Uwielbiam domowe pieczywo, dlatego postanowiłam dołączyć do akcji - marcowej piekarni organizowanej przez Anię. Pierwszy raz w życiu robiłam coś takiego, ale chlebki wyszły tak pyszne
Z miłości do słodkościswoich zbiorach przepisowych znalazłam właśnie ten dzisiejszy...najwspanialsze drożdżowe bułeczki z jagodami <3 Zapraszam do zapoznania się z przepisem. Wbrew pozorom jest bardzo prosty a bułeczki wychodzą mega smaczne :) Temperatura pieczenia : 180C Czas pieczenia: 20-25 minut Składniki: 450 g mąki 20 g drożdży 80 g cukru pudru 150 ml mleka 1 opakowanie cukru pudru 3 żółtka(...)mąki odkładamy na kruszonkę. Resztę wsypujemy do miski. Dodajemy pozostały cukier puder, mleko, cukier wanilinowy, szczyptę soli, 3 żółtka, 60 g rozpuszczonego masła oraz wyrośnięty zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrośnie, kroimy je na kawałki. Z każdego uformuj wałek taki jak na kopytka i pokrój na grubsze kawałki, żeby powstały kwadraty. Rozłóż je na blaszce
Różne smaki w kuchnirazem się jednak zdarzyło, a że nikomu nie chciało się biegać do sklepu w późny piątkowy wieczór, a już tym bardziej w sobotni poranek, szybciutko przygotowałam pszenny chleb drożdżowy na kefirze. Wspaniały, bo nie wymagający wyrabiania i wyrastania, z aromatycznie wypieczoną skórką i wilgotnym elastycznym miękiszem. Ja zrobiłam wersję podstawową, ale dodatki w postaci ziół lub różnego rodzaju pestek(...)mąki i 100 ml ciepłej wody, odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Mąkę przesiać, wymieszać z solą, kefirem, wyrośniętym zaczynem i pozostałą wodą. Składniki muszą się tylko połączyć. Wymieszane ciasto przełożyć do formy wysmarowanej olejem (u mnie keksówka 21x11 cm), wyrównać powierzchnię i posypać czarnuszką. Foremkę wstawić do zimnego piekarnika, ustawić temperaturę 180 stopni i piec przez 90 minut. Jeśli
Kuchenne zapiski Edytymacie jeszcze dość słodkości po Świętach? Została Wam jeszcze gdzieś dynia? A może macie gdzieś schowany mus dyniowy? Jeśli tak, upieczcie drożdżowe bułki dyniowe. Są pyszne! Chrupiące z wierzchu i wilgotne w środku. Szybko znikają z talerza 😉. Moje bułki są inspirowane przepisem Gosi z bloga "Co do jedzenia" . Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej + mąka do podsypania(...)schłodzenia. W miseczce rozbełtać duże jajko. W dużej misce wymieszać mąkę, drożdże, cukier i sól. Do suchych składników dolać 200 ml ciepłego mleka. Wymieszać drewnianą łyżką. Do ciasta dodać rozbełtane jajko. Wymieszać drewnianą łyżką. Wyrabiać ciasto ręką, stopniowo dolewać resztę mleka. Może się okazać, że nie potrzeba go aż tyle w dniu, w którym wyrabiacie to ciasto. Na koniec
Weekendy w domu i ogrodziepachnącymi truskawkami. Idealne zarówno na śniadanie, do popołudniowej kawy, czy jako piknikowy smakołyk. Dodam jeszcze, że bułeczki znikają błyskawicznie! Jeśli Was skusiłam to zapraszam po przepis ;) Składniki na bułeczki drożdżowe z budyniem i truskawkami: na 12-16 sztuk 500 g mąki pszennej (dobrej jakości tortowej) 25 g świeżych drożdży (lub 7 g instant) 1 łyżeczka cukru 200 ml ciepłego(...)jajko, dodajemy żółtko, ekstrakt waniliowy, dokładnie mieszamy i wlewamy do wyrośniętego rozczynu. Dodajemy również cukier waniliowy, roztopione masło i sól. Całość zagniatamy (ręcznie lub mikserem) na gładkie, elastyczne, sprężyste ciasto. Teraz wierzch oprószamy mąką lub smarujemy olejem, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60-90 minut do wyrośnięcia. NADZIENIE: 400 ml mleka 4 łyżki cukru 1 budyń waniliowy (taki
Rozpustne gotowanieMiniaturowe pączki z suszoną śliwką to prawdziwa uczta dla podniebienia dla wielbicieli słodkości i drożdżowych specjałów, znakomita propozycja na zbliżający się tłusty czwartek a także pyszna i prosta w przygotowaniu słodka przekąska. składniki na 30 sztuk 500 g mąki pszennej 40 g drożdży szklanka ciepłego mleka 2 łyżki roztopionego masła 1/4 szklanki cukru kryształu kieliszek rumu 2 żółtka szczypta(...)mące, miskę przykrywamy ściereczkę i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy pozostały cukier, rozpuszczone letnie masło, żółtka, rum oraz szczyptę soli i dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na kolejne 20 minut do powtórnego wyrośnięcia. Następnie urywamy niewielkie porcje ciasta, lekko rozpłaszczamy je w dłoniach, na każdej porcji
Smakowite DaniaStyczniowa piekarnia u Amber i pumpernikiel na zaczynie. Czym charakteryzuje się chleb o tej nazwie? To chleb bardzo ciemny od ciemno brązowego do niemal czarnego o
Leśny ZakątekDrożdżówki..zawinięte..posmarowane żółtkiem i posypane płatkami migdałowymi..pycha.. 50 dkg mąki 40 g drożdży 1 szkl. letniego mleka 80 g cukru 80 ml
Moje domowe kucharzeniejednak istnieje wiele wskazówek: 1️⃣ ZAPACH Zakwas powinien mieć wyraźny zapach fermentacji mlekowej, czasem z lekkimi nutami jogurtu lub owoców. Dopuszczalne są słabe nuty acetonu charakterystyczne dla fermentacji drożdżowej. ⠀ ⛔️ ⛔️ Niedopuszczalne są wyraźne nuty acetonu, zapach octu, zapach przejrzałych owoców (mocny zapach przejrzałych owoców, brak czysto owocowego odcienia), stęchły lub spleśniały zapach są niedopuszczalne. Oznacza to także wszelkie obce, nietypowe(...)kwasowości miareczkowej. Musisz mieć pewność, że zakwas jest dobrze zakwaszony, ponieważ to kwasowość hamuje rozwój patogennej mikroflory. ⠀ 3️⃣ STAN POWIERZCHNI Powierzchnia dobrej jakości zakwasu może być wyschnięta. Z „ciasta” tworzy się zwietrzała skórka. ⠀ ⛔️ Każda inna powłoka (złożona, puszysta, „wyspy, kolonie, nieregularności” i szorstkość) na powierzchni kultury startowej pod koniec fermentacji zazwyczaj oznacza pleśń lub drożdże chorobotwórcze lub bakterie
Przepisy na domowy ser i chlebOpis: Domowe jagodzianki. Miękkie, puszyste, delikatnie bułeczki drożdżowe pełne jagodowego nadzienia. Idealne na śniadania jak i na słodki podwieczorek. Składniki: 500 g mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko 6 żółtek 100 g masła 100 g cukru pudru ok. 350 g jagód 1 łyżka mleka Lukier Sposób przygotowania: Drożdże muszą być w temperaturze pokojowej. Drożdże(...)żółtek ubijamy z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiewamy do dużej miski. Do tego dodajemy drożdże, resztę ciepłego mleka, ubite żółtka oraz roztopione i ostudzone masło. Ręką wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 2 godziny. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę. Przez chwilę ponownie je wyrabiamy. Następnie należy uformować kulę
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneWitajcie:) ostatnio zakupiłam sobie książkę siostry Marii i znalazłam w niej dużo fajnych i ciekawych przepisów, jednym z nich były naleśniki drożdżowe, przyznam się że nigdy drożdżowych nie robiłam i postanowiłam wypróbować.Wyszły przepyszne i puszyste, część naleśników upiekłam na dużej patelni a część w formie placuszków, rewelacja :) Zapraszam do wypróbowania :) Składniki: 0,5 l ciepłego mleka 3 jajka(...)dobrze wymieszać, przykryć talerzykiem i odstawić do lekkiego podrośnięcia.Następnie dodać resztę mleka, jajka i resztę mąki, dobrze wymieszać ciasto.Patelnię rozgrzać posmarować olejem kokosowym i nalewać chochelką porcję ciasta. Piec z obydwu stron na rumiano. Ser utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i małym kubeczkiem jogurtu.Nakładać na naleśnik i zwijać w dowolny sposób. Naleśniki można polać gęstym jogurtem owocowym
Sama słodycz i szczypta chiliszuflady moje katarzynkowe foremki i biorę się do roboty. Bardzo lubię takie sezonowe tradycje w mojej kuchni. Dlatego też na blog znajdziecie jeszcze dwa inne przepisy na katarzynki: drożdżowe i na proszku do pieczenia . Te dzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam ! Katarzynki w polewie czekoladowej Czas przygotowania: 60 minut Składniki(...)piernika. Dokładnie mieszamy, aż cukier się rozpuści. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Do dużej miski wsypujemy mąkę przesianą z sodą. Dodajemy rozkłócone jajko i masę miodową. Mikserem wyrabiamy gładkie ciasto i odstawiamy je na 20 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji. Ciasto wykładamy na delikatnie omączony blat. Odkrawamy po kawałku i wałkujemy ciasto na grubość ok. 1 cm i przy pomocy
Kulinarne przygody Gatitygrzanki z włoską oliwą Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem Chrupiące tosty z wędzonym serem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Flatbread z patelni Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym Focaccia z czarnuszką i majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano(...)muffinki z kaszy manny Owsianka na mleku z bananem i malinami Owsianka korzenna z nasionami chia Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Tarta z ciasta francuskiego z cukinią Tarta
Moja smaczna kuchniazdecydowanie działa na mnie przytłaczająco - sprzyja całym pochodom owych Duszków . Podłużne kolejki zataczają koła w mojej głowie, nucąc zabawne mruczanki i przywołując obrazy różnych smakołyków. Tiramisu, Rafaello, ciasteczka, placek drożdżowy, słodkie bułeczki...Sernik. Padło na sernik. Duszki nie dawały za wygraną. Podsuwają mi kolejne propozycje, obrazki, smaki... Zdecydowały, że będzie sernik. Przepadłam z kretesem. SERNIK Z CZEKOLADĄ TOFFIE. (autorski(...)budyniem, połączyłam dokładnie z masą jajeczną. Następnie dodaję ser, aromat waniliowy, sok z cytryny. Miksuje na gładką masę. Czekoladę siekam w małą kostkę, delikatnie wmieszałam do ciasta. Tortownicę o średnicy 28 cm wysmarowałam tłuszczem i wysypałam bułką na dnie, jak i po bokach. Wyłożyłam biszkopty na spód i wylałam sernik. Wstawiłam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
W kuchni Karmel-itki