Taki mały żart z obrazem jajka w babce drożdżowej. Składniki: -5 szklanek mąki 480 -5 dkg drożdży -8 łyżek cukru -8 dkg masła -4 żółtka i 2 całe jajka -350 ml ciepłego mleka i 2/3 szklanki zimnego mleka -1/3 szklanki nasion chia -3 łyżki kakao -żółty barwnik spożywczy -szczypta soli -wanilia Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem(...)żółtka, jedno całe jajko, wanilię i miksujemy. Do utartych jajek dodajemy wyrośnięty rozczyn, szczyptę soli, pozostałe mleko, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałe 2 szklanki mąki i zagniatamy ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż masło się wchłonie. Ciasto dzielimy na 2 części a jedna z nich jeszcze na dwie. Jedną małą część pozostawiamy bez dodatków, do drugiej dodajemy
Maminek kulinarnykilku dni miałam ochotę na takie drożdżowe, domowe rogale z miodem i kubkiem mleka. Dzisiaj od rana się za nie zabrałam i wyszły mega pyszne i puszyste. Jeśli i wy macie ochotę to zachęcam do upieczenia. Rogale nie zawierają cukru. Rogale p odane na Porcelana Bogucice. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 500 10 g drożdży instant 2 łyżki miodu(...)Wlać roztrzepane jajka, miód, letnie mleko i chwilkę zmiksować. Gdy składniki zaczną się łączyć wlewać powoli rozpuszczone letnie masło. Miksować około 5-8 minut aż powstanie gładkie i jednolite ciasto. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około godzinę do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto uderzyć dłonią by się "odgazowało". Przełożyć na stolnicę posypaną mąką i kilka razy zagnieść. Podzielić
Ala piecze i gotujePamiętam, że babcia robiła najlepsze, posypane cukrem... ale nie takim jak teraz, tylko prawdziwymi kryształami cukru ! Miękki racuch i chrupiący cukier, chrzęszczący pod zębami, niby nic, a jednak delicja ! Drożdżowe racuchy wybornie łączą się z owocami. Ja uwielbiam takie z jabłkiem i bananem, oprószone cukrem pudrem. Do tego kubek mleka i nie muszę mieć puszystych serników, wielowarstwowych tortów czekoladowych(...)Czyli, najzwyczajniej w świecie mleko z drożdżami ma urosnąć ! Potrwa to w zależności od temperatury otoczenia około 15 minut. Do wyrośniętego zaczyny dodać jajko i mąkę - zmiksować. Ma powstać ciasto o konsystencji bardzo gęstej śmietany. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcie - musi podwoić swoją objętość. Jabłka obrać, pokroić w półplasterki, banany obrać, pokroić w plastry. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać
kolorowotorcikowoinaczej. W Grecji pita to płaski placek, w który zawija się souvlaki. Natomiast w Turcji nosi on nazwę pide i też najczęściej przypomina chrupki naleśnik z nadzieniem lub płaski, drożdżowy chlebek. Nasz dzisiejszy bohater, czyli chlebek pita z kieszonką, jest najpopularniejszy w krajach dalej wysuniętych na Wschód – w Syrii, Egipcie, Iraku, Libanie, Palestynie czy Izraelu . Autorem przepisu, który znajdziecie(...)trafiłam w zeszłym roku na ten przepis na chlebek pita , wiedziałam, że muszę go spróbować. I nie szukam już innego – ten jest idealny. Dobrze pracuje się z ciastem, a chlebki pięknie wyrastają. Chlebek pita – z czym podawać Pita chłonie smaki jak gąbka, więc jest idealny do płynnego farszu, np. curry z zawiesistym sosem. Możecie go też wypełnić falafelami
Na-talerzu.plSkusiły mnie co prawda inne rogaliki,ale że nie nie miałam twarogu zrobiłam z innego przepisu.Proste i szybkie do zrobienia,a co najważniejsze smaczne, nawet na
Moje domowe kucharzenieDomowe bułki, które są doskonałe do przygotowania burgerów. Maślane, puszyste i zrumienione. Polecam je również serwować na śniadanie z ulubionymi dodatkami. Składniki na 8 bułek: 1
Kierunekuchniabyło za śniadanie...😋 Na pewno przepyszne i przesłodkie. Pulchne racuchy drożdżowe oblane fantastycznym kremem krówkowym to połączenie perfekcyjne! Świetny smak i zdrowa dawka energii na idealne rozpoczęcie dnia. Składniki (2 porcje - 8 placków): 100 ml mleka 15 g drożdży 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią 50 g mąki orkiszowej razowej 50 g mąki pszennej razowej szczypta soli 1 jajko(...)przykryciem do wyrośnięcia. Około 20-30 minut. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Do miski wsyp oba rodzaje mąk, cukier, jajko, sól. Następnie dodaj wyrośnięte drożdże i dokładnie wymieszaj ciasto. Odstaw ponownie na ok. 20 minut. Na patelni rozgrzej olej, nakładaj po łyżce masy i smaż z dwóch stron do zrumienienia. Gotowe racuchy obowiązkowo polej kremem krówkowym
Zdrowie na języku :Pzastanawiałam się jak przetłumaczyć nazwę tego dania, w którym zakochałam się w trakcie moich neapolitańskich wojaży. Trochę poniosła mnie moja translatorska wyobraźnia, ale co tam! :) Cóż niezwykłego jest w drożdżowej bule z kiełbasą? Otóż cała wyjątkowość leży w tajemniczej rzepie brokułowej, o wdzięcznej, używanej w Neapolu nazwie- friarielli. Moja kulinarna miłość, którą niestety ciężko u nas kupić. Jesień to sezon(...)którą dzisiaj Wam proponuję. Ryzykowne posunięcie skoro nie da się zdobyć głównego składnika... ale uwierzcie, że w zastępstwie świetnie sprawdzi się zwykła kapusta, włoska kapusta. czy szpinak. Składniki na ciasto, które trzeba przygotować 2 godziny wcześniej, by ładnie wyrosło: 700 g mąki 1 jajko 20 g drożdży 4 łyżki oliwy z oliwek płaską łyżeczkę soli 500 ml letnie wody Reszta
Pichceniomaniamogę pospać dłużej lub krzątać się po kuchni w piżamie, nic nie muszę, nigdzie mi się nie śpieszy, takich weekendów jest zdecydowanie za mało, ale co zrobić…życie. Drożdżowe racuszki z dodatkiem marchewki, dzięki temu mają piękny złocisty kolor, dodatek pomarańczy sprawia ze zyskują na smaku, idealny pomysł na weekendowe śniadanie. W towarzystwie czarnej cejlońskiej herbaty Richmont-Ceylon Gold(...)miksowania, wlewamy mleko wsypujemy suche drożdże oraz startą na drobnych oczkach surową marchewkę, dodajemy szczyptę soli oraz cynamon, całość mieszamy. Odstawiamy na 20 minut. Patelnię natłuszczamy olejem, wlewamy porcję ciasta i smażymy partiami rumiane racuszki. Podajemy ciepłe z bitą śmietaną oraz cząstkami pomarańczy i sosem toffi. Do tego obowiązkowo filiżanka dobrej herbaty. Życzę smacznego
Wanilia i KardamonOdkąd dostałam tyle rodzajów mąki od Młynomag postanowiłam, że będę piekła chlebki. Tym razem na stronie "Grunt to przepis" znalazłam fajny przepis na chlebek z błyszczącą
Smakołyki AsiSmaki z dzieciństwa - idealne śniadanie w taki dzień jak dzisiejszy, gdy za oknem sypie śnieg i świata nie widać. Na rozgrzanie proponuję puszyste i napchane po
Nie tylko w kuchniSzczerze mówiąc zabierając się za nie do końca nie byłam pewna czy zasmakują domownikom :) Nie każdy przecież lubi zioła prowansalskie , no ale ileż można piec zwykłych bułek drożdżowych ? Bułeczki wyszły pachnące , puszyste , chrupiące i przepyszne , polecam nawet tym co nie do końca lubią ten smak ziół ... Składniki - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 650 ) - 25 g świeżych drożdży(...)odrobiną mąki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10minut po tym czasie wrzucić resztę składników i mieszać 10 minut na wolnych obrotach a jeśli wyrabiamy ciasto ręcznie to dłużej tak z 15 minut , ciasto nie powinno kleić się do rąk . Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce przykryte ściereczką na 1.5 godziny . Po tym czasie ciasto
Wypieki Renechciałam koniecznie coś słodkiego do kawy z truskawkami, pobiegłam szybciutko na stragan po następne 2 kg, i tym samym spędziłam pół dnia w kuchni, bo zaczęłam od bułeczek drożdżowych z truskawkami i kruszonką, a skończyłam na...ale o tym w następnym poście :) Bułeczki znikały zaraz po wyjęciu z piekarnika, gorące jak diabli, parzyły w palce, ale znikały w oka mgnieniu(...)wymieszać mąkę z solą. Margarynę roztopić z mlekiem i cukrami. Do mąki wlać margarynę, rozczyn i 2 jajka i wyrobić ręką, aż będą się pojawiać się pęcherzyki powietrza. Jeśli ciasto jest za rzadkie można podsypać mąką. Odstawić na pół godziny. Po tym czasie formować bułeczki i wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia w dość szerokich odstępach. Zostawić znowu
na moim stole...pożegnać się ze starym życiem i zacząć nowy rozdział. Pożegnałam każdy kąt i zakamarek... Już nie zrobię nowych zdjęć potraw na moim białym stole... Już nie wyciągnę pysznego, pachnącego ciasta z tamtego piekarnika... Już nie pospaceruję z maluchami ulubionymi ścieżkami, na dobrze znane place zabaw... Ale mimo tylu zmian, wciąż nie tracę pozytywnego podejścia do życia i nie gubię uśmiechu(...)Jakubiaka "Jakubiak lokalnie", którą wygrałam ostatnio w konkursie "Jakubiak lokalnie" organizowanym na Durszlaku. Jeszcze raz zapraszam Was serdecznie na spróbowanie wyróżnionego przez jury przepisu na mój miodowo-miętowy rogal drożdżowy wypełniony białym serem . Zrobiłam sobie małą przerwę w rozpakowywaniu na przeglądnięcie nowego nabytku... Książka jest pełna wspaniałych przepisów, których wykonanie opisane jest w prosty i przejrzysty sposób. Ja już
Słodkie okruszkiDziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok. Rogaliki(...)mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki