ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:443/576)

Orzechowe słoneczka 119

rodzajów ciasteczek na święta. I dałyśmy radę XD Wśród nich znalazły się oczywiście pozycje obowiązkowe w naszym ciasteczkowym menu, czyli domowa czekolada , ciasteczka z cukrem , ryżowe ciasteczka i drożdżowe ciasteczka moczone . Było wśród nich kilka nowości i kilka klasycznych, starych przepisów. Orzechowe słoneczka to właśnie jeden z tych klasycznych przepisów. Są pyszne, kruche i megaaa orzechowe Orzechowe słoneczka Składniki(...)alkoholu) Dodatkowo: około 200 g zmielonych orzechów lakowych lub włoskich do obtoczenia ciasteczek Mąkę przesiewamy dodajemy do niej cukier puder, żółtka i pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę. Zagniatamy gładkie ciasto. Białka ubijamy z cukrem pudrem w kąpieli wodnej, aż lukier stanie się gęsty i gładki. Ciasto podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy niezbyt cienko (około 0,5 cm). Z ciasta wycinamy

PatiGotuje
Racuchy drożdżowe na wodzie 162

Racuchy drożdżowe pojawiają się u mnie na wigilijnym stole, jako ostatnia z 12 potraw. Robić je można jednak nie tylko w ten jedyny wieczór w roku. I dealnie spraw d zają się na kolację do ciepłego mleka :) Skła dniki: 3 pełne szklanki mąki ok 1,5 szklanki letniej wo dy 2 łyżki oliwy 40g świeżych droż dży     szczypta(...)resztą skła dników. Wo dę rozrobić z droż dżami i powoli połączyć drewnianą łyżką. Mieszać dokła dnie do połączenia skła ników. Nakryć ściereczka i odstawić do wyrośnięcia ciasta. Na patelni rozgrzać o drobinę oleju.Ciasto nakła dać łyżką namoczona każ dorazowo w zimnej wo dzie. Smażyć z obu stron. Wykła dać na papier do o dsączenia. Po przestu dzeniu posypać cukrem

ChilliJemy
Pączki ziemniaczane 397

wyrabiać, to wcześniej jeszcze ziemniaki pasuje ugotować i zgnieść żeby były gotowe. Gra jest jednak warta świeczki, bo takie pączki są zdecydowanie bardziej miękkie, wilgotne i świeższe od tradycyjnych drożdżowych. Zazwyczaj na drugi dzień po upieczeniu przepijamy kawą, by się nie zadławić, a w tym wypadku nie było to konieczne. Zapraszam na pączki, a jeśli wszystko pójdzie po mojej myśli(...)Drożdże rozmieszać z cukrem i odrobiną mąki. Pozostałą mąkę przesiewamy, ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i 3 całe jajka. Pół kostki masła topimy i studzimy, dodajemy do ciasta wraz z solą i spirytusem. Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po ok 2 godzinach wałkujemy na grubość ok 1 cm, wykrawamy krążki, kładziemy po odrobinie marmolady i przykrywamy drugim krążkiem

Kuchnia w czekoladzie
Chleb razowy z ziarnami 180

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie

Bullio
Błyskawiczne pączki na serku homogenizowanym-puszyste i pyszne 186

przepisem na pączki.  Ogólnie nie jestem zwolenniczką takich wymyślanych historii,ale te pączusie są rewelacyjnie i  robi się je max 10 minut  :-) Wiadomo, najlepsze są klasyczne , drożdżowe pączki z marmoladą różaną, ale gdy brakuje nam czasu to możemy zrobić te.  Pączusie są bardzo smaczne, pulchniutkie i ekspresowe w wykonaniu. Po usmażeniu można je nadziać dowolnym dżemem(...)posypania Serek wraz z jajkami mieszamy trzepaczką, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy np. widelcem,nie ma potrzeby używania robota.  Olej wlewamy do garnka, rozgrzewamy i łyżką nakładamy ciasto, pączusie pięknie się uformują. Smażymy na małym ogniu na złoty kolor, ważne by paczki smażyć odpowiedni czas, tak by nie były w środku surowe. Pączusie dajemy na ręcznik papierowy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Smakowite wakacje 216

miejscowością, w której się stołowaliśmy był Karpacz. Pierwszy raz na szybko, postawiliśmy na coś pewnego. I tu nic bardziej mylnego! Pizza jedzona w niesprawdzonym miejscu okazała się porażką. Kiepskie ciasto, paskudny ser i obrzydliwa surówka, którą zamówiłam do frytek z panierowanego sera.  Będąc w sierpniu w Sudetach nie mogłam sobie odmówić wizyty na Święcie Ceramiki w Bolesławcu. Przywitał(...)rynku w Bolesławcu... i te niebieskie krzesła... bajka! Kolejna kulinarną wycieczkę odbyliśmy do czeskiej Pragi. Samochód zaparkowaliśmy na obrzeżach miasta i przemieszczaliśmy się metrem. Zwiedzanie zaczęliśmy od zjedzenia tradycyjnych drożdżowych ciastek pieczonych na obracających się rusztach czyli Trdlo. Skusiliśmy się na wersję tradycyjną bez dodatków. Niebo w gębie i zapas sił na dalsze wędrówki! Kawa popijana w drodze pod górę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb razowy z ziarnami 190

Przepyszny drożdżowy chleb bogaty w ziarna, z mieszanki mąki pszennej razowej, żytniej razowej oraz zwykłej pszennej. Chleb długo zachowuje świeżość. 300 g mąki pszennej razowej 50 g mąki żytniej razowej 150 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 300 ml wody 50 ml mleka 80 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 40 g ziaren sezamu 2 łyżki siemienia lnianego(...)chleba Drożdże wymieszać z miodem i ciepłym mlekiem. Odstawić na 15 minut. Następnie wymieszać ze wszystkimi pozostałymi składnikami (najlepiej przy pomocy mieszadeł miksera do wyrabiania, ale można też łyżką). Ciasto odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 1,5-2 godziny do podwojenia objętości. Podłużną formę (użyłam formy o wymiarach podstawy 28 x 9 cm) wysmarować masłem a następnie

Bullio
Arabski chlebek z tahini 126

Arabski chlebek z tahini - aromatyczny zawijaniec. Znakomity wypiek na podwieczorek do kawy lub na niedzielne śniadanie. Prosty drożdżowy wypiek bez dodatku jajek z cudownym, chałwowym nadzieniem. Prosty, smaczny, godny polecenia. Podczas pieczenia zapach z piekarnika zniewala. Dawno miałam już na oku ten przepis, a po przygotowamiu domowej tahini nie miałam już wyboru, tylko go upiec. Jest pyszny! Składniki(...)łyżki mleka sezam do posypania Wykonanie: mleko podgrzać w garnuszku. Dodać pokrojone masło, by się rozpuściło. Do misy miksera wlać mleko, dodać pozostałe składniki i zagnieść hakiem jednolite ciasto. Przykryć misę i pozostawić do podwojenia objętości Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Uformować w kulki, przykryć i pozostawić na 15 minut tahini wynieszać z cukrem pudrem.  każdą kulę rozwałkować

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 185

Wyrabiałam dobre 15 minut. Odstawić ciasto do wyrośnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką. Zostawiłam na 1,5 godziny, bo zajęłam się robieniem sosu pomidorowego. Godzinka spokojnie wystarczy przy obecnych temperaturach. Podzielić ciasto na 5-6 części. Każdą część formować w dysk i rozwałkować na okrągły placek o grubości do 5 mm. Placek podzielić na 8 części. Na szerszy brzeg każdej części wykładać(...)dostaniecie od dzieciaków wielkiego całusa albo mokrego "ślimaka", zwłaszcza wówczas, gdy upiekliście po nocy pełnej wspólnych wrażeń i śmigających po niebie Perseidów. Dorośli podziękują w inny sposób ;) ---------- Podobne: Krucho-drożdżowe rogaliki z marmoladą Oponki drożdżowo-serowe

Weekendy w domu i ogrodzie
drożdżowe ciasteczka z jagodami goji 147

chwalą i znajdują się w zaszczytnej grupie superfoods :) Mogłabym się rozpisać jeszcze bardziej, ale  więcej informacji na temat goji ViVio  na stronie www.  Zapraszam! DROŻDŻOWE CIASTKA Z JAGODAMI GOJI przepis autorski // ok. 15 ciastek ~155g mąki pszennej + ew. do podsypania ~55g jagód goji ViVio ~60g miękkiego masła ~1/2 szklanki cukru trzcinowego (ciastka są mało słodkie(...)zalewamy na chwilę bardzo ciepłą (lecz nie wrzącą) wodą, na ok. 2-3 minuty, odlewamy wodę. Następnie do zaczynu dodajemy resztę składników, mieszamy łyżką do połączenia, a następnie wykładamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręką aż będzie gładkie. Formujemy kulę, wkładamy ją miski i pozostawiamy na ok. 1h. Po upływie tego czasu rozwałkowujemy ciasto i wycinamy szklaną ciastka, które układamy

chili & sugar
ENSAIMADAS - Bułeczki Maślane 243

Bardzo mięciutkie, mocno maślane, hiszpańskie bułeczki drożdżowe. Można je przygotować wieczorem, rano upiec i pyszne śniadanko gotowe. Przepis pochodzi  tej strony Składniki : 500 g mąki pszennej 75 g cukru + 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki soli 40 g świeżych drożdży 200-250 ml mleka w temperaturze pokojowej (użyłam 200 ml) 2 średnie jajka 2 łyżki oliwy z oliwek(...)mleka, posypać łyżką cukru i lekko zamieszać. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut. Dodać pozostałe mleko, jajka i oliwę, wymieszać, przełożyć na blat i wyrabiać kilka minut (wyrabiałam ciasto mikserem stacjonarnym) w razie potrzeby można dosypać trochę mąki, jednak ciasto jest dosyć luźne i klei się do rąk. Wyrobione ciasto przełożyć do miski wysmarowanej tłuszczem, przykryć ściereczką i odstawić

Zabawa smakiem
Rogaliki drożdżowe z marmoladą 149

Rogaliki to doskonała propozycja na słodką przekąskę gdy wybieramy się na wycieczkę za miasto. Będą też świetnym podwieczorkiem z kubkiem mleka czy kakao. Uwielbiają je zarówno

Smakołyki Asi
Chałka 176

Przepyszna puszysta pszenna bułka. każdy chyba wie co to jest chałka i jak smakuje. Uwielbiam ją z miodem lub dżemikiem. Można ją zrobić bardziej lub mniej

Kuchnia Pokoleń
Ślimaczki z rodzynkami 195

Normal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko- 1/4  litra Cukier – 10 dag Sól- ½ łyżeczki Masło – 10 dag Cukier

Camilla w kuchni
Ślimaczki z cynamonem 156

Normal 0 21 Mąka pszenna – 50 dag Drożdże –3 dag Jajko – 1 szt Mleko-1/4 litra Cukier – 10 dag Sól- 1/2  łyżeczki Masło – 10

Camilla w kuchni
Bułeczki śniadaniowe 126

Składniki: 1/4 szklanki letniej wody 2 łyżki masła, roztopionego 1 szklanka ciepłe mleko 2 łyżki cukru pudru 1 1/2 łyżeczki drobnej soli 2 całe jajka, lekko

w mojej kuchni
Pizza 223

Zawieruszony przepis..oj sporo mi się zawieruszyło takich przepisów..  15 g świeżych drożdży  25 dkg mąki  150 ml ciepłej wody  1/2

Moje domowe kucharzenie
Chleb pełnoziarnisty z serem feta 238

Istna orgia smaków i zapachów!   Przy pieczeniu tego chlebka, inspirowałam się dość luźno przepisem Ewy z bloga BaBy w kuchni . Dziewczyny prezentują na swojej stronie

Grunt to przepis!
1553. Bułki z serem ricotta i oregano 176

Przepis na takie bułeczki widziałam na wielu blogach..w końcu zrobiłam i ja..pyszne, mięciutkie..polecam.. 4 łyżki ricotty  225 ml wody  450

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowy chlebek z jalapenos 129

Bardzo lubię drożdżowe wypieki. Ostatnio przygotowując grilla ze znajomymi zrobiłam takie chlebki drożdżowe z dodatkami. Bardzo każdemu smakowały. Może warto czasami upiec pieczywo na grilla w domu aniżeli częstować gości tym kupnym. Możliwości na to aby zrobić coś ciekawego jest naprawdę wiele. Składniki 1 0 g drożdży 200 ml wody 350g mąki 5 suszonych pomidorów z zalewy 1 łyżka suszonego(...)przesiać mąkę, dodać  oregano, bazylię i wymieszać wszy stko razem. Jalapeno i suszone pomidory drobno pokroić i dodać do mąki.  Dodać wyrośnięte drożdże, resztę wody i zagnieść ciasto, odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzieli ć na trzy części i  przełożyć  na blaszkę, form ując prostokąt.  W miseczce

