ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:452/576)

Bułki do hot-dogów 164

  Tym razem nasz cykl  Wypiekanie na śniadanie ,  organizowany przez  Małgosię  z agościł na blogu  Eweliny .  Wspólnie piekłyśmy bułki do

Kulinarne przygody Gatity
Mini pączki pomarańczowe 175

Jak karnawał to karnawał, więc pączki muszą być, obojętnie jakie, ale muszą być ! Przygotowałam więc wersję pączków serowych dla dorosłych z nalewką pomarańczowo-kawową, (która cały

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brioche makowe na poczekaniu 139

Brioche makowe na poczekaniu, czyli szybkie drożdżowe bułeczki na śniadanie. Uwielbiam brioche z prawdziwym masłem. Są takie pachnące….i syte, po prostu maślane. Uwielbiam zapach makowych wypieków! Dziwne jak porcja maku może zmienić smak wypieku. Brioche makowe są wspaniałe! Brioche makowe Składniki: 2 łyżki cukru 25 g drożdży 400 g pszennej mąki 125 g letniego mleka 3 jajka(...)gęstości kwaśnej śmietany. Przykryj i odstaw na 10 minut. Przełóż rozczyn do dużej misy lub jak u mnie do misy robota kuchennego. Dodaj resztę mąki i jajka. Zagnieć ciasto. Kiedy wszystkie składniki będą już połączone dodaj porcjami miękkie masło. Ciasto będzie bardzo puszyste. Przykryj folią i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmij ciasto na oprószoną mąką

codojedzenia
Makowiec drożdżowy 218

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :DSkoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).Składniki:50 g drożdżykubek mlekajajożółtko3 łyżki cukruszczypta soli himalajskiejcukier waniliowyodrobina kurkumyok. 100 g masła stopionegoDodatkowo:białko do posmarowaniamak do dekoracjilukier czekoladowy(...)cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia

Moje pyszne gotowanie
Drożdżowa rolada makowo-kakaowa 112

Zawsze myślałam, że drożdżowe, zawijane makowce i rolady kakaowe potrafią bez żadnych problemów zrobić tylko nasze kochane babcie, które całe życie piekły i zaprawione są już w kulinarnych bojach. No cóż, okazało się, że mam rację. Moja rolada makowo-kakaowa ma skazę w postaci dłuuugiego i głębokiego pęknięcia niczym Rów Mariański. Na szczęście kompletnie nie wpłynęło to na smak, który(...)niedociągnięcie. Jak to mówią „praktyka czyni mistrza”, a to dopiero drugie podejście. Do Wielkanocy mam nadzieję będzie znacznie lepiej. A Was już teraz zapraszam do ćwiczeń Składniki: Ciasto: 1 szklanka (130 g) mąki pszennej 0,25 kostki (50 g) masła ok. 0,2 szklanki (60 ml) mleka 2 łyżki (24 g) drobnego cukru do wypieków 2 żółtka

Fitsweet.me
Racuchy drożdżowe z cukrem pudrem 1833

Racuchy znają wszyscy. Danie uniwersalne. Można je zjeść na śniadanie, obiad, kolację lub na deser. Dzisiaj klasyczny przepis na racuchy drożdżowe z cukrem pudrem. A jakie one są? Puszyste, słodkie i pachnące wanilią :) Składniki: 200 ml ciepłego mleka 250 g mąki pszennej typ 550 50 g cukru 20 g drożdży świeżych 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 2 łyżki oleju(...)minut, do lekkiego wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy pozostałe składniki: resztę mąki, cukier z wanilią, 2 łyżki oleju i jajko. Całość wyrabiamy mikserem (dwoma hakami), przez 3 minuty. Ciasto powinno mieć gładką, jednolitą konsystencję, ale będzie rzadkie i bardzo kleiste.   Tak przygotowane ciasto ponownie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tym razem na około 40 minut

Smak mojego domu
Bezglutenowy chlebek jaglany 105

takie domowe są przepyszne i pięknie pachną. Od jakiegoś czasu chętnie piekę takie chlebki na śniadanie, dlatego staram się zawsze mieć pod ręką bezglutenowe mąki i drożdże, ponieważ wypieki drożdżowe najbardziej mi odpowiadają. Ze wszystkich mąk najbardziej upodobałam sobie mąkę jaglaną, która nadaje wypiekom apetycznego żółtego koloru i lekko słodkawego smaku. Składniki: 1 ½ szklanki mąki jaglanej 1 szklanka mąki ryżowej(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 10 minut.  Do miski z mąką dodaj pozostałe składniki: sól, resztę cukru oraz mleka, a także zaczyn z drożdży. Za pomocą łyżki wyrabiaj ciasto przez 4-5 minut, aż będzie jednolite. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 1 godzinę.  Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę keksówkę o wymiarach około 25x12 cm wyłóż

Roślinna - blog wegański
Chleb z lukrecją i orzechami 155

Wariacja na temat fińskiego chleba awaryjnego Hätäleipä Dlaczego Hätäleipä = chleb awaryjny ? Ano cytując za Pracownią Wypieków , jest to "...chleb na sytuacje awaryjne, kiedy nie ma czasu

Grunt to przepis!
Rogale "prawie" Marcińskie 155

"Prawie" bo bez białego maku, którego u nas nie mogłam nigdzie dostać a na zamówienie było już za późno. Co prawda nigdy nie jadłam tych prawdziwych

Smakołyki Asi
Chleb z oliwkami 146

Pyszny bochen chleba na wielkanocny stół. Dzisiaj trzeba dokarmić zakwas aby był silny i dalej jutro pieczemy chleb aby na wielkanocnym stole przy śniadaniu pyszny bochen

Moje Małe Czarowanie
Sękacz domowy 156

O pojawieniu się sękacza w Polsce krąży wiele teorii. Według jednej z nich historia sękacza sięga do średniowiecza i Jaćwingów (bałtyckie plemię zamieszkujące w średniowieczu dzisiejsze

Pełny talerz
Kruche rogaliki drożdżowe 161

font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} W poszukiwaniu inspiracji kulinarnych na blogach kulinarnych, trafiłam   tutaj na ciekawy przepis na krucho – drożdżowe rogaliki. Postanowiłam je upiec i nie zawiodłam się, wyszły przepyszne. Polecam :-) Przepis na 24 rogaliki: 250 g mąki pszennej ¼ szklanki ciepłego mleka ½ kostki masła 12 g suchych drożdży 1 jajko(...)wymieszać z miękkim masłem. W oddzielnym naczyniu jajko ubić dobrze z cukrem pudrem, dodać mąkę zmieszaną z masłem, wyrośnięte drożdże i olejek waniliowy. Całość dokładnie wyrobić, do momentu aż ciasto nie będzie się kleiło i będzie odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto przykryć folią i wstawić na 2 godziny do lodówki. Po dwóch godzinach ciasto podzielić na 3 części. Z każdej

Na słodko lub wytrawnie
Bułeczki ze śliwką 109

Bułeczki drożdżowe ze śliwką Dzisiaj zapraszam na bułeczki ze śliwką , powiem Wam że wyszły pyszne . Zainspirował mnie przepis Siostry Anastazji , troszkę go zmodyfikowałam , jest prosty i przede wszystkim sprawdzony .Polecam :) i zapraszam :)Składniki : 1 kg mąki10 dag drożdży1/2 kostki margaryny Kasi1 szkl cukru2 cukry waniliowe2 szkl mleka ciepłego7 żółtekduże śliwki Kruszonka 1 szklanka - mąki ½ szklanki - cukru ½ kostki - masłaWykonanie(...)mąki , wszystko wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. 2. Mąkę przesiać do miski , dodać rozczyn i żółtka , wymieszać . 3. Margarynę rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. 4. Letnią margarynę wlać do ciasta i wyrabiać tak długo aż będzie odchodziło od ręki . Ciasto odstawić do wyrośnięcia przykryte ściereczką ( musi podwoić swoją objętość ) 5. Stolnice podsypać mąką , wyłożyć ciasto i rozwałkować na około

Sama słodycz i szczypta chili
Słodkie rogaliki z dodatkiem ziemniaków 182

Pyszne rogaliki...drożdżowe z dodatkiem ziemniaków..polecam..przepis znalazłam  tutaj 3 i 1/2 do 3 i 3/4 szkl. mąki pszennej 1 i 1/3 szkl.ciepłego mleka 1 jajko 4 łyżki roztopionego masła 2 i 1/3 łyżeczki suszonych drożdży 1/2 szkl. "utłuczonych" ugotowanych ziemniaków ( bez dodatków) 3/4 szkl. cukru pudru szczypta soli cukier waniliowy + 1 jajko na glazurę Mąkę ( zacząć(...)Drożdże rozpuścić w mleku ( mleko nie może być gorące!) i wlać do mąki. Wbić jajko, dodać dobrze rozgniecione ziemniaki i masło. Ważne, aby ziemniaki dobrze "rozgnieść" tak, aby w cieście nie było żadnych grudek. Wszystko dokładnie połączyć. Powinno powstać zwarte, lekko lepkie, lśniące ciasto.Przykryć i odstawić na 1 i 1/2 godziny do wyrośnięcia.Po upływie czasu ciasto podzielić

Moje domowe kucharzenie
Bajgle w wersji slow 162

  Tym razem w naszej cyklicznej akcji wspólnego pieczenia w   lipcowej piekarni  razem z innymi blogerkami piekłam bajgle. Przepis pochodzi z

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania