ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:469/576)

Bułeczki czekoladowo – cynamonowe 145

W zeszły weekend z przyczyń technicznych nie udało mi się wstawić postu z bułeczkami z przedziałkiem na wyznaczony czas..tym razem już się udało.Te bułeczki

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki z kruszonką 151

Kolejne wypiekanie na śniadanie i maślane bułeczki z tego przepisu.Polecam, bułeczki bardzo smaczne, ja dodatkowo nadziałam je wiśniami. Razem ze mną bułeczki piekły.. 600 g

Moje domowe kucharzenie
PIKNIKOWE FRANCUSKIE TOSTY! 126

PIKNIK W STYLU FRENCH FRANCUSKIE TOSTY NA WSPÓLNIE SPĘDZONY CZAS DZIEŃ DOBRY! ;-))) Uwielbiam! Pycha! Pycha! I jeszcze raz PYCHA! ;-))) Najukochańsze przeze mnie tosty francuskie, przygotowane z domowej chałki drożdżowej, z syropem klonowym, chrupiące i z całą masą przepysznych owoców sezonowych. Kwaśna czarna porzeczka, słodkie aż czarne czereśnie, soczyste maliny i truskawki! Ach!!! Idealny posiłek, który możecie zabrać ze sobą(...)mlekiem. Mąkę wsyp do miski, dodaj drożdże z mlekiem. Dodaj rozpuszczoną w rondelku Optimę Omega 3. Jaja roztrzep z cukrem i wanilią, dodaj do miski. Dodaj miód. Całość zagniataj. Ciasto powinno być długo wyrabiane minimum 30 min. Odstaw na 1 godzinę. Przełóż do formy do pieczenia na chałki, jeśli takiej nie masz, zapleć warkocz i piecz na blaszce. Temp

SMYKWKUCHNI
Bułki słodowe 193

Propozycja dla posiadających nadmiar słodu czekoladowego, a już nie chcą kolejny raz robić podpiwka. Bułki słodowe na zakwasie pszennym, a właściciwie na mieszance zakwasu z rozczynem drożdżowym.Słód dał charakterystyczny, wręcz nietypowy, ciemny kolor miąższu i specyficzny zapach, wyczuwalny zwłaszcza wtedy, kiedy bułki były jeszcze ciepłe. Skórka wyszła raczej delikatna. Miąższ dość miękki, a bułki zachowały świeżość stosunkowo długo - jeszcze(...)posmarowanie bułek  Przygotowanie bułek: W dużej misce umieść najpierw zaczyn, wodę  i olej. Dodaj potem składniki suche: przesianą mąkę, słód i sól, a następnie wszystko dokładnie wymieszaj. Ciasto nie będzie mocno zwarte, możesz mieszać zwykłym mikserem. Kontynuuj mieszanie 12 minut, po czym odstaw pod przykryciem na 20 minut.Wyłóż ciasto na blat roboczy. Podziel na 9 części

Grahamka, weka i kajzerka
Jesienne drożdżowce z kasztanami 156

"W Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle" ... mieliście okazję przekonać się o tym sami??? Jesień, złota polska jesień.... kocham tę porę roku za kolory jakimi

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bułeczki "ogony pawia" 140

Bułeczki "ogony pawia" 12 sztuk SKLADNIKI 300 ml mleka, 9 dag masła, 65 dag mąki typ 550 lub 650, 1 łyżeczka drożdży instant, 1 łyżeczka soli

w mojej kuchni
Bułeczki pszenno-orkiszowe z parmezanem i oregano 218

    Z cyklu  Wypiekanie na śniadanie  w tym tygodniu  Małgosia  wspólnie z  Pauliną  wybrały dla nas bardzo aromatyczny 

Kulinarne przygody Gatity
100 przepisów na Sylwestra 1324

Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Chrupiąca surówka z sałaty lodowej Chrupiące tosty z wędzonym serem Cytrusowa lemoniada Cytrusowa sałatka z rukoli, z camembertem o irzechami włoskimi Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo(...)Papryki faszerowane kuskusem z pomidorami  Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pierniczkowy koktajl z egzotycznymi owocami Pierożki z kurczakiem, cukinią i pomidorem z dodatkiem natki i czosnku

Moja smaczna kuchnia
Manakisz- arabska pizza z za'atarem 173

Kontynuuję moją kulinarną podróż  na Bliski Wschód i przyszedł czas na wykorzystanie za'ataru do przygotowania popularnych w krajach arabskich drożdżowych placków- manakisz, zwanych też manakish, manaqish, manaeesh lub manakeesh, co po arabsku oznacza "wytłoczony", "wyrzeźbiony". A wszystko dlatego, że po rozwałkowaniu placka, ugniata się go jeszcze palcami, tak by zrobić miejsce na przyprawy. Manakishe są serwowane na śniadanie(...)cukier i drożdże. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 10 minut.  W dużej misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i mieszamy, następnie wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy. Wyjmujemy ciasto na posypany mąką blat/stolnicę i wyrabiamy przez około 10 minut. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Formujemy kulę, przekładamy do naoliwionej  miski, przykrywamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce

Smakowity Blog Kulinarny
Kanelbullar - szwedzkie bułeczki cynamonowe 202

Kanelbullar, drożdżowe bułeczki z dużą porcją cynamonu, zwinięte w ślimaczki i tradycyjnie polewane syropem cukrowym. Jak dla nas cukru w nich aż nadto wiec pieczemy je bez syropu i posypujemy super food - granulowaną czekoladą lub kruszonymi ziarnami kakaowca. Bułeczki są popularne na całym świecie i nawet doczekały się swojego święta 4 października, ale nie ma co się ograniczać i znacznie(...)Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zmienią się w płyn, dodaj letnie mleko, 2 łyżki mąki, wymieszaj i odstawi na 5 minut. Dodaj mąkę, rozpuszczone masło, sól, cynamon i wyrób ciasto. Powinno być elastyczne i nie kleić się do miski, w razie potrzeby dodaj trochę mąki. Miskę nakryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce

SzczyptaSmaQ
Prosty chleb z octem 162

Chleb z octem? Co to za dziwoląg?! Dodawanie octu do chleba to wcale nie jest taki głupi pomysł, jak by się mogło wydawać. Ma on bowiem

Grunt to przepis!
Pita, tzatziki i grecka uczta 186

Z okazji nadchodzącego greckiego tygodnia w Lidlu zostałam zaopatrzona w pyszne i tradycyjne produkty tamtejszej kuchni. Wczoraj ucztowaliśmy po grecku. Wy też możecie się już od

Smakołyki Asi
CHLEB Z PŁATKAMI OWSIANYMI 142

Przepis na ten chleb znalazłam w książce Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia". Od "pierwszego razu" pieczemy go co kilka dni. Szybki, bardzo prosty w przygotowaniu i

OliveandThyme
Króliczki- wielkanocne bułeczki. 203

     Dziś zapraszam na słodkie, maślane bułeczki. Wielkanocne- bo w kształcie króliczków. Przyznam szczerze, że bardzo nam się spodobały, choć najbardziej oczywiście synkowi :) Bułeczki

Rozpustne gotowanie

Proponowane wyszukiwania