Pierwsze dynie się już pokazały w sklepach i na straganach. Kupiłam kawałek i postanowiłam usmażyć drożdżowe placuszki z dynią . Bardzo fajna i smaczna propozycja na śniadanie lub kolację. Składniki: 500 g kawałka dyni 2 jaja 400 ml kefiru 2-3 szklanki mąki 50 g świeżych drożdży pół szklanki wody szczypta cukru pół łyżeczki soli olej do smażenia cukier puder(...)drożdże. Wymieszałam i odstawiłam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce roztrzepałam jajka. Wsypałam mąkę. Wlałam rozczyn z drożdży i kefir. Możecie dodać go mniej jeśli uznacie,że ciasto jest za rzadkie. Posoliłam.Odstawiłam na około 20 minut w ciepłe miejsce,żeby ciasto trochę podrosło. Dodałam startą dynię. Wymieszałam. Placuszki smażyłam na niewielkiej ilości oleju. Nakładałam je łyżką
potrawyregionalneBajgle, czyli drożdżowe bułeczki z dziurką w środku. Z chrupiącą, ciągnącą skórką z zewnątrz i miękkim, puszystym środkiem - coś wspaniałego na leniwe, weekendowe śniadanie. Od razu powiem jaka jest wada bajgli: są praco- i czasochłonne. Ale jak to w życiu - coś za coś ;) Składniki (10 - 12 sztuk) 500 g mąki pszennej - jeśli macie chlebową użyjcie właśnie tej, będzie najlepsza(...)ciepłej wody (nie gorącej!) 1 żółtko do posmarowania przed pieczeniem sezam do posypania Mąkę, drożdże, sól i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy po trochu ciepłej wody i zagniatamy jednolite, miękkie ciasto. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ją ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, na około 2 godziny - do czasu aż ciasto dwukrotnie podwoi pierwotną objętość. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy na stolnicę, dzielimy
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Domowe drożdżowe wypieki to moje ulubione. Zapraszam na drożdżówki z czekoladą!Składniki:550 g mąki pszennej250 ml mleka40 g drożdży2 łyżki masła1 jajko4 łyżki cukruDodatkowo:jajko do posmarowania bułeczekkrem czekoladowy (typu Nutella, u mnie akurat krem czekoladowo-bananowy)Sposób przygotowania:1. Do miski wlewamy ciepłe mleko, dodajemy drożdże, 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy(...)wyrośniętych drożdży dodajemy pozostałe składniki (masło ma być rozpuszczone, ale nie gorące). Wyrabiamy dokładnie, kiedy już będzie gładkie to przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.3. Ciasto dzielimy na mniejsze części, rozwałkowujemy placek, nacinamy go "na pazurki" z jednej strony. Nakładamy łyżkę kremu i zwijamy tak, aby pazurki były na górze bułeczki.4. Bułeczki układamy w blaszce na papierze
Kuchnia domowa Aniwiększe lub w postaci trochę większych od bułek. Mi najlepiej pasują takie o wadze ok 320 gram. Nie są ani za duże ani za małe. Dziś pokaże przepis na miseczki drożdżowe, każdy jest w stanie takie zrobić. Można wykonać je z małym uchwytem, ozdobić płatkami owsianymi, posypać makiem lub połączyć z naszymi ulubionymi ziołami. Warto choć raz sobie je zrobić.SKŁADNIKI(...)można pominąć) SPOSÓB WYKONANIA :- w misce mieszam mąkę z solą, cukrem, drożdżami po czym powoli dodaję wodę plus oliwę, wyrabiam na jednolitą masę ok 8-10 minut- kiedy ciasto będzie lśniące i sprężyste i nie będzie się nam już kleiło do rąk wkładamy do miski posypujemy odrobiną mąki przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę aby podwoiło swoją objętość
Basia w kuchniOczywiście, nie jest trudno go zrobić:). Inspiracja od Lindy:). Pyyyszne! Składniki na nadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek (lub
Qlinarnie i QlinarnieIdealne niedzielne śniadanie :) Kawa, bądź kakao , masło i ta rewelacyjna puszysta Chałka .... Składniki : 1 szklanka mleka 50 g drożdży świeżych 4 łyżki cukru 80 g
Malinowa KawiarenkaNigdy w Turcji nie byłam, ani nigdy nie dane było mi skosztować oryginalnego tureckiego wypieku jakim jest pide - czyli drożdżowych łódeczek z farszem, w tym przypadku z mielonego mięsa, zwanego też turecką pizzą. Na przepis natknęłam się przypadkowo szukając w zasadzie gruzińskiego przysmaku chaczapuri, jednak mięso mielone, czarnuszka i kumin zaproponowane przez Mirabelkowy Blog przeważyło szalę i w mojej kuchni(...)źródłowy przepis, podsmażając najpierw warzywa z przyprawami aby wydobyć ich aromat, na końcu dodając mięso. Łódeczki wyszły aromatyczne i bardzo smaczne, także z całego serca polecam. Składniki (2 sztuki): Ciasto: 200 g mąki pszennej 15 g świeżych drożdży 2 łyżki jogurtu 100 ml wody 1 łyżka oliwy 0,5 łyżeczki cukru szczypta soli Nadzienie: 200 g mielonego mięsa
Kocham..lubię..gotuję..bardzo dużo błonnika! Wczorajsze zdjęcia mimo braku słońca wyszły super! Wczoraj parę przerobiłam i będę na dniach dodawać na FANPAGE - zapraszam . I w końcu spełniłam moje sny o drożdżowych gofrach :D Nie no, na prawdę już długo miałam na nie ochotę. A wczoraj wieczorem zobaczyłam drożdże w lodówce. Przypadek? Nie sądzę... ;) PRZEPIS /1 porcja/ ~60g mąki gryczanej ~10g łuski gryczanej(...)łyżkę mąki, wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Puree z dyni (jeśli jest zimne) również lekko podgrzać. Do rozczynu dodać wszystkie pozostałe składniki i wymieszać. Odstawić ciasto na ok. 20-30 minut w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po upływie tego czasu rozgrzać gofrownicę, natłuścić ją i piec gofry. Smacznego
breakfast of dreamsdużą ilością miodu. Proste w wykonaniu, a efekt jest zdumiewający. Rogale są pyszne, puszyste i mają chrupiącą skórkę. W kilku słowach, odrobina nieba na leniwe śniadanie z rodziną. Rogale drożdżowe na podstawie przepisu z bloga Kulinarne Szaleństwa Margarytki z moimi zmianami 4 sztuki Składniki: 15 g drożdży łyżka cukru 100 ml mleka 220 g mąki pszennej 30 g masła(...)zostawić do ostygnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól, pozostało część mleka, roztrzepane jajko, wyrośnięty zaczyn i ostudzone masło. Wyrabiać przez około 10 minut, najlepiej mikserem z specjalną końcówką. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić do ciepłego miejsca na około 1,5 godziny. Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części, z każdej uformować trójkąt, podsypać delikatnie mąką i rozwałkować. Zwinąć zaczynając
tost z dżememswoją dietę. Skład banalny, smak fantastyczny. I ten zapach wydobywający się z piekarnika, cudo! Jeżeli ktoś nie próbował jeszcze nigdy przygotować domowego chleba, to polecam ten przepis. Mimo, że drożdżowe, to jest bardzo pyszne! "Składniki:szklanka maki pszenno-żytniejszklanka mąki pszennej + 2 łyżki mąki do posypaniagarść maku3 g świeżych drożdżyok. 1,5 łyżeczki soliszklanka cieplej wodydodatkowo ziarna słonecznika(...)najmniej 4 godziny (ja zostawiam na noc od 12h do 18h).Po tym czasie otrzymujemy klejącą masę którą wykładamy na obsypany mąką (około 2 łyżek) blat i odgazowujemy, składając ciasto na pół, i jeszcze raz tak samo. Odkładamy ciasto zgięciami w dół na ścierkę na której wysypujemy ulubione dodatki, u mnie pestki słonecznika i dyni oraz oczywiście płatki owsiane
Słodkie PrzyjemnościPyszne krucho drożdżowe roladki Roladki z makiem SKŁADNIKI: margaryna palma - 500 g sól - 1 szczypta mąka - 1 kg drożdże - 100 g jajka - 4 szt kwaśna śmietana - 5 łyżek cukier - 6 łyżek proszek do pieczenia - 1 opak mleko ciepłe - 0,5 szkl dżem wiśniowy - 1 słoik mak mielony suchy- 3 łyżki DODATKOWO jajko - 1 szt mleko -4 łyżki PRZYGOTOWANIE: Rozczyn(...)mąki, utrzeć mikserem, odstawić do wyrośnięcia. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać pokrojoną na kawałki margarynę i proszek do pieczenia. Wyrośnięty rozczyn, dodać do mąki, wybić jajka i szybko zagnieść ciasto, wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie rozwałkować ciasto, pokroić na szersze paski, posmarować brzegi pasków dżemem, zwijać w rulony, kroić na kawałki
Kuchnia Danusiforma pasztecików też jest przeze mnie bardzo lubiana. To prosty sposób na przepyszne drożdżowe paszteciki, a nadzieniem jest klasyczna kapusta z grzybami . Zatem jeśli planujecie gotowanie kapusty na Wigilię zróbcie jej po prostu więcej, część użyjecie do pierogów z kapustą i grzybami lub drożdżowych pierogów z kapustą i grzybami , część właśnie do takich pasztecików. Wszystko się tu ze sobą pięknie(...)śledź na konfiturze z cebuli – śledzie w kiszonych cytrynach PASZTECIKI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Przygotowanie : 2 h + czas przygotowania kapusty Porcje: około 40-50 pasztecików *Uwaga – z tego ciasta możesz przygotować paszteciki i pierogi pieczone, pół na pół Składniki ciasto: – 450- 500 g mąki pszennej – 250 ml ciepłego mleka – 100 g rozpuszczonego masła – 3 żółtka – 8 g drożdży instant
nietylkopasta.plParowańce: 50 ml wody 3 łyżki oleju rzepakowego, 1,5 łyżeczki suchych drożdży, w proszku 420 g mąki orkiszowej jasnej lub pszennej, 0,5 łyżeczki proszku
KucharzycaW Polsce nie ma takiej tradycji ,ale w innych krajach np.w Hiszpanii 5 stycznia odbywa się wielka parada uliczna, której bohaterami są Trzej Królowie. Przybywają na
Moje domowe kucharzenieSk ładniki 1 jajo 1 białko do posmarowania 1/4 kostki masła 25 g świeżych drożdży 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1
OliveandThyme