ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:436/576)

Chleb pszenny z ziarnami słonecznika 138

bądź z samymi warzywami. Domowy chleb możecie upiec z bardzo małej ilości składników. Uwierzcie mi - taki wypiek jest o wiele smaczniejszy niż kupny. Zdradzę Wam sekret, że uwielbiam zapach drożdżowych wypieków, dlatego też przygotowanie poniższego chleba sprawiło mi niesamowitą radość :) Składniki na 1 bochenek (użyłam formy keksowej): 2 (płaskie) szklanki mąki pszennej 4/5 szklanki wody 1 opakowanie suszonych drożdży(...)drożdże, sól, ziarna słonecznika. Wszystko ze sobą wymieszać. Następnie wlać wodę i olej. Za pomocą łyżki składniki połączyć ze sobą. Przygotowaną masę wysypać na blat kuchenny i zagniatać, aż ciasto uzyska jednolitą, gładką konsystencję. Wyrobione ciasto ponownie umieścić w misce, przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy masa podwoi swoją objętość to przełożyć ją do formy keksowej. Ponownie

Ugotować
Racuszki ryżowo jabłkowe 133

mają bardzo wielu zwolenników zdążyłam już się przekonać. Ogromnym powodzeniem cieszyły się racuszki z twarogu, bananowe, racuchy drożdżowe na zsiadłym mleku. Kontynuując ten temat… racuszki ryżowe z jabłkami.    Składniki:  - 1  ¾ szklanki mąki ryżowej- 4 jajka- 400g jogurtu greckiego- 200ml mleka kokosowego- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki cukru z wanilią- laska wanilii (ziarenka)- szczypta soli (do białek(...)opcjonalnie, ale polecam) W misce łączymy składniki: mleko kokosowe, jogurt, ziarna wanilii, cukier z wanilią, żółtka. Dokładnie mieszamy. Dodajemy proszek do pieczenia i przesianą mąkę – ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto na 20 minut. Obrane jabłka pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy na ćwiartki i cienkie plasterki. Dodajemy do masy, mieszamy, aby jabłka nie ściemniały. Ubijamy na sztywno pianę z białek i szczypty

mojewypiekiinietylko
Rogaliki krucho-drożdżowe 160

rogaliki mają to do siebie że zachowują długo świeżość, nie czerstwieją tak szybko. Są smaczne i szybko znikają z talerza. Rogaliki krucho-drożdżowe SKŁADNIKI: mąka- 500 g drożdże -50 g margaryna- 250 g kwaśna śmietana- 2,5 łyżki jajka - 2 szt cukier - 4 łyżki proszek do pieczenia- 0,5 opak sól - 1 szczypta mleko ciepłe - 125 ml DODATKOWO marmolada jajko(...)ciepłe mleko, zmiksować robotem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, wymieszać z proszkiem do pieczenia. Następnie pokroić margarynę na kawałki, posiekać z mąką. Dodać rozczyn, jajka, zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkujemy na okrągły placek, dzielimy na 8 trójkątów. Na trójkątach ciasta kładziemy porcje marmolady i zawijamy w rogaliki. Układamy rogaliki na blasze wysmarowanej tłuszczem, Rogaliki posmarować jajkiem wymieszanym z mlekiem

Kuchnia Danusi
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 180

Chlebek jest naprawdę smaczny - aromatyczny, dzięki dodatkom wilgotny i po prostu przepełniony smakami Grecji ! Zapraszam:) Początkowo obawiałam się pieczenia Elioti, wydawało mi się to skomplikowane. Niepotrzebnie. Elioti to prosty, drożdżowy chlebek, bez żadnych bajerów w postaci zakwasów itd., do którego pod koniec wyrabiania dodaje się cebulę i oliwki. Składniki te nie tylko wzbogacają smak chleba , ale poprawiają też jego wilgotność(...)trochę się rozpadał w miejscach, w których znajdowało się dużo dodatków. Zamiast zwijać chleb w roladę, tak jak ja, możecie go zagnieść z dodatkami, tak aby rozprowadziły się w cieście bardziej równomiernie. Mi się za to bardzo podoba spiralny wzór, jaki utworzyły składniki w moim wypieku.  Jak jeść Elioti? Zwyczajnie polany dobrą oliwą jest znakomity, ale można też podać

Chilli Czosnek i Oliwa
Rustykalne bułki Jeffreya Hamelmana 84

W Nowym Roku nowe wyzwania z Piekarnią Amber czas zacząć. Tym razem Ania poszperała i wybrała przepis z bloga Oli Cake & Bread . Przepis opracował Jeffrey

Moje Małe Czarowanie
Drożdżowe rogaliki z owocowym dżemem 121

Idealne do świeżo zaparzonej kawy lub filiżanki aromatycznej herbaty - zapraszam do wykonania! ;-) SKŁADNIKI: - 3 szklanki mąki tortowej - 2 łyżki cukru pudru - 1/4 kostki masła - 3 żółtka

Wielopokoleniowo
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 187

     Dziś upiekłam po raz pierwszy Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki o zapachu kardamonu, nadziane pachnącym cynamonem. Jakież było moje zaskoczenie, gdy okazały się tak

Rozpustne gotowanie
Dyniowe grzebienie z nadzieniem orzechowym 187

Wypiekanie na śniadanie w tym tygodniu zaproponowało rogaliki dyniowe. Przepis pochodzi z bloga Komarki i u niej była alternatywa rogalików lub grzebyków, więc ja wybrałam grzebienie

Moje Małe Czarowanie
Focaccia 134

Potrzebujemy: opakowanie suchych drożdży Instant 8g 100 ml ciepłego mleka 1/2 łyżeczka cukru 600g mąki (część może być razowa) kilka łyżek oliwy 2 łyżeczki soli 400

WYSPA SZCZĘSLIWA
Domowy chleb pszenny z garnka 137

Rating: Od dłuższego czasu chciałam przygotować własnoręcznie chleb, lecz próby przygotowania zakwasu za każdym razem kończyły się fiaskiem. Przeglądałam portale internetowe i różne blogi by znaleść

Magiczny Garnek
Pierożki z jabłkami 145

Pierożki z jabłkami... od lat są u mnie furorą i cieszą się ogromnym uznaniem wśród moich przyjaciół:) Przepis znalazłam w "Przyjaciółce" ponad 20 lat temu. O

In my kitchen
Drożdżowy razowiec - domowy chrupiący bochenek 108

piekarni i wydawać dużych sum na pieczywo, które nie zawsze smakuje tak jak powinno. Nasze prababcie nie stawały w kolejkach po staropolski, zwykły czy razowy chleb. Zwykle same zagniatały ciasto i wyjmowały z pieca bochenek, który wspaniale smakował. Niestety, później nadeszła era wielkich piekarników,. Teraz jednak znów zależy nam na tym, by jeść smacznie i zdrowe pieczywo. Oczywiście i takie(...)bochenek i wyjmij. Suchy patyczek oznacza, że chleb jest gotowy. Na koniec drożdże - bo przygodę z pieczeniem chleba w domu najlepiej jest zacząć od drożdżowych wypieków. Do tego zadania nadają się zarówno świeże, jak i suszone. Warto pamiętać, że opakowanie drożdży suszonych (instant) o wadze 7 g odpowiada 15 g drożdży świeżych. Składniki (2 bochenki): 500 g mąki

The Slow Life Wife
Bułeczki czosnkowe 146

Bardzo często kupuję drożdżowe bagietki z masłem czosnkowym, ale ostatnio postanowiłam sama zrobić takie bagietki.  Składniki: 20 g drożdży 1 szklanki letniego mleka 2 łyżka roztopionego masła 500 g mąki 2 łyżka suszonej bazylii 2 łyżka suszonego oregano Masło czosnkowe: 50 g masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka natki pietruszki 1 łyżka oregano (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Z drożdży(...)mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki robimy zaczyn i zostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski przesiewamy mąkę dodajemy rozczyn, masło, bazylię i oregano. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy tarty parmezan i posiekaną natkę pietruszki i oregano. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy prostokąty i smarujemy masłem czosnkowym. Zakręcamy wokół własnej

Delusional Trine
Rogaliki Drożdżowe 146

Jakimś cudem udało mi się nareszcie wziąć udział w Wypiekaniu Na Śniadanie , a załapałam się na pyszne rogaliki drożdżowe :) Składniki na 12-16 rogalików 1/2 kostki margaryny/masła roztop. i ostudzonego 4 dag drożdży 1/4 szkl mleka 6 łyżeczek cukru 2 1/2 szkl mąki 1 jajko szczypta soli czekolada bądź marmolada do nadziewania, a u mnie nawet i wiśnie(...)drożdże. Odstawiamy do ruszenia. 2. Do miski wsypujemy mąkę, resztę cukru oraz wbijamy całe jajko. 3. Wyrośnięty zaczyn dajemy do naszej mieszanki mącznej. Podczas wyrabiania dodajemy roztop. masło. gotowe ciasto odstawiamy na 15-30 min do podrośnięcia. 4. Wyrośnięte ciasto, odgazowujemy i dzielimy na dwie części, które następnie wałkujemy na okrąg ( możemy pomoc sobie przy tym talerzykiem - odrysowując koło

Gotowanie...to proste !
Bułeczki z jabłkami 147

Nasze ulubione bułeczki drożdżowe, tym razem z jabłkami na szarlotkę.     Składniki: -65 dkg mąki 480 -5 dkg drożdży -6 jajek -9 łyżek cukru -350 ml ciepłego mleka -8 dkg masła -szczypta soli -aromat -słoik jabłek na szarlotkę Drożdże mieszamy z łyżką cukru, dodajemy 100 ml mleka, 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy(...)łyżek cukru, dodajemy 4 żółtka  i jedno całe jajko i miksujemy. Dodajemy pozostałe mleko, rozczyn, sól, aromat, 3 szklanki mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i ręką wyrabiamy ciasto. Na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte przekładamy na stolnicę i dzielimy

Maminek kulinarny

Proponowane wyszukiwania