Delusional Trine
Bułeczki grzebyki z dżemem z kiwi 153

Zrobiłam na zimowe dni dżem z kiwi. Muszę przyznać, że wyszedł przepyszny. Postanowiłam go wykorzystać do drożdżowych bułeczek jako nadzienie . Składniki: 600 g mąki pszennej typ 500 Kłos Pol 4 jajka 150 g ksylitolu Kłos -Pol 1 szklanka ciepłego mleka 40 g drożdży 150 g masła szczypta soli jajko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem dżem z kiwi(...)misy z mąką( zrobiłam najpierw dołek i tam wlałam mleko)Delikatnie rozmieszałam aby powstała zawiesina i zostawiłam pod przykryciem na 15 minut Krok 4 Drożdże pracują więc wyrabiam ciasto z 15 minut.Przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 45 minut. Krok 5 Ciasto pięknie wyrosło, odgazowałam je i podzieliłam na 12 części. Każdą cześć rękoma kształtowałam na" piłeczkę

Różowa kuchnia
Drożdżowe bułeczki ze śliwkami i cynamonową kruszonką 145

Dzisiaj przepis na wspaniałe drożdżowe bułeczki z owocami i cynamonową kruszonką, które rozpłynęły się w ciągu dwóch dni :) Przepis wzięłam z   TEJ strony z małymi modyfikacjami. Z podanego przepisu wyszło mi 14 bułeczek. Są naprawdę pyszne. Polecam :-) Składniki: 400 g mąki pszennej 70 g cukru 7 g drożdży ( jedna saszetka) 190 ml ciepłego mleka 3 jajka 150 g miękkiego(...)świeżych lub mrożonych owoców. ( u mnie śliwki i maliny ) 1 rozmącone jajko Łyżka mleka Sposób wykonania: Mąkę przesiać, dodać do niej pozostałe składniki i dokładnie wyrobić. Z wyrobionego ciasta  uformować kulę i pozostawić w ciepłym miejscu w głębokiej misce pod przykryciem . Pozostawić do wyrośnięcia ok. 2 godzin. (ciasto powinno podwoić objętość). Jeżeli mamy mrożone owoce to należy je wcześniej

Na słodko lub wytrawnie
Jak zrobić muffinki z rabarbarem? 149

czas temu na moim facebooku - smykwkuchni, pokazywałam Wam filmik z patentami na rabarbar, znajdziesz go TUTAJ . W filmiku pokazałam jak bardzo łatwo możecie z rabarbaru ułożyć nietuzinkowe wzory na cieście, wszystkie triki, które znam tam właśnie znajdziecie! Między innymi te jak pokroić rabarbar na cieniutkie plasterki, które można zwijać. SKŁADNIKI: - 3-4 laski rabarbaru (wybierz ten czerwony) - 100 g masła(...)pieczemy przez 35 minut (-/+ 5 minut w zależności od piekarnika) w temp. 165 -175 stopni, aż kokos się ładnie zrumieni. Przepyszne! Spróbuj też tarty z rabarbarem  lub bułeczek drożdżowych z rabarbarem

SMYKWKUCHNI
Bajgle 162

Pieczywo posypane makiem lub sezamem, wywodzące się najprawdopodobniej z Krakowa. Bardzo popularne na całym świecie. Można podawać je ze słodkimi lub pikantnymi dodatkami. Doskonale nadaje się

Smakołyki Asi
Camembert z jagodami i rogalikiem 179

Pozwalacie sobie czasem na leniwe śniadanie w łóżku? Kto je u Was przygotowuje?  Proponuję podzielić obowiązki :) Żona piecze dzień wcześniej rogaliki, Mąż rano odpala piekarnik

Kuchnia w czekoladzie
Pumpernikiel na zakwasie - styczniowa Piekarnia 207

dość nietypowym pumperniklem, bo drożdżowym. Nie ma nic wspólnego z ciężkim, zwartym, prawie czarnym razowcem krojonym w kilkumilimetrowe kromki. Ponieważ "lodówkowy" zakwas domagał się zagospodarowania, w moim chlebie zaczyn drożdżowy zastąpiłam 3- stopniowym żytnim zakwasem. Mąki zytnie i orkiszowe użyłam w proporcjach pół na pół - zwykłą z pełnoziarnistą. Chlebek popękał niemiłosiernie, ponieważ zapomiałam go naciąć, ale to nic. Według mnie(...)wody 25 ml espresso szczypta drożdży Wykonanie: półtora dnia wcześniej przygotować zakwas, 3 razy go odświeżając zakwas umieścić w misie mikisera. Dodać pozostałe odważone składniki i hakiem do ciasta wyrabiać ciasto chlebowe. Gdyby było za gęste można dodać więcej wody ciasto umieścić w foremce wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość piekarnik

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
WANILIOWE JAGODZIANKI 116

Bułeczki drożdżowe bez jajek na serku waniliowym, puszyste i bardzo smaczne, długo zachowują świeżość ;)     SKŁADNIKI 1 szkl. mleka, 70 g masła, mąka pszenna (ok. 2 szkl.) 25 g świeżych drożdży, 100 g serka waniliowego, 1 op. cukru waniliowego, 2 łyżki cukru szczypta soli dodatkowo: ½ szkl.jagód, 4 łyżki cukru, 3-4 łyżki mleka, Kruszonka: 4 łyżki mąki(...)objętość. W pozostałym mleku rozpuszczamy masło. Do miski wsypujemy mąkę, szczyptę soli, wlewamy rozczyn, dodajemy serek oraz mleko z masłem (nie może być zbyt gorące). Wyrabiamy aż powstanie gładkie ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.  Wyrośnięte ciasto dzielimy na 10-12 części. Każdą część rozpłaszczamy, na środku kładziemy jagody wymieszane z cukrem, zlepiamy dokładnie, układając zlepieniem na formie

słodki bratek
Rogaliki drożdzowe z nutellą. 147

Dziś zapraszam na pyszne rogaliki na dwa kęsy z nutellą .Nigdy nie wychodzą mi wszystkie takie same i równiutkie . Każdy żyje w piekarniku swoim życiem ,ale

Ladylaura.
Chleb "Zebra" 181

Pyszny chleb z delikatną nutą słodkości- praktycznie nie wyczuwalną i o zachwycającym wyglądzie sprawi, że nie tylko dzieci, ale i dorośli z przyjemnością zasiądą do porannego

Kuchnia w czekoladzie
Kanelbullar 192

Przepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar

Weekendy w domu i ogrodzie
Focaccia z pomidorkami i oliwkami 125

Puszysty drożdżowy placuszek w sam raz na kolację. Można go przygotować z różnymi dodatkami. Ja zrobiłam go po raz pierwszy i bardzo nam zasmakował i na pewno zagości na naszym stole nie raz. składniki: 2 szklanki mąki pszennej  + do podsypania 25 g świeżych drożdży 3/4 szklanki letniej wody 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oregano 3 łyżki(...)wody rozpuścić drożdże z cukrem i odstawić na chwilę aby zaczęły pracować. W misce wymieszać mąkę, sól i oregano. Następnie dodać przygotowany zaczyn, olej i resztę letniej wody, zagnieść ciasto. Ciasto powinno być lekko lepiące. Natępnie ciasto podsypać mąką i rozwałkować mniej więcej na kształt koła o średnicy 27 cm. Rozwałkowane ciasto przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia

Monia miesza i gotuje
Bułeczki drożdżowe z cynamonem i cukrem kokosowym 187

Pyszne bułeczki pachnące cynamonem i troszkę kokosem..  50 dkg mąki 70 g cukru 25g drożdży świeżych 250 ml  mleka szczypta soli 1 jajko

Moje domowe kucharzenie
Trufle piernikowe 138

Jutro Dzień Piernika (25.11), więc pozostajemy w tym klimacie. Pierniczki drożdżowe były wczoraj, a dzisiaj proponuję... trufle piernikowe (inwencja własna). Bardzo słodkie, pięknie się prezentują, a co najważniejsze - są naprawdę proste i szybkie w wykonaniu. Jestem przekonana, że zasmakują każdemu:) Składniki (na 18 szt.): 220 g jasnych ciastek (użyłam markiz z nadzieniem waniliowym, ale mogą być też zwykłe herbatniki(...)kruszymy ciastka, dodajemy roztopioną w kąpieli wodnej białą czekoladę, następnie miód, a na koniec przyprawę do piernika. Wszystko razem łączymy w malakserze.  Formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego (jeśli ciasto nie chce się lepić to dodajemy więcej miodu). Kuleczki chowamy na 5 min. do zamrażalnika. W międzyczasie roztapiamy w kąpieli wodnej mleczną czekoladę. Schłodzone kuleczki maczamy w czekoladzie i posypujemy

Domowa Cookierenka Agi
Kapuśniaczki drożdżowe do barszczu 180

Kapuśniaczki to danie główne, przekąska na zimno lub na ciepło, idealne do barszczu!. Z czym chcecie i jak tylko chcecie :). Dobrze jest zrobić ich więcej, żeby

Apetyczna babeczka
Ciabatta 164

Od dłuższego czasu miałam zamiar dołączyć do akcji Wypiekanie na śniadanie, w której biorą udział inni blogerzy, ale zawsze coś mi w tym przeszkadzało:) Tym razem

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania