Kolejne wypiekanie na śniadanie ..ostatnio nie brałam udziału w tym wypiekaniu, ale tym razem upiekłam..w sumie zaplanowałam upiec coś innego, ale jak zobaczyłam zaproszenie
Moje domowe kucharzenieWszyscy lubią drożdżówki. Oczywiście można je kupić, bo bo łatwe i szybkie. Ale czy wiemy, co siedzi w takiej kupnej bule? Tłuszcz roślinny utwardzony (olej palmowy
Cakes By Kejtwegańskie) dyniowe drożdżowe korzenne kluski kładzione na mleku sojowym z orzechami pecan i syropem klonowym ; kawa toffee ~ Po wczorajszym śniadaniu zostały mi drożdże i postanowiłam je ponownie wykorzystać. Te kluski jadłam po raz pierwszy i na pewno nie ostatni! Jednak błędem było to, że zrobiłam je w małym rondelku, bo nie przewidziałam, że urosną i gdy położyłam może(...)PRZEPIS /1 porcja/ ~30g mąki pszennej ~30g mąki pszennej razowej ~1/2 łyżeczki domowej przyprawy korzennej (lub łyżeczka kupnej) ~80g puree z dyni ~łyżeczka cukru do zaczynu + ew. więcej do ciasta ~15g świeżych drożdży ~300ml mleka do gotowania klusek ~30-50ml mleka w temp. "letniej" do zaczynu Drożdże kruszymy, mieszamy z ok. czubatą łyżeczką mąki i łyżeczką cukru, zalewamy letnim
breakfast of dreamsZnaczy się, nie czuć w nim drożdży tylko taki jakiś nieznany mi dotąd zapach. Podejrzewam, że to soda. Po drugie: chleb jest dość zbity. Nie taki puszysty jak chleby drożdżowe. Ale ma jedną mega zaletę! W ogóle nie musi wyrastać! Wyrabia się go (i to krócej niż zwykły chleb), przekłada do formy i piecze. To naprawdę nie byle jaka zaleta(...)soli 1 jajko I teraz sprawa jest już naprawdę prosta: najpierw do miski lecą składniki suche, potem mokre. A potem do miski lecą ręce i mieszamy :) Mieszamy 10 minut. Ciasto będzie dość rzadkie, trochę będzie się lepiło do dłoni. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 1 godzinę w 190 stopniach. --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto
Marder&Marder ManufacturePrzepis otrzymałam jakieś 3 lata temu. Rzadko te pyzy robię, ale bardzo mi smakują. Idealnie komponują się z gulaszem lub bitkami . Pasują też do innego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compiec chleby wyłącznie drożdżowe. Wyjątkiem są chleby tostowe. Główny powód jest taki, że te na zakwasie dłużej utrzymują świeżość, poza tym lubię chleby kwaśne, a tego brakuje mi w drożdżowych. Chleb Marcina okazał się miłą niespodzianką. Muszę przyznać, że przypominał mi i wyglądem i smakiem chleby sprzedawane w dawnych czasach, ale nie te z prywatnych piekarni, tylko te najzwyklejsze(...)zakwasowcom, ale ten też bardzo polecam. Ma również tę zaletę że robi się go szybko i bez kłopotu. To chyba najlepszy chleb na drożdżach jaki upiekłam. Smacznego!uwaga: ciasto na chleb wyrabiałam w robocie.16 października przypada Światowy Dzień Chleba (World Bread Day 2014). To juz 9-ta edycja, ale pierwsza w której biorę udział
Stare GarySezon szparagowy trwa, rozpoczął się również już sezon na groszek cukrowy, który uwielbiam więc nie było innej opcji jak to połączyć. Smak lekko chrupiących szparagów wraz
Basia w kuchniRosyjskie drożdżowe placuszki z dodatkiem mąki gryczanej. Podawane z kwaśną śmietaną, kawałkiem wędzonego łososia i koperkiem. Składniki: szklanka mąki pszennej szklanka mąki gryczanej 2 jajka 20 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mleka łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżki masła olej do smażenia dodatki np.: wędzony łosoś, śmietana 18%, koperek, cytryna W małej misce wymieszać drożdże z 1/2 szklanki(...)roztopić. Do dużej miski przesiać obie mąki, dodać szklankę mleka, jajka, masło, sól i rozczyn z drożdży. Wymieszać, przykryć lnianą ściereczką i odstawić do podrośnięcia na około godzinę. Gdy ciasto wyrośnie, rozgrzać olej na patelni i nakładać ciasto łyżką. Smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor z każdej strony. Podawać na ciepło od razu po upieczeniu lub podgrzaniu w piekarniku
wyzwania kuchenneBurger na deser? Proszę bardzo :) Domowa bułeczka drożdżowa z masłem orzechowym, jogurtem greckim i świeżymi sezonowymi owocami. Wydaję mi się, że nie muszę Was specjalnie przekonywać jakie to było pyszne :) na 10 bułek: 380 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 2 jajka 3 łyżki cukru 3/4 szklanki maślanki pół szklanki oleju 2 łyżki zagęszczonego mleka 10 łyżek masła orzechowego(...)Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy aż się rozpuszczą. Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem. Mąkę pszenną przesiewamy i dodajemy do niej mokre składniki oraz rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 10 równych części. Formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy i odstawiamy
Mienta blogoliwek. Pycha! Na śniadanie proponuję domowe drożdżowe buchty, wyśmienite na początek dnia. (wpis archiwalny) SOBOTA, 21 KWIETNIA 2012 Buchty troszkę zmienione Jako pierwszy wpis proponuję cudownie puszyste drożdżowe buchty. Przepis zaczerpnęłam z moje wypieki , absolutnego guru w tej dziedzinie. Buchty troszke zmienione( dodałam więcej masła i cukru). Składniki: 500 gr mąki pszennej 20 gr drożdży świeżych(...)podgrzanego mleka. Dodajemy łyżeczkę cukru, łyżkę mąki i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mieszamy ze sobą wszystkie pozostałe składniki i dodajemy do nich zaczyn z drożdży - wyrabiamy ciasto. Powinno być elastyczne i nie klejące do rąk. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrosnięte ciasto dzielimy na małe bułeczki ok 50 gr. Tortownicę
Mia Cucina SofietaWęgrzech można dostać na każdym rogu (a na Słowacji na co drugim). Właściwie przekąska nie jest chyba dobrym określeniem, bo trudno mi sobie wyobrazić, żeby ktoś po zjedzeniu takiego drożdżowego placka mógł jeszcze myśleć o obiedzie lub kolacji. Nie, to niemożliwe! ;) Muszę się przyznać, że nie jestem wielkim miłośnikiem czosnkowych aromatów, ale w wypadku langoszy jest inaczej - chociaż istnieje wiele(...)olej do smażenia Wykonanie: Mąkę przesiać do dużej miski i wymieszać z drożdżami. Sól rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki. Mieszać drewnianą łyżką do momentu kiedy kula ciasta zacznie oddzielać się od miski. Jeżeli jest zbyt kleiste dodać więcej mąki (do kilku łyżek). Przykryć ściereczką i odstawić na 45 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podsypując mąką rozwałkować
zadanie-gotowanieUwielbiam drożdżowe racuchy, szczególnie te tradycyjne z jabłkami. Ale i te z jagodami są pyszne. Składniki: 300 g mąki 40 g świeżych drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1,5 szklanki mleka 1 jajko 2/3 - 3/4 szklanki borówki amerykańskiej olejek waniliowy olej do smażenia cukier puder do posypania Sposób przygotowania: 1. Borówki płuczemy i dokładnie osuszamy. 2. Mąkę przesiewamy(...)mleka. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. 3. Następnie dodajemy pozostałe składniki i całość mieszamy drewnianą łyżką. 4. Na rozgrzany olej na patelni nakładamy porcjami ciasto, posypujemy kilkoma jagodami i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Łyżkę za każdym razem zanurzamy w wodzie - wtedy ciasto nie będzie się do niej kleić. Można też przed smażeniem
Kuchnia domowa AniGrissini... Już wiele razy przymierzałam się do tego aby zrobić je w końcu w domu a nie kupować w markecie. Te włoskie drożdżowe paluszki są przepyszne! musicie je spróbować jeśli jeszcze tego nie zrobiliście ;-) Składniki; 40 dag mąki pszennej 2 łyżeczki suchych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka soli czosnkowej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano(...)tarce czosnek i drożdże. Wlewamy oliwę a na samym końcu wodę. Jednak wlewamy ja stopniowo bo może okazać się, ze jest jej po prostu za dużo. Wyrabiamy gładkie ciasto. Odstawiamy na kilkanaście minut. ( nie ma potrzeby aby było dłużej) Ciasto urywamy po kawałku i rolujemy jak najcieńsze wałeczki.(im dłuższe tym lepiej) Układamy w wyłożonej papierem foremce, smarujemy
Radość kipiąca uśmiechem.Jeśli tak jak ja myślicie już powoli o świątecznych wypiekach, mam dla Was kolejną pyszną propozycję – drożdżowe babeczki z makiem i bakaliami :) Dziś w wersji dla zapracowanych, bo korzystam z gotowej masy makowej (sprzedawana w sklepach na działach z artykułami do pieczenia w dużych puszkach). Gotowe babeczki możecie polukrować lub obsypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło(...)ciepłym mleku rozpuszczamy łyżkę cukru i drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Wszystkie składniki mieszamy razem w misce i wyrabiamy ciasto. Odkładamy je do wyrośnięcia w ciepłe miejsce przykryte ściereczką. Powinno zwiększyć swoją objętość około 2 razy. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stół, formujemy wałek i tniemy nożem na 12 równych kawałków. Każdy
Ciastkozercydrożdży... Na pewno ci wyjdą!!! Ale na szczęście nie okazało się to zbyt skomplikowane i ja także ,,na oko" zrobiłam i wyszły. Identyczne jak Mamy! I baaardzo pyszne. RACUCHY DROŻDŻOWE Z WIŚNIAMI LUB JABŁKIEM czas ok 1.20 h trudne troszkę ok 50 sztuk Składniki: Ostrzegam, że podaję je tak ,,na oko" bo nie wiem ile dokładnie wszystkiego dałam *1/4 małej(...)dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką i gdy ciasto jest jednolite pozostawia do wyrośnięcia( niby powinno podwoić objętość ale ono jest dość rzadkie więc
sierotka maRysia w kuchni