ciasta drozdzowe - 8631 przepisów (strona:456/576)

Drożdżówki z dżemem ( koperty z dżemem ) 223

    Domowe drożdżówki - wypełnione słodkim dżemem.  Idealna na śniadanie, do kubka aromatycznej kawy lub jako przekąska do pracy, szkoły, w podróż, na długi

kolorowotorcikowo
Krucho Drożdżowe Koperty Z Serem 240

Pyszne drożdżówki z serem i rodzynkami które szybciutko się robi gdyż nie potrzebują czasu na wyrastanie. Składniki na 10-12 drożdżówek: 250-300 gr mąki 4

Gotowanie...to proste !
Chleb z makiem i białym serem 150

Cudowny, wyrośnięty chleb zobaczyłam na zdjęciu u Marzenki - blog - i już wiedziałam, że taki chleb zrobię :) Przepis pochodzi natomiast od koleżanki Marzenki - Asi .  Jak to

Gotowanie i blogowanie
chleb z cukinią 191

chleb z cukinią Gotowy chleb z cukinią Składniki 2 niewielkie cukinie 1 kg mąki 50 g drożdży 1 płaska łyżka cukru 50 ml oliwy extra 1

Miód i pieprz
Prosty chlebek 158

Poniedziałek zaczynam od kolejnego chlebka, tym razem z dodatkiem ziół prowansalskich. Przepis jest prosty, bez zakwasu, na drożdżach, a dodawać można do niego swoje inne ulubione

pink envelope
Belgijskie gofry drozdzowe-pyszne 231

Nie znam smaku prawdziwych gofrow belgijskich,bo nigdy ich nie jadlam.Znam za to ich smak z internetowych przepisow.Slodkie na maksa i z duza iloscia masla,jak

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem 233

Chleb pszenno - żytni ze słonecznikiem...Chrupiąca, złocista skórka, oprószona słonecznikiem.Miękkie wnętrze, również pełne ziaren słonecznika.Unoszący się aromat świeżo upieczonego chleba.Słonecznikowa pychota! Składniki

Gospodyni Miejska
Mini-chlebki piwne z nadzieniem 223

Co inne nadzienie - to inna buła do posmakowania! Bułę smakowicie nadzianą produkuję w mojej kuchni często i z ogromną frajdą. Uwielbiam ten rodzaj pieczywka ze względu

Grunt to przepis!
Chleb nadziewany. 191

     Dzisiaj zapraszam Was na pyszny mięciutki chlebek z soczystym nadzieniem. Chleb jest pszenny, składa się z posklejanych ze sobą części, więc równie dobrze

Rozpustne gotowanie
1441. Cebulaki ...po raz kolejny.. 216

Moi domownicy lubią cebulaki..i oto znów są...ale ciut inne.. 40 dkg mąki  30 g świeżych drożdży  3/4 szkl. mleka  1/3

Moje domowe kucharzenie
Sernik tradycyjny 244

Kołołcz abo mołbaby tyż rychli dómi piekli, nierozł jeszcze takoł mało babka, abo zajączka, co ekstra na stół był upieczony i szlajfą łowiązany. Jakbyście chcieli mieć fest żółty babki drożdżowy, to dodejcie do żółtek trocha soli, to banie aż czerwiona. Ale nołważniejszy na Wielkanoc był nowyj klejd, czansto uszyty z mazelonki łod starki. A nie rołz na Wielkanoc bóło(...)niestety M za nimi nie przepada - nad czym bardzo ubolewa, bo ja je bardzo lubię), ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby je dodać :) Porcja na małą blaszkę Składniki: Ciasto kruche: 300 g mąki 150 g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 175 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli Masa serowa: 1 kg sera twarogowego 4 jajka 100 ml mleka

My simple kitchen
CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ 156

dość długo. Smaczny, dzięki prażonej mące nabrał wspaniałego aromatu. Polecam:) W przygotowaniu tego chleba pomagał mi mój nowy mikser – to jego debiut i mam nadzieję, że dzięki niemu drożdżowych wypieków będzie u mnie więcej. CHLEB PSZENNO – ŻYTNI Z PRAŻONĄ MĄKĄ Składniki na zaczyn: 83 g zakwasu z mąki żytniej razowej (dokarmionego 10-12 godzin wcześniej) 165 g mąki żytniej(...)łyżki soli Znów mieszamy aby składniki połączyły się dokładnie i pozostawiamy na 2,5-3 godzin w dużej torbie foliowej, zawiązanej u góry. Zapobiega to wysychaniu ciasta, na powierzchni, dodatkowo tworzy się stabilna temperatura, która sprzyja fermentacji ciasta. Po tym czasie do ładnie podrośniętego ciasta dodajemy: 600 g mąki pszennej typ 650 Dosypujemy stopniowo mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie

Pieguskowa Kuchnia
Smaczna, domowa chałka drożdżowa kruszonką 262

Witajcie ponownie :) Dziś przychodzę do was z przepisem na drożdżową chałkę. Zapewne większość z Was ją lubi :), najlepsza jest wtedy, kiedy jest jeszcze lekko ciepła i gdy posmarujemy na nią masło i dżem a do tego do picia mleko. To pyszne połączenie sprawia, że chce się więcej :)). Ale nie przedłużając zapraszam dalej, gdzie będzie przepis! :) Składniki: -20 g świeżych drożdży(...)miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, cukier z prawdziwą wanilią oraz sól. Mieszamy łyżką.    Następnie dodajemy jajko, żółtka, rozpuszczone masło (nie gorące), rozpuszczone drożdże oraz letnie mleko. Zagniatamy ciasto, żeby było gęste, elastyczne. Pod koniec wyrabiania ciasto powinno być delikatnie lepkie.   Kiedy ciasto ładnie wyrośnie, przekładamy na stolnicę, dzielimy na 3 części i rozciągamy każdy

Gotuj z Mąką
Drożdżówki z owocami i kruszonką 188

Bułeczki drożdżowe kojarzą mi się z moją Babcią, która nam je robiła, jak latem chodziliśmy do lasu po jagody i maliny. Chciałabym Wam zaproponować przepis na bułeczki z owocami. Tak naprawdę istnieje dowolność, jeśli chodzi o nadzienie owocowe.  Ogródek mojej Mamy skusił mnie truskawkami i poziomkami, a zamrażarka jagodami. Moja wersja to potrójne jagodowo - poziomkowo - truskawkowe niebo w gębie(...)łyżeczek mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Jajka, sól, mąkę i masło połączyć. Dodać wyrośnięte drożdże. Wyrabiać ręką do momentu, aż ciasto nie będzie się lepiło i stanowić będzie gładką masę.  Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia pod ścierką. W międzyczasie należy zrobić kruszonkę. Roztopić masło i je ostudzić. Mąkę, cukier waniliowy i zwykły

ChilliJemy
Puszyste racuchy z dyni 207

truskawkami>>> Racuchy na maślance>>> Idealne puszyste racuszki na jogurcie greckim>>> Przepis na racuchy z jabłkami>>> Racuszki drożdżowe z jabłkami>>> Racuszki z jabłkami na kefirze>>> Racuszki ze śmietaną - lekkie i puszyste jak chmurka>>> Racuchy z dyni przepis(...)umieścić w dużej misce, zrobić wgłębienie i następnie dodać składniki mokre. Drucianą trzepaczką rozmieszać najpierw mokre składniki, następnie zagarniając składniki suche wymieszać wszystko razem, aż powstanie w miarę gładkie ciasto (może być kilka grudek, ale to nie przeszkadza). Jeżeli ciasto będzie zbyt gęste, można dodać kilka łyżek mleka. Gotowe ciasto odstawić na około 10 minut, aby 'odpoczęło'. Krok 2. Patelnię

Moja Książka Kucharska