ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:452/576)

Tiropsomo, czyli greckie bułeczki z fetą 227

  Tym razem w cyklu  Wypiekanie na śniadanie   Małgosia  wybrała dla nas pyszne  tiropsomo, czyli  greckie bułeczki z fetą. Przepis pochodzi

Kulinarne przygody Gatity
Dyniowe grzebyki z serem 243

Dynia - zwana kiedyś u mnie w domu banią . Wspaniałe warzywo , które idealnie się sprawdza w słodkościach . Z dzieciństwa pamiętam dynię krojoną w grubą kostkę i marnowaną

Malinowa Kawiarenka
Bagietki z sezamem na zaczynie poolish 208

Pyszne bagietki z sezamem na zaczynie poolish. Bagietki na drożdżowym zaczynie, który dojrzewa przez kilka godzin w pokojowej temperaturze lub w lodówce, wynaleziony przez polskich piekarzy … Jeśli macie problem z “wyhodowaniem” zakwasu to poolish jest łatwiejszą alternatywą. Chleb , bułki czy bagietki upieczone na polish pięknie wyrastają, są puszyste po upieczeniu i dłużej zachowują świeżość. Bagietki z sezamem(...)sezamu 100 ml nasion czarnego sezamu jajko rozmącone z mlekiem do posmarowania Do misy robota wsyp mąkę, sesam. Wlej zaczyn i drożdże rozpuszczone w wodzie wraz z miodem. Zarób ciasto, a po 10 minutach zarabiania dodaj sól. Zagniataj ciasto jeszcze przez 10 minut, poczym przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyłóż ciasto

codojedzenia
Bułki mleczne - śniadaniowe 149

Pachnące mleczne bułeczki, cudowne z dżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do

Gotowanie i blogowanie
Zaplątane bułeczki 126

Dziś prosto na śniadanie serwujemy świeże, pachnące, zaplątane bułeczki. Zwykłe wydawałoby się pieczywo pszenno - żytnie, a jednak w nietypowym kształcie. Zaplątane bułeczki SKŁADNIKI: 190g mąki pszennej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Śniadaniowe bułeczki drożdżowe 179

Sesja, sesja i po sesji... A więc znowu (miejmy nadzieję, że wszystkie egzaminy są zdane :P) będę miała choć odrobinkę więcej czasu na gotowanie. Dzisiaj przedstawiam przepis na drożdżowe bułeczki, pyszne na ciepło i te wystudzone, idealne do słodkich i słonych smaków. Przepis zaczerpnęłam z Moich Wypieków, jeśli jeszcze nie robiliście - czas to nadrobić! Smacznego! Składniki: 340 g mąki pszennej(...)minut. (jeśli używamy suchych drożdży - mieszamy  je z mąką pszenną, a potem postępujemy wg dalszej instrukcji) Dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodajemy roztopiony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około

psgotujemy
Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny 243

mojprzepisna.pl | Domowa masa cukrowa vel lukier plastyczny Lukier plastyczny, masa cukrowa, plastyczna masa cukrowa, fondant są różne nazwy, jednak cel ten sam, dekoracja tortu. Innymi sposobami

moj przepis na
Racuchy drożdżowe prawie jak pączki 220

Aby tradycji stało się zadość na Tłusty Czwartek przydałoby się coś tuczącego przygotować ;) Jeśli obawiacie, że smażenie pączków to czynność, która może Was przerosnąć to polecam

Smakołyki Asi
Bułeczki drożdżowe z czekoladą 268

Bułeczki drożdżowe z czekoladą Witajcie. Ponieważ ja nie bardzo lubię słodycze to nie zabierałam się za ich robienie. Na przepis trafiłam w necie na stronie ww.coolinarnie.pl. Stwierdziłam, że spróbuję dogodzić moim domownikom gdyż ostatnio mam wolne od szkoły a i czasu troszkę więcej. Pozwolę sobie pożyczyć przepis od autorki  i napisać tutaj po kolei co i jak. Mam nadzieję(...)cukru - 1 łyżka mąki - 1/3 kostki drożdży Przygotowanie: Do podgrzanego mleka wsypałam łyżkę mąki i łyżkę cukru. Dodałam drożdże. Wszystko rozpuściłam i zostawiłam zaczyn do wyrośnięcia. Pozostałe składniki na ciasto wsypałam do miski i dodałam wyrośnięty zaczyn. Dość długo zagniatałam ( 10 - 15 minut). Możliwe, że trzeba będzie dolać trochę mleka aby ciasto było elastyczne i lekko się ugniatało. Pozostawiłam znowu

Tanio smacznie i prosto
PIZZA - przepis na ciasto 205

Komentarz oczywiście nie jest potrzebny. Jedna z naszych najlepszych. Dodatki?  Freestyle. Improwizujmy więc: Składniki 2 szkl mąki pszennej+ trochę do podsypania stolnicy 3/4 szkl letniej

OliveandThyme
Bułki na maślance 157

Bulki na maslance w sam raz na śniadanie ... Te pyszne, mieciutkie lekko miodowe buleczki pochodzią z blogu Moje Ekspresje Kulinarne. Bulki na maslance 1 opakowanie suszonych

w mojej kuchni
Szanowny Panie Rabarbarze.. 229

...piszę do Pana zaabsorbowana. Pańską rolą, rzecz jasna! Wróć... To znaczy, rolami! Wspaniale Pan aktorzy, Panie Rabarbarze. A jak się Pan komponuje z innymi towarzyszami! Idealnie

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z konfiturą śliwkową 145

Przepis na drożdżową chałkę z dżemem zamieniłam w przepis na te okrągłe drożdżowe bułeczki, które zjedliśmy z ciepłym mlekiem i na śniadanie, i na kolację. Pieczenie było wyjątkowe, gdyż po raz pierwszy przy kuchennych czynnościach towarzyszyła mi córa, która coraz bardziej rozpycha mi się w kuchni. Jak tylko widzi, że coś zaczynam przygotowywać, siada na kuchennym blacie i oferuje chęć(...)zawsze to, co robi sie razem lub z myślą o kimś. Składniki zaczyn 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki brązowego cukru 9g suszonych drożdży 150 ml ciepłego mleka ciasto 370 g mąki tortowej 90 g masła 50 g cukru pudru ziarenka z 1/2 laski wanilii 2 małe jajka 60 ml oleju ryżowego 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy konfitura

Raj dla Podniebienia
Placki ziemniaczane na drożdżach 299

smaczne. Placki na drożdżach doskonale smakują z gulaszem, ale z kleksem śmietany też będą wyśmienite. Z tej ilości wyszło ok. 25 sztuk, placków ziemniaczanych wszystko zależy od wielkości placków. Drożdżowe placki ziemniaczane będą częściej gościć na naszym stole. 1 kg ziemniaków, 1/3 szklanki mleka, ok. 50 g dag drożdży, 2 jajka, 6-8 łyżek mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru sól(...)białek, delikatnie mieszamy, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Na patelni rozgrzewamy niezbyt dużo oleju i na gorący tłuszcz nakładamy ciasto ziemniaczane najlepiej dużą łyżką- 1 na 1 placuszek. Wyrównujemy powierzchnię i smażymy na złoty kolor z obu stron. Można podawać placki ziemniaczane na drożdżach z kwaśną śmietaną, my podawaliśmy z pysznym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię