Wspólne pieczenie Rogali i rogalików ..na słodko, na wytrawnie, jak kto woli i lubi ..Ja wybrałam takie bez żadnych dodatków..można było je zjeść z wędlinką
Moje domowe kucharzenieChleby drożdżowe piekę rzadko, gdy nie ma czasu na przygotowanie chleba na zakwasie. Tak też zdarzyło się jakiś czas temu. Wciąż zafascynowana postacią i osiągnięciami św. Hildegardy z Bingen użyłam mąki orkiszowej, której nie może teraz zabraknąć w mojej kuchni. Składniki : 20 g świeżych drożdży 45 g zimnego mleka 10 g gorącej wody łyżeczka miodu 200 g pełnoziarnistej(...)drożdży. W misce wymieszać mąki z solą i ziarnami słonecznika. Do suchych składników dodać wyrośnięte drożdże i stopniowo wodę. Całość wymieszać drewnianą łyżką do połączenia się składników. Polać ciasto oliwą i wymieszać, by powierzchnia była szklista. Przykryć ciasto wilgotną ściereczką i pozostawić na godzinę - półtorej (zależnie od pogody) do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Formę wyłożyć papierem do pieczenia
Weekendy w domu i ogrodzieWielkanoc mazurkami i babami stoi. Dlatego chcieliśmy zaprezentować przepis na dużo zdrowszą drożdżową babkę, którą można jeść bez obawy o linię :) W naszej wersji zostały dodane rodzynki, ale jeśli chcemy nieco słodszą wersję możemy bez obaw dodać np. daktyle. SKŁADNIKI: 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1/2 laski wanilii 100 g oleju kokosowego 100 g cukru trzcinowego(...)miejsce, aby zaczyn ruszył na ok. 10 min. Olej rozpuszczamy i odstawiamy.. Dodajmy do niego pustą laskę wanilii, w tłuszczu rozpuści się cały aromat, który później przeniesiemy do ciasta. Do wyrośniętego zaczynu dosypujemy resztę mąki i mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Przykrywamy ściereczkę i odstawiamy na 30 min, aby ciasto nieco urosło. W niewielkim garnku zagotowujemy trochę
Kuchnia od dwojgaSkładniki 250 g mąki tortowej 15 g świeżych drożdży 40 g masła 1 duże jajo 25 g cukru 90 ml mleka ok pół łyżeczki soli himalajskiej
OliveandThymePyszne i mięciutkie racuchy drożdżowe, które przygotowałam z myślą o moim alergiku. Na ciepłej wodzie i żółtkach, przepis podobny do tego , ale porcja mniejsza. Do środka racuchów można dodać pokrojonych jabłek lub bananów, u nas dzisiaj wersja podstawowa. Obowiązkowo posypane cukrem pudrem, zniknęły w okamgnieniu. 2 szklanki mąki 40 g. drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 2 łyżki cukru(...)cukier waniliowy, sól, żółtka umieścić w misie, wlać zaczyn i wszystko dokładnie rozmieszać. Pozostawić na kolejne 15 minut. Jak lekko wyrośnie smażyć na rozgrzanej patelni - ja kładłam 2 łyżki ciasta na 1 racucha. Ostudzone racuchy posypać cukrem pudrem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieChałki były tak szybko "zżarte", że nie było mowy o zrobieniu innego zdjęcia. 50 dkg mąki 1 szkl.ciepłego mleka 20 g świeżych
Moje domowe kucharzenieDziś niedziela, więc przepis świetnie tu pasuje. Aromatyczne, pyszne drożdżowe bułeczki, które można zjeść na śniadanie lub jako przekąskę na spacerze. Wykonanie jak zwykle proste, a efekt jak najbardziej wart oczekiwania - drożdże niestety tego wymagają ;-) Buchty z rodzynkami BUCHTY Z RODZYNKAMI 125 ml letniego mleka 20 g drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego Demerara 250 g przesianej mąki pszennej 1 żółtko(...)ciepłe miejsce na około 20 minut. Pozostałe mleko mieszamy z mąką, cukrem trzcinowym, solą, żółtkiem, zmielonymi migdałami oraz posiekanym masłem (50 g). Dodajemy rozczyn z drożdży i wyrabiamy elastyczne ciasto - przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy na około 50 minut. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek i dzielimy go na mniejsze kawałki o szerokości około 3 cm. Każdy z kawałków formujemy
peggiwkuchniCzeskie knedle, knedliczki Pierwszy raz jadłam knedliczki z gulaszem jakieś 20 lat temu na szkolnej wycieczce. Zapamiętałam ten smak. Mimo tak wielu atrakcji i szkolnych szaleństw właśnie te drożdżowe kluski zapadły mi w pamięć. Za czasów studenckich namiętnie kupowało się w sklepie knedliczki, był to szybki i tani sposób na zapchanie głodnego studenckiego żołądka. A teraz mając własną rodzinę, chcę(...)dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić na 10 minut. Po tym czasie do mąki wlać rozczyn, jajka, szczyptę soli i wyrobić elastyczne ciasto. Jeśli potrzeba podsypać mąką. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając je czystą ściereczką na 30 minut. Wyjąć ciasto z miski i podzielić na 4 części. Uformować 4 wałki, długości około
na moim stole...Doskonały pomysł na błyskawiczną kolację czy podwieczorek nie tylko dla dzieci ;-) drożdżowe, pachnące jabłkami z dodatkiem cynamonu, polane miodem wielokwiatowym z polskich pasiek z wygodnego dozownika niekapka, firmy CD Miody -naturalna słodycz pachnące ciepłym domem jak u babci i babim latem czegoż chcieć więcej? Składniki: 1 jajko 2 szklanki mąki tortowej 1,5 szklanki ciepłego mleka(...)jednolitej masy. Odstawiamy na 10 minut. Jabłka myjemy, nie obieramy ze skórki, kroimy na plasterki niezbyt cienkie, obtaczamy w miseczce z cynamonowym cukrem. Łyżką kładziemy porcje ciasta na patelnię z niewielka ilością oleju, na ciasto rozkładamy jabłuszka i smażymy na wolnym ogniu z każdej strony na złocisto, osaczamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podajemy polane płynnym
Wanilia i KardamonDziś przedstawiam przepis na pyszne, puszyste drożdżowe racuszki z jabłkami. Można je podać z cukrem pudrem, żurawiną lub podsmażanymi jabłkami z cukrem. Przepis na racuszki znalazłam we wrześniowym magazynie "Kuchnia". Zapraszam do przygotowań! Składniki na racuszki: 40 g świeżych drożdży 1 czubata łyżka cukru 500 ml ciepłego (NIE gorącego!) mleka 400 g mąki żytniej 3 jajka 70 g roztopionego masła(...)wyrośnięcia na 15 minut. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy na 8-10 godzin do wyrośnięcia. 2. Po upływie 8-10 godzin, do miski z ciastem dodajemy jajka, roztopione masło i szczyptę soli. Dokładnie wyrabiamy przez kilka minut (ciasto będzie mocno lepiące - takie ma być) i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. 3. W czasie
My Culinary ArtPuchate, chrupiące pierożki nadziane pieczarkami i czerwoną soczewicą. Pierożki idealnie sprawdzą się jako dodatek do barszczu lub jako danie główne :) Przepis inspirowany jest potrawą ze strony
My Culinary Artmasę na gładkie ciasto. Przykryć czystą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1 godziny. Na stolnicę lekko oprószoną mąką wykładamy połowę wyrośniętego ciasta. Rozwałkujemy je na kształt koła i kroimy (najłatwiej najpierw na 4 części a później każdą część na pół). Na każdym kawałku od zewnętrznej strony układamy i rozsmarowujemy marmoladę. Zwijamy rogaliki(...)cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://dom-agi.pl/dyniowe-rogaliki-drozdzowe/&blog=http://dom-agi.pl'; url=url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('c1155398003998eb289e9afd2e6c8974').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: rogaliki drozdzowe rogaliki The post Dyniowe rogaliki drożdżowe appeared first
dom-agi.plNormal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso
Na słodko lub wytrawnieO tym, że istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak
bistro mamaNa pewno dzisiaj już wszyscy po śniadanku, ale jutro też jest dzień, więc będzie i śniadanko:) A jak śniadanko to koniecznie świeże, domowe bułeczki. Dzisiaj polecam
Z miłości do słodkościDrożdżówki z serem należą do moich ulubionych. Od dawna miałam na nie ochotę, ale wciąż nam było nie po drodze. W sezonie letnim do bułek drożdżowych lubię dodawać owoce. Postanowiłam połączyć oba te smaki w jedno. A że mamy sezon na brzoskwinie, to drożdżówek użyłam właśnie tych owoców 😋 Składniki (na 24 bułeczki): 500 g mąki pszennej typ 630 szczypta soli(...)łyżeczce mąki i cukru. Wymieszać. Odstawić do namnożenia drożdży. Mąkę wymieszać z cukrem, solą i rozbełtanymi jajkami w dużej misce. Do mąki z dodatkami dodać namnożone drożdże. Wymieszać. Wyrabiać ciasto, stopniowo dodając resztę mleka. Dodać stopione masło i wyrabiać nadal aż do momentu, gdy ciasto zacznie odchodzić od rąk. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Ser zmielić
Weekendy w domu i ogrodzieserif"; mso-ascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Babka drożdżowa Składniki: Mąka pszenna – 350 g Mleko – 120 ml Drożdże – 50 g Cukier – 40 g Masło – 120 g Wanilia – 1 laska Żółtka jaja – 4 sztuk Jajka – 2 sztuki Szczypta soli Rodzynki(...)minut, aby postał zaczyn. Gdy zaczyn będzie gotowy dodajemy do niego przesianą mąkę, żółtka, cukier i sól. W osobnym naczyniu ubijamy jajka i dodajemy je do ciasta. Całość wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. W między czasie rodzynki zalewamy gorącą wodą i moczymy. Gdy ciasto będzie już odpowiednio wyrobione, dodajemy do niego rodzynki, mieszamy, posypujemy ciasto delikatnie
Kuchnia Bon AppetitWitajcie :) mamy weekend i wspólne wypiekanie z dziewczynami u Bożenki na face book. Tym razem mamy drożdżowe mocno nadziane :) Ja upiekłam bułeczki z serem bo takie najbardziej lubią moje dzieci :) pyszne ,mięciutkie na drugi dzień, w sam raz do kawki i na śniadanie . Zapraszam do wypróbowania :) Składniki : około 600 g maki pszennej luksusowej typ 550 Młynomag 3/4 szklanki cukru(...)łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki, przykryć talerzykiem i poczekać aż rozczyn podrośnie. Do miski przesiać resztę mąki, dodać resztę cukru, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn.Zarobić ciasto i następnie wlać roztopione masło.Dobrze wyrobić ciasto, ja zawsze przekładam na stolnicę i zagniatam około 5 minut . Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Ser utrzeć z cukrem , cukrem waniliowym
Sama słodycz i szczypta chiliNiby drożdżowe a podczas jedzenia przypomniałam sobie cudowny, maślany smak rogalików francuskich. Świetna opcja na pyszne śniadanko w niedzielny poranek. Ja przygotowałam je dziś i podałam razem z jajecznicą ( którą mój mąż uwielbia) z okazji naszej 6 rocznicy ślubu. Tak rozpoczęty dzień skazany jest na sukces. Składniki: 500 g mąki 250 miękkiego 5 łyżeczek cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. (Zazwyczaj rozgrzewam mikrofalówkę i gdy minie 2 minuty wstawiam swoja miskę z rozczynem-mikrofala pozostaje wyłączona). Następnie dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (można to zrobić ręcznie, ale ja użyłam do tego swojego robota). Ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na 20 minut, po tym czasie na 20 minut wkładamy je do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy
Wielki apetytMąka pszenna – 3 szkl Mleko ciepłe -1 szkl Drożdże – 2,5 dag Jajko – 1 szt Cukier -6 łyżek Masło rozpuszczone – 10 dag Sól- 1 szczypta Białko
Camilla w kuchniNiedawno był wpis z mini rogalikami wytrawnymi a dziś też rogaliki, ale większe i na słodko..Robiłam je w sumie jakiś czas temu..pyszne były..
Moje domowe kucharzenieJestem pieczywożercą, przyznaję się bez bicia ;) Nic nie poradzę, że nie wyobrażam sobie dnia bez pieczywa. Do niedawna poszukiwałam idealnej piekarni, w
Codzienna kuchnia niecodziennaporanku, to na pewno macie też na uwadze zjeść coś fajnego:) Dziś właśnie mam dla Was coś nietypowego, co możecie przygotować tuż przed śniadanie lub wieczorkiem dnia poprzedniego. Drożdżowe koszyczki są ciekawym zamiennikiem chleba- dobrze smakują, są mięciutkie, a do tego pełnią rolę miseczki lub talerzyka. Owszem troszkę pracochłonne są, ale jak już wspomniałam wyżej.... ma być leniwie(...)szczypta soli 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy, solimy. W letnim mleku rozpuszczamy cukier oraz drożdże i dodajemy do mąki. Mieszamy dolewając w trakcie olej. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy na min. godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, wałkujemy i dzielimy na ok 1,5cm paski. Przeplatamy ze sobą tworząc splot koszykowy. Foremką wycinamy kształt
Kuchnia w czekoladzieDrożdżowa, piegowata - z nasionami chia. Składniki: -4 szklanki mąki -8 łyżek cukru -300 ml ciepłego mleka -2/3 szklanki zimnego mleka do zalania nasion -5 dkg drożdży -7 dkg masła -1/2 szklanki nasion chia -4 żółtka i jedno całe jajko -szczypta soli -aromat Nasiona chia zalewamy zimnym mlekiem i odstawiamy do spęcznienia na ok. 2-3 godziny(...)Stopniowo dosypujemy 2 szklanki mąki i mieszamy. Dosypujemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręką, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyrosło: Przekładamy do dużej (26 cm), natłuszczonej formy z kominem i odstawiamy do wyrośnięcia. Nacinamy, smarujemy roztrzepanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 st. C, zwiększamy
Maminek kulinarnypara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Kolejny puszysty wypiek, obok którego nie można przejść obojętnie, tym razem drożdżowy. Już dawno zamierzałam upiec buchty z powidłami według tego przepisu. Niesamowicie puszyste bułeczki z marmoladą w środku, w sam raz do mleka na śniadanie. Polecam :-) Należy przygotować tortownicę o wymiarach(...)mamy świeże drożdże należy najpierw z połowy mleka, cukru i drożdży zrobić rozczyn, natomiast, gdy mamy drożdże suche, czynność, tą należy pominąć. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie i jednolite ciasto, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości na około 1 – 1,5 godziny w ciepłym miejscu. Tortownicę nasmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić i podzielić na 50 – 55 gramowe
Na słodko lub wytrawniesmaku! Obok kanapkowego tortu znajdziecie szpinakową roladę z łososiem . Jest przepyszna, mało pracochłonna i co najważniejsze można ją przygotować wcześniej. Na stole znalazła się warzywna sałatka , przekąski z francuskiego ciasta, kanapki z tapenade,zapiekane parówki, grecka sałatka, mini pizzerinki…Każdy z gości znalazł coś dla siebie, a na deser był wspaniały tort bananowy . Tort kanapkowy Składniki: 16 porcji Spód(...)pora 100 g majonezu 150 g greckiego jogurtu sól i kajeński pieprz do smaku Dekoracja 200 g wędzonego łososia jarmuż pomidorki koktajlowe świeży ogórek świeży koper Upiecz drożdżowy spód według przepisu w linku z podwójnej porcji. Użyj foremki o jak największej średnicy, najlepiej 30 cm. Moja forma była mniejsza i dlatego tort był wysoki. Odetnij skórki i rozkrój spód
codojedzeniajagód , mi na przykład tak średnio 2 na 10 delikatnie pęknie :) ) Na rozwałkowane ciasto nakładam około 1 1/2 łyżki jagód ( ilość jagód zależy na jak duży placuszek rozwałkujemy ciasto ) brzegi placuszka zbieram do siebie do góry tak jak bym chciała zrobić sakiewkę , mocno ściskam i skręcam ( trzeba to zrobić mocno żeby jagody nie wypłynęły podczas pieczenia) Uformowaną jagodziankę kładę łączeniem(...)posypuję kruszonką Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę . Jagodzianki piekłam około 23 minut w piekarniku ogrzewanym od góry i dołu bez używania termoobiegu . Jagodzianki drożdżowe są gotowe można się częstować . Życzę udanych wypieków i smacznego. Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia Piecze ChlebW Tłusty Czwartek nie może u mnie zabraknąć pączków. Tym razem usmażyłam tradycyjne pączki z nadzieniem z róży, lukrem i skórką pomarańczową. Mmmmmm.... palce lizać! ;) Ktoś
Smakołyki AsiDrożdżowe jagodzianki z borówkami posypane cukrem pudrem to ciekawa propozycja na drugie śniadanie, słodki dodatek do kawy, idealny deser na lato. Te pyszne bułeczki to bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk który znika w kilka chwil. składniki na około 12 sztuk 50 dag mąki pszennej 1 szklanka letniego mleka 3 łyżki cukru 4 łyżki roztopionego masła 1 jajko 40 g drożdży(...)drugiej miski wsypujemy przesianą mąkę, wlewamy rozczyn z mleka drożdży i cukru, wsypujemy szczyptę soli, dodajemy jajko i rozpuszczone masło, wszystko mieszamy łyżką a następnie dłonią wyrabiamy gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z wyrośniętego ciasta formujemy wałek a następnie dzielimy go na 12 części. Każdy kawałek ciasta rozciągamy w dłoniach, nadziewamy porcją borówek
Smakowite DaniaTe bułeczki to był strzał w dziesiątkę - mają lekko słodki, malinowy posmak. Świetnie smakują nawet same - mięciutkie i puszyste :) Składniki: 4 szkl. mąki pszennej 1 szkl
Kolorowy Przepisownikracuchy i inne pancakes. Mam już całkiem spory zbiór przepisów, ale ciągle próbuje coś nowego. Tym razem stwierdziłam, że skoro były już serowe placki, to może teraz spróbuje zrobić drożdżowe racuszki z twarogiem, no i są :) Wyszły bardzo puszyste, niezbyt słodkie. Konsystencja super. Oczywiście jeśli ktoś chce może spróbować upiec je bez dodatku oleju. Zachęcam również do przejrzenia mojego zbioru(...)następnie dodajemy do niego resztę mleka, cukier, cukier waniliowy, sól, jajka, olej i wyrośnięte drożdże. Całość mieszamy, po czym dodajemy stopniowo mąkę, stale mieszając, by powstała jednolita masa. Gotowe ciasto na racuszki pozostawiamy na 15 – 30 minut, by lekko wyrosło, po czym kładziemy je łyżką na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy obustronnie na złoty kolor. Gotowe racuszki można podawać
Smakowy RajGórnego Śląska. Ciastka są zazwyczaj z nadzieniem z marmolady, sera lub maku, posypane cukrem pudrem lub polukrowane (wyczytane w internecie) . Okazuje się, że takie ciasteczka tylko krucho-drożdżowe piekę od lat 15 :)) tylko nazwa "szplitry" nie była mi znana. Na blogu znajdziecie je pod nazwą Ciastka Basi , A ponieważ dzisiejszy przepis pochodzi z bloga(...)Dodać żółtko, cukier waniliowy, jogurt i chwilę miksować całość. Następnie wsypać mąkę i krótko zmiksować całość na wolnych obrotach najlepiej przy użyciu haka lub zagnieść ręcznie. Ciasto przełożyć do miski, przykryć i wstawić na ok. 40 minut do lodówki. Ja przygotowałam sobie ciasto wieczorem, a następnego dnia formowałam ciasteczka i piekłam. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
Walijskie PichceniePyszne drożdżowe placuszki z owocami, kto by się nie skusił. Najbardziej je lubię gdy są jeszcze ciepłe, takie prosto z patelni. Zawsze wtedy, przypomina mi się moja mama, która mówi: " Nie jedź takich gorących, bo cię będzie brzuch bolał." Ale co tam : "Na przekór mamie, odmrożę sobie uszy ;)." SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki szczypta soli 1/3 kostki świeżych drożdży 1 łyżka(...)pokruszyć do niego drożdże, które zasypać cukrem i zalać połową mleka (ciepłego). Pozostawić zaczyn na 15-20 minut. Dolać pozostałe ciepłe mleko i jajko, dobrze wymieszać i pozwolić aby ciasto podwoiło swoją objętość (30 minut do godziny). Dodać pokrojone w kostkę jabłko (bez skórki) i borówkę. Smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron. Usmażone racuchy odsączyć z tłuszczu na papierowym
Kuchnia w opałachDziś na blogu pozostaję w jesiennym klimacie. A jeśli jesień, to nie może się ona obyć bez dyni. Lubię dynię, za to, że można ją wykorzystywać
Kulinarne przygody Gatity