ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:445/576)

Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 176

Dziś jak co środę przepis na coś słodkiego. Padło tym razem na rogaliki drożdżowe. Tym bardziej, że już odczekały na swoją kolejkę w Naszej poczekalni. Pyszne, z ciekawym nadzieniem, idealne w smaku i ... nieidealne w wyglądzie. A  czy Wam wychodzą idealne rogaliki? Moje zawsze są jakieś nierówne, jeden większy drugi mniejszy ale taki ich urok.  Rogaliki(...)mieszamy z cukrem i ciepłym mlekiem, odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15 minut. Po tym czasie dodajemy do nich mąkę ze szczyptą soli, jajko, olej i zagniatamy gładkie, elastyczne ciasto. Odkładamy je na 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte dzielimy na dwie części i każdą z nich rozwałkowujemy, na kształt koła. Tniemy na 8 części. Kandyzowany aloes, śliwki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Nadziewane bułeczki 187

http://kuchniapepin.blogspot.com/2014/09/nadziewane-bueczki.html Składniki. 1/2 kg mąki pszennej 25g drożdży 280ml mleka 1 jajko 1,5 łyżeczki soli 25g masła 18 pomidorków koktajlowych  18 kulek

w mojej kuchni
Placuszki/racuszki z prażonymi jabłkami 171

moim domu wszyscy uwielbiamy racuchy drożdżowe z jabłkami, lecz czasami - na szybo smażę właśnie takie placuszki. Są rewelacyjne i przyznam, że sama potrafię zjeść połowę z usmażonej porcji! Koniecznie spróbujcie, a przekonacie się o ich pysznym smaku, ekspresowym przygotowaniu, jak zarówno i... znikaniu... Polecam! (około 30 sztuk) 1 jajko 1 szklanka mleka (pojemność szklanki = 250 ml) 1 szklanka mąki pszennej(...)następnie dodać mąkę, cynamon oraz sodę oczyszczoną. Całość dokładnie wymieszać i na końcu połączyć z prażonymi jabłkami.   Na patelni rozgrzać olej i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta (1 łyżka stołowa na 1 placuszek) . Placki należy smażyć z obu stron - do lekkiego zarumienienia się i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.   P odawać bezpośrednio po przygotowaniu - posypane cukrem pudrem

Di gotuje
Bułeczki ze śliwkami i maślaną kruszonką 208

Proponujemy plecione bułeczki drożdżowe, ze śliwkami i kruszonką maślaną.         Składniki: -ok. 1/2 kg mąki -7 łyżek cukru -250 ml ciepłego mleka -4 dkg drożdży -4 jajka -6 dkg masła -szczypta soli -aromat -kilka śliwek o zwartym miąższu a na kruszonkę: -10 dkg mąki -7 dkg cukru -7 dkg masła -aromat cytrynowy lub łyżeczkę startej skórki(...)mąki. Miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę, wyrabiamy ręcznie, na koniec dodajemy roztopione masło i wyrabiamy, aż się wchłonie. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy na prostokąt. Dzielimy na 12 prostokątów. Na dłuższych bokach nacinamy brzegi. Środki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Nakładamy śliwki. Nakładamy kruszonkę i zawijamy. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia

Maminek kulinarny
Bułeczki drożdżowe z morelami 154

Dziś proponujemy bułeczki drożdżowe z morelami. Morele maja wiele zalet i tę, że w trakcie pieczenia nie wycieka z nich sok.     Składniki na 10 bułeczek: -ok. 35 dkg mąki 450 -3 dkg drożdży -3 dkg masła -4 jajka -4 łyżki cukru -200 ml mleka -szczypta soli -aromat -3-4 łyżki miodu -cukier trzcinowy -5-6 moreli -opcjonalnie żurawina(...)patelni. Do wyrośniętego rozczynu dodajemy szczyptę soli, aromat, pozostały cukier, 2 żółtka i jedno całe jajko, pozostałe mleko, 250 dkg mąki i miksujemy. Dodajemy pozostałą mąkę i wyrabiamy ciasto. Dodajemy roztopione masło, wyrabiamy, przykrywamy folia spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto wyjmujemy na stolnicę i rozwałkowujemy. Dzielimy na 10 części. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki. Na spód możemy wsypać suszoną żurawinę

Maminek kulinarny
Chleb pieczony w rzymskim garnku 144

wodzie przed użyciem to podczas pieczenia w środku wytwarza się para wodna, dzięki której potrawy w niej przygotowywane są soczyste- idealnie nadaje się do pieczenia warzyw, a wypieki zwłaszcza drożdżowe i chleby na zakwasie puszyste i wilgotne. Ja swój garnek kupiłam w markecie za 59 zł w ramach prezentu dla siebie samej na święta (tak, wiem, to nie jest normalne(...)olej/oliwa do wysmarowanie formy- łyżka Przygotowanie: w ciepłym mleku rozpuść drożdże z dodatkiem cukru i odstaw do obudzenia. Po około 15 minutach ze wszystkich składników zagnieć gładkie, jednolite ciasto i dostaw je na około godzinę do wyrośnięcia w ciepłe miejsce Ciasto powinno podwoić swoją objętość. W między czasie, na około pół godziny zamocz cały „garnek” w wodzie, potem

greenscarf
BISZKOPTOWE RACUSZKI Z JABŁKAMI 1772

jako II  danie po "lżejszej" zupie ... .  Przepisów na racuchy jest co nie miara.  U mnie znajdziecie przepis na   racuchy na jogurcie ,  racuchy drożdżowe  ,  racuchy a'la pączki z patelni ,  racuszki z twarogiem ,  placuszki z bananami ,  placuszki na kaszce mannej  - jest więc w czym wybierać ;-) Dziś zapraszam na biszkoptowe(...)proszkiem do pieczenia i mleko. Miksujemy chwilę do dokładnego połączenia się składników. Na koniec dodajemy pokrojone jabłko i mieszamy wszystko łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i wkładamy łyżką porcję ciasta, smażymy racuchy na wolnym ogniu na rumiano z obu stron.  Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem (jeśli lubimy

Walijskie Pichcenie
Chleb ze świeżymi pomidorami i ziołami 191

pomidory (ok.250g po obraniu) - pokrojone w drobną kostkę   20g świeżych drożdży   1 łyżeczka koncentratu pomidorowego   360g mąki pszennej - u mnie luksusowa typ 550 polecana do wypieków drożdżowych   30ml zalewy z suszonych pomidorów  + 2 łyżki do smarowania chleba w trakcie wyrastania 10szt. czarnych oliwek - pokrojonych w plasterki   10szt. zielonych oliwek - pokrojonych w plasterki(...)pokruszonymi drożdżami i połową mąki. Odstawić na 1 godz. w ciepłe miejsce aby zaczyn zaczął fermentować. Do zaczynu dodać sól, przyprawy suszone i świeże, oliwę i resztę mąki. Wyrabiać ciasto ok 10min, aż będzie elastyczne, gładkie i lśniące - musi łatwo odchodzić od ścianek miski - dla ułatwienia można posłużyć się mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami!   Na końcu dodać oliwki

Grunt to przepis!
Pączki pieczone 387

smaczne..polecam..wypróbujcie..Ja korzystałam z przepisu znalezionego  tutaj. 100 ml ciepłego mleka 50 g świeżych drożdży 370 g mąki pszennej (tortowej lub do wypieków drożdżowych)50 g cukru3/4 łyżeczki soli3 jajka170 g masła jajko do posmarowaniamarmolada wieloowocowa twarda OrzechUwaga: drożdże, masło i jajka wyjmujemy wcześniej z lodówki aby się ociepliły. Masło kroimy(...)Następnie dodawać po kawałeczki miękkie masło, cały czas wyrabiając rękami (około 10 minut) lub miksując hakiem (około 7 minut). Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia (ciasto znacznie się napuszy). [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią i szybko zagnieść ręką. Złączyć ciasto w jedną kulę (nie będzie sztywna), wyłożyć na blat podsypany mąką

Moje domowe kucharzenie
Tarte Flambée 192

Sierpniowa Piekarenka, sierpniowe wyzwanie. Czas w tym roku nie jest dla mnie łaskawy, po wspaniałym i urodzajnym w wydarzenia urlopie spędzonym w Śladkowie Małym wróciliśmy wypoczęci

Moje Małe Czarowanie
Focaccia z mozzarellą i pomidorkami 158

Zapach ziół prowansalskich, pieczonych pomidorów i rozpływający się ser. Mimo, że za oknami już ciemno, jesienno to ja czuję się już jak na włoskich wakacjach. 

Gotowanie i blogowanie
drożdżowy chleb z oliwkami 165

Chleb z oliwkami Chleb z oliwkami W moim domu pomimo tego, że wszyscy wysoce sobie cenią ciemne, razowe pieczywo wyrabiane na zakwasie, to czasem odzywają się

Miód i pieprz
Bułki grahamki 216

Kolejne Wypiekanie na śniadanie  i znów Madzia i Paweł  są gospodarzami tej fajnej akcji wspólnego pieczenia ..tym razem zaproponowali pyszne bułeczki...polecam..kto jeszcze

Moje domowe kucharzenie
Maślane bułeczki drożdżowe 3241

Mam coraz więcej szacunku dla drożdży i tego, co dzięki nim można zrobić. A skoro pączki już były, to dziś będą maślane bułeczki. Idealnie pasują do

W SMAK
Drożdżowe racuchy kefirowe z truskawkami 209

różnie bywało. Zakupy przeważnie planuję raz w tygodniu. Czasem jednak plany zmieniają się i drożdże leżą smętnie w lodówce, zupełnie przeze mnie zapomniane. Czasem jest odwrotnie: chciałoby się coś drożdżowego, a drożdży brak akurat. Właśnie wtedy idealne są suszone.  Wiem, racuchy najlepsze ze świeżych. Ja swoje jednak smażyłam na suszonych, więc i takie są w przepisie. Pamiętajcie jednak(...)grube plastry. Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłej wody (2 łyżki wystarczą). Dodać do kefiru, wbić jajka, dodać cukier i sól. Wszystko roztrzepać. Dodać mąkę i dokładnie połączyć. Powinno wyjść ciasto o konsystencji gęstej śmietany. Nie może być zbyt rzadkie, bo truskawki puszczą sok i rozrzedzą je nieco. Pokrojone truskawki wymieszać z ciastem. Odstawić na około 20 minut, aby ciasto podrosło

Codzienna kuchnia niecodzienna