Pyszne rogale z makiem. Składniki na 40 sztuk: 1 kg mąki poznańskiej 50 g świeżych droż
prawdziwe jedzenieJ ednym z moich ukochanych sposobów na szparagi jest pizza z ich udziałem. Puszysty i niezbyt gruby spód, pokryty wybornym śmietanowym sosem, doprawionym gałką, czosnkiem i
Food SquareNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujePo raz kolejny, co najmniej 20 blogerek spotkało się w wirtualnej listopadowej piekarni ! Tym razem wspólnie upiekłyśmy chleb kukurydziany na zaczynie poolish według J. Hamelmana
Kulinarne przygody GatityPrzed chwilą zrobione...i prawie zjedzone... Przepis na te zawijaski znalazłam w swoich karteluszkach...I jak to u mnie czasem bywa ..coś musi się przydarzyć..tak
Moje domowe kucharzenieKocham piec chleb, bułeczki i wszystko co drożdżowe. To przez ten zapach piekącego się pieczywa, od którego powoli się uzależniam. Ten chleb pachniał podwójnie, bo dodałam do niego sporo czarnuszki, która nie tylko świetnie pachnie i oryginalnie smakuje ale też jest bardzo zdrowa. Chyba nie muszę mówić, jaki był pyszny. Do zdjęcia kroiłam jeszcze ciepły, dlatego jest taki poszarpany(...)odstawić na chwilę, żeby mleko trochę przestygło. Mąkę przesiać, dodać sól i czarnuszkę. Do letniego mleka z płatkami dodać drożdże i wymieszać. Wlać do mąki, wymieszać i wyrabiać aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić. Odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte ciasto przełożyć do foremki lub zrobić tak jak ja: zmoczonymi zimną wodą rękami uformować
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaNazwa "bliny po Wileńsku" jest w tytule nieprzypadkowa, bo to kolejny przepis mojej Mamy, która właśnie z Wilna pochodzi. Są one jak i inne przepisy
Gosia gotujeTo nie jest nasz przepis. Odkąd jednak zobaczyłam go w książce świetnej skądinąd blogerki kulinarnej Deb Perelman, wiedziałam, że zrobię go w pierwszej wolnej chwili. Zrobiłam
OliveandThymeW tamtym roku był placek do barszczu, więc w tym postanowiłam coś zmienić. A że jestem leniwa, to chciałam zrobić wcześniej, zamrozić i wyciągnąć w święta
Kuchnia w czekoladzieOd dłuższego czasu miałam zamiar upiec jagodzianki, na które przepis znajdziecie tutaj . Dlatego, gdy zobaczyłam, ze w kolejnej akcji Wypiekania na śniadanie organizowanej na FB mają
Z miłości do słodkościJej historia sięga ponad 2000 lat . To jeden z najstarszych gatunków pieczywa. Uważa się, iż przepis podstawowy ma pochodzenie etruskie. Choć wiele wskazuje też na to
KUCHARNIAW sobotę razem z córką upiekliśmy nasze pierwsze bułki pszenne z kreska takie jakie ja pamiętam z dzieciństwa, pachnące chrupie. Cały przepis wzięłam z bloga który
Basia w kuchniCzy mi się wydaje czy dawno nie było tematów śniadaniowych? Dziś zatem zapraszam na śniadanie! :) Nadal uważam, że najlepsze gofry to te, które możecie zrobić przy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!kolejnych udanych prób i w ten sposób zrozumiałam zakwas a on zrozumiał mnie. Mieliśmy wtedy miłość. Zapomniałam na kilkadziesiąt długich miesięcy o zakwasie, o chlebie i doraźnie piekłam wypieki drożdżowe. Mając tyle wolnego czasu uznałam za słuszne by przypomnieć sobie tę relację. Nastawiłam ponad tydzień temu, po północy, zakwas i troszczyłam się o niego jak o największy skarb. Karmiłam(...)się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim. Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej
Mango PapajaZachodnie hrabstwa Anglii słyną ze swoich wypieków drożdżowych, z których na szczególną uwagę zasługuje ten tradycyjny chleb szafranowy. Dodatkiem do niego jest zwykle dżem i kwaśna śmietana.Ma piękny słoneczny, żółty kolor. Składniki na chleb szafranowy: 1/2 łyżeczki nitek szafranu 150 ml wody do zalania nitek szafranu 2 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 150 ml letniego mleka(...)kostkę masło i ugniataj, aż do uzyskania masy o grudkowej konsystencji. Wymieszaj ze skórką otartą z cytryny i brązowym cukrem. Napar szafranu przecedź do miski, dodaj rozpuszczone drożdże. Ciasto dokładnie wyrób. Dodaj rodzynki i wymieszaj. Ciasto przełóż do natłuszczonej foremki, przykryj ściereczką i odstaw na 15 min do wyrośnięcia. Piecz pół godziny w piekarniku rozgrzanym do tem 220 C, następnie
Apetyczna babeczkaDomowe pieczywo wcale nie jest takie trudne do wykonania jak sądzicie. Dzisiaj robimy bajgle. Ja swoje piekłam już jakiś czas temu i to późno w
SMYKWKUCHNIPyszne, mięciutkie drożdżówki z budyniem... cóż więcej mogę o nich powiedzieć... oprócz tego, go zdecydowanie je polecam :) Składniki: 20 g drożdży, 40 g margaryny, 2
Aga w kuchni