Składniki: 1,5 szklanki mąki 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki mleka 50 g drożdży 1 jajko 100 g masła (lub margaryny) 0,5 tabliczki
CiastkozercyWitajcie. Na blogu drożdżowe racuszki już są, ale te akurat z zupełnie innego nowego przepisu. Wyszły przepyszne - mięciutkie i puszyste. Składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 2 dag świeżych drożdży 1 jajko 5 łyżek ciepłej wody 2 łyżeczki cukru waniliowego 5 dag rodzynek - jeśli są duże należy je drobniej pokroić 1 duże jabłko szczypta soli olej do smażenia(...)reszty mleka dodać jajko, sól, cukier, rodzynki, jabłka,podrośnięty rozczyn i mąkę. Wymieszać dokładnie. Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. 4. Na rozgrzaną patelnię dodać olej, porcjami nakładać ciasto i smażyć racuszki na niewielkim ogniu z obu stron na rumiano. Gotowe odsączyć na papierowym ręczniku, po czym oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!!! Źródło: Moje gotowanie
Kuchnia domowa Anilokum szybko. Aby to uczcić zaplanowaliśmy wieczór przy kominku i winie. Przy takiej kolacji najczęściej mamy kilka serów, winogrona i krakersy, tym razem te ostatnie postanowiłam zastąpić francuskimi listkami drożdżowymi fougasse. Fougassy sprawdzą się też jako dodatek do zup kremowych albo pieczywo do sałatek. Pysznie chrupiący dodatek, spróbujcie! Potrzebujemy: - 500 g mąki pszennej dowolnej - 350 g ciepłej wody(...)podrośnie, w naczyniu z mąką robię dołeczek na zaczyn, z boku podsypuję sól. Dodaję odmierzoną ilość ciepłej wody. Mieszam drewnianą łyżką, a następnie wyrabiam do uzyskania delikatnego, plastycznego ciasta. Można wyrabiać robotem lub używając maszyny do chleba. Ja robię to ręcznie z upodobania. Po kilku minutach wyrabiania gładzę kulę ciasta z wszystkich stron dłonią oblaną oliwą. Przykrywam i odstawiam
I tu będę miała takie tepodkreślenia smaku można je również udekorować cynamonowym lukrem, lub oprószyć cukrem pudrem zmieszanym z korzennymi przyprawami, choć u mnie najczęściej znikają jeszcze gorące, nieupudrowane ;) Polecam! Składniki na bułeczki drożdżowe z nadzieniem dyniowo-miodowym: na 16 sztuk ROZCZYN: 3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 30 g świeżych drożdży 1/4 szklanki letniego mleka 1 łyżeczka cukru RESZTA SKŁADNIKÓW: 2 duże jajka(...)pozostawiamy na 5-10 minut, by rozczyn nieco urósł. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy roztrzepane w mleku jajka, cukier, cukier waniliowy, sól i wyrabiamy ciasto mikserem z hakami około 5 minut, po tym czasie dodajemy rozpuszczone, przestudzone masło i wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się dobrze wchłonie, a ciasto przestanie lśnić. Gładkie ciasto oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką
Rozpustne gotowanieSkładniki 350 g mąki 80 g miękkiego masła 2 żółtka 140ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 10 g drożdży suchych mleko do
w mojej kuchniDrożdżowe ruloniki z parówką i dodatkami, niby Hot Dogi. ok. 50 dag mąkipół szklanki mlekapół szklanki wodypół szklanki oleju1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli 1 jajko4 dag świeżych drożdżyDodatkowo:10 szt. parówekok. 15 dag żółtego sera1-2 ogórki konserwowepół czerwonej paprykipieprz, oregano, bazyliaketchup1 żółtko + kilka łyżek mleka do smarowania W naczyniu wymieszać mąkę z solą. Zrobić wgłębienie, wkruszyć drożdże,posypać(...)lekko zamieszać, pozostawić na chwilę aby drożdże ruszyły. Wlać pozostałą część płynu, wbić jajko, zarobić, a następnie dodać olej. Gdy składniki się połączą wyłożyć na blat i wyrobić elastyczne ciasto. Umieścić w naczyniu pod pokrywką i odstawić aby ciasto podwoiło objętość. Ser zetrzeć na grubej tarce, ogórki i paprykę pokroić w kostkę, wszystko razem wymieszać i przyprawić. Ciasto wyłożyć blat
Praktyczna plDziś u mnie drożdżowo..i kolejne wspólne wyrabianie ..tym razem były to bułeczki weneckie..moje są inaczej zrobione niż proponowała Agnieszka .Jakiś czas temu
Moje domowe kucharzeniePrzepis na te kruche rogaliki z dodatkiem drozdzy jest ze mna od zawsze .Uwielbiam je nie tylko ja, smakuja wszystkich .Niezwykle kruche i delikatne w smaku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dawna mnie kusił :) taki ciemny i apetyczny ale nie miałam melasy .... już kupiłam i jako pierwszy upiekłam dwa bocheneczki tego pysznego chlebka :) zapach jak na piekarni ....słodki ,drożdżowy ...taki bardzo specyficzny...to trzeba spróbować !!! przy czy chlebek bardzo prosty i mało czasochłonny ,polecam Składniki : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego(...)minut do wyrośnięcia Mleko ,melasę i masło podgrzewamy żeby się rozpuściło i połączyło ale nie zagotowało ,ma być lekko ciepłe, mieszamy wszystkie składniki na jednolitą masę ok 10 minut ,ciasto będzie lekko klejące, posypujemy delikatnie mąką ,przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie krótko wyrabiamy ciasto, dzielimy na dwie części i układamy uformowane chlebki
Wypieki Reneostatnio doszłam do wniosku, że lubię niedoskonałości. Lubię, gdy łóżko nie jest perfekcyjnie pościelone, tylko ma jedną lub dwie zmarszczki, a róg koca jest lekko podwinięty. Lubię, gdy bułka drożdżowa nie jest okrągła, a ludzie mają krzywe nosy. Składniki: 1/2 szklanki mleka sojowego (użyłam alpro dla dzieci) 2 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego 4 łyżki oleju (użyłam kokosowego(...)suchych i mieszamy. Następnie dodajemy 1/4 szklanki mąki i dalej mieszamy. Ponownie wsypujemy 1 szklankę mąki i wciąż mieszamy. Dodajemy 2 łyżki oleju i w razie potrzeby, jeśli ciasto za bardzo przywiera, pozostałą 1/3 szklanki mąki. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy je w ciepłe miejsce na ok. 10-15 minut. Po tym czasie ugniatamy je jeszcze przez chwilę i formujemy bułeczki
Weganizm infantylnywyobrażam sobie Świąt Wielkiejnocy bez babki drożdżowej. Ta, która na stałe zadomowiła się u nas jest puszysta i delikatna a do tego polana cytrynowym lukrem. Jest to z całą pewnością jedna z najlepszych jakie kiedykolwiek miałam okazję próbować. Składniki: Rozczyn: 125 g mąki 200 ml lekko ciepłego mleka 40 g drożdży 2 łyżki cukru Babka(...)pierwszej partii składników zrobić rozczyn (powinien być konsystencją zbliżony do gęstej śmietany) i odstawić w ciepłe miejsce na 10 minut. Następnie wymieszać składniki na babkę i dodać przygotowany rozczyn. Ciasto przelać do formy wysmarowanej masłem i piec ok.30 minut w 170 stopniach. Najlepiej by ciasto wystygło na kratce. Ze składników na lukier utrzeć gładką masę i udekorować wystudzone ciasto. Smacznego
Wielki apetytCudowne, lekko słodkie i niezwykle urocze- Tsoureki to drożdżowe, greckie chlebki pieczone z ugotowanym na twardo jajkiem. Jestem pewna, że wasi domownicy je pokochają (moje dzieciaki były zachwycone). Świetnie sprawdza się na Wielkanocnym stole jak i w koszyczkach zanoszonych do święcenia. Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 250 ml pełnotłustego mleka 150 g drobnego cukru 1 łyżeczka(...)łyżkami mąki i wymieszaj z 2 łyżkami ciepłego, nie gorącego mleka. Rozczyn zostaw na 10 minut w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Następnie dodaj pozostałe składniki i zagnieć ładne, elastyczne ciasto. Możesz użyć do tego celu miksera. Ja wrzucam składniki w misę kMix'a i mam troszkę czasu dla siebie. Pozostaw w ciepłym miejscu, aż do podwojenia objętości. Z ciasta wykrój
Wielki apetytp { margin-bottom: 0.21cm; }h3 { margin-bottom: 0.21cm; page-break-after: avoid; }h3.western { font-family: "Times New Roman",serif; font-size: 14pt; font-weight
Przepysznik - BLW i nie tylkoBiałe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki bułeczki, mogą być z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym
w mojej kuchni