pieprzChleb banalnie prosty i szybki w wykonaniu, a efekt na prawdę spektakularny. Chciał mi uciec z foremki.. moja silikonowa keksówka prawie "pękała w szwach
MamaOskarkaMiałam ochotę na coś z cynamonem. By jeszcze nie brać się za pierniki, postanowiłam rozkręcić się przy zawijanych bułeczkach cynamonowych, z odrobiną przyprawy do piernika. Pachną
pink envelopeZostało mi trochę szpinaku, więc postanowiłam upiec chleb ze szpinakiem. Dodałam do niego jeszcze ziemniaki i wyszedł delikatny i niesamowicie chrupiący o jasno zielonym kolorze. Przepis
Na słodko lub wytrawniePizzerini to mój autorski pomysł na mini pizze lub jak kto woli pizzerki w formie fingerfood. Idealne na wszelkiego rodzaju imprezy, podczas których chcemy uniknąć sztućców
Food Square