ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:446/576)

Drożdżowe racuchy z jabłkami 6810

Pyszne drożdżowe racuchy z dodatkiem jabłek. Bardzo pulchne z chrupiącą skórką. Jeszcze ciepłe oprószone cukrem pudrem. Czego chcieć więcej. Po prostu pyszne. Składniki: 0,5 kg mąki pszenne 5 dag drożdży, 5 dag masła, 3 jajka, 10 dag cukru 1 szk mleka, szczypta soli, 1 łyżeczka esencji waniliowej 3 jabłka olej do smażenia Przygotowanie: Do miski wlać letnie mleko dodać(...)rozpuszczenia się drożdży i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.Dodać przesianą mąkę,resztę cukru,sól,rozmieszane jajka,esencję waniliową i letnie rozpuszczone masło.Wszystko wymieszać i zostawić.Ciasto powinno mięć konsystencję gęstej śmietany.W między czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę.Dodać do ciasta ,wymieszać i ponownie,oprószyć mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia

Ala piecze i gotuje
Marmolada z płatków róży i truskawek. 138

     Ostatnio przygotowywałam już  dżem z truskawek i płatków róży , i zafascynowana jego smakiem postanowiłam przygotować marmoladę. Smażyła się długo, ponad dwa dni

Rozpustne gotowanie
Libańskie pierożki drożdżowe z mieloną jagnięciną 126

Libańska kuchnia opiera się na mezze , czyli przystawkach. Dzięki bogactwu używanych w niej przypraw jest niezwykle aromatyczna i smaczna. Każdy, kto choć raz miał okazję skosztować

Smakowity Blog Kulinarny
Mleczna chałka drożdżowa z żurawiną 159

Uwielbiam domowe chleby i drożdżowe wypieki. Chałka mleczna z maślanym akcentem i żurawiną suszoną jest jednym z nich. Najlepsze zaraz po przestudzeniu z odrobiną masła i kubkiem ciepłego mleka, ale i na drugi dzień smakuje tak samo dobrze. Przygotowałam ją, by sprawdzić nowego robota z hakiem od Lidla , bo wierzcie lub nie, ale nie mam jakoś nigdy siły i cierpliwości(...)środku śladów żółtka, więc mogę stwierdzić śmiało, że "dał radę" :) Kolejny w kolejce jest chlebuś, a dziś nawet udało się kupić formę, która pasuje nie tylko na ciasta, ale też właśnie na chleby :) Zresztą taki domowy, świeży i chrupiący znika u mnie bardzo szybko :) Większy więc się nie zmarnuje... No ale póki co chleba nie ma, jest chałka

Kuchnia w czekoladzie
Śmietankowe bułeczki drożdżowe 110

Zapraszam na bardzo smaczne śmietankowe bułki drożdżowe , znakomicie nadają się do kawy , na śniadanie dla dziecka do szkoły, takie bułki można także przygotować z nadzieniem , ale tym razem wypadło bez niespodzianki w środku , ale i tak kuszą smakiem i wyglądam , zapraszam na przepis . Składniki  4 szklanki mąki  tym 405  1 szklanka mleka   1 paczka drożdży(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.  Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym

Mój Smak
Bułeczki drożdżowe ligth czyli zdrowsza drożdżówka 133

Zapraszam na bardzo smaczne i aromatyczne bułeczki drożdżowe z mąki orkiszowej z jagodami . Znakomicie nadają się do świeżo parzonej kawy , na spotkania rodzinne , jak i na śniadanie dla dziecka do szkoły , mają bardzo małą zawartość cukru , a kwaśność jagód fajnie się łączy z lukrem . Składniki  3  szklanki mąki orkiszowej  45 dag drożdży  zapach śmietankowy(...)dwoma łyżeczkami cukru i dodaje do naszej mąki , kiedy mamy nasze drożdże dodane , dodajemy następne składniki , jajka , zapach śmietankowy , masło rozpuszczone wystudzone.  Kiedy mamy wszystkie składniki dodane , wyrabiamy ciasto rękoma , aż uzyskamy dobrze wyrobioną kulkę , kiedy mamy ciasto wyrobione , miskę posypujemy mąką i wkładamy nasze ciasto na 1,5 godziny  do wyrośnięcia w ciepłe miejsce .  Po naszym

Mój Smak
Chleb pszenno-gryczany na zakwasie 214

Chlebków drożdżowych już dawno nie piekłam ale za to te na zakwasie piekę bardzo często. Mieszam różne mąki i dodaje różne ziarenka czy przyprawy. Upiekłam kolejny prosty z mąki pszennej i gryczanej  ale tym razem bez żadnych dodatków. Chlebek zazwyczaj piekę wieczorem, przez noc stygnie a potem  zajadam na śniadanko świeży z samym masełkiem. składniki: 150 g aktywnego(...)łyżeczki soli 420 ml letniej wody W misce wymieszać mąki ze solą. Do misy robota wlać zakwas i letnią wodę. Następnie dodać wymieszane mąki i wyrobić jednolite ciasto. Keksówkę 30x10 natłuścić masłem i przełożyć masę. Wierzch ładnie wyrównać, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 3-4 godziny. Jak chlebek wyrośnie wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Bułki faszerowane pieczarkami i suszonymi pomidorami 155

Mini-chlebki drożdżowe z chrupiącą skórką i bogatym nadzieniem Kolejny weekend za pasem... Kolejne Wypiekanie na śniadanie przybyło do kolekcji :) Tym razem piekliśmy Bułeczki z pieczarkami i suszonymi pomidorami . Przepis pochodził z bloga Pracownia wypieków . Z racji, iż nie każdy zawsze miał czas dołączyć do wspólnego pieczenia w weekend, akcja została przedłużona do poniedziałku. Co bardzo mnie ucieszyło, bo inaczej(...)Samo wykonanie mało skomplikowane i niezbyt pracochłonne. Bułki niezwykle smaczne i zdecydowanie warte ponownego ich wypieku. Tak prawdę mówiąc, bardziej przypominały miniaturowe chlebki, niż tradycyjne bułeczki - chrupiąca skórka, chlebowe ciasto, a w środku pyszna zawartość nadzienia. Z modyfikacji jakie wprowadziłam, to niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej , zamiana wody na mleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam

Grunt to przepis!
Oproszone kruszonka drozdzowe buleczki z truskawkami i budyniem. 141

Dziś przepis na pyszne drożdżowe bułeczki z truskawkami i budyniem. Co potrzebujemy? Do drożdzowych bułeczek : - ok 40 szt truskawek. - budyń śmietankowy (+  mleko) - 3 i pół szklanki mąki -2/3 szklanki mleka -1 opakowanie suchych drożdzy - pół kostki masła -  2 duże jajka - cukier waniliowy (całe 16g) - szczypta soli W misie mieszamy - mąkę, drożdzę i sól. W osobnym garnku podgrzewamy(...)składniki do misy z mąką, dodajemy jajka - miksujemy, wyrabiamy i odstawiamy na godzinę. W międzyczasie przygotowujemy budyń oraz kruszonkę. Co potrzebujemy do kruszonki? 30g masła 60g mąki 30g cukru Ciasto kruszonkowe zagniatamy na jednolitą masę i zamrażamy - po to aby móc je później zetrzeć na tarce. Ciasto drożdzowe po godzinie, ponownie wyrabiamy na posypanym mąką blacie. Formujemy kulki, rozplaszczamy

dlaSmaQ
Pierogi drożdżowe gotowane 176

przesianej mąki z dodatkiem cukru, soli, i całych jajek. Zagniatając, stopniowo dolewałam ciepłe mleko. Dolałam tyle, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Uformowałam kulę. Nie musimy czekać, aby ciasto wyrosło, od razu lepimy pierogi. One same, dosłownie rosną w rękach. Odrywałam po kawałku, rozpłaszczałam na dłoni, nadziewałam borówkami z cukrem i zlepiałam brzegi. Gotowe pierogi wkładałam do wrzącej wody. Poczekałam(...)trochę ciasno. Pierożki podałam posypane cukrem i polane gęstą śmietaną (można jogurtem). Wyszły przepyszne, delikatne, puszyste i mięciutkie. Dziękuję za przepis, następne też takie zrobię. Smacznego.Wydrukuj przepisThe post Pierogi drożdżowe gotowane appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Houskove knedliky - czeskie knedle 133

Uwielbiam polskie pampuchy / kluski drożdżowe na parze ale czeskie knedle też są niezastąpione. Przepis na nie mam z zeszytu mojej mamy - bardzo cennego zeszytu, który mam w przyszłości dostać :)Składniki:20 dag mąki krupczatki3 czerstwe bułeczki1 jajkołyżeczka solipół szklanki wody (może być gazowana)1 łyżka masła pół szklanki mleka10-15g drożdżypół łyżeczki cukru Pół(...)ciepłe miejsce na 15 minut - robimy tym sposobem zaczyn. Mąkę wsypujemy razem z solą do miski, wlewamy roztrzepane jajko oraz zaczyn z drożdży i wodę. wyrabiamy ciasto do czasu aż przestanie się kleić do rak. Bułeczki kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy do ciasta

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe, pełnoziarniste placuszki - racuchy z bananem i jabłkiem 190

Kupiłam kiedyś mąkę pszenną pełnoziarnistą. Stała tak i stała, i stała... aż się w końcu doczekała :) Placuszki te mogą być świetną przekąską nie tylko w  

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Mini pączusie z twarogiem 100

Szybkie, puszyste, delikatne, wilgotne w środku i przepyszne mini pączusie z twarogiem. Polecam! Składniki: 250g mielonego twarogu  2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru

Słodki Zakątek
Pizzerinki 202

Szybko i smacznie..dodatki do zawijańców dowolne..Można zrobić tradycyjnie pizzę.. 6 dkg drożdży 1 szkl. mleka szczypta cukru 1  łyżeczki soli 3 ,5

Moje domowe kucharzenie
Drożdżowe rogaliki z czekoladą 293

Pogoda za oknem nijaka, wczoraj cały dzień deszcz padał aż się człowiekowi nic robić nie chciało... By troszkę sobie i Wam również rozchmurzyć ten ponury czas

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